اما چرا در برخی افراد علاقمند به ورزش، اشکال بدنی بی حال شدگی و ضعف پیش می آید؟ برای بهبود آن چه برنامه هایی را پیشنهاد می کنید؟
آغاز دلایل ضعف حین ورزش برای خانم ها و آقایان علاقمند
ضعف در ورزش به علت مشکل قلبی:
در تکرار تمرینات شدید ورزشی، گاه بدن دچار ضعف شده و احساس سست شدگی پیدا می کند. در ادامه بهتر است فرد دست از ست های پرشمار بردارد، متوقف شود و کمی استراحت نماید.
رگ های خونی در انجام ست های ورزشی، سنگین و گشاد می شوند و اگر ناگهانی متوقف شوند، فرد به افت فشار خون و سرگیجه های بی حال مبتلا خواهد شد. پس در هر زمانی از برنامه های ورزشی اگر ضعف کوچکی هم احساس داشتید، مشکل را جدی بگیرید چون امکان ابتلا به مشکلات قلبی و مراجعه به معاینات پزشکی وجود خواهد داشت.
ضعف در ورزش به علت قند پایین و حذف صبحانه از وعده های غذایی:
مشکل قند پایین خون زمانی پیش می آید که مغز گلوکز مطلوبی را دریافت نکرده باشد.
این ضعف در ورزشکاران با احساس بی حال شدگی، لرز، سرگیجه و ضعف حین ورزش تجربه می شود.
بهتر است برای حفظ ثبات قند خون در ریتم شبانه روز از مصرف آجیل، انواع توت ها، سبزیجات و قند های طبیعی غافل نشوید.
بنابراین با حذف وعده صبحگاهی صبحانه در طول ورزش احساس خستگی و بی حال شدگی خواهید کرد.
ضعف در ورزش به علت گرما زدگی:
هر زمان که دمای تب بدن بسیار بالا می رود، دیگر عرق جبرانی برای کنترل دمای بدن نیست.
گرما زمانی باعث حس سرگیجه و ضعف در تکرار تمرینات ورزشی می شود که به اندازه کافی مایعات مصرف نکرده باشید و با تعریق زیادی نمک بدن را از دست بدهید.
اگر گرما زدگی درمان نشود، فرد به گر گرفتگی های خطرناک و غش مبتلا می شود.
پس هرگز مصرف مایعات فراوان را فراموش نکنید.
ضعف در ورزش به علت کمبود خواب و استراحت:
کمبود خواب، میزان استرس دریافتی در بدن آستانه تحمل را برای ورزش کاهش می دهد. اگر برنامه خواب در ریتم ساعات شبانه کافی نباشد، در تمامی جنبه ها و هدف های زندگی تاثیرات منفی می گذارد و خطرات آسیب دیدگی ارگان های طبیعی را در بدن افزایش می دهد.
پس اگر همواره استرس دارید و این مشکل مانع از خواب باکیفیت شما در شبانه روز می شود، بهتر است با روش های روانشناسانه به فکر درمان مشکلات عصبی روانی خود باشید.
کمبود خواب و اختلالات خواب می توانند در آشکار سازی نشانه های بیماری افسردگی نقش داشته باشند.
ضعف در ورزش به علت آلرژی و آسم:
آلرژی و آسم با وارد سازی اختلال در برنامه تنفسی افراد ورزشکار را با چالش های بسیاری همراه می کند. تمام سلول های بدنی از ریز ترین تا درشت ترین عضو برای ادامه حیات و عملکرد مثبت نیاز به اکسیژن کافی دارند. اگر حین ورزش و پس از آن یعنی سرد کردن و تمرینات کششی دچار سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس یا درد در قفسه سینه شدید بهتر است جدای از خود مراقبتی های بی اساس به دنبال درمان های پزشکی باشید.
ضعف در ورزش به علت اسیدی شدن بدن:
سطح PH بدن به علت سوخت کربوهیدرات های بدنی و تجمع یون های هیدروژن بیشتر، اسیدی تر می شود. شاید علت از اسید لاکتیک باشد؟ اما باید گفت اسید لاکتات تکرار تمرینات را سوخت رسانی می کند و این صحبت اشتباه است.
اما آنزیم هایی که انرژی لازم را برای تکرار تمرینات تامین می کنند اگر کارایی خود را از دست دهند، فرصت شادابی بدن نیز از بین می رود، در نتیجه فرد احساس بی حالی و خستگی خواهد داشت.
ضعف در ورزش به علت کم خونی:
خون سرشار از گلبول های قرمز بوده که تامین اکسیژن رسانی را به بدن وظیفه دارد. اما کم خونی یعنی گلبول های خونی، اکسیژن محدودی را به بافت های بدن می رسانند و این پایین بودن سطح خون در افراد با نشانه های بی خوابی، سرگیجه، گرفتگی پا، رنگ پریدگی پوست و کبودی همراه می شود.
زنانی که کمر از گوشت قرمز تغذیه می کنند، عادت ماهیانه های سنگین دارند بیشتر به مشکل کم خونی یا آنمی مبتلا می شوند.
ضعف در ورزش به علت مشکل تیروئید:
کم کاری تیروئید در افراد با نشانه هایی چون انرژی پایین بدن، افزایش وزن، افسردگی و درد های عضلانی آشکار می شود.
مهم است که بدانید ۶۰ درصد از مبتلایان آگاهی از ابتلای خود به بیماری کم کاری تیروئید ندارند و از هر ۸ نفر زن یک نفر به این مشکل مبتلا می شود.
ضعف در ورزش به علت کمبود مایعات بدن از جمله آب:
کمترین میزان دریافتی مایعات از جمله آب به بدن، خون را غلیظ و آلوده می کند. در این حالت قلب قدرت پمپاژ رسانی خود را کمی از دست می دهد.
اگر تعریق زیادی داشته باشید، آب بدن کاهش پیدا کرده و الکترولیت ها از بین می روند. منظور از الکترولیت بدنی چیست؟
الکترولیت ها برای برقرار سازی روابط بین سلول های بدن و تقویت بخشی تمرینات کاملا گزینه حیاتی ای هستند و به این علت بدن نباید دهیدراته باقی بماند.
برای اطمینان از دریافت مناسب آب به بدن بهتر است پیش و پس از تکرار تمرینات خود را وزن کنید. اگر ۲ درصد از وزن بدن خود را از دست داده باشید، باید حین ورزش مایعات بیشتری بنوشید.
ضعف در ورزش به علت نداشتن منبع ذخیره گلیکوژن:
گاه افت سطح انرژی در بدن افراد علاقمند به ورزش به علت پایین بودن سطح گلیکوژن است. گلیکوژن کربوهیدرات ها را در خود ذخیره کرده و در عضو کبد قرار دارد.
راه رساندن گلیکوژن به عضلات تغذیه از کربوهیدرات های ساده است. نوشابه های ورزشی و شکلات های انرژی بخش برای تامین گلیکوژن گزینه مناسبی هستند.
پس افت انرژی همواره به علت پایین بودن قند خون نیست، مگر اینکه مبتلا به مشکلی در قند خون خود شده باشید یا تحت رژیم های غذایی کم کربوهیدرات هستید.
ضعف در ورزش به علت کمبود دریافت کربوهیدرات ناکافی:
برای کاهش چربی های بدن میزان دریافت کالری هم مهم است تا انرژی کافی برای تکرار تمرینات ورزشی را در خود داشته باشید.
دریافت کربوهیدرات کافی از مصرف نشاسته تامین می شود چون اکثر خانم ها به ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ کالری در روز نیاز دارند تا به آسودگی به انجام کار های معمول زندگی خود برسند.
ضعف در ورزش به علت ست های تمرینی سنگین و پرفشار
اگر در ست های ورزشی فرصت بازیابی و استراحت به خود نمی دهید، بدانید سخت در اشتباه هستید. برای این منظور از شدن تمرینات خود کمی بکاهید، بعد از وقفه ای استراحت دوباره شروع به تکرار تمرینات اما سبک کنید.
ضعف در ورزش به علت مصرف برخی دارو ها:
مصرف دارو های فشار خون، آنتی بیوتیک و دارو های ضد افسردگی منجر به ایجاد حالت خستگی در افراد ورزشکار می شود. برای این منظور بهتر است برچسب های نوشته شده روی دارو ها را مطالعه نمایید تا اگر خستگی عارضه ای جانبی بود، هنگام ورزش از مصرف آن پرهیز داشته باشید.
برای رفع مشکل ضعف حین ورزش چه باید کرد؟
- رژیم غذایی سالم و قوی ای داشته باشید.
- دو ساعت پیش از تکرار ست های ورزشی یک میان وعده نوش جان نمایید.
- یک ساعت بعد از ورزش نیز تغذیه از یک میان وعده عالی پیشنهاد می شود.
- به مقدار کافی آب بنوشید.
- ظرفیت سیستم هوازی بدن را با تمرینات اینتروال افزایش دهید.
- تمامی تمرینات بدنی خود را با شکلی صحیح و اصولی تکرار کنید.
- برای بازیابی بهینه، به بدن خود کمی فرصت استراحت دهید.
- هر شب خواب کافی داشته باشید.
- برای اطمینان از سلامت پزشکی، سالانه چکاپ بدنی داشته باشید.
- دارو های مصرفی خود را در طول روزمره بررسی کنید.
- برای تامین انرژی از کربوهیدرات های سالم بهره بگیرید.
- اگر با این روش ها باز هم احساس بی حال شدگی را تجربه داشتید، بهتر است از یک پزشک مشاوره بگیرید.
در پایان موضوع ضعف حین ورزش بهتر است برای افزایش سطح دانش خود مقالات تعریف شده معرفی چند ورزش مناسب برای آسم، تقویت قوای جسمی با انواع حرکات ورزشی اصولی و دلیل بی خوابی پس از ورزش و نحوه رفع مشکل را در مجله آرگا مطالعه نمایید.
منبع : آرگا