دسته ها
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳

فرهنگ کنسل کالچر و پیامدهای مثبت و منفی آن

  • شیوا فهیمی
  • ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰

کنسل کالچر چندسالی است که در فضای مجازی رایج شده و به معنی تحریم یا طرد افرادی می باشد که حرف یا عملی خلاف اصول اخلاقی یا حرفه ای داشته باشند. برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید.

احتمالا در فضای مجازی دیده اید که برخی کاربران در مقابل فرد خاصی جبهه گرفته و وی را طرد می کنند. کنسل کالچر یا فرهنگ کنسل به این موضوع مرتبط بوده و مفهومی است که افراد را به خاطر اشتباهاتشان کنسل می کند. در ادامه پیرامون این موضوع بیشتر صحبت می کنیم.

آشنایی با کنسل کالچر

کنسل کالچر بیان می کند که افراد می بایست در برابر عواقب کارهای خود جوابگو باشند. آیا این جریان حقیقتا برای ایجاد تغییرات اجتماعی و فرهنگی موثر می باشد؟ یا صرفا مجازاتی بدون هیچ فرصت عذرخواهی و جبران است؟ احتمالا تاکنون در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی دیده اید که برخی کاربران در برابر یک فرد مشخص جبهه گرفته و نسبت به او نظر مخالف دارند.

اصطلاحا او را تحریم می کنند. این کار کنسل کالچر یا فرهنگ کنسل عنوان می شود. بی شک فرهنگ کنسل یا فرهنگ تحریم پیامدها و مزایای مختلفی به دنبال دارد. نمی توان گفت طرد یک نفر به ضرر او بوده و دیگر افراد را هم تحت تحت تاثیر می گذارد. امروزه تحریم یا طرد دیگران در فضای مجازی خیلی رایج تر از فضای واقعی است.

اما در حقیقت همان فرد در فضای حقیقی نیز تحریم می شود. زیرا زندگی اش تحت تاثیر اقداماتی است که در فضای مجازی انجام داده است. اگر قصد دارید تا با کنسل کالچر بیشتر آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.

شروع فرهنگ کنسل

فرهنگ کنسل از میان فرهنگ سیاه پوستان امریکا متولد گشت و در روزهای ابتدایی حیات خود، ایده هایی مانند حقوق مدنی و توانمندسازی سیاه پوستان با طرد شخصیت ها و آثار فرهنگی همراه بود. ولی از آن زمان تا به حال، این اصطلاح معانی و کاربردهای متعددی پیدا کرده و حتی در میان کاربران ایرانی هم رایج شده است.

به منظور درک بهتر این مفهوم آن هادلی رئیس زبان شناسی امریکایی افریقایی دانشگاه کالیفرنیا بیان می دارد:

وقتی می‌بینید افراد کانیه یا دیگران را کنسل می‌کنند، در واقع دسته‌جمعی دارند می‌گویند: «ما موقعیت اجتماعی و قدرت اقتصادی تو را بالا بردیم و حالا دیگر قرار نیست مثل قبل به تو توجه کنیم…شاید من به‌ اندازه‌ی تو قدرتی نداشته باشم، اما این قدرت را دارم که تو را نادیده بگیرم.

همچنین وی دید مثبتی به فرهنگ کنسل داشته و می گوید:

اگر توانایی متوقف کردن چیزی را از طریق ابزارهای سیاسی ندارید، تنها کاری که می‌توانید انجام دهید این است که از مشارکت کردن خودداری کنید. در واقع با کنسل کردن می‌گویید لازم نیست حتماً قدرت اصلاح نابرابری‌ ساختاری داشته باشید. حتی لازم نیست قدرت تغییر تمام احساسات عمومی را داشته باشید. اما در حد خودتان هنوز هم می‌توانید قدرتی بی‌حد و مرز داشته باشید.

کنسل کالچر می گوید می توان افراد را به دلیل اشتباهاتشان کنسل نمود. به این معنا که می توان کاری کرد که این افراد از داشتن پلتفرم های عمومی مطرح برای بیان نظراتشان محروم یا حتی از شغل خود برای همیشه برکنار گردند. جریان فرهنگ تحریم معمولا به این شکل آغاز می شود که فرد مشهوری یا شرکت یا هر فرد شناخته شده ای حرفی می زند یا عملی انجام می دهد که توهین آمیز بوده و برخلاف اصول اخلاقی و حرفه ای می باشد.

به دنبال این رخداد، کاربران شبکه های اجتماعی دست به اعتراض زده و خواستار پذیرش عواقب کار و پاسخگو بودن فرد یا شرکت خطی توسط تحریم آثار او یا اقدامات انضباطی از سوی کارفرما می شوند تا وی وادار به عذرخواهی و جبران خسارت گردد یا در موارد جدی فعالیت حرفه ای و خاتمه یابد.

امروزه موضوعات مختلفی یکباره در بین افراد به ویژه فضای مجازی رایج شده که غالبا مردم اطلاع کافی در مورد آن ندارند. کنسل کالچر یا فرهنگ کنسل، طرد کردن، تبعید یا اخراج نیز جزو این موارد است. البته همانطور که اشاره شد فرهنگ کنسل مربوط به اخیر نبوده و مختص دنیای مجازی هم نیست.

زیرا این فرهنگ یا عمل در سالیان قبل حتی دور از شبکه های اجتماعی نیز مورد استفاده بوده است. به طور کلی وقتی فردی به دلیل اجرای یک کار یا رفتار خاص مورد انتقاد جمع زیادی از مردم قرار گیرد به نوعی که افراد به سرزنش، مخالفت و انتقاد او بپردازند در نهایت فعالیت ها و ادامه همکاری با او را تحریم کنند فرهنگ کنسل روی داده است.

علل فرهنگ کنسل

وقتی که تعدادی از افراد تصمیم گرفته تا یکی از اعضای خانواده یا جامعه شان را طرد نمایند به نظر شما چه دلیلی برای این کار وجود دارد؟ هنگامی که صحبت از کار اشتباه توسط فردی به میان آید و در عین حال افراد قصد طرد وی را داشته باشند بی شک هدف افراد عذرخواهی وی نیست.

در حقیقت فرهنگ کنسل با عذرخواهی کردن تفاوت دارد. از جمله علل پیروی از فرهنگ تحریم عبارت است از:

  • مجازات شدن فرد مورد نظر
  • درس عبرت دادن به دیگران
  • وادار کردن مردم به تفکر
  • آگاهی بخشیدن مردم از عواقب کارهای این چنینی
  • آشکار کردن کارهای نادرست

به این ترتیب هدف از طرد فرد، تنها مجازت او نبوده بلکه ایجاد یک فرهنگ درست در بین مردم می باشد. متاسفانه برخی افراد بدون آگاهی و کورکورانه از دیگران حمایت و پیروی می کنند. این افرادی وقتی متوجه می شوند تحت تاثیر عقاید اشتباه بوده اند که با مشکلات جدی مواجه شوند.

پیامدهای فرهنگ کنسل

پیروی از فرهنگ کنسل و طرد کردن علیرغم مزایای که دارد پیامدهایی هم سبب می شود. پیامدهای فرهنگ کنسل تنها به فرد طرد شده باز نمی گردد بلکه احتمال تحت تاثیر قرار گرفتن دیگران نیز وجود دارد. به صورت کلی افرادی که تحت تاثیر پیامدهای منفی فرهنگ کنسل هستند عبارت است از:

فرد تحریم شده

اولین کسی که تحت تاثیر پیامدهای فرهنگ کنسل است فرد تحریم شده می باشد. این افراد با در نظر گرفتن این که از چه جمعی تبعید شده اند با پیامدهای مختلفی روبرو هستند. به طور مثال طرد شدن از خانواده با تنهایی، اضطراب و افسردگی همراه است. و طرد شدن توسط عده زیادی از جامعه سبب از دست رفتن موقعیت اجتماعی و شغلی فرد خواهد شد.

افراد تحریم گر

ممکن است برای شما عجیب باشد که فرد تحریم کننده هم تحت تاثیر پیامدهای منفی فرهنگ کنسل قرار گیرد. اما این مسئله واقعیت دارد. گاهی مواقع بین طرفداران تحریم و مخالفان آن شکاف ایجاد شده و زمینه بروز مشکلات بعدی فراهم می گردد. گاهی تحریم سبب ترغیب تعداد بیشتری از مردم به پیروی از عقاید فرد تحریم شده می شود.

تماشاگر

در این بین افرادی نیز نه جزو تحریم کننده ها هستند نه تحریم شدگان. این افراد تماشاگر بوده ولی از پیامد فرهنگ کنسل در امان نیستند. این افراد ممکن است تصور کنند که خودشان روزی از جامعه یا خانواده طرد می شوند. حتی ممکن است از بیان نظرات ترس داشته و به این دلیل سکوت نمایند.

آثار مثبت فرهنگ کنسل

پیروی نمودن از فرهنگ کنسل و تحریم با آثار مثبتی نیز همراه است که عموم افراد جامعه یا اگر طرد شدن از سوی خانواده باشد اعضا از آن بهره مند می شوند. فرهنگ کنسل در مقابل یک کار اشتباه صورت می گیرد. به این ترتیب سبب ایجاد تغییرات مثبت و تشویق مردم به ساکت نبودن در مقابل اشتباهات کمک می کند. بنابراین نه تنها فرد تحریم شده درس عبرت می گیرد بلکه دیگرانی که فعالیت های اشتباه دارند سعی می کنند در رفتار و اعمال خود تغییر و تحول ایجاد می نمایند.

روش حفاظت از خود در مقابل فرهنگ کنسل

اکنون که با پیامدهای منفی فرهنگ تحریم آشنا شدید بد نیست با روش هایی برای حفاظت خود از پیامدهای فرهنگ کنسل نیز آشنا شوید. در حقیقت این که چه اقداماتی انجام داد تا از خانواده و جامعه طرد نشد.

خودداری از عملکرد هیجانی

متاسفانه ممکن است برخی افراد در عرض چند ثانیه تحت تاثیر هیجانات قرار گرفته و اقدام اشتباهی انجام دهند. به طور مثال انتشار یک عکس یا متن اشتباه در فضای مجازی سبب طرد شدن از جامعه می شود.

ارزیابی کار مدنظر

پیش از این که تصمیم تان را برای انجام موضوعی عملی نمایید بهتر است جوانب آن را کاملا بررسی کنید. ارزیابی موضوع احتمال روی دادن خطا و مواجه با فرهنگ اخراج را می کاهد.

عذرخواهی کردن

اگرچه هدف فرهنگ کنسل این نیست که فرد به عذرخواهی وادار شود. اما بهتر است هنگامی که دچار اشتباه درباره موضوع خاصی شدید، از دیگران عذرخواهی نمایید. این کار نشانگر پذیرش اشتباه بوده و احتمال بخشیده شدن و عدم مواجه شدن با فرهنگ اخراج را کاهش می دهد.

مشورت داشتن

برای اجرای اموری که اطلاعات کافی درباره آن ها ندارید یا برای عملی کردن آن ها تردید دارید بهتر است با فرد مورد اعتماد مشورت داشته باشید. با این کار متوجه جوانب کارهایی که از آن ها بی اطلاع بوده اید گردید.

تغییر زاویه دید

برای پی بردن به رفتار یا کار اشتباه خود زاویه دید خود را تغییر دهید. در این شرایط بایستی از زاویه دید تحریم گر به موضوع نگاه کنید.

سخن پایانی

مسئله طرد شدن از خانواده یا جامعه همیشه وجود دارد. اما می توان با آگاهی بخشیدن به افراد احتمال روی دادن آن را کاهش داد. فرهنگ کنسل یا فرهنگ تحریم، اخراج، تبعید، عواقب کار به منظور وادار نمودن فرد به عذرخواهی صورت نمی گیرد بلکه اهداف بزرگی داشته که سبب فرهنگ سازی در اجتماع می شود.

در پایان همچنین پیشنهاد می شود برای آشنایی با هوش فرهنگی و بررسی شخصیت پنهان افراد روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *