دسته ها
سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳

معنی حروف دنده اتومات و نحوه صحیح استفاده از آن ها

  • شیوا فهیمی
  • ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
  • ۰

تولید خودروهای با جعبه دنده اتومات در حال سبقت از خودروهای با جعبه دنده دستی می باشد. در این مطلب با معنی حروف دنده اتومات آشنا می شوید.

در خودروهایی که با گیربکس اتومات تولید می شوند دسته دنده به فرم خاصی بوده و روی آن حروفی درج شده است. اگر برای شما هم جای سوال است که معنی حروف دنده اتومات خودروها چیست با ادامه مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با معنی حروف دنده اتومات

باید اشاره داشت امروزه تولید خودروهای با جعبه دنده اتومات در حال سبقت گرفتن از انواع با جعبه دنده دستی می باشد و توجهات بسیاری نسبت به بهبود عملکرد این دنده ها صورت گرفته است. جعبه دنده اتومات وظیفه تعویض دنده را انجام می دهد و شبیه گیربکس دستی دیگر احتیاجی نیست که توسط کلاچ و دسته دنده، دنده تعویض شود.

با این وجود در خودروهای با گیربکس اتومات، دسته دنده به فرم دیگری بوده و روی آن حروفی درج شده است. ممکن است برای شما نیز جای سوال باشید که حروف نوشته شده روی دنده اتومات چه معنی دارند؟ باید دانست که هر حرف روی دنده وظیفه خاصی از جعبه دنده را بیان می کند.

یادگیری اعداد و حروف دنده اتومات در حالت کلی کار ساده تری از دنده های دستی می باشد. با این حال هنگامی که با خودروهای بیشتری رانندگی کنید متوجه می شوید که تمام دنده های اتومات یکسان نبوده و ممکن است طرح های مختلفی برای شیوه عملکرد اهرم دنده به همراه اعداد و نمادهای متفاوت را ببینید.

گیربکس اتومات یا جعبه دنده اتومات کاملا خودکار بوده به این مفهوم که راننده گزینه ای برای تعویض دستی دنده ها ندارد. با این وجود اکثر گیربکس های اتومات سطحی از توانایی را برای راننده جهت انتخاب دنده ها ارائه می دهند که به آن جعبه دنده های نیمه اتومات گفته می شود.

حروف اصلی دنده اتومات خودرو P – R – N – D – L می باشند. هر یک از این حروف معنی خاصی دارد و برای یک تنظیم خاص از گیربکس می باشد. مهندسین خودروساز این حروف را به صورت تخصصی به اصطلاح Prindle می نامند.

البته ممکن است بر اساس نوع جعبه دنده و مدل خودرو با حروف دیگری از جمله M  و یا اعداد ۱-۲-۳ نیز مواجه شوید. در ادامه مطلب قصد داریم به معنی این حروف و اعداد در دنده اتومات بپردازیم.

معنی حرف P

حرف P در جعبه دنده اتومات به معنی پارک است. هنگامی که دنده در این حالت قرار بگیرد، دنده های درون گیربکس قفل شده و حرکت چرخ ها محدود می گردد. از این رو بسیاری از رانندگان از این دنده برای ترمز کردن استفاده می کنند.

هر چند این دنده موجب قفل شدن دو چرخ ماشین می شود ولی بهتر است برای اطمینان همیشه ترمز دستی را هم بکشید تا چرخ های عقب خودرو در ترمز قرار بگیرند. کشیدن ترمز دستی فشار موجود روی ضامن پارک را بر می دارد.

اگر دنده P تنظیم نشود ممکن است ماشین بعد از روشن شدن در حالت دنده عقب قرار گرفته که در این شرایط ترمز دستی از حرکت ماشین جلوگیری می کند. به این ترتیب انتخاب این دنده از غلتیدن خودرو ممانعت می کند. بنابراین هنگام پارک این دنده انتخاب می شود.

توصیه می شود اگر برای مدت طولانی در ترافیک قرار می گیرید، می توانید حرف P را انتخاب و ترمز دستی را فشار دهید.

معنی حرف N

هنگامی که دنده در حالت N قرار بگیرد به این معنی است که جعبه دنده در حالت خلاص قرار دارد. این دنده حالت عقب و جلو ماشین را آزاد نموده و اجازه می دهد که چرخ های خودرو بچرخند. این دنده و دنده پارک تنها دنده هایی می باشند که برای استارت و روشن شدن ماشین استفاده می شوند.

هنگامی که پشت چراغ قرمز قرار می گیرید و خودرو در دنده D است آن را روی حالت خلاص قرار ندهید زیرا این کار موجب استهلاک گیربکس خواهد شد. حرف N مخفف کلمه NEUTRAL  به معنی خلاص است. در این حالت ماشین آزاد است.

معمولا تنها در شرایطی این دنده انتخاب می شود که خودرو در حال یدک کشیدن یا کشیده شدن روی کامیون یدک کش است. یا برای مواردی که نیاز است خودرویی در برف، گل و … فشار دهید.

معنی حرف R

حرف R مخفف کلمه REVERSE  می باشد و به دنده عقب مربوط است. هنگامی که دنده از حالت P روی R قرار بگیرد، جعبه دنده از حالت پارک خارج و دنده عقب درگیر می شود. استارت در حالت دنده عقب خیلی خطرناک بوده و در خودرو اتومات غیر ممکن است.

این دنده در بیشتر خودروهای اتومات با عملکرد حرکت فعال است. دنده مذکور به خودرو اجازه داده تا بدون نیاز به پدال گاز در دنده جلو و عقب حرکت نماید. این عملکرد در شرایط معکوس که می توانید تنها به کمک پدال ترمز سرعت خودرو را کنترل نمایید خیلی سودمند است.

معنی حرف D

حرف D از حروف دنده اتومات مخفف کلمه به معنی DRIVE  رانندگی است. در این حالت دنده جهت حرکت رو به جلو فعال می شود. وقتی پدال گاز فشار داده می شود، دنده درایو قدرت را از موتور به چرخ ها انتقال داده و با افزایش سرعت، دنده ها رو به جلو تعویض می شوند.

به بیان دیگر با افزایش دور موتور، دنده ها بزرگتر شده و هنگامی که سرعت خودرو کاهش می یابد، گیربکس دنده ها را کوچکتر می نماید. با انتخاب گزینه درایو دنده ها درگیر می شوند. به راحتی حرف D را انتخاب تا جعبه دنده اتومات همه تغییرات دنده را برای شما انجام دهد.

این دنده معمولا در بزرگراه ها و هنگامی که ماشین در مسافت طولانی با دور موتور ثابت در حال حرکت است استفاده می شود. اگر جعبه دنده ماشین بعد از حرف D دارای اعدادی باشد این اعداد نشانگر تنظیم دنده های دستی می باشند.

عدد یک دنده کوچک را نشان می دهد و هر چه عدد افزایش می یابد نشانگر دنده بزرگتر است. این دنده ها اکثرا برای سربالایی و شیب های تند مورد استفاده قرار می گیرند.

  • D1: دنده در این حالت وقتی تحت استفاده قرار می گیرد که ماشین در مسیرهای سخت شن و گل قرار داشته باشد.
  • D2: این حالت از دنده برای مسیرهای کوهستانی تحت استفاده قرار می گیرد. هنگامی که دنده در حالت D2 قرار بگیرد، افزایش لحظه ای قدرت موتور امکان پذیر است.
  • D3: ممکن است این حالت به صورت OD هم نوشته شود. در این حالت ماشین با دور موتور بالا حرکت نموده و درگیری دنده به شکلی است که لاستیک ها سریع تر از موتور خودرو حرکت می کنند.

معنی حرف L

حرف L از آخرین حروف اصلی دنده اتومات بوده و به معنی دنده سنگین است. گاهی مواقع به جای حرف L از حرف M استفاده می شود که به این مفهوم است جعبه دنده در حالت تعویض دستی قرار دارد. در این شرایط راننده می تواند به شکل دستی و با دنده شیفتر پشت فرمان به تعویض دنده بپردازد.

دنده L اکثرا برای مسیرهای گل و لای و برفی مورد استفاده قرار می گیرد. این حرف مخفف کلمه Low Gear می باشد. هنگامی که در حالت رانندگی بوده با افزایش سرعت، جعبه دنده اتومات، دنده را عوض می کند. انتخاب دنده L در انتخابگر دنده مانع از تعویض دنده ها می شود.

دنده های پایین به خودرو توان کشش بیشتری می دهند به این ترتیب ممکن است بخواهید موقع بکسل کردن بار سنگین، یا بالا رفتن از تپه ای شیبدار و وجود مشکل موتور برای رانندگی، حالت L را انتخاب کنید. دنده های پایین تنها باید در سرعت کم مورد استفاده قرار گیرند.

ممکن است در برخی خودروها این دنده با حرف L1 و L2 وجود داشته باشد. در این حالت منظور از L1 استفاده از دنده سنگین برای سراشیبی های طولانی می باشد. در این حالت از موتور برای ترمز استفاده می شود. اصطلاحا به آن ترمز موتور هم می گویند.

چرا که ترمز مکرر سبب گرم شدن لنت های ترمز شده که خود گرما عامل کاهش اصطکاک می گردد. در نهایت در دمای بالا ترمز کار نمی کند. در این حالت ماشین در دنده یک مانده و برای سرعت های کم مورد استفاده قرار می گیرد. حرف L2 هم برای سراشیبی ها استفاده می شود ولی تا دنده ۲ هم می توانید در این حالت حرکت نمایید.

معنی حرف M

در ماشین های اتومات مدرن، به احتمال زیاد حرف M را که مخفف کلمه Manual می باشد را می بینید. این حرف به معنی دستی است. حرف M حالت دستی رانندگی و انتخاب دستی دنده ها را نشان می دهد. حالت دستی این امکان را می دهد که به جای سپردن تعویض دنده به گیربکس اتومات به طور دستی به تعویض دنده اقدام کنید.

برای انتخاب حالت دستی دسته دنده را از حالت D به M برگردانید. ممکن است مشاهده کنید که بعضی جعبه دنده های اتومات دارای علامت + و – در کنار حرف M می باشند. این دو علامت امکان بالا یا پایین بردن دنده را می دهند.

معنی حرف S

حرف S جزو حروف اصلی دنده اتومات نبوده ولی ممکن است در برخی جعبه دنده ها آن را مشاهده کنید. این حرف به معنی حالت اسپرت بوده با این تفاوت که تنظیمات روی خودرو صورت می گیرد. در حالت رانندگی خودرو در سریع ترین زمان برای کاهش مصرف سوخت به تعویض دنده می پردازد ولی در حالت اسپرت خودرو در هر دنده بیشتر مانده تا بهتر شتاب گیرد.

تنظیمات دیگری اغلب روی پدال گاز و فرمان انجام شده تا جوابدهی آن ها بیشتر گردد.

آشنایی با معنی اعداد در گیربکس اتومات

بیشتر خودروهای نیمه اتومات به جای داشتن قابلیت تعویض دنده بالا و پایین به کمک اهرم انتخاب دنده دارای تعویض پدال دنده بوده که روی ستون فرمان تعبیه شده اند. اغلب استفاده از این اعداد سرگرم کننده تر بوده به ویژه در خودروهای اسپرت بیشتر مشاهده می شود.

صنعت خودروسازی روز به روز در حال پیشرفت می باشد و در این راستا جعبه دنده های متفاوت با کارایی های متفاوت هم در حال تولید می باشند. در بخش قبلی با معنی حروف روی دنده اتومات آشنا شدید در این قسمت قصد داریم به معنی اعداد درج شده روی جعبه دنده اتومات که در برخی خودروها مشاهده می شود بپردازیم.

البته می توانید برای شناخت و طریقه استفاده مناسب خودرو خود، دفترچه راهنمای آن را مطالعه نمایید. قابل ذکر است بعضی دنده های اتومات دارای اعدادی در کنار دنده درایو می باشند که دنده های کم بوده و میزان دنده های موجود برای انتخاب با توجه به مدل خودرو متفاوت است.

در بعضی از نسخه های دنده های اتومات با گزینه های عددی ۱، یا دنده ۱ با حالت L یا دنده پایین جایگزین می شود. دنده های اتومات با دنده های کم ۱-۲-۳ در حال حاضر کمتر رایج بوده و نحوه کار آن ها با توجه به مدل خودرو می تواند کمی فرق داشته باشد.

ولی اگر عدد ۱ انتخاب شود ماشین در دنده یک باقی می ماند. در صورت انتخاب دنده ۲ ماشین فقط از دنده یک و دو استفاده می کند و با انتخاب دنده سه خودرو از همه دنده ها تا ۳ استفاده می کند. برای انتخاب دنده های پایین تر به سادگی اهرم انتخاب دنده را به سمت راست بکشانید.

مزیت دنده کم ارتقای قدرت موتور برای بکسل کردن یا سربالایی می باشد. ولی می تواند برای سرازیری هم موثر باشد. خودروهای اتومات با افزایش سرعت، دنده را عوض می کنند. این برای سرازیری همیشه ایده آل نیست. انتخاب دنده کمتر به ترمز موتور اجازه داده و استفاده در ترکیب با ترمز پایی می تواند فرود امن تر و کنترل شده ای را از تپه شیبدار ارائه دهد.

کلام پایانی

در این مطلب سعی شد معنی و مفهوم حروف روی دنده اتومات برای افرادی که اطلاع کاملی در مورد این حروف نداشتند، ارائه شود. خودروهای دارای دنده اتومات ممکن است با هم تفاوت داشته باشند و می توان ماشین هایی پیدا کرد که حروف نوشته شده روی دنده آن فرق دارد یا اعداد متفاوتی داشته باشد که در این مطلب به آن پرداخته شد.

ضمنا اگر شما صاحب ماشین دنده اتومات هستید این نکته را به یاد داشته باشید که استفاده از روغن دنده خوب اهمیت بسیار زیادی دارد. هنگام فعالیت دنده اتومات، درگیری بین اجزای موتور خیلی زیاد بوده و برای این که از همه اجزای موتور مراقبت کامل صورت گیرد نیاز است که از یک روغن موتور با کیفیت استفاده شود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *