دسته ها
پنج شنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳

تکنیک های حفظ سلامت روان در دوران جنگ

  • کژال کوهستانیان
  • ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
  • ۰

سلامت روان برخورداری از سلامت کلی در شیوه تفکر، تنظیم احساسات و کنترل رفتار می باشد، در برخی موارد افراد دچار اختلالات قابل توجهی در عملکرد های ذهنی می شوند و به همین خاطر توجه به حفظ سلامت روان در دوران جنگ دارای اهمیت بسیاری می باشد.

دوران جنگ ممکن است، شرایط استثنایی و فشار های روانی بسیاری برای افراد مختلف داشته باشد، در شرایط های بحرانی حفظ سلامت روان یکی از مهم ترین اولویت ها می باشد. باید این نکته را نیز به خاطر داشت، استرس ناشی از جنگ برای هر فردی متفاوت می باشد و به فاکتور های مختلفی چون مدت زمان جنگ، شدت نبرد، تجربه های شخصی و منابع حمایتی وابسته است، با این وجود حفظ سلامت روان در دوران جنگ امری دشوار و دارای اهمیت بسیار است.

این حقیقت برای همه آشکار است، که تاثیر روانی جنگ بر افراد جامعه در اکثر موارد زیاد و در برخی موارد جبران ناپذیر می باشد. تاثیرات جنگ می تواند، تمام ابعاد زندگی یک انسان را درگیر کند و چالش های بسیاری ایجاد نماید، این امر برای خانواده هایی که در جنگ مجروح یا شهید شده باشند، به مراتب دشوارتر می گردد.

آشنایی با راهکار های حفظ سلامت روان در دوران جنگ

حفظ سلامت روان در دوران جنگ

استرس ناشی از جنگ می تواند، اختلالات روانی بیاری به همراه داشته باشد، برخی از اختلالات شایع در این دوران افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب، فراموشی و اختلال استرس پس از سانحه می باشد. بسیاری از اختلالاتی که در این دوران ایجاد می شود، به شکل قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد تاثیر می گذارد و عموما نیازمند مراقبت حرفه ای می باشد.

ممکن است، تغییرات رفتاری در فرد نیز ظاهر شود و برخی از افراد به سمت انزوا تمایل پیدا کنند و از داشتن روابط اجتماعی پرهیز کنند، برخی دیگر نیز رفتار های خشونت آمیز، خشمگین یا متهاجمانه از خود نشان می دهند. با توجه به آثار و پیامد های منفی بسیاری که جنگ می تواند، به دنبال داشته باشد، تاکید برای اهمیت قائل شدن سلامت روان امری ضروری می باشد.

راهکار ها

در پیش گرفتن برخی راهکار های مفید تاثیرات خوبی در حفظ سلامت روان در دوران جنگ ایفا می کند، بنابراین آشنایی با چنین راهکار هایی از ملزومات حفظ روان در دوران های پرفشاری چون جنگ می باشد. در شرایط بحرانی توجه به سلامت روان کودک و بهبود آن نیز دارای اهمیت زیادی می باشد و این امر موضوعی است، که نباید از آن غافل شد.

فواید ورزش

دوران جنگ ممکن است، برای بسیاری از افراد ترومای روانی ایجاد کند. ورزش کردن می تواند، در آرامش ذهن و دور شدن از تفکرات ناخوشایند مربوط به گذشته و اتفاقات تلخ بسیار موثر باشد. همچنین تاثیر ترومای روانی به گونه ای می باشد، که به تعادل طبیعی در مواجهه با خطر در هنگام ترشح آدرنالین و اندورفین کمک می کند. هرگاه بیمار شروع به انجام فعالیت های ورزشی نماید، سیناپس های عصبی که اصلی ترین عنصر زیستی در انتقال تحریک های عصبی می باشند، ترمیم می شوند و تاثیر چشمگیری در درمان ترومای روانی خواهند داشت.

استراحت

استراحت می تواند، در کنترل استرس مفید واقع شود، بنابراین هرگاه دچار اضطراب شدید، برای مدت زمان کوتاهی تمامی کار های عقب مانده را برای مدتی کنار بگذارید و به خودتان زمان بدهید، تا کمی استراحت کنید، در موقعیت هایی که استرس های ناگهانی به ذهنتان هجوم می آورد، پیشنهاد می شود، راهکاری که در ادامه ذکر می شود، را در پیش بگیرید.

چند لحظه بایستید و کمی مکث کنید، نفس عمیق بکشید، به آرامی نفس خود را بیرون دهید و تلاش کنید، تمامی فکر های منفی و استرس ها را با بازدم خود از ذهنتان بیرون کنید و تمرکز خود را تنها معطوف تنفس صحیح بنمایید. سعی کنید، خاطره های دلنشین گذشته را مرور کنید و از آرامش این خاطره ها لذت ببرید. بهتر است، از رسانه هایی که اخبار استرس زا را مرور می کنند، دور باشید و به اموری که از آن ها لذت می برید، مشغول شوید.

ایجاد چالش

ذهن و بدن خود را به چالش های مفید دعوت کنید، تا از افکار ناراحت کننده دور باشید و فرصت کمی برای جولان دادن استرس در خود باقی بگذارید. ورزش می تواند، راهکاری ایده آل برای حفظ سلامت روان در دوران جنگ باشد، استفاده از تکنیک هایی که به تقویت ذهن و بدن کمک می کند، در کاهش استرس بسیار ارزشمند می باشد، بنابراین پیشنهاد می شود، از فعالیت های بدنی چون تای چی، یوگا، مدیتیشن، پیاده روی، رقصیدن و حتی نواختن ساز ذهن و بدن را به چالش می کشد و مانع از هجوم استرس می شود، بیشتر استفاده کنید.

ذهن آگاهی

یکی از راهکار های مفیدی که می تواند، تاثیر بسزایی در دور کردن استرس ها و فشار های روانی ناشی از جنگ داشته باشد، ذهن آگاهی می باشد، ذهن آگاهی به معنای پیمودن مسیری است، که آرامش را برای شما به ارمغان می آورد و نگرانی ها را از شما دور نگه می دارد، این امر با جریانی مستمر و لحظه به لحظه در زندگی اتفاق می افتد، بنابراین باید توجه خود را معطوف لحظات حال کنید و در لحظه زندگی را دنبال کنید.

روش های رسیدن به سلامت روانی در دوران جنگ

با چنین روشی به تدریج می توانید، افکار خود را مدیریت کنید و با هیجانات و اتفاقات تلخ گذشته که در جنگ روی داده است، کمتر در ارتباط باشید، در یک معنای ساده و کلی باید گفت ذهن آگاهی یعنی توجه کردن به شیوه ای خاص و معطوف کردن تمرکز بر زندگی در لحظه، هدفمند بودن و قضاوت نکردن.

پیشنهاد می شود در شرایط بحرانی با نشانه های فرسودگی روانی و روش های درمان و پیشگیری از فرسودگی عاطفی به خوبی آشنایی داشته باشید تا بتوانید شرایط روحی خود بهبود بخشید.

رژیم غذایی

رژیم غذایی بر سلامت روان تاثیر بسیاری دارد و نباید از آن غافل شد، استفاده از مواد غذایی محرک دستگاه عصبی سلامت روان را به خطر می اندازد و ممکن است، در طولانی مدت آسیب های جبران ناپذیری به همراه داشته باشد، به یاد داشته باشید، نوشیدنی هایی که دارای قند یا کربوهیدرات بسیار می باشند، حجم بالایی از قند را وارد بدن می کنند و این مواد در نهایت تبدیل به چربی و بیماری هایی چون دیابت می شود.

بهتر است، مصرف نوشیدنی هایی با قند مصنوعی را تا حد امکان محدود کنید و از جایگزین های طبیعی و بی ضرر مانند آبمیوه های خانگی، چای و دمنوش گیاهی بیشتر استفاده کنید. مصرف چای می تواند، لحظات خوشی را برای استراحت شما فراهم کند و فرصتی برای گفتگو با دوستانی باشد، که از مصاحبت با آن ها لذت می برید.

اهمیت به خود

ممکن است، گمان کنید، اگر در دوران جنگ برای خود اهمیت قائل شوید، عملی خودخواهانه انجام داده اید، اما این تفکر اشتباه می باشد. حفظ سلامت روان در دوران جنگ بسیار مهم می باشد. بنابراین تلاش کنید، هر از گاهی به کاری بپردازید، که پیش از آغاز جنگ از آن لذت می بردید. فعالیت هایی از قبیل پیاده روی، گوش سپردن به موسیقی مورد علاقه، ماساژ گرفتن یا رفتن به آرایشگاه هر چند برای مدت کوتاهی باشد، اما باز هم تاثیرات مطلوبی به همراه خواهد داشت.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *