تراشه ام ۲ اپل را می توان پنجمین سری از تراشه های اختصاصی این شرکت دانست که به گفته اپل پردازنده این تراشه نسبت به تراشه ام ۱ حدود ۱۸ درصد سریعتر می باشد. در ادامه مطلب به بررسی تراشه ام ۲ اپل پرداخته تا با مشخصات آن بیشتر آشنا شوید.
معرفی و بررسی تراشه ام ۲
تراشه ام ۲ یکی از جدیدترین محصولات شرکت اپل می باشد که سال گذشته رونمایی شد و به زودی اغلب محصولات این شرکت بر اساس تراشه ام ۲ تولید می شوند. در سال ۲۰۲۰ اولین تراشه اختصاصی اپل با اسم ام ۲ معرفی شد و در سال ۲۰۲۱ دو سری دیگر از آن با اسامی ام ۱ پرو و ام ۱ مکس ارائه شدند.
آخرین سری این نسل در سال ۲۰۲۱ با عنوان ام ۱ اولترا عرضه شد که در حقیقت حاصل ترکیب دو تراشه ام ۱ مکس می باشد. در ۶ ژوئن همانطور که اپل قول داده بود نسل جدید تراشه اختصاصی خود یعنی ام ۲ را رونمایی نمود. تفاوت ام ۱ و ام ۲ به حدی جذاب است که جای تردیدی برای انتخاب نسل جدید آن ندارد.
البته باید دقت کرد که قطعا نسخه جدید این تراشه کمی گران قیمت تر از قبلی است و احتمالا نکته منفی محسوب شود. در ادامه به بررسی مشخصات تراشه ام ۲ می پردازیم.
تراشه ام ۲
با توجه به بررسی ها تراشه ام ۲ آخرین نسل از تراشه های سیلیکونی برند اپل محسوب می شود. این تراشه نسخه ارتقا یافته ام ۲ می باشد و اولین تلاش اپل برای ارائه سیلیکون هایی مبتنی بر ARM به حساب می آید. به عبارتی تراشه ام ۲ اپل را می توان سری پنجم تراشه های اختصاصی شرکت اپل دانست که به گفته اپل، پردازنده این تراشه نسبت به تراشه ام ۱ حدود ۱۸ درصد سریعتر می باشد.
قابل ذکر است این اعداد برای پردازنده گرافیکی، پهنای باند، رم و سرعت موتور عصبی به ترتیب ۳۵، ۵۰ و ۴۰ درصد گزارش شده است. برخلاف تراشه قبل که حداکثر تا ۱۶ گیگابایت از حافظه رم پشتیبانی داشت، این رقم برای تراشه ام ۲ به ۲۴ گیگابایت رسیده است. جالب است بدانید تراشه مذکور بر اساس معماری فوق العاده ۵ نانومتری تولید شده و داخل آن ۲۰ میلیارد ترانزیستور قرار دارد.
ناگفته نماند پردازشگر گرافیکی این تراشه حداکثر ۱۰ هسته داشته که نسبت به نسل قبل ۲۵ درصد افزایش پیدا کرده است. برای آشنایی بیشتر با این تراشه باید دانست که یکی از کارامدترین محصولات اپل به شمار می رود. همانطور که اشاره شد سرعت CPU آن ۱۸ درصد سریعتر، سرعت پردازنده گرافیکی ۳۵ درصد سریعتر و سرعت Neural Engine آن ۴۰ درصد سریعتر از نسل های قبلی می باشد.
در ضمن پهنای باند آن ۵۰ درصد حافظه بیشتری نسبت به نسل های قبلی نشان می دهد. گفته شده اپل تراشه ام ۲ را برای رایانه های مک تولید نموده و در حال حاضر این تراشه در مک بوک ایر و مک بوک پرو ۱۳ اینچی قرار دارد. البته اخیرا شایعاتی وجود دارد که اپل قصد دارد آیپد پروهای ۱۱ اینچی و ۱۲.۹ اینچی مبتنی بر ام ۲ را متوقف و این تراشه را تنها برای رایانه های خود ارائه دهد. احتمالا در آینده محصولات بیشتری از برند اپل با این تراشه تولید شوند.
قابلیت های تراشه ام ۲
بررسی ها نشان می دهد تراشه ام ۲ از CPU هشت هسته ای بهره می برد که شامل ۹-۱۰ هسته گرافیکی است. به طور کلی این تراشه نسبت به نسل قبل ۷-۸ هسته بیشتری دارد. این تراشه برای اجرای امور فشرده که به انرژی یکسانی نیاز ندارند، از جمله وبگردی فقط یک دهم انرژی باتری را استفاده می کند.
اپل مدعی است این تراشه با فناوری جدید ۵ نانومتری ساخته شده که عملکرد بهتری در هر وات ارائه می دهد. این فناوری جدید از ۲۰ میلیارد ترانزیستور استفاده که ۲۵ درصد بیشتر از تراشه ام ۱ می باشد و پهنای باند حافظه بیشتری را با سرعت ۱۰۰ گیگابایت بر ثانیه می افزاید. بنچمارک ها تایید داشته که عملکرد چند هسته ای تراشه ام ۲، حدود بیست درصد سریعتر از تراشه ام ۱ می باشد.
شایان ذکر است تراشه ام ۲ یک محفظه امن داخلی دارد که تاچ آی دی را مدیریت نموده و یک کنترلر ذخیره سازی با سخت افزار رمزگذاری AES برای عملکرد SSD دارد که ایمن تر و سریعتر از نسل های قبلی می باشد. با این که روش اجرای برنامه ها روی تراشه ام ۲ کاملا متفاوت از تراشه های اینتل می باشد ولی اپل قابلیتی برای این تراشه جدید قرار داده که برنامه نویس ها بتوانند همزمان با هر دو نوع تراشه ام ۲ و اینتل بدون هیچ نقصی عمل کنند.
عمر باتری تراشه ام ۲
همانطور که می دانید تراشه های سیلیکونی اپل علیرغم عملکرد بهتر نسبت به تراشه های اینتل، باتری کارامدتری نیز دارند. اپل سعی نموده بهترین باتری را برای تراشه ام ۲ طراحی نماید تا حدی که مطابق برآوردها عمر باتری آن، دو برابر نسل های قبلی می باشد. این موضوع کاربران را شگفت زده می نماید. به طور مثال مک بوک پرو ۱۳ اینچی تا ۲۰ ساعت به طور مداوم کار می کند.
ام ۲ پرو و ام ۲ پرو مکس
از آنجا که اپل پس از تولید ام ۱ مدل های پرو و پرو مکس آن را نیز به بازار ارائه نمود احتمالا باید انتظار عرضه این نسخه ها برای تراشه ام ۲ را نیز داشت. در نتیجه قرار است به زودی نمونه های تراشه ام ۲ پرو و ام ۲ پرو مکس را هم در بازار شاهد باشید. به احتمال زیاد تراشه ام ۲ پرو مکس، یک CPU دوازده هسته ای دارد که از CPU ده هسته ای ام ۱ پرو مکس قوی تر می باشد. در ضمن پردازنده گرافیکی آن ۳۸ هسته ای است.
تفاوت های تراشه ام ۱ و ام ۲
همانطور که پیشتر اشاره شد تراشه ام ۲ نسخه ارتقا پیدا کرده تراشه ام ۱ می باشد. به این ترتیب قابلیت های بیشتری نسبت به نسخه قبلی خود دارد. البته تفاوت بین این دو تراشه به اندازه اختلاف میان تراشه اینتل و ام ۲ قابل توجه نمی باشد. با این وجود نمی توان تفاوت بین آن ها را نادیده انگاشت.
باید اشاره داشت که عملکرد CPU تراشه ام ۲ نسبت به نسل قبلی ۱۸ درصد بهتر شده و دو هسته اضافی دارد. ضمنا پهنای باند آن هم تا ۵۰ درصد بیشتر شده است. گرافیک ام ۲ نیز عملکرد مناسب تری نسبت به نسل قبلی دارد. در ضمن ترانزیستورهای ام ۲ بیشتر از ام ۱ می باشد و این موضوع سبب عملکرد سریعتر ام ۲ شده است.
به طور کلی اپل تلاش دارد تولید این محصول را بر اساس مصرف انرژی کمتر، عملکرد سریعتر پردازنده و ارائه پهنای باند بیشتر پیش ببرد. به این ترتیب تراشه ام ۲ اپل نسبت به نسل های گذشته با بهبودهای زیادی همراه شده و توانسته نظر منتقدان حوزه تکنولوژی را جلب نماید.
نتایج بنچمارک اخیر حاکی از آن است که گفته های اپل در مورد میزان افزایش ظرفیت های این تراشه درست بوده و حتی در مواردی بیشتر از ارقام اعلام شده می باشد. بر اساس نظرات مقامات اپل، مک بوک ایر ۲۰۲۲ جزو اولین دستگاه هایی است که به این تراشه مجهز می شود. در پایان امیدواریم این مطلب مفید بوده و اطلاعات کافی از تراشه ام ۲ کسب کرده باشید.
منبع : آرگا