دسته ها
پنج شنبه ۷ فروردین ۱۴۰۴

انواع کود برای سیر و ویژگی های آن ها

  • شیوا فهیمی
  • ۲۹ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰

کاشت و پرورش سیر در کشورمان به دلیل نیاز بالای مصرف کننده و صرفه اقتصادی رایج است. در این راستا انتخاب کود برای سیر نیز حائز اهمیت می باشد.

انتخاب کود برای سیر به منظور اطمینان از برداشت پربار محصول اهمیت زیادی دارد. ترکیب مناسب مواد مغذی نه تنها رشد گیاه سیر را ارتقا بخشیده بلکه طعم و اندازه آن را هم افزایش می دهد. برای آشنایی بیشتر با ادامه مطلب همراه ما باشید.

انواع کود برای سیر

کاشت و پرورش گیاه سیر در کشورمان به خاطر صرفه اقتصادی و نیاز زیاد مصرف کننده پررونق است. کشاورز برای برداشت سیر باکیفیت و رسیدن به سود آوری بیشتر بایستی علیرغم تامین شرایط محیطی مناسب سیر یک برنامه جامع کودی هم در نظر داشته باشد.

از این رو انتخاب کود مناسب برای سیر به منظور برداشت محصول پربار حائز اهمیت است. ترکیب مناسب مواد مغذی هم رشد گیاه را افزایش داده و هم بر طعم و افزایش اندازه آن موثر است. سیر نیازهای غذایی خاصی داشته و در وهله اول به میزان متعادل از عناصر نیتروژن جهت رشد برگ، فسفر برای رشد ریشه و پتاسیم برای استحکام و سلامت کلی گیاه نیاز دارد. در ادامه با انواع کود برای سیر آشنا می شوید.

کودهای آلی

کودهای آلی از موجودات زنده تشکیل شده که گزینه پایدار و سازگار با محیط زیست هستند. این کودها هم گیاه را تغذیه و هم خاک را غنی ساخته تا سلامت آن برای طولانی مدت حفظ شود. کود آلی ساختار خاک را بهبود بخشیده و فعالیت میکروبی را ارتقا می بخشند. همچنین باعث رها شدن مواد مغذی به طور آهسته می شوند. بنابراین به مدت طولانی گیاه تغذیه می شود. انواع کودهای آلی عبارت است از:

  • کمپوست نوعی کود آلی است که با افزایش حاصلخیزی خاک و تقویت توان نگهداری آب سبب فراهم شدن مواد مغذی متعادل برای رشد سیر می گردد.
  • عصاره جلبک دریایی پر از ریز مغذی بوده و برای پرورش دهندگان سیر مفید است. این کود رشد گیاه را تحریک و مقاومت آن را در برابر بیماری و آفات ارتقا می بخشد.
  • پودر استخوان و آرد خون نیازهای اولیه سیر را فراهم کرده و رشد محصولی قوی و پربار تضمین می شود.
  • کود کبوتر هر چند کمتر رایج است ولی کود آلی قوی بوده و حاوی مواد مغذی زیادی است که برای مرحله رشد برگی سیر ایده آل است.
  • کود ماهی تغذیه متعادلی برای سیر محسوب می شوند. این کود آلی هم گیاه را تغذیه و هم خاک را مواد آلی غنی می سازد.

درشت شدن سیر

به منظور درشت شدن محصول سیر و پیاز توصیه شده عناصر پتاسیم، کلسیم، روی و بور استفاده شود. در حقیقت این عناصر بایستی هر یک در زمان معینی استفاده شود. دقت کنید در زمان مصرف این کودها نباید با هم ترکیب شوند بلکه باید جداگانه و به فاصله ۷-۱۰ روز آن هم به شیوه آبیاری استفاده شوند. بهترین زمان مصرف هم هنگام تشکیل غده ها است.

کودهای معدنی

کودهای معدنی توسط فرایند شیمیایی سنتز شده و قوام را ارائه می دهند. دسترسی فوری مواد مغذی توسط این کودها فراهم شده و رشد سریع و برداشت بیشتر محصول سیر با کودهای معدنی تضمین می شود. کودهای معدنی یا مصنوعی سازگار بوده و برای تامین نیازهای دقیق سیر طراحی شده اند.

نسبت عناصر اصلی پتاسیم، فسفر و نیتروژن در انتخاب کود برای سیر اهمیت زیادی دارد. نسبت فسفر بالا هنگام تشکیل پیاز و نسبت متعادل در دیگر مواقع لازم است. از جمله کودهای معدنی عبارت است از

کودهای گرانولی

کودهای گرانولی کند رهش، منبع تغذیه ثابتی را در یک دوره طولانی فراهم نموده و نیاز به کود دهی مکرر را می کاهند.

کودهای مایع

کودهای مایع به راحتی توسط گیاهان جذب شده و تغذیه فوری را تامین می کنند. این کودها برای سیر، به ویژه در مراحل بحرانی رشد موثر هستند.

کود فسفر بالا

همانطور که اشاره شد یک عنصر مهم مورد نیاز سیر فسفر است. از این رو کود فسفر بالا در زمان مناسب و با میزان معین موثر است. مصرف این کود سبب افزایش استحکام ساقه، ریشه و برگ ها می شود. کود فسفر بالا به طور خاص برای پاسخگویی به نیاز بالای سیر به این عنصر تولید می شود.

فسفر جزو درشت مغذی های ضروری است و سیر به منظور رشد سالم به آن نیاز دارد. این عنصر نقش مهمی در فرایندهای بیولوژیکی گیاه سیر نظیر انتقال انرژی، رشد ریشه، تشکیل غده، گل انگیزی و .. دارد. فسفر خاک همیشه در دسترس گیاه نیست و باید به روشی که قابل جذب توسط گیاه باشد در اختیار آن قرار گیرد.

برای اطلاع از میزان فسفر خاک آزمایش خاک باید صورت گیرد تا مطابق با آن کود فسفر بالا در اختیار گیاه قرار گیرد. فسفر در جذب و تبدیل نور خورشید به ترکیبات قابل استفاده گیاه نقش اساسی دارد. ضمنا نوعی کاتالیزور قدرتمند بوده و با تقویت ساقه، برگ و افزایش ریشه زایی مقاومت گیاه را در مقابل تنش ها بالا می برد.

به طور خلاصه نقش فسفر در گیاه شامل موارد زیر است:

  • تقویت رشد ریشه
  • کمک به انتقال انرژی
  • افزایش گلدهی
  • افزایش باردهی
  • افزایش جذب مواد غذایی
  • افزایش میزان، اندازه و عملکرد کلی گیاه
  • افزایش جذب آب و مواد مغذی توسط ریشه
  • بهبود سلامت کلی گیاه
  • افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های مختلف از جمله خشکی، بیماری و تغییرات دمایی

در مجموع، کود فسفر  بالا سبب بهبود رشد گیاه، به حداکثر رساندن عملکرد و بهبود کیفیت محصولات نهایی می شود. بنابراین حتما مصرف کود فسفر بالا برای سیر را در دستور کار قرار دهید. استفاده از این کود در مراحل مختلف رشد گیاه توصیه می شود.

  • پس از کاشت

اگر با نحوه کاشت سیر و مراحل آن آشنا باشید حتما می‌دانید که یکی از کودهای مورد نیاز پس از کاشت سیر، کود فسفر بالا می باشد. این عنصر به رشد ریشه های سیر کمک کرده و در استقرار بهتر آن در خاک موثر است. هنگام نشای سیر هم می توان برای افزایش قدرت جوانه زنی و مقابله با تنش ها از کود فسفر بالا استفاده کرد.

  • مرحله رشد و درشت شدن غده

می توان از کود فسفر بالا برای گیاه سیر زمانی که رشد پیاز آن آغاز می شود استفاده نمود. معمولا ۴-۶ هفته بعد از کاشت، غده آن درشت خواهد شد. این کود به رشد پیازهای سیر کمک کرده در نتیجه سیرهای بزرگتر و سالم تری خواهید داشت.

  • اوایل بهار

اگر سیر در پاییز کاشته شده، می توانید ابتدای بهار هنگامی که سیرها از خواب زمستانی بیدار می‌شوند از کود فسفر بالا برای تامین مواد مغذی و رشد بهتر سیرها استفاده کرد.

به طور کلی بهترین زمان مصرف این کود برای سیر زمانی است که رشد پیاز آن شروع می شود، زیرا گیاه در این مرحله به سطوح بالاتری از فسفر احتیاج دارد. فسفر سبب رشد بهینه پیاز سیر می شود. همچنین طعم و پتانسیل انبارداری سیر را ارتقا می بخشد. می توان کود فسفر بالا را با کود هیومیک اسید به طور همزمان استفاده تا سرعت جذب فسفر بیشتر شود.

بهترین کود فسفر بالا برای این گیاه باید دارای ویژگی های کلیدی بوده تا نیاز سیر به درشت مغذی ها خوب برطرف شود. از دیگر ویژگی های این کود عبارت است از:

  • درصد خلوص زیاد
  • محلول بودن در آب
  • عدم وجود ناخالصی
  • سرعت جذب بالا و کاربرد آسان

روش استفاده از کودهای معدنی

روش مصرف کودهای معدنی برای سیر در مرحله اول به ماهیت کود بستگی دارد. برای اعمال کود جامد می توان از روش پخش در تمام بستر کاشت استفاده و برای استفاده از کود مایع دو گزینه آبیاری و محلول پاشی را مدنظر قرار دهید. در روش آبیاری سیر یا کود باید کود را در آب حل کرده و از طریق سیستم آبیاری به مزارع سیر تزریق کرد.

در روش محلول پاشی هم باید کود مایع فسفر بالا را با درصد مناسبی از آب ترکیب و به کمک سمپاش عمل محلول پاشی را انجام داد.

میزان استفاده از کود نیز به عواملی مانند نیاز خاک و گیاه، سطح فعلی عناصر موجود در خاک، شرایط محیطی، زمان کوددهی و نحوه مصرف کود برای سیر بستگی دارد.

در پایان از همراهی شما متشکریم. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با کود برای اسفناج و کود برای عدس روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *