مخاطب نصیحت قرار گرفتن شرایطی است، که فرد را معذب می کند، این احساس زمانی به وجود می آید، که فرد نصیحت کننده پیش نیاز های لازم را رعایت نکرده باشد، آشنا بودن با روش های نصیحت کردن کمک می کند، تا بتوانید در شرایط دشوار راهگشای دیگران باشید و آن ها نیز گوش شنوایی برای پند و اندرز های شما داشته باشند، در صورتی که با این روش ها آشنایی نداشته باشید، تنها موجبات ناراحتی دیگران را فراهم می کنید.
از اولین فاکتور ها لازم برای یک نصیحت موثر این است، که اجازه دهید دیگران خودشان به سراغ شما آیند و مشکل خود را مطرح نمایند، در این صورت بعد از این که گوش شنوای آن ها بودید، می توانید با توجه به تجارب گذشته به نصیحت مخاطب خود بپردازید و در عبور از مشکلات گره از کار دوستان خود بگشایید.
روش های نصیحت کردن
نصیحت در زندگی روزمره ما جای خود را به یک عادت داده است و به دلیل مبادرت زیاد به استفاده از آن به یک ویژگی تبدیل شده است. این موضوع موجب می شود، تا هر شخصی با هر میزان از تجربه و علم خود را محق در نصیحت دیگران بداند. این که نصیحت از سمت چه کسی و در چه موقعیتی بیان شود، می تواند بر میزان تاثیرگذاری آن بسیار دخالت داشته باشد.
البته که بسیاری از افراد ترجیح می دهند، نصیحت نشنوند و با قرار گرفتن در چنین شرایطی از کوره در می روند و آزرده خاطر می شوند، اما چنانچه نصیحت کننده از روش های اصولی برای بیان اندرز خود بهره بگیرد، به راحتی از ناراحتی کاسته و جنبه رفع مشکلات با کمک پند های دیگران امکان پذیر می شود. البته خودمان ینز باید تلاش کنیم، از نصایح دیگران رنجیده نشویم و بدانیم، چه راهکار هایی موجب تقویت روحیه انتقاد پذیری می شود.
مهارت های ارتباطی
پرهیز از قضاوت
یکی از خط قرمز هایی که در حین نصیحت نباید از آن بگذرید قضاوت می باشد، در صورتی که در ذهن و دل خود کار دیگران را قضاوت کنید، بیان شما این قضاوت و پیش داوری را نشان خواهد داد و این امر تنها به ایجاد کدورت ختم خواهد شد، و رابطه شما و مخاطبان را تیره و تار خواهد کرد، بنابراین حتی در میان افکار خود نیز نباید به قضاوت شخص مقابلتان بپردازید، زیرا بیان شما افکارتان را به تصویر می کشد.
انتخاب زمان
انتخاب زمان و مکان مناسب برای این اقدام از کار هایی است، که باید به خوبی آن را بسنجیم، برای این کار لازم است، شرایط مخاطب خود را در نظر بگیرید، هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد، بنابراین در جشن ها، دورهمی و در مقابل سایر همکاران نباید شروع به نصیحت مخاطب کنید. در نظر گرفتن زمان مناسب کمک می کند، تا هدف انسان دوستانه شما محقق و گفتار شما مفید واقع شود.
توجه به جزئیات
برای نصیحت دیگران ابتدا باید به حریم خصوصی آن ها وارد شویم، یکی از روش های نصیحت کردن این است، که ابتدا بیندیشیم آیا در جایگاهی هستیم که فرد مقابل را با تجارب خود آگاه کنیم؟ به فاصله عاطفی خود با وی بیشتر دقت کتید، آیا صمیمیت شما به قدری می باشد، که بدون ایجاد سوء تفاهم این کار را انجام دهید. پس از پاسخ به سوالات این چنینی و دقت در جزییات باید بدانید، که نصیحت به فضای عاطفی مناسبی نیاز دارد و نمی تواند، شامل حال هر شخصی شود.
به لحن خود توجه کنید
زمانی که تلاش می کنید، دیگران را نصیحت کنید، باید لحنی آرام و دوستانه داشته باشید، این موضوع را فراموش نکنید که اگر لحن شما شکل شماتت به خود بگیرد، افراد ازدرمیان گذاشتن مشکلات خود با شما پشیمان می شوند و مقاومت کردن در برابر سخنان شما را با قبول کردن نصایح جایگزین می کنند و در آن صورت نصیحت ارزش خود را از دست می دهد. آرام و ملایم صحبت کردن، این احساس را به مخاطب القا می کند، که در حال همفکری با یک دوست می باشد، نه در حال شنیدن نصیحت.
پرهیز از تکرار مکررات
حتی اگر در بیان مسئله ای مهم حق با شما می باشد و نصیحت شما درست ترین سخنی است، که می توان مطرح کرد، اما باز هم باید از تکرار بیش از اندازه آن بپرهیزید، سخنان تکراری به سرعت گوش مخاطب را پر می کند و شما را فردی بی ملاحظه جلوه می دهد، به یاد داشته باشید، نصیحت های پی در پی تنها ارزش خود را از دست می دهند و کارساز نخواهند بود.
از روش های نصیحت کردن اصولی باید به این امر توجه داشت، که زمان مناسبی بیان شود، درست در لحظاتی که به جا و به موقع باشد و در اثر استفاده مکرر ارزش خود را از دست نداده باشد. در صورتی که مدام باید نکته ای را یادآور شوید، که در گوش دیگران کارگر نمی باشد، قطعا باید شیوه ای دیگری را برگزینید، تا دیگران نیز مفهوم سخنان شما را در یابند.
تجارب مشابه
بیان کردن تجارب مشابه می تواند، بهترین راه برای نصیحت دیگران باشد، بیشتر انسان ها به طور ذاتی تمایل وافری برای اندرزگویی دارند و در صورتی که فردی را در شرایط پیشین خود مشاهده کنند، تمام تلاش خود را می کنند، تا آن شخص درست ترین تصمیم گیری را داشته باشد و راه را گم نکند، بیان کردن شرایط خود و نتایج انتخابی که داشتید، می تواند در چاره اندیشی به شخص مقابل شما کمک کند، اما نباید انتظار داشته باشید، دقیقا همه چیز مطابق میل شما پیش برود، زیرا نمی توان برای همه یک نسخه پیچید و شرایط افراد مختلف متفاوت است.
درخواست دیگران
بهتر است تنها در مواقعی به موعظه بپردازید، که دیگران از شما خواسته باشند، در بیشتر موارد نصیحت کردن کسی که از شما نخواسته است، راهگشای او باشید، نصیحت های شما را بی تاثیر خواهد کرد. تا کنون به این توجه کرده اید، که چرا مردم از شنیدن نصیحت خیلی زود آزرده می شوند، اما حاضرند برای شنیدن سخنرانی های این چنینی پول پرداخت کنند؟
این که خود فرد بخواهند نصیحت شوند و راه چاره ای بیابند، کمک می کند، تا از حرف های نصیحت گونه استقبال کنند و از آن ها نرنجند، زیرا این انتخاب خود فرد می باشد. با توجه به این امر تنها باید در صورت درخواست دیگران برای نصیحت از فرصت استفاده کرد و به اندرز کردن او پرداخت.
همدلی
از روش های نصیحت کردن باید به همدلی نیز اشاره کرد. در بیشتر مواقع زمانی که دلسرد، سردرگم و غوطه ور در مشکلات می شویم، بیشتر به دنبال این هستیم که با دیگران درد و دلی منفعلانه داشته باشیم و آن ها را گوش شنوای خود بدانیم، در چنین مواقعی همدلی می تواند، کارساز تر از نصیحت واقع شود.
گفتگو و همدلی در این زمان نشان می دهد، به درک طرف مقابل اهمیت می دهیم و با او صحبت می کنیم، تا از لحاظ روحی آماده مقابله با مشکلاتش شود، بدون اینکه راهکاری ارائه دهیم، در این صورت باید تلاش کنید، تا شنونده خوبی باشید و ادبیات صمیمانه ای را به کار بگیرید، این راهکار ها کمک می کند، تا فرد از لحاظ عاطفی به شما نزدیک تر شود و با اطمینان از مشکلات خود بگوید، تا کمی آرام شود.
منبع : آرگا