دسته ها
پنج شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

آشنایی با نشانه های بلوغ عاطفی

  • فلاح
  • ۳۰ دی ۱۴۰۲
  • ۰

بلوغ به معنی رسیدن به آخرین مرحله رشد است و کسی که به این مرحله نرسیده باشد را نابالغ می نامیم. درک این موضوع در خصوص رشد فیزیکی تا حد زیادی آسان است. اما نابالغ بودن از نظر عاطفی به چه معناست؟ در حقیقت افرادی که بلوغ عاطفی ندارند، رفتارهایی از خودشان نشان می دهند که جامعه انتظار بروز آن رفتارها را از فردی در آن سن و سال ندارد. از سوی دیگر کنار آمدن با فردی که بلوغ عاطفی ندارد، کار بسیار دشواری است.

برای اینکه بتوانید یک رابطه عاطفی خوبی داشته باشید باید به نکات بسیار مهمی توجه کنید. یکی از مهم ترین نکات برای شکل گیری یک رابطه درست عاطفی، رسیدن به بلوغ عاطفی است. شما تحت هیچ شرایطی نباید ساده از این موضوع بگذرید. متأسفانه افراد زیادی بلوغ عاطفی را تجربه نکرده اند، اما به رابطه عاطفی وارد می شوند. به نظر شما نشانه های بلوغ عاطفی چیست و افرادی که به این بلوغ رسیده اند چه رفتارهایی از خود نشان می دهند؟ اگر درباره این موضوع آگاهی چندانی ندارید باید اطلاعات خود را در این خصوص بالا ببرید تا روابط عاطفی بهتری شکل دهید و بتوانید رابطه فعلی خود را پایدار نگه دارید. در ادامه مطلب ضمن تعریف بلوغ عاطفی، به بررسی نشانه های بلوغ عاطفی خواهیم پرداخت.

بلوغ عاطفی چیست؟

اکثر مردم فکر می کنند دختر و پسری که سن بلوغ را رد کرده اند، از لحاظ احساسی و فکری نیز به بلوغ رسیده و بسیار رشد کرده اند. در حقیقت بیشتر مردم تصور می کنند، بلوغ یک نوع و آن هم بلوغ جسمی است. در صورتی که این تصور کاملا غلط است و هر فرد باید به بلوغ عاطفی و فکری برسد تا در خصوص موضوعات مختلف تصمیم نهایی را بگیرد. او باید به موقع احساسات خود را بیان کند و بتواند رابطه عاطفی موفق و پایداری شکل دهد. توجه داشته باشید افرادی که می توانند احساسات خود را کنترل کرده و به موقع آن را ابراز کنند، به بلوغ عاطفی رسیده اند.

این افراد می دانند که چه زمانی باید به احساسات خود گوش دهند و چه موقع با منطق خود فکر کنند و بهترین تصمیم را بگیرند. به همین خاطر می توان گفت بلوغ عاطفی و فکری رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند و به هیچ عنوان از هم جدا نیستند. رسیدن به این بلوغ موجب می شود از ابراز علاقه و احساسات خود پشیمان نشوید و افسوس زندگی را نخورید که چرا با منطق تصمیم گرفته اید. به طور کلی رسیدن به بلوغ عاطفی موجب می شود درباره موضوعات مهم زندگی بهتر فکر کنید و تصمیم درستی بگیرید.

چطور به نشانه های بلوغ عاطفی پی ببریم؟

اهمیت بلوغ عاطفی

هر فردی در زندگی مشکلات خاص خود را دارد و زندگی هر شخص پر از موقعیت های گوناگون است. هر کدام از این شرایط متفاوت نیاز به واکنش های خاصی دارد. به همین دلیل حس های گوناگون در فرد ایجاد می شود. کسانی که از لحاظ عاطفی به بلوغ رسیده اند، اغلب اوقات رفتار درستی با خود و دیگران دارند. آن ها موقعیت های مختلف زندگی را به خوبی طی می کنند. این افراد درک بالایی از جهان و درون خود دارند. خوب است بدانید رشد هیجانی روی روابط عاطفی و فردی افراد تأثیر زیادی می گذارد و موجب رشد و بهبود روابط می شود. به همین دلیل همیشه یکی از بهترین راه ها برای ازدواج سالم رسیدن به بلوغ عاطفی است.

نشانه های بلوغ عاطفی چیست؟

همانطور که پیش تر اشاره کردیم رابطه عاطفی درست به این معناست که دو نفر بتوانند احساسات خود را کنترل کنند و به موقع به ابراز این احساسات بپردازند. توجه داشته باشید بالغ شدن از لحاظ عاطفی ناگهانی نیست و با گذشت زمان رخ می دهد. شما هیچ وقت نشانه های بلوغ عاطفی را به طور کامل در یک نفر نمی بینید بلکه هر کدام از این نشانه ها در سطوح مختلفی در افراد مشاهده می شود. از نشانه های بلوغ عاطفی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

۱. شوخ طبعی

از مهم ترین نشانه های بلوغ عاطفی می توان به شوخ طبیعی اشاره کرد. نیازی نیست همیشه تمام اتفاقات زندگی را جدی بگیریم. بسیاری از اوقات این کار تمام مسائل را سخت و پیچیده می کند. معمولا کسانی که دارای حس شوخ طبعی هستند، از لحاظ عاطفی بالغ شده اند. این حس نشان دهنده توانایی مقابله افراد با مشکلات مختلف است. خنده و شادی زندگی را زیباتر می کند و به هیچ عنوان نشانه دهنده بی فکر بودن و ضعیف بودن کسی نیست.

افرادی که خندیدن را یاد گرفته اند و به امور مختلف زندگی توجه می کنند، از شرایط سخت زندگی راحت تر می گذرند. شوخ طبعی به فرد کمک می کند که احساس بهتری داشته باشد. از طرفی در کاهش اضطراب و استرس نیز نقش مهمی دارد. علاوه بر این روی حال اطرافیان تأثیر زیادی می گذارد و موجب خندیدن آن ها می شود. یکی از بهترین لحظه ها، زمانی است که در کنار دوستان و عزیزان خود شاد هستیم. افرادی که بیش از اندازه جدی هستند و نمی توانند در زمان های درست شاد باشند، نتوانسته اند زندگی را درک کنند. این افراد از لحاظ هیجانی رشد نکرده اند.

اهمیت بلوغ عاطفی

۲. انعطاف پذیری

یکی از نشانه های بلوغ عاطفی، انعطاف پذیری است. یک فرد انعطاف پذیر تفاوت هر موقعیت را با سایر شرایط به درستی تشخیص می دهد. او خود را براساس ویژگی های مختلف آن موقعیت سازگار می کند. به یاد داشته باشید انعطاف پذیری به معنای از دست دادن ویژگی های شخصیتی یا زیر پا گذاشتن عقاید مختلف نیست. بلکه به معنای سازگاری با شرایط غیر قابل تغییری است که آرامش و رضایت بیشتری برای شما ایجاد می کند. این ویژگی موجب می شود افراد بین روابط خود با انسان های دیگر تفاوت قائل شوند و بتوانند با آن ها ارتباط بهتری برقرار کنند.

انعطاف پذیری در روابط عاشقانه نقش بسیار مهمی دارد. فردی که توانایی انعطاف پذیری کافی در زندگی اش داشته باشد، می داند که هیچ کدام از طرفین یک رابطه عاشقانه نباید شخص دیگر را به انجام کاری مجبور کند. این فرد با دید تغییر طرف مقابل وارد این رابطه نمی شود. زندگی مشترک تلفیق دو شخصیت متفاوت و مجزا از یکدیگر است و خوشبختی و رشد به انعطاف و سازش دو طرفه نیاز دارد.

۳. رشد فردی

مقابله با چالش های پیش روی فردا به یادگیری و توسعه فردی امروز نیاز دارد. فردی که از لحاظ عاطفی به بلوغ رسیده تشنه آموختن و یادگیری است. او برای رشد فردی خودش زمان زیادی می گذارد. با این که بلوغ عاطفی بیشتر در روابط اجتماعی نشان داده می شود، ولی یکی از اصلی ترین ویژگی های فردی که به رشد هیجانی رسیده این است که ارتباط خوبی با خودش داشته باشد. بلوغ عاطفی به معنای عبور درست از لحظات سخت زندگی است. فردی که مسئولیت اشتباهات خود را می پذیرد و ضعف های خودش را می شناسد، باید به دنبال حل کردن این مشکلات باشد. این ویژگی به فرد کمک می کند تا در هر لحظه از زندگی به جای غرق شدن در مشکلات به دنبال راه حل مناسب باشد و بتواند بیاموزد و رشد کند.

نشانه های بلوغ عاطفی چیست؟

۴. قضاوت نکردن دیگران

یکی از عواملی که باعث زیباتر شدن دنیا می شود، تفاوت بین انسان ها است. تمام افراد در زندگی ممکن است با برخی عقاید مخالف بوده و نظر بسیاری از افراد را نپذیرند. با این وجود اگر از لحاظ عاطفی به بلوغ رسیده باشیم می دانیم که نباید افراد را قضاوت کرده و به آن ها برچسب بزنیم. ما باید بپذیریم که اتفاقات خوشایند و ناخوشایند در زندگی موجب شده است که شخصیت الان خود را داشته باشیم. این مورد برای دیگران نیز صدق می کند. ما هیچوقت به طور کامل از زندگی کسی آگاه نیستیم. قضاوت کردن دیگران کار غلطی به شمار می رود. این کار علاوه بر این که به ما کمکی نمی کند، مشکلات دیگران را نیز از بین نخواهد برد. قضاوت ها اغلب اوقات ناشی از عدم آگاهی است و نداشتن آگاهی کامل موجب تصمیم گیری های نادرست می شود.

با از بین بردن عادت غلط قضاوت کردن، می توانیم مانع سرزنش کردن خودمان شویم. علاوه بر این روابط اجتماعی خود را نیز تقویت می کنیم. با این کار مطمئن باشید روابط شادتر و لذت بخش تری خواهید داشت.

۵. مسئولیت پذیری

افراد مسئولیت پذیر، به هیچ عنوان دیگران را مقصر اشتباهات خود نمی دانند. راحت ترین کار این است که افراد دیگر را دلیل مشکلات خود بدانیم و مسئولیت کارهای اشتباه خود را گردن نگیریم. اما به یاد داشته باشید این کار علاوه بر این که به شخصیت ما ضربه می زند روی تمام روابط نیز تأثیر می گذارد. هر فردی در زندگی شخصی خود ضعف هایی دارد و برای رشد کردن ممکن است خطا کند. خطا کردن نشانه بزرگ شدن و تجربه کردن است. ولی فردی که توانایی پذیرش ضعف های خود را ندارد به این معناست که به درست کردن اشتباهات خود فکر نمی کند.

هنگامی که شما یک فرد مسئولیت پذیر باشید، می دانید که موقعیت های زندگی شما نتیجه انتخاب های خودتان است. به همین دلیل دیگران را گناهکار جلوه نمی دهید. توجه داشته باشید مسئولیت پذیری با سرزنش گری برابر نیست. زیرا سرزنش گری پر از آسیب و مداوم است و هیچ فایده ای برای شخص ندارد. ولی مسئولیت پذیری این گونه نیست و موجب می شود در زندگی تصمیم گیری بهتری داشته باشید. علاوه بر این موفق تر عمل کنید.

۶. احساس رضایت از زندگی

کسانی که به بلوغ عاطفی رسیده اند از زندگی خود رضایت دارند. به همین خاطر انسان های بسیار شادی هستند. این افراد از ارتباط خود با افراد دیگر احساس شادی دارند و این حس را به افراد دیگر نیز منتقل می کنند. این احساسات موجب می شود که اشخاص بسیاری بخواهند با این افراد ارتباط برقرار کنند.

مهم ترین نشانه های بلوغ عاطفی

۷. مثبت اندیشی به شکل واقع گرایانه

خوش خیالی بی پایه و اساس علاوه بر اینکه فایده ای ندارد، می تواند به شما ضرر برساند. همه افراد می دانند برای رسیدن به موفقیت باید تلاش کرد. وقتی توانایی ها و استعدادهای خودمان را باور کرده ایم با دید مثبت به سمت آینده می رویم. مثبت اندیشی به ما کمک می کند به سادگی مشکلات زندگی را کنار بگذاریم و بتوانیم آن ها را از بین ببریم.

هیچ فردی نمی تواند آینده را پیش بینی کند ولی می تواند آن را بسازد. برای این کار بهتر است خود را باور کنیم و برای زندگی بهتر تلاش کنیم. مثبت اندیشی واقع گرایانه به معنای این است که یک فرد بالغ در هر مرحله ای از زندگی با نگاه عاقلانه و مثبت جلو برود. این فرد اهداف زندگی اش را مطابق با واقعیت های زندگی مشخص می کند. موانعی که راهش را سد کرده می شناسد و برای اینکه به اهداف خود برسد، بسیار تلاش می کند.

۸. پذیرفتن کاستی های خود

متأسفانه افراد زیادی هستند که نقص ها و کاستی های خود را نمی پذیرند. همانطور که می دانید ممکن است هر فردی در خصوص موضوعات مختلف کاستی هایی داشته باشد و این موضوع به هیچ عنوان عجیب نیست. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که باید کاستی ها و نقص های خود را پذیرفت و برای برطرف کردن آن ها تلاش کرد. افرادی که از لحاظ عاطفی به بلوغ رسیده اند به خوبی این موضوع را درک می کنند و نسبت به آن ها بی توجه نیستند.

۹. کنترل هیجانات

برای کنترل احساسات و هیجانات ابتدا لازم است که آن ها را خوب بشناسید. افرادی که هوش عاطفی و هیجانی بالایی دارند، احساسات خود و دیگران را می شناسند و آن ها را مدیریت می کنند. این افراد می دانند که چه موقع باید احساسات خود را به فرد مقابل ابراز کنند.

مهم ترین نشانه های رسیدن به بلوغ عاطفی

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات نشانه های بلوغ اجتماعی، نشانه های بلوغ شخصیتی و بلوغ سازمانی را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *