یکی از موضوعاتی که در رابطه با داشتن یک بدن سالم باید به آن اهمیت داده شود مراقبت از پوست و عملکرد سد دفاعی آن می باشد که نیاز به یک سری اقدامات مهم در این زمینه داشته تا در مقابل عوامل آسیب زای محیطی پوست دچار مشکل نشود و بافت طبیعی و سالم خود را حفظ نماید. در همین زمینه قصد داریم در این مطلب به جهت آگاهی شما عزیزان به بررسی راه های تقویت سد دفاعی پوست بپردازیم.
راهکارهای تقویت سد دفاعی پوست
بهتر است بدانید که پوست انسان از ساز و کاری طبیعی برای مقابله با عوامل آسیب رسان محیطی و مشکلات احتمالی برخوردار بوده و این عضو بدن از لایه های مختلفی شکل گرفته که هر یک از آن ها مسئولیت ویژه ای را بر عهده دارند. با بالا رفتن میزان سن و عدم محافظت صحیح از پوست، بیرونی ترین لایه آن که سد دفاعی تلقی شده به مرور کاهش پیدا کرده در نتیجه برای تقویت سد دفاعی پوست احتیاج به یک سری راهکارها و اقدامات موثر و کاربردی دارید.
سد دفاعی پوست به اسم استراتوم کورنئوم شناخته می شود. این لایه از سلول های پوستی سخت و به هم وصل شده به اسم کارنوسیت شکل گرفته که به دلیل حالت ظاهری سلول ها و طریقه کارکردشان به دیوار آجری معروف می باشد. لایه لیپیدی این سلول ها از کلسترول، اسید های چرب و سرامید برخوردار بوده و در آن ها کراتین و مرطوب کننده های طبیعی موجود می باشد.
در رابطه با محافظت از پوست کارکرد سد دفاعی پوست بسیار مهم بوده زیرا توانایی و قابلیت پوست در بازسازی خود، تامین رطوبت و مراقبت در مقابل عوامل خطر ساز محیطی به میزان سلامت سد دفاعی پوست بستگی دارد. وجود حس خشکی و حساسیت در پوست امکان دارد به خاطر سد دفاعی ضعیف باشد که فقط با بهره مندی از مرطوب کننده های مغذی بازسازی نمی شود. کم شدن میزان قدرت و توانایی سد دفاعی پوست را می توان در چروک های پوستی، افتاده شدن پوست، حالت تیرگی و همینطور لک های پوستی ملاحظه نمود.
نشانه های آسیب دیدگی سد دفاعی پوست
- حالت قرمزی، التهاب و خارش پوست
- ایجاد جوش و آکنه
- کم شدن میزان چربی، کمبود آب و خشک شدن پوست
- نازک شدن و وجود چین و چروک در پوست
- پوسته پوسته شدن پوست
- ایجاد حالت زبر و خشن در پوست
- مشکلات پوستی
- وجود لک و تیرگی در پوست
عوامل آسیب رسان
- نوع ژنتیک
- بکار بردن محصولات دارای الکل و عطر فراوان
- بالا رفتن سن و پیری زودهنگام
- قرارگیری پوست در مقابل نور خورشید
- استعمال سیگار و سایر دخانیات
- استفاده از داروهای شیمیایی و موضعی
- لایه برداری و شستن بیش از اندازه پوست
- مصرف محصولات نامرغوب و نامناسب پوست
- کمبود آب و خشکی پوست
- مصرف بیش از اندازه مواد اسیدی و شیمیایی
راهکارهای تقویت سد محافظتی پوست
تقویت و ترمیم سد دفاعی پوست اهمیت ویژه ای در بازسازی و سلامت پوست دارد. وقتی که این لایه تقویت گردد دیرتر از حد انتظار دچار مشکل و صدمه خواهد شد. در ادامه به معرفی و بررسی این راهکارها پرداخته ایم.
روتین مراقبتی صحیح پوست
روتین پوستی دربردارنده مواردی از قبیل مصرف شوینده ها، لایه بردار، آبرسان، ضدآفتاب و سایر محصولات پوستی می باشد که بر روی سلامت پوست اثر دارند. ولی به همان اندازه که پوست را تقویت نموده امکان دارد موجب صدمه رساندن به پوست شوند. از این رو انتخاب محصولات بی کیفیت و افراط در مصرف آن ها و همینطور استفاده از محصولات گوناگون امکان دارد باعث آسیب به سد دفاعی پوست گردد. بدین منظور تنها لازم است از چند محصول ساده و مناسب برای این کار استفاده نمایید.
اصلاح ملایم پوست
از رایج ترین صدمات پوستی که می توان به آن اشاره داشت آسیب ایجاد شده در اثر اصلاح است. پیش از اصلاح نمودن بهتر است سعی نمایید پوست خود را به طور کامل با تونر مناسب شستشو دهید و بعد از روغن هایی همانند روغن آووکادو استفاده نمایید. حتما سعی کنید از تیغ تمیز مصرف کنید و آن را به آهستگی و در یک راستا بر روی پوست خود بکشید.
مصرف محصولات دارای سرامید
به صورت طبیعی در سد دفاعی پوست سرامید وجود دارد و این مواد برای بازسازی و تقویت سد دفاعی پوست ضروری و مهم می باشند و موجب شده تا ساختمان سلول های سطح پوست یکدست و مقاوم گردند. ترکیبات دارای سرامید در بهبود و تقویت سطح پوست و بازسازی آن کمک شایانی کرده و برای رفع مشکلاتی همچون خارش، جوش، آکنه و خشکی پوست بسیار تاثیر گذار می باشند.
عدم شستشوی صورت با آب داغ
آب داغ نه فقط موجب نابودی چربی های ضروری پوست شده بلکه با گشاد نمودن رگ های پوستی موجب شده تا درجه حرارت پوست افزایش یافته و در نهایت سد دفاعی پوست درگیر صدمات زیاد گردد.
مرطوب نگه داشتن همواره پوست
خشک شدن و کاهش آب پوست سبب نازک شدن و کاهش تولید سلول های پوست می گردد و از انواع عللی بوده که می تواند به لایه دفاعی پوست صدمه برساند به همین دلیل بایستی همواره پوست خود را مرطوب نگه دارید و از مرطوب کننده و یا آبرسان های دارای هیالورونیک اسید مصرف نمایید.
کمک گرفتن از روغن های گیاهی
روغن های گیاهی و طبیعی غنی از انواع ویتامین ها و ترکیبات معدنی و مغذی می باشند و در بهبودی و بازسازی سلول های پوستی کمک کننده می باشند. روغن هایی همچون آرگان، بادام، جوجوبا، نارگیل و آفتاب گردان پوست را مرطوب کرده و از نابودی چربی و رطوبت مفید ممانعت می کنند. ماساژ دادن صورت با این نوع روغن ها و یا مصرف محصولات دارای روغن های گیاهی لایه دفاعی پوست را به خوبی بهبود می بخشند.
توجه نمودن به ph پوست
میزان پوشش اسیدی و یا پی اچ پوست به صورت طبیعی نز دیک به ۷.۵ می باشد ولی پی اچ برخی از محصولات بین ۷.۳ تا ۲.۸ می باشد. به منظور این که پی اچ پوست متعادل باشد بایستی از ترکیبات و پاک کننده هایی که پی اچ آن ها نزدیک به ph پوست می باشد استفاده نمایید. وقتی که ph پوست متعادل و نرمال باشد می تواند از پوست در مقابل آلودگی ها و مشکلات پوستی مراقبت نماید.
از این که تا پایان این مطلب با ما همراه شدید بسیار سپاس گزاریم، ضمن این که می توانید برای بازدید از مطالبی همچون آشنایی با اسید تراپی پوست و رفع ناهمواری های پوست به لینک های داده شده مراجعه کنید و در این زمینه کسب اطلاعات نمایید.
منبع : آرگا