به طور معمول بدبین ها دیدگاه تیره و تاری دارند که آن دیدگاه به نیمه خالی لیوان معروف است. در نتیجه احتمال دارد آن ها شدیدا روی آنچه ممکن است به غلط رخ دهد متمرکز شوند، زمانی که تمام کارها درست پیش می رود شگفت زده شوند یا حتی اعتبار نتایج مثبت را زیر سؤال ببرند. از آنجا که این افراد همیشه منتظر هستند اتفاقات ناخوشایند و بد بیفتد، تمایل به رفاه کمتری دارند. همچنین آن ها ممکن است فکر کنند که هیچ رویداد یا نتیجه مثبتی همیشگی نیست، علاوه بر این احتمال دارد آن ها به هیچ عنوان نسبت به موقعیت خود اطمینان نداشته باشند. در بحث درمان بینی راهکارهای زیادی برای این مشکل ارائه می شود. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
بدبینی چیست؟
طبق نظر انجمن روانشناسی آمریکا، بدبینی به این معناست که همه چیز اشتباه پیش می رود و بعید است اهداف یا خواسته های مردم برآورده شود. بدبینی نوعی دیدگاه منفی است که در آن نتیجه نامطلوب از یک شرایط یا موقعیت معین پیش بینی می شود. این افراد تمایل دارند روی نکات منفی زندگی متمرکز شوند و به طور معمول از اصطلاح واقع بینانه تنها برای توجیه استفاده می کنند.
راهکارهای عملی درمان بدبینی
افراد مبتلا به پارانوئید یا بدبینی به علت اینکه مشکلی را در خود نمی بینند به دنبال راهکارهای درمانی نیستند. عدم اعتیاد به دیگران در افرادی که به اختلال بدبینی مبتلا هستند یک چالش بزرگ در مسیر درمان این افراد به شمار می رود، زیرا اعتماد عامل اساسی و مهم در روان درمانی محسوب می شود. در نتیجه اکثر افراد مبتلا به بدبینی برنامه درمانی خود را دنبال نمی کنند و حتی ممکن است انگیزه های روان درمانگر را نیز زیر سؤال ببرند. بر همین اساس باید بدانید افراد مبتلا به بدبینی اگر درمان نشوند دچار پارانویای مزمن خواهند شد. در ادامه راهکارهای درمان بدبینی را به طور کامل بررسی می کنیم.
۱. برای رفع مشکل خود تلاش کنید
افرادی که بدبین هستند خیلی سریع دست از تلاش بر می دارند و با نخستین شکست ناامید می شوند و دیگر تمایلی به ادامه دادن مسیر ندارند، اما در نقطه مقابل آن ها افراد خوش بین قرار دارند، آن ها آنقدر تلاش می کنند تا به موفقیت دست پیدا کنند.
۲. کلمات منفی را باید دور بریزید
به هیچ عنوان از کلمات و جملاتی که منفی هستند استفاده نکنید. شما باید همیشه کلمات و عباراتی را به کار ببرید که انرژی و بار مثبت دارند.
۳. قدر دارایی های خود را بدانید
به داشته ها و دارایی های خود در زندگی اهمیت دهید. این کار موجب می شود خوشحالی و شعف شما بیشتر شود. شعف و شادمانی باعث می شود افکار منفی از شما فاصله بگیرند.
۴. افکار خود را تغییر دهید و مسائل را تغییرپذیر تصور کنید
اگر اتفاق بدی رخ داد سعی کنید پیوسته و مداوم به آن فکر نکنید. مطمئن باشید شما می توانید شرایط را عوض کنید و هیچ شرایطی به هیچ عنوان ماندگار نیست.
۵. مسائل و برداشت های گذشته را در ذهن خود مرور کنید
به گذشته نگاه کنید. توجه کنید که چه میزان از افکار منفی شما نسبت به قضایا رخ داده است. گذشته کلید آینده است. پس باید با دیده عبرت به آن نگاه کنید و بتوانید از افکاری که منفی هستند به خوبی فاصله بگیرید و دور شوید.
۶. با افراد خوش بین معاشرت کنید
سعی کنید با افراد مثبت نگر و خوش بین رفت و آمد کنید تا بتوانید مثل آن ها به اطراف و پیرامون خود بنگرید.
۷. به هیچ عنوان فاجعه سازی نکنید
مشکلات کوچک را تبدیل به مشکلات بزرگ نکنید. زمانی که با دید منفی به مسئله ای نگاه می کنید و آن را به عنوان یک مصیبت در نظر می گیرید، در ذهن خود یک بحران جدی ایجاد می کنید. سعی کنید از مشکلات خود نترسید، درباره آن ها صحبت کنید و برای درمان بدبینی دنبال راه حل باشید.
۸. از افراد بدبین فاصله بگیرید
اگر زمینه بدبینی دارید نباید این اصل را از یاد ببرید که با هر کسی که نشست و برخاست کنید مانند او می شوید. تلاش کنید از معاشرت و برخورد با افراد مأیوس و بدبین فاصله بگیرید، زیرا بعد از مدتی شما نیز مانند آن ها می شوید.
۹. روی موارد ممکن تمرکز کنید، نه روی غیر ممکن ها
برای درمان بدبینی سعی کنید باورها و افکار مثبت خود را در اولویت قرار دهید تا بتوانید در مسیر مثبت و خوش بینی قرار بگیرید. افکار منفی را موقع بروز برچسب بزنید و آن ها را به طور کامل کنار بگذارید. شما نباید به این افکار توجه کنید. از ویژگی های بارز افراد بدبین می توان به تمرکز آن ها روی موارد غیر ممکن اشاره کرد. یک راهکار مؤثر برای از بین بردن بدبینی این است که روی افکار مثبت یا خنثی به جای افکار منفی متمرکز شوید و به آن ها به هیچ عنوان اجازه ورود به ذهن خود را ندهید.
۱۰. یک منبع انرژی قوی برای خودتان ایجاد کنید
شما باید از انرژی مثبت دیگران استفاده کنید. بر همین اساس سعی کنید برای خودتان یک منبع انرژی در زندگی داشته باشید تا روح و روان شما را تقویت کند. این کار موجب می شود بدبینی از ذهن تان کم کم فاصله بگیرد و جای خودش را به خوش بینی بدهد.
۱۱. شرایط خوب یا بد، هر دو گذرا هستند
به یاد داشته باشید یکی از موضوعات و مسائلی که تحقیقات روانشناسی مثبت به ما می آموزد این است که حتی شکست های عمده موجب نمی شوند که فرد برای مدت زمان طولانی احساس دلخوری و ناراحتی داشته باشد. کسانی که بحران بزرگ و عظیمی را تجربه کرده اند معمولا بعد از چند هفته یا چند ماه، به سطح ناراحتی یا شادی عادی خود باز می گردند.
به طور کلی می توان گفت افراد خوش بین بعد از این مدت، احساس شادمانی بیشتری می کنند. افرادی که بدبین هستند نیز احساس شادی بسیار کمی را تجربه می کنند. اگر شما ویژگی های یک شخص بدبین را دارید، می توانید نحوه تبدیل شدن به یک شخص خوش بین را بیاموزید. گاهی اوقات تحمل یک بحران، انگیزه مناسبی را برای انجام این کار به شما می بخشد.
۱۲. به بهترین ها امیدوارها باشید و برای بدترین ها برنامه ریزی کنید
این کار به شما این امکان را می دهد که از بیشتر مزیت های خوش بینی بهره مند شوید. بدون اینکه خودتان را در موقعیت آسیب پذیر و بدون آمادگی قرار دهید. برای اینکه از مزیت های تفکر بدبینانه برخوردار شوید به مسائلی فکر کنید که ممکن است اشتباه پیش بروند. شما باید سعی کنید برای مقابله با حوادث غیر منتظره برنامه های پشتیبان و احتمالی پیدا کنید. شما با در نظر گرفتن برنامه های پشتیبان می توانید روی افکار مثبت متمرکز شوید.
۱۳. چیزی را که مهم است از خاطر نبرید
سعی کنید به داشته های خود فکر کنید و از آن ها نهایت لذت را ببرید و سعی کنید همیشه و در همه حال شکرگزار باشید. برای تهیه یک فهرست از نقاط قوت و داشته های خود زمان بگذارید. ممکن است زمانی که احساس می کنید یک موقعیت از توانایی شما برای کنترل آن فراتر است استرس بگیرید. شما با در نظر گرفتن توانایی ها و داشته های خود قادر خواهید بود استرس تان را مدیریت کنید و در طول زندگی تان احساس قدرت داشته باشید. این شیوه تفکر، زمان رویارویی با یک بحران، به شما کمک زیادی می کند. یکی از راه های درمان بدبینی، تمرین ذهن آگاهی یا مایندفولنس است. این تکنیک شامل تمرکز بر زمان و مکان کنونی است نه نگرانی و دلهره از گذشته و آینده.
۱۴. محرک بدبینی فرد مقابل نباشید
اگر فکر می کنید که فرد شکاک به موضوعی حساس است سعی نکنید که حساسیت او را برانگیزید. یکی از روش های دفع سوء ظن و بدبینی صحبت کردن است.
۱۵. از جلسات روان درمانی کمک بگیرید
پیش از هر درمانی بهتر است از جلسات روان درمانی نیز کمک بگیرید تا در این زمینه راهنمایی های لازم صورت بگیرد و اگر به دارو درمانی یا دستگاه های نوروساینس نیاز داشتید، آن زمان از این روش برای درمان بدبینی استفاده شود. بهتر است بدانید که در جلسات روان شناسی تمرکز اصلی روی افکار فرد است.
۱۶. دارو درمانی می تواند کمک کننده باشد
این شیوه درمانی توسط روانپزشک صورت می گیرد که در آن روانپزشک پس از بررسی های لازم برای درمان بیمار دارو تجویز می کند. از مهم ترین داروها می توان به الانزاپین، هالوپریدول و ریسپریدون و غیره اشاره کرد. پیشنهاد می شود مصرف داروها حتما طبق تجویز پزشک انجام شود که عوارض ناشی از آن خود شخص و اطرافیان را دچار هیچ گونه مشکلی نکند.
۱۷. بهبود تنظیم عاطفی
جلسات مشاوره به شما کمک می کند تا مهارت های بهتری را برای تنظیم عواطف خود پیدا کنید و از این طریق بتوانید احساسات منفی خود را به شکل مؤثرتری مدیریت کنید و اثرگذاری آن ها را بر دیدگاه خود کاهش دهید.
۱۸. تجربه های ناخوشایند گذشته را از یاد ببرید
شکست های تلخ گذشته دلیل بر شکست دوباره امروزتان نیست. شما باید سعی کنید تجربیاتی از گذشته که برای تان تلخ بوده را از خاطر ببرید. برای کارهای امروز باید از عقل و اراده خودتان استفاده کنید و به موفقیت خود توجه کنید. شما نباید با فکر کردن بیش از حد به گذشته امروز و فردای خود را از بین ببرید. به هیچ عنوان اجازه ندهید که افکار مسموم گذشته در امروز و فردای شما نقش داشته باشند و بتوانند زندگی تان را کنترل کنند.
۱۹. استفاده از روش هیپنوتیزم
یکی دیگر از روش های درمانی شک و بدبینی، درمان از طریق هیپنوتیزم است. با این روش درمانی می توان ریشه های بدبینی و شک را در افراد پیدا کرد. باید بدانید که نگرش های منفی از کجا نشأت می گیرند و شاید تمام این نگرش ها به علت وجود ترس های درونی باشند. با پیدا کردن علت و دلایل این بیماری درمان سریع تر انجام می شود.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات کاهش بدبینی، درمان بدبینی همسر و نحوه رفتار با افراد پارانوئید را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا