قرص گلورنتا ترکیبی از دو داروی امپاگلیفلوزین و لیناگلیپتین است که به کاهش و کنترل قند خون مربوط می شود. این قرص تنها با نسخه پزشک قابل خریداری است. زنان باردار یا شیرده بهتر است قرص گلورنتا را مصرف نکنند. پزشکان توصیه می کنند که در کنار مصرف این قرص، ورزش را کنار نگذارید و به اندازه کافی تحرک داشته باشید. در ادامه با قرص گلورنتا و موارد مصرف این قرص بیشتر آشنا خواهیم شد.
آشنایی با قرص گلورنتا
دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک محسوب می شود. این بیماری با مشکلاتی مانند پرفشاری خون و چربی خون همراه است. دیابت نوع ۲ بیشتر افراد میانسال و کهنسال را درگیر می کند. دلیل ایجاد این بیماری به کاهش انسولین مربوط می شود. به همین خاطر بهتر است برای کنترل دیابت نوع ۲ علاوه بر قرص گلورنتا، یک برنامه ورزشی منظم و رژیم غذایی مناسب را نیز دنبال کنید. با این کار می توانید قند خون خود را کنترل کنید.
یکی دیگر از ویژگی های این قرص کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی در افرادی است که درگیر دیابت شده اند. برای جلوگیری از تحلیل اندام ها و اختلال در عملکرد جنسی باید قند خون خود را کنترل کرد. گلوربیا خطر ناشی از سکته مغزی یا حمله قلبی را در افرادی که دیابت نوع ۲ دارند، کاهش می دهد.
مکانیسم عمل
امپاگلیفلوزین موجود در این قرص از طریق بازجذب گلوکز در کلیه و لیناگلیپتین موجود در آن از طریق مهار آنزیم دی پیتیدیل پیتیداز، در پایین آوردن قند خون نقش مهمی دارند.
مصرف قرص گلورنتا با چه مزایایی همراه است؟
- کمتر شدن میزان مرگ و میر در اثر دیابت نوع ۲ و کاهش خطر بیماری های قلبی
- کاهش وزن
- سهولت در مصرف
- کاهش میزان قند خون
- جلوگیری از پیشرفت بیماری کلیوی ناشی از دیابت
موارد مصرف قرص گلورنتا
همان طور که پیش تر اشاره کردیم قرص گلورنتا با هدف کاهش قند خون و کنترل دیابت نوع ۲ در کنار رژیم غذایی و ورزش مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه مصرف قرص گلورنتا
- قرص گلورنتا به صورت گرد محدب روکش دار بوده و رنگ آن زرد است. این قرص در ۲ دوز ۱۰ و ۲۵ میلی گرمی به فروش می رسد و بسته بندی آن ۳۰ عددی است.
- این دارو باید طبق تجویز پزشک مصرف شود. به هیچ وجه گلورنتا را خودسرانه مصرف نکنید. دوز این دارو نباید بالا و پایین شود. تشخیص این کار بر عهده پزشک معالج است.
- این قرص را یک بار در روز و هنگام صبح، همراه با غذا یا با معده خالی میل کنید.
- اگر یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کرده اید، به محض یادآوری آن را سریعا مصرف کنید. از دو برابر کردن دارو بپرهیزید و به هیچ عنوان آن را دو بار مصرف نکنید.
- در زمان مصرف این قرص ممکن است در ادرار شما قند مشاهده شود.
- درباره نحوه پیشگیری، شناسایی و کنترل هیپوگلیسمی و هیپرگلیسمی و عوارض ناشی از دیابت با پزشک معالج خود صحبت کنید.
- در زمان مصرف قرص گلورنتا، تمرینات ورزشی و رژیم غذایی خود را مطابق دستور پزشک دنبال کنید.
- قند خون خود را طبق دستور پزشک کنترل کنید.
- مصرف همزمان گلورنتا با دیگر داروهای ضد دیابت باید توسط پزشک تجویز شود. در این شرایط ممکن است بیمار درگیر افت قند خون شود.
- برای اینکه نتیجه مطلوبی بگیرید، باید این دارو را به طور منظم مصرف کنید. توجه داشته باشید اگر این قرص در میزان قند خون شما تغییری ایجاد کرد، حتما با پزشک در میان بگذارید.
مصرف قرص گلورنتا در بارداری و شیردهی
- بارداری: تحقیقات کافی در خصوص مصرف این قرص در دوران بارداری انجام نشده است. با این حال مصرف قرص گلورنتا به زنان باردار پیشنهاد نمی شود.
- شیردهی: در خصوص ترشح قرص گلورنتا در شیر انسان تحقیقاتی صورت نگرفته است. اگرچه به خاطر بروز عوارض ناخواسته در نوزادان شیرخوار، مصرف دارو در این دوران پیشنهاد نمی شود.
آشنایی با عوارض جانبی قرص گلورنتا
- ممکن است گلورنتا موجب منگی و سنکوپ شود. به ویژه اگر در آب و هوای بسیار گرم و همزمان با تب و ورزش آن را مصرف کنید. برای جلوگیری از این مشکل، نشستن و ایستادن خود را آهسته انجام دهید. به خصوص هنگام صبح.
- اگر این دارو را با الکل و دیگر داروها مصرف کنید، ممکن است در برخی از افراد گیجی ایجاد کند. به همین دلیل پیشنهاد می شود تا مدت ها بعد از مصرف این قرص از رانندگی پرهیز کنید.
- گلورنتا ممکن است باعث ایجاد عفونت جدید در آلت تناسلی یا مهبل شما شود.
- تکرر ادرار و سرگیجه از دیگر از عوارض این دارو محسوب می شود. در صورتی که این نشانه ها را داشتید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
تداخل دارویی قرص گلورنتا
در صورتی که پیش از مصرف قرص گلورنتا، داروهای زیر را استفاده می کنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید:
- پریمیدون، فنی توئین، فنوباربیتال و کاربامازپین. ممکن است مقدار لیناگلیپتین در خون کاهش پیدا کند.
- ریفامپین و ریفامپیسین. ممکن است مقدار لیناگلیپتین در خون کم شود.
- توسیلیزومب، سیلتوکسیمب، دفراسیروکس، دابرافنیب و بوسنتان. ممکن است مقدار لیناگلیپتین در خون کاهش پیدا کند.
- داروهای مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین. لیناگلیپتین ممکن است عوارض جانبی سمی این دارو را بالا ببرد.
- هورمون های لوتئینه کننده، آنالوگ های ترشح کننده هورمون، مدرهای تیازیدی. ممکن است اثر درمانی این دارو کاهش پیدا کند.
- داروهای کاهنده فشار خون. داروهای کاهنده فشار خون می توانند عوارض جانبی سمی دیگر داروهای کاهنده فشار خون را افزایش دهند.
- دلوکستین، لوودوپا. این دارو ممکن است اثر کاهندگی فشار خون ناشی از مصرف دلوکستین و لوودپا را تا حد بسیار زیادی بالا ببرد.
- کورتیکواستروئیدها، سوماتروپین و دانازول. اثر کاهندگی قند خون این دارو می تواند کاهش پیدا کند.
- آندوژن ها به جز دانازول، پگویسومانت، انسولین و دیگر داروهای کاهنده خون. اثر کاهندگی قند خون این دارو می تواند افزایش پیدا کند.
موارد احتیاط مصرف
- گلورنتا می تواند موجب غیر طبیعی شدن نتایج برخی از آزمایشات قند ادرار شود. به همین دلیل پیش از انجام آزمایش، با پزشک صحبت کنید.
- عواملی مانند مصرف الکل، بیماری، ورزش، جراحی، استرس و یا از دست دادن وعده غذایی روی قند خون تأثیر می گذارند. به همین دلیل پیش از مصرف این دارو با پزشک مشورت کنید.
- اگر دچار نشانه های هیپرگلیسمی مانند خستگی، سردرد، تاری دید، افزایش تشنگی یا دفع ادرار شده اید، تمام عوامل را به پزشک اطلاع دهید.
- هیپوگلیسمی یا قند خون پایین در هر شخص مبتلا به دیابت ممکن است بروز پیدا کند. نشانه های این بیماری عبارتند از: ضعف، لرزش، اضطراب، ضربان قلب بالا، تهوع، گیجی، تحریک پذیری، تعریق، گرسنگی و سردرد. برای درمان سریع افت قند خون همیشه همراه خود مواد خوراکی مانند کشمش، کلوچه و آب میوه داشته باشید.
- کنترل مکرر قند خون و علاوه بر این مشخص کردن مقدار کتون ها در ادرار ضروری است. این قرص ممکن است موجب کتواسیدوز گردد. به همین دلیل در صورت مثبت شدن وجود کتون ها در ادرار، حتی اگر میزان قند خون شما نرمال باشد، باز هم با پزشک معالج خود مشورت کنید.
موارد منع مصرف
- درماتیت اکسفولیاتیو و سابقه آنژیوادم
- دیابت ملیتوس نوع یک، کتواسیدوز دیابتی
- نارسایی شدید کلیوی، دیالیز یا مرحله انتهایی بیماری کلیوی
- حساسیت به امپاگلیفلوزین، لیتاگلیپتین و یا هر یک از مواد تشکیل دهنده این دارو
شرایط نگهداری قرص گلورنتا
- قرص گلورنتا باید در جای خنک و دور از نور خورشید نگهداری شود.
- این قرص را دور از دسترس کودکان قرار دهید.
منبع : آرگا