قرص ریزاملت برای کنترل درد های میگرنی حاد توسط پزشک پس از بررسی تجویز می شود، به یاد داشته باشید، از مصرف خودسرانه هر گونه دارو بدون تجویز پزشک خودداری نمایید و تنها با مشورت پزشک از این دارو استفاده کنید. این دارو برای بزرگسالان و کودکان بزرگتر از شش سال تجویز می گردد.
پیش از استفاده از این قرص ابتدا باید آشنایی کافی با نحوه و میزان مصرف و نحوه عملکرد این دارو داشته باشید، همچنین موارد منع مصرف و تداخلات دارویی این قرص را بشناسید.
قرص ریزاملت
این قرص که برای درمان سردردهای میگرنی توسط پزشک تجویز می شود، باید مطابق با دستور پزشک مورد استفاده قرار بگیرد و در محیطی بدون نور، رطوبت، دید یا دسترس کودکان باشد، همچنین شرایط ایده آل برای نگهداری این قرص مکانی با دمای کمتر از بیست و پنج درجه سانتی گراد در نظر بگیرید.
این دارو به بیماران تنفسی کمک می کند، تا هر چه زودتر زندگی عادی خود را در پیش بگیرند. این دارو قادر است، کمکی باشد تا علائم سردرد های میگرنی کاهش یابند، علائمی که با مصرف این قرص کاهش می یابند، شامل سردرد یک طرفه، تهوع، حساسیت به نور و حساسیت به صدا می باشد. به محض شروع اولین علائم سردرد میگرنی مقدار تجویز شده را با یک لیوان آب مصرف کنید و در محیطی آرام و بدون نور استراحت نمایید.
این دارو برای بیماران با سابقه بیماری قلبی و عروقی باید همراه با کنترل ECG تجویز گردد، ممکن است، این دارو سبب انقباض عروقی شود و به همین جهت خونریزی ناحیه زیر عنکبوتیه را به دنبال داشته باشد.
علاوه بر استفاده از دارو های تجویز شده توسط پزشک می توانید، در رابطه با این موضوع که بوتاکس برای درمان سردردهای میگرنی چه میزان اثر بخشی دارد، از پزشک خود مشاوره دریافت کنید.
نکات مهم
مصرف این دارو از بروز مجدد حملات میگرن پیشگیری نمی کند و تنها دارو درمانی علامتی می باشد، در صورتی که بعد از مصرف مقدار اولیه سردرد به شکل کامل بهبود نیافت، یا مجددا سردرد بازگشت، زمان مصرف دوز بعدی باید حداقل دو ساعت پس از مصرف قرص ریزاملت اولیه باشد و در ضمن از مصرف بیش از سی میلی گرم در بیست و چهار ساعت خودداری شود.
مصرف غذا ممکن است، شروع تاثیر دارو را به تاخیر بیندازد. کنترل ecg به دلیل امکان اسپاسم شریان کرونری با ریزاتریپتان در برخی افراد توصیه می شود.
تداخل دارویی
پروپرانول و مهارکنندگان mao غلظت سرمی ریزاتریپتان را افزایش می دهد، مصرف همزمان آلکالوئیدهای ارگو و سایر آگونیست های ۵-ht1 با ریزاتریپتان خطر بروز واکنش های اسپاسم عروق را به طور قابل توجهی بالا می برد، مصرف همزمان ریزاتریپتان با دارو های ssri دکسترومتورفان و ترامادول می تواند، منجر به بروز سندرم سروتونینی شود.
عوارض جانبی
برخی از عوارض نسبتا شایع داروی ریزاملت به چند دسته تقسیم می شود، که در ادامه مورد بررسی قرار گرفته است.
مشکلات قلبی و عروقی: درد در قفسه سینه، گرگرفتگی و تپش قلب
سیستم اعصاب مرکزی: سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی، خواب رفتگی اندام ها، احساس سنگینی، سردرد، سرخوشی، هیپوستزی
گوارشی: تهوع، خشکی دهان، التهاب گلو، درد شکمی، اسهال، استفراغ
عصبی، عضلانی و اسکلتی: ضعف، درد فک، فشار در فک، سفتی فک، درد گردن، سفتی در گردن، لرز
تنفسی: آدم حلق، اعمال فشار در حلق، تنگی نفس
توصیه های دارویی
قرص ریزاملت باید به طور کامل بلعیده شود و از شکستن، خرد کردن،جویدن یا مکیدن ،آن پرهیز کنید. در صورتی که پس از مصرف دارو در محیطی تاریک و ساکت استراحت شود، تاثیر قرص به مراتب بیشتر خواهد بود. در صورتی که با یک بار مصرف این قرص بهبودی حاصل نشد، از مصرف مقداری اضافی این قرص پرهیز کنید و دارو های دیگری را جایگزین نمایید. در صورت عود سردرد پس از بهبودی اولیه می توان مقادیر اضافی تجویز نمود. بین دفعات مصرف این دارو باید پنج تا هفت روز فاصله وجود داشته باشد.
مکانیسم اثر
تسکین میگرن با ایجاد انقباض عروقی و کاهش التهاب ناشی از انتقال برگشتی پیام عصبی در نورون (آگونیست انتخابی رسپتورهای سروتونینی (۵HT1B و ۵HT1D) در عروق داخل جمجمه)
منبع : آرگا