رشته روانشناسی، در کنار حقوق یکی از رشته های برتر گروه آزمایشی انسانی می باشد، و معمولا رتبه های برتر کنکور سراسری در این رشته پذیرش می شوند. این رشته نه تنها یکی از جذاب ترین رشته ها از لحاظ آینده شغلی می باشد، بلکه در زندگی شخصی و فردی نیز بسیار راهگشا است. اما پیش از هر انتخابی با ارزیابی ویژگی ها باید در دریابید، این رشته با توانمندی ها و علایق شما مطابقت دارد، یا تحصیل در این رشته می تواند، منجر به موفقیت شما شود یا خیر.
ارزیابی و اطلاعات کافی مرتبط با کلیت رشته جذاب روانشناسی راهنمای خوبی می باشد، تا دریابید با تحصیل در این رشته می توانید، پس از فارغ التحصیلی موفقیت و بازار کار خوبی داشته باشید و آیا این رشته با شخصیت شما هماهنگی مناسبی ایجاد می کند یا خیر؟
رشته روانشناسی
در سده گذشته، روانشناسی به مطالعه روح و روان فرد می پرداخته است و رویداد های درونی ذهنی و مغزی چون تصورات، خاطرات، افکار و احساسات را مورد بررسی قرار می داده است. در این صورت باید روانشناسی را شاخه ای از ذهنی ترین بخش دانش انسان یعنی فلسفه دانست. در اوایل قرن بیستم با پیشرفت علم زیست شناسی و فیزیک، روانشناسی از مطالعه ذهن عبور کرد و به مشاهده و مطالعه رفتار موجودات پرداخته است.
بنابراین باید گفت روانشناسی شاخه ای از علوم زیستی می باشد، که در کنار مطالعه عینی رفتار قابل مشاهده، به فهم و درک فرایند های ذهنی که مستقیما قابل مشاهده نبوده و بر اساس داده های رفتاری و عصب زیست شناختی قابل استنباط است، معطوف گردیده است.
برای تحصیل در این رشته لازم است بدانید، در مقطع کارشناسی با چهار گرایش مختلف بالینی، آموزش کودکان استثنایی، روانشناسی صنعتی و سازمانی عمومی همراه می باشد. در تعریف روانشناسی بالینی باید گفت، خدمات تشخیص و درمان را به افرادی که به رفتار های نابهنجار چون افسردگی، اضطراب وسواس مبتلا می باشند، ارائه می کند، این خدمات به دسته تشخیص، درمان و پیشنهاد روش هایی برای پیشگیری از معضلات و ناهنجاری های رفتاری تقسیم می شود.
روانشناسی صنعتی و سازمانی یافته های رشته روانشناسی را در محیط کاری عملی می کند و درباره این که چطور می توان بازدهی بهتری در محیط کار داشت سخن می گوید و مربوط به مطالعه متغیر های مرتبط با کارفرما و کارگر می باشد. در روانشناسی عمومی کلیات روانشناسی مورد بررسی قرار می گیرد. روانشناسی عمومی نیز در رابطه با کودکان استثنایی می باشد، که به دو گروه تیزهوشان و معلولین جسمانی تقسیم می شوند و به بررسی موضوعات مهم روانشناسی کودک می پردازد.
مهارت های مورد نیاز
برای قرار گرفتن در مسیر تحصیل روانشناسی به برخی از ویژگی های فردی نیاز می باشد، که باید به آن ها توجه کرد، از جمله این مهارت ها می توان به انعطاف پذیری در رفتار، مهارت تصمیم گیری، حل مسئله و تمایل به کمک و رفع مشکل دیگران اشاره کرد. یک روانشناس به بررسی رفتار ها و فرایند های ذهنی انسان می پردازد و به همین خاطر لازم است، تا روانشناس بتواند، بر اساس روش های علمی به بررسی کامل افراد از سنین کودکی تا بزرگسالی بپردازد و بتواند، برای رفع مشکل ها راهکار های مناسبی بیاید.
گرایش های کارشناسی
در کارشناسی دانشجویان برای مدت چهار سال با مفاهیم کلی و عمومی این رشته آشنایی پیدا می کنند و در ادامه برای تخصصی تر شدن علم خود باید در دوره کارشناسی ارشد یکی از گرایش ها را انتخاب کنند. در کارشناسی باید ۱۴۴ واحد که شامل ۲۲ واحد عمومی ۷۱ واحد پایه و ۴۰ واحد تخصصی و ۱۰ واحد انتخابی می باشد، گذرانده شود.
شاخه های مختلف روانشناسی شامل مشاوره، روانشناسی بالینی، روانشناسی شغلی، روانشناسی جرم شناسی و روانشناسی سلامت می باشد. مشاوره شامل کمک به حل مشکلات و تصمیم گیری های قسمت های دشوار زندگی مانند انتخاب رشته و ازدواج می باشد.
در رشته روانشناسی بالینی به یاری دیگران برای عبور از شرایط سخت چون اضطراب، افسردگی و سایر بیماری های روانی پرداخته می شود. روانشناسی شغلی ارائه مشاوره به شرکت ها برای بهبود عملکرد و رضایت شغلی کارکنان می باشد و در نهایت روانشناسی سلامت نیز به ترویج رفتار نگرش سالم، کمک به بیماران و خانواده ها برای غلبه بر بیماری کمک می کند.
در دوران کارشناسی علاوه بر اخذ مدرک لیسانس این امکان فراهم می باشد، که با شرکت در کارگاه ها و سمینار ها ندارک مختلفی را کسب کنید و به افزایش آگاهی در رابطه با رشته تحصیلی خود بیفزایید. روانشناسی و فلسفه کارشناسی، روانشناسی کارشناسی ارشد، روانشناسی و مدیریت کارشناسی از مدارکی می باشندخود که برای ارتقا شغلی می توانیدخود آن ها را کسب کنید و مسیر موفقیت را برای خود هموار تر بسازید.
فرصت های شغلی
افرادی که در رشته محبوب روانشناسی فارغ التحصیل می شوند، می توانند در مراکز دولتی مانند بهزیستی، نیروی انتظامی، شهرداری، سازمان زندان ها و کانون اصلاح تربیت، مراکز مشاوره، بیمارستان ها، مهد کودک و آموزش و پرورش مشغول به کار و فعالیت شوند.
همچنین افراد دارای مدرک کارشناسی روانشناسی می توانند، با کسب مجوز از سازمان بهزیستی مهد کودک یا خانه سالمندان تاسیس کنند. بازار کار و موقعیت شغلی فارغ التحصیلان کارشناسی در روانشناسی می تواند، منجر به اشتغال در نیروی انتظامی، شهرداری، بیمارستان ها و آموزش و پرورش و مدارس شود.
درآمد و حقوق
روانشناسی می تواند، در رده علوم پر درآمد قرار بگیرد، چرا که شغل های متنوعی را شامل می شود و بر اساس گفته روانشناسان شاغل با اندکی تلاش و هوش می توان موفقیت های بسیاری در این رشته کسب کرد. هر چند محل اشتغال افراد می تواند در درآمد تاثیر داشته باشد.
قطعا کار در مناطق پر درآمد یا سازمان های پر درآمد می تواند، به کسب درآمد بیشتر برای فرد کمک کند، همچنین مدرک تحصیلی بالاتر و سابقه کاری نیز دو عاملی می باشند، که تاثیر مستقیم بر درامد دارند. در یک نگاه کلی باید اینطور بیان کرد، که رشته روانشناسی یک رشته کاربردی می باشد و افراد مشغول به تحصیل در این رشته می توانند، با تلاش های خود آینده شغلی مناسبی فراهم کنند و درآمد مطلوبی دنیز داشته باشند.
شرایط تاسیس مطب
پس از فارغ التحصیلی همه افرا به دنبال کاری مرتبط با رشته خود و درآمد مناسب می باشند و این موضوع امری طبیعی می باشد، تمام افراد باید به اشتغال در کار مرتبط با تخصص خود بپردازند، تا بهترین کارایی را داشته باشند. یکی از بهترین راه ها پس از فارغ التحصیلی روانشناسان تاسیس مطب می باشد.
برای تاسیس مطب به پیروی از شرایط خاصی نیاز است، این موضوع نشان می دهد، که هر فردی توانایی تاسیس مطب را ندارد. از مهمترین مدارک برای تاسیس مطب باید به داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد اشاره کرد، سایر شرایط در ادامه ذکر شده است.
- داشتن مدرک کارشناسی ارشد یا بالاتر
- گذشتن یک سال از زمان فارغ التحصیلی
- پایان خدمت سربازی
- داشتن مدرک کارورزی
- عضویت در سازمان نظام روانشناسی
- ارائه درخواست
- آزمون و مصاحبه علمی تخصصی
مهاجرت
افرادی که ترجیح می دهند، بورسیه تحصیلی دریافت کنند، باید نمرات بالایی کسب نمایند، علاوه بر کسب نمرات برتر لازم است، به زبان کشور مورد نظر نیز دقت داشته باشید. فاکتور مهمی که نباید از آن غافل شد، مدرک زبان معتبر با توجه به کشور مقصد برای مهاجرت می باشد.
منبع : آرگا