پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که سبب خشکی شدید پوست و فلس های برجسته روی ناخن می شود. تغییر رنگ ناخن و لایه لایه شدن آن تنها برخی از مشکلاتی است که در پسوریازیس ناخن ایجاد می شود. برای آشنایی با راهکارهای درمان پسوریازیس ناخن با همراه ما باشید.
راهکارهای درمان پسوریازیس ناخن
بیماری پسوریازیس در اکثر موارد سبب درگیر شدن ناخن ها نیز می شود. بروز لکه های نقره ای و سفید، تاول یا پوسته های قرمز رنگی در زیر یا اطراف ناخن از علائم آن هستند. علت ابتلا به این بیماری به طور دقیق مشخص نیست و درمان قطعی وجود ندارد. اما با راهکارهایی می توان پسوریازیس ناخن را تا حدودی بهبود بخشید.
پسوریازیس یک نوع بیماری پوستی مزمن می باشد که سبب خشکی شدید پوست و فلس های برجسته روی ناخن می گردد. در این بیماری خودایمنی بدن سلول های اضافه تولید کرده که روی سطح پوست تجمع می یابند. پسوریازیس هر بخش از پوست بدن از جمله دست، پاها، و ناخن ها را درگیر می نماید.
به این ترتیب اگر پوست اطراف ناخن تان حساس شده و ظاهر آن تغییر یافته بایستی برای درمان آن به متخصص پوست مراجعه کنید. تغییر رنگ ناخن و لایه لایه شدنش تنها بخشی از مشکلاتی است که در پسوریازیس ناخن تجربه می شد. مراقبت از ناخن در افراد مبتلا به این عارضه اهمیت بالایی دارد.
چرا که هر عاملی که سبب خشکی یا آسیب به ناخن ها می شود می تواند مشکلات فرد را تشدید نماید. برای اطلاع بیشتر از بیماری پسوریازیس ناخن و روش درمان آن با ادامه مطلب همراه ما باشید.
پسوریازیس ناخن
پسوریازیس ناخن بیماری مزمن سیستم ایمنی بوده که ناخن ها را نیز مبتلا می کند و سبب لایه لایه شدن و تغییر رنگ ناخن ها می گردد. بروز پوست های قرمز رنگ، تاول و لکه های سفید و نقره ای روی پوست هم از عوارض آن است. افراد مبتلا بایستی مراقبت زیادی از ناخن ها داشته باشند زیرا کوچکترین عامل سبب خشکی یا آسیب ناخن ها می شود.
برخلاف تصور عموم، پسوریازیس ناخن بیماری قارچی نیست بلکه یک بیماری خود ایمنی می باشد. در این عارضه سیستم ایمنی به اشتباه بافت سالم ناخن را مورد حمله قرار می دهد. به طور معمول هر ۲۸-۳۰ روز یک بار سلول های پوستی تولید می شوند. فرد مبتلا به پسوریازیس سیستم ایمنی بیش از حد فعالی دارد.
این پدیده سبب می شود چرخه بازتولید سلول های پوستی به ۳-۴ روز کاسته شود. در نتیجه برخی از بخش های قابل مشاهده پوست ضخیم و ملتهب شده و با خارش همراه می شوند.
علائم پسوریازیس ناخن
پیشتر به برخی علائم این بیماری اشاره شد از دیگر علائم پسوریازیس ناخن عبارت است از:
- پوست زیر ناخن ها تغییر رنگ داده و بی رنگ می شود.
- داخل ناخن حفره و سوراخ هایی ایجاد می شود.
- در ساختار ناخن تغییراتی ایجاد و شیارهای افقی روی ناخن تشکیل می شود.
بعضی از این علائم موجب ناراحتی، شکنندگی یا درد شده و استفاده از دست با مشکلاتی همراه می شود. اگر فرد از ابتلا به این بیماری اطمینان ندارد، یا بیماری شدید شده و توسعه یافته به طوری که درد و ناراحتی بیشتر شده باشد. همچنین در انجام امور روزانه مشکل پیدا کرده اید به پزشک پوست مراجعه نمایید.
به طور کلی اگر به پسوریازیس ابتلا دارید مستعد پسوریازیس ناخن هم می باشید. به این ترتیب اهمیت زیادی دارد که ناخن های دست و پا را بررسی کنید. علائم زیر نیز در پسوریازیس مشاهده می شود.
- فرورفتگیهای کوچک در ناخن
- تغییر رنگ ناخن به سفید، زرد یا قهوه ای
- شکنندگی یا ترک خوردن ناخن
- لایه لایه شدن ناخن
- جدا شدن ناخن از بستر خود
- تجمع سلول های پوست زیر ناخن
- وجود خون زیر ناخن
در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده در ناخن حتما به متخصص پوست مراجعه کنید. درمان های مختلفی برای بهبود پسوریازیس ناخن وجود دارد و به کاهش درد ناشی از آن کمک می کند. در صورتی که این عارضه درمان نشود شدیدتر می شود. تا حدی که ممکن است ناخن ها را از دست بدهید.
این موضوع بر توانایی فرد در استفاده از دست ها یا راه رفتن آن ها تاثیر گذاشته و در بیشتر موارد مشکلات روحی و آسیب های بدنی را به دنبال دارد. اقدام به درمان از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری می کند.
پسوریازیس ناخن به چه علتی ایجاد می شود؟
همانطور که اشاره شد سلول های پوستی جدید هر ۲۸-۳۰ روز یک بار رشد می کنند. در فرد مبتلا سلول های جدید هر ۳-۴ روز رشد کرده و به سطح پوست می آیند که این موضوع سبب قرمز شدن پوست، ناخن یا سایر اندام های بدن می گردد. دلیل این مسئله مشخص نیست ولی عوامل ژنتیکی، محیطی و سیستم ایمنی دخیل هستند.
جنسیت تاثیری بر برزو بیماری ندارد ولی افراد مسن نسبت به جوان ها بیشتر در معرض پسوریازیس ناخن هستند. بروز تغییرات در ناخن ضمنا ممکن است نشانه ابتلا به آرتریت پسوریاتیک نیز باشد. برای تشخیص ابتلا به این بیماری باید به متخصص پوست مراجعه شود.
روش های پزشکی بهبود پسوریازیس ناخن
روش های درمانی بسیاری برای پسوریازیس ناخن وجود دارد. این روش ها برای بهبود پسوریازیس خفیف موثر هستند. ناخن ها به آرامی رشد کرده از این رو لازم است تا چند ماه یک یا دو مرتبه در روز از روش های درمانی تجویز شده استفاده کرد. با توجه به این که پسوریازیس ناخن به درمان مقاوم بوده ممکن است پزشک چند روش درمانی را تجویز نماید.
گاهی ترکیب دو دارو برای بهبود پسوریازیس ناخن نیاز بوده تا زودتر مشکل رفع شود. برنامه درمانی ممکن است شامل یک یا چند مورد زیر باشد:
- کورتیکواستروئید یا کورتون قوی تا خیلی قوی: این داروها بیشتر علائم پسوریازیس ناخن را معالجه می کنند. مصرف داروهای کورتیکواستروئیدی یک یا دو بار در روز و تا ۹ ماه بی خطر است.
- پماد کلسیپوتریول: تحقیقات نشان می دهد این پماد به اندازه داروهای کورتیکواستروئیدی قوی مؤثر است و سلول های تجمع یافته زیر ناخن را از بین می برد.
- تازاروتن: مصرف این پماد برای معالجه فرورفتگی های ناخن، تغییر رنگ و جدا شدن ناخن از بستر آن موثر است.
- کرم یا پماد کپسایسین: کپسایسین ترکیب شمیایی موجود در فلفل قرمز است. این ترکیب می تواند علائم پسوریازیس را تسکین دهد. با این وجود مراقبت باشید بعد از استفاده به چشم خود دست نزنید چرا که سبب سوزش شدید چشم می شود.
همچنین در صورت نیاز به درمان های قوی تر ممکن است پزشک پوست شیوه های درمانی زیر را پیشنهاد دهد:
۱. تزریق کورتیکواستروئید یا دیگر داروهای پسوریازیس
در این روش دارو به طور مستقیم به بستر ناخن یا نزدیک آن تزریق می شود. اگر نخستین تزریق مؤثر نبود، احتمالا لازم است در طول چند ماه، یک مرتبه دیگر تکرار شود. تزریق کورتیکواستروئید، علائم شایع پسوریازیس(تجمع سلول ها زیر ناخن، ضخیم شدن ناخن، برآمدگی ناخن، جدا شدن ناخن دست و پا از بستر آن) را بهبود می بخشد.
۲. لیزر درمانی
برخی لیزرها در روند درمان پسوریازیس ناخن تاثیر خوبی دارند.
۳. نور درمانی به شیوه PUVA
در این روش بیمار دارویی به اسم پسورالن را به شکل موضعی یا خوراکی مورد استفاده قرار می دهد. در ادامه بدن در مقابل اشعه فرابنفش قرار می گیرد. نور درمانی سبب بهبود تغییر رنگ و جدا شدن ناخن از بستر انگشتان دست و پا می گردد. البته این روش تاثیر کمی در بهبود فرورفتگی های کوچک سطح ناخن دارد.
روش های خانگی بهبود پسوریازیس ناخن
بعضی درمان های خانگی می تواند به کنترل علائم پسوریازیس ناخن کمک کند. با این وجود هنوز شواهد علمی کافی برای اثبات این درمان های جایگزین ارائه نشده است. هر چند درمان های خانگی برای بیشتر افراد بی خطر است ولی بهتر است قبل از استفاده با پزشک مشورت داشته باشید چرا که ممکن است واکنش آلرژیک ایجاد شود. از جمله روش های خانگی بهبود این عارضه عبارت است از:
استفاده از زردچوبه
زردچوبه دارای ماده ای به اسم کوکورمین است. مطالعات نشان می دهد این ماده خواص ضد التهابی و ضد قارچی داشته و می تواند علائم پسوریازیس ناخن را تسکین بخشد. بنابراین زردچوبه را به عنوان ادویه به غذاها اضافه و یا آن را به شکل قرص مصرف نمایید.
استفاده از ژل آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا ماده ضد التهابی است که می توان در بهبود علائم پسوریازیس ناخن موثر باشد. این ماده را روزی چند بار از جمله قبل از خواب به ناخن ها و پوست اطراف بزنید.
استفاده از نمک دریای مرده
این نمک از جنوب غربی آسیا استخراج می شود و می تواند در تسکین علائم پسوریازیس ناخن موثر باشد. کمی از این نمک را در کاسه آب گرمی اضافه و ناخن ها را حدود ۱۰ دقیقه در آن قرار دهید. این کار را چندین بار در هفته انجام دهید.
نکات مراقبتی در تسکین پسوریازیس ناخن
پیشتر نیز اشاره شد در صورت ابتلا به پسوریازیس ناخن باید از ناخن ها بیشتر مراقبت شود. چرا که این عارضه ناخن را خشک کرده و به آن آسیب می رساند. رعایت نکات زیر می توان از عود این عارضه جلوگیری کند و اثربخشی روش درمانی را بیشتر نماید:
- همواره ناخن ها را کوتاه نگه دارید تا از مشکل جدا شدن ناخن از بستر جلوگیری شود. در ضمن مانع از تجمع سلول ها زیر ناخن گردد.
- برای انجام کارهای منزل دستکش بپوشید. هر زمان پوست یا ناخن تحریک شود پسوریازیس عود خواهد کرد. موقع شستشوی ظروف زیر دستکش نیتریل دستکش نخی به دست داشته باشید. دستکش لاتکس نمی تواند از ناخن ها خوب محافظت کند.
- دست ها را مرطوب نگه دارید. این عارضه سبب خشکی پوست و ناخن می شود. به این ترتیب بعد از هر مرتبه شستشوی دست ها یا تا سه دقیقه بعد از حمام از مرطوب کننده استفاده تا رطوبت پوست تامین گردد.
- سلول های تجمع یافته زیر ناخن را نخراشید و دستکاری نکنید. این کار سبب سست شدن ناخن ها شده و خطر ابتلا به عفونت را بیشتر می نماید.
- استفاده از از ناخن مصنوعی را فراموش کنید. لاک ناخن یا براق کننده راهکار کم خطری برای مخفی کردن فرورفتگی های ناخن افراد مبتلا به پسوریازیس می باشد. ولی ناخن مصنوعی ریسک کنده شدن ناخن از بستر را بالا می برد.
- از جویدن ناخن و کندن پوست اطراف خودداری کنید. این کار به پوست آسیب زده و خطر ابتلا به عفونت را بیشتر می کند.
در پایان پیشنهاد می شود برای آشنایی با اصول مراقبت از ناخن ها و درمان ناخن شکننده روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا