دسته ها
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳

علت جوش زیر پوستی و نحوه رفع آن

  • شیوا فهیمی
  • ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۰

یکی از عارضه های پوستی که بیشتر افراد در سال ممکن است چندین بار با آن روبرو شوند جوش های زیر پوستی هستند. در این مطلب به بررسی علت جوش زیر پوستی و روش های درمانی آن می پردازیم.

جوش زیر پوستی در واقع یکی از انواع آکنه می باشد که ممکن است بیشتر افراد در طی سال آن را چندین بار تجربه کنند. این جوش در نزدیکی سطح پوست ایجاد شده و گاهی اوقات بسیار دردناک هستند. در ادامه مطلب به علت جوش زیر پوستی و راهکارهای درمان آن اشاره می شود.

علت جوش زیر پوستی و راهکارهای درمانی آن

تقریبا بیشتر افراد در طول سال چندین بار جوش زیر پوستی را تجربه می کنند. این جوش ها در حقیقت یک نوع آکنه بوده که ممکن است در هر سنی بروز یابند. جوش زیر پوستی در نزدیکی سطح پوست ایجاد می شود از این رو ممکن است از فاصله دور قابل مشاهده نباشد ولی با کشیدن انگشت روی صورت به راحتی متوجه آن می شوید.

گاها این جوش های زیر پوستی دردناک می شوند و هرچه بیشتر دستکاری گردند التهاب و درد بیشتری ایجاد می شود. در ادامه قصد داریم علت بروز جوش زیر پوستی را بررسی و به برخی روش های درمان آن اشاره نماییم.

به چه عللی جوش زیر پوستی بروز می کند؟

با بسته شدن منافذ پوست توسط سلول های مرده، سبوم نمی تواند به سطح پوست رسیده و از آن جا که نمی تواند خارج شود در غده سباسه تجمع یافته و به جوش تبدیل می شود. در شرایط بدتر، ترکیب سلول های مرده و سبوم با باکتری هایی که به صورت طبیعی روی پوست رشد می یابند اجازه ورود به فولیکول بسته و جمع شدن در آن را می دهد.

این باکتری شروع به تولید آنزیم و مواد شیمیایی کرده و سلول های سفید خون را جذب می کند. به این ترتیب سبب قرمز شدن پوست، تورم، حرارت و درد که به آن التهاب گفته می شود می گردند. بنابراین جوش زیر پوستی از ترکیب چربی، آلودگی و باکتری هایی که در سطح پوست تجمع یافته اند به وجود می آید.

این جوش ها برخلاف سایر جوش ها به بیرون پوست راهی نداشته و کاملا بسته هستند. ناحیه درگیر جوش زیر پوستی در اثر التهاب قرمز می شود. از جمله علت های جوش زیر پوستی عبارت است از:

استرس

استرس یکی از مواردی است که امروزه تقریبا همه با آن روبرو هستند. تنش های روحی و روانی می تواند در کل سطوح سلامت جسمی و ذهنی تاثیر منفی داشته باشد. استرس موجب افزایش هورمون کورتیزول شده از این رو فعالیت غدد سباسی پوست بیشتر شده و سبب تحریک پوست و بروز جوش زیر پوستی می گردد.

هورمون ها

از دیگر علت های بروز جوش زیر پوستی تغییرات هورمونی است. گروهی از این هورمون ها که آندروژن نامیده می شوند در سن بلوغ تولید شده و ترشح آن تا حدود بسیاری افزایش می یابد. این مکانیسم با بزرگ تر شدن غدد چربی و فعالیت آن ها صورت گرفته و احتمال افزایش سبوم اضافی بیشتر می شود. تغییرات هورمونی در بانوان شایع تر می باشد.

ژنتیک

ژنتیک یا سابقه خانوادگی از مهمترین علل ایجاد جوش زیر پوستی به شمار می رود. اگر حتی یکی از والدین با جوش زیرپوستی درگیر باشد احتمال بروز این مشکل برای شما بیشتر می شود.

لوازم آرایشی غیر استاندارد

استفاده از لوازم آرایشی غیر استاندارد و آرایش های سنگین سبب مسدود شدن منافذ پوست شده و از گردش هوا پیشگیری می کند. اگر منافذ پوست شما مسدود باشد چربی ها راهی برای خروج ندارند و موجب التهاب شده که به آن جوش زیر پوستی گفته می شود.

لمس مداوم صورت

اگر دائما در حال دستکاری صورت باشید و آن را لمس کنید مانع از بهبود طبیعی جوش شده و جوش زیر پوستی ایجاد می شود.

محصولات پوستی غیر طبیعی

استفاده از مرطوب کننده و آبرسان های غلیظ و کرم های ضد آفتاب غیر استاندارد منافذ پوست نموده و سبب ایجاد جوش زیر پوستی روی صورت می گردد.

راهکارهای خانگی درمان جوش زیر پوستی

جوش زیر پوستی با گذشت زمان به تدریج برطرف می شوند. ولی اگر قصد دارید با راهکارهای خانگی آن را زودتر درمان کنید باید دانست که تداوم در این کار اهمیت دارد. از جمله این راهکارها عبارت است از:

۱.کمپرس آب گرم

استفاده از کمپرس آب گرم موجب کاهش درد ناحیه جوش می گردد. حرارت سبب باز شدن منافذ پوستی شده و جوش به سطح پوست نزدیک می شود. وقتی جوش سر باز کرد سلول های مرده و چربی پوست از بین می رود و با خروج باکتری از درون جوش، جوش زیر پوستی به تدریج محو می شود.

برای استفاده از این راهکار ابتدا حوله تمیزی را داخل آب داغ قرار داده و بعد از ۱۰ دقیقه آن را روی صورت و ناحیه جوش زیر پوستی قرار دهید. این کار را سه تا چهار مرتبه در روز انجام دهید تا زمانی که جوش زیر پوستی به سطح برسد. بعد از آن جوش را با دست تحریک نکنید. توصیه می شود با یک پنبه الکلی اطراف جوش را ضد عفونی کنید و تا موقعی که جوش کاملا از بین نرفته مواد آرایشی استفاده نشود.

۲. یخ

یخ بهترین انتخاب در درمان سریع جوش زیر پوستی به شمار می رود. زیرا سبب کاهش التهاب و درد ناحیه مدنظر می شود. یخ با انقباض غدد چربی، میکروب های داخل جوش و چربی های اضافی پوست را خارج می کند. فقط کافی است یخ را روی یک پارچه قرار داده و روی ناحیه جوش بگذارید. بعد از چند ثانیه آنرا بردارید. این کار را بعد از چند دقیق دوباره تکرار کنید. بعد از چند روز جوش برطرف می شود.

۳. نمک سولفات

موقع استفاده از این ماده لازم است یک قاشق چای خوری نمک را با نصب پیمانه آب گرم مخلوط کرده تا نمک کاملا در آب حل گردد. بعد توسط یک پنبه یا پارچه تمیز، محلول آماده شده را روی صورت زده تا خشک شود. بعد از خشک شدن محلول پوست را با آب ولرم شستشو دهید. این کار را دو تا سه بار در روز تکرار تا جوش زیر پوستی رفع شود.

۴. روغن درخت چای

روغن درخت چای می تواند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک های تجویزی و داروهای شیمیایی باشد. می توان از محصولات روغن درخت چای هم استفاده کرد. ولی بایستی حداقل دارای ۵ درصد روغن درخت چای باشند. دقت کنید تا موقعی که جوش زیر پوستی کاملا رفع نشده دو بار در روز از این روغن استفاده شود.

ابتدا روغن را به نسبت یک به یک با روغن پایه مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل مخلوط و رقیق کنید. سپس آن را روی ناحیه جوش زیر پوستی قرار داده و یک شب تا صبح اجازه دهید باقی بماند بعد آن را شستشو دهید.

۵. برچسب آکنه

برچسب آکنه شبیه چسب زخم است و باید به طور مستقیم روی جوش قرار بگیرد. این برچسب با رفع باکتری و آلودگی ها جوش زیر پوستی را از بین می برد. برچسب اکنه مواد تشکیل دهنده ای نظیر اسید سالیسیک داشته که به رفع هرچه زودتر جوش کمک می کند.

۶. جوش شیرین

از درمان های خاکی ساده برای رفع جوش زیر پوستی استفاده از جوش شیرین می باشد. استفاده از این ماده سبب لایه برداری پوست شده و راهی برای خروج چربی و سلول مرده است. در ضمن جوش شیرین التهاب و درد ناشی از انواع جوش زیر پوستی را کاهش می دهد.

برای رفع جوش زیر پوستی ابتدا این ماده را با کمی آب و آب لیمو مخلوط تا خمیر سفتی ایجاد شود. سپس پوست را کاملا شستشو داده بعد خمیر را به ناحیه جوش زیر پوستی بمالید و چند دقیقه ای صبر کنید. بعد از خشک شدن خمیر روی پوست، صورت را با آب ولرم بشویید. جهت کسب نتیجه بهتر این کار را دو بار در روز تکرار کنید.

دقت کنید جوش شیرین نبایستی بیشتر از چند دقیقه روی پوست باقی بماند چرا که سبب حساسیت و خشکی بیش از حد پوست می گردد.

روش های پیشگیری از بروز جوش زیر پوستی

در حالت کلی جوش های زیر پوستی به طور ناگهانی روی پوست صورت بروز می یابند ولی می توان با برخی روش ها مانع از ایجاد آن شد. از جمله:

  • رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. لبنیات برای بدن مهم بوده ولی افراط در مصرف آن سبب بروز جوش زیر پوستی می شود. ضمنا شکلات و مغزها هم باید متعادل مصرف شود.
  • بیشتر از دو روز در بار صورت را نشویید. اگر پوست تان مستعد جوش زیر پوستی باشد با شستشوی مکرر سبب تحریک آن نگردید. شستشوی بیش از حد سبب خشک شدن پوست صورت شده به این ترتیب چربی بیشتری تولید می شود که سبب مسدود شدن منافذ پوست شده و منجر به بروز جوش زیر پوستی می گردند.
  • مرتبا حوله و روبالشی خود را شستشو دهید. چرا که سلول های مرده و باکتری ها روی این موارد تجمع یافته و به انتقال به صورت سبب مسدود شدن منافذ پوستی می گردند. از این رو برای جلوگیری از تماس صورت با سطوح آلوده حوله و روبالشی خود را مرتبا شستشو دهید.

کلام پایانی

در این مطلب پیرامون علت بروز جوش زیر پوستی و راهکارهای خانگی درمان آن صحبت کردیم. می توانید همچنین برای رفع جوش زیر پوستی از انواع ماسک های خانگی هم بهره بگیرید. ولی به هر روی پیشگیری از بروز جوش زیر پوستی با روش های اشاره شده کم هزینه و آسان تر خواهد بود. همچنین در صورت تمایل برای اطلاع از علت جوش چانه و علت جوش گردن روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *