دسته ها
دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

راه و روش های درمان انگل در کودکان

  • زهرا شفیعی
  • ۵ دی ۱۴۰۲
  • ۰

در عفونت انگلی، هدف از بین بردن کرم ها و تسکین درد های کودکی است که به خود می پیچد. اگر درمانی صورت نگیرد، انگل ها تخم گذاری کرده و شروع به تکثیر در روده می کنند. این تکثیر، روده را با خطرات بسیاری درگیر ساخته که شدید ترین آن دفع سخت مدفوع است. اگر انگل های روده نادیده گرفته شوند، می توانند برای میزبان مرگ آور باشند.

درمان انگل در کودکان به واسط درک پایین والدین همواره کوتاهی انجام می گیرد. رابطه انگل با بدن کودک از حس لامسه دست، ظرف غذا، اسباب بازی یک کودک مبتلا به یک کودک سالم برقرار می شود. شیوع این بیماری در مهد های آموزشی و مدارس رایج تر بوده اما در هر فرصتی امکان یشآمد دارد و نمی توان آن را تنها محدود به حوزه های تربیتی دانست.

انگل چیست؟ انگل موجودی است که قسمتی از محدوده زمانی زیست خود را در بدن موجود زنده دیگر می گذراند تا با تغذیه گیری از بافت او، سود ببرد. از راه غذا و مسیر دهانی به بدن موجود زنده رخنه پیدا می کند و با ایجاد سازگاری و تغذیه از بافت میزبان به رشد، تکثیر و بقای نسل خود ادامه می دهد.

آگاهی از انواع انگل

آگاهی از انواع کرم برای درمان انگل در کودکان

انگل کرمک:

شایع ترین گونه انگل، کرمک نام دارد. کرمک موجودی است که با درگیر سازی تمام افراد یک خانواده به تغذیه و تکثیر خود ادامه می دهد. این گونه از انگل رنگ سفید و جثه ای به سایز کوچک داشته و در روده بزرگ مشغول به فعالیت های زیستی می شود. انتقال انگل کرمک به آسانی انجام می پذیرد و باید برای درمان تمامی اعضای خانواده اقدام به کار شود تا کاملا ریشه اشکال از میان برود.

انگل آسکاریس:

یکی دیگر از انواع انگل، آسکاریس نام دارد. بعد از انگل کرمک در جایگاه دوم قرار می گیرد و شباهت نزدیکی به کرم خاکی دارد. با رنگ زرد خود جثه ای با طول ۵.۳ تا ۱۵ سانتی متر دارد و عموما در روده کوچک زیست می کند. این انگل تمام سنین را در کودکان با درد های خود همراه می سازد که باید برای درمان هر چه سریعتر اقدام شود.

انگل کرم کدو:

انگل کرم کدو در کشور ما ایران شیوع کمی داشته و بر خلاف انگل کرمک جثه ای کوچک و قابل مشاهده دارد. با اندازه طولی بالغ بر ۸ متر در روده کوچک زیست می کند که این زیست همراه با انجام عمل بادکش است ( عمل بادکش برای حفظ موقعیت انگل است. )

زندگی ابتدایی انگل کدو در بدن حیواناتی چون گاو، شتر و خوک است که تخم های آن به همراه مدفوع حیوان ها از بدن خارج شده و شروع به آلوده سازی محیط می کند. انتقال به انسان به صورت های متفاوتی است:

تغذیه از گوشت گاو، شتر و ….

تغذیه از گوشت خوک در ایران و تمامی کشور های مسلمان رایج نیست.

تهیه سازی گوشت در سبک های متنوع آشپزی نیم پز و استیک در کشور های اروپایی و آمریکایی طرفدار های بسیاری دارد اما نمی دانند که در خطر ابتلا به عفونت انگل کدو قرار می گیرند.

نشانه های آشکار از وجود انگل روده ای در کودکان

  1. کم خونی
  2. تمایل بدن به خستگی
  3. تضعیف بدن
  4. بی حال شدگی
  5. اسهال مزمن
  6. اسهال خونی
  7. درد و انقباض عضلات شکم
  8. حالت استفراغ و تهوع به هنگام خوردن غذا
  9. تب
  10. لاغری کودک با وجود ریزه خواری و پر اشتهایی
  11. آبریزش از دهان به هنگام خواب
  12. دندان قروچه و سایش دندان ها به روی یکدیگر
  13. خارش مقعد
  14. صحبت و تحرک بیش از اندازه هنگام خواب
  15. اختلالات عصبی
  16. کم حوصلگی
  17. پرخاشگری و عصبانیت

نشانه های وجود کرم روده ای برای درمان انگل در کودکان

احتمال خطر ابتلا به بیماری انگل

کودکانی که در آموزشگاه های تربیتی چون پیش دبستانی، مهد کودک و دبستان مشغول به تحصیل هستند.

اعضای خانواده و کسانی که از افراد آلوده نگه داری و تیمار داری می کنند.

کودکان و بزرگسالانی که در محیط های شلوغ چون خوابگاه ها برای مدتی طولانی سکونت دارند.

کودکان یا بزرگسالانی که پیش از صرف غذا، دست های خود را شست و شو نمی دهند.

کودکانی که عادت همیشگی به مکیدن انگشت های دست خود از جمله شست دارند.

درمان انگل در کودکان با دو روش پزشکی و سنتی

درمان انگل با روش پزشکی:

هر گاه یکی از اعضای خانواده به بیماری انگل روده مبتلا شود، دیگران را نیز به خود مبتلا می کند. بحثی که اهمیت دارد و باید حتما به آن اشاره شود این است که کودکی که احتمال ابتلای او به بیماری انگل روده بالااست حتما با یکی از عفونت های شایع انگلی نیز چون آمیب، ژیاردیا، آسکاریس و کرمک درگیر است. پزشک برای درمان افراد قرص مترونیدازول را در کنار میندازول تجویز می کند. قرص میندازول جویدنی بوده و اصلا مزه جالبی ندارد. اگر کودک با طعم و اصل قرص احساس ناراحتی داشت، بهتر است قرص را بکوبید و به صورت حل شده در آب یا غذای کودک به او بخورانید.

برای درمان کامل انگل ها به بیش از یک دوره درمانی نیاز است که قرص هایی چون آلبندازول یا پیرانتل پاموات باید با توجه به سن کودک و تشخیص پزشک مصرف شوند.

برای درمان خارش پوست مقعد پماد هایی وجود دارد که می توانید از آن ها کمک بگیرید.

اغلب نشانه های انگل بعد از گذشت یک هفته درمانی از بین می روند. اما اگر خلاف این نظریه اثبات شد و بعد از درمان کرم هایی را در مدفوع کودک به چشم مشاهده کردید، نگران نباشید چون نتیجه مطلوبی بوده و نشان از خارج شدن کرم ها از بدن کودک دارد.

درمان انگل در کودکان با روش پزشکی

درمان انگل با روش سنتی

ترکیب سیر، بذر کدو و نعناع:

مواد لازم و دستور؛ ۲ حبه سیر را تکه تکه کرده یا روی هم فشار دهید. دانه های کدو را پوست گرفته و به سیر ها اضافه نمایید. ۳ عدد برگ نعناع را نیز به همان ترکیب وارد کرده و پس از مخلوط سازی هر سه ماده، روزانه یک قاشق از آن را مصرف نمایید. اگر تصور دارید که ترکیب به شدت قوی ای است پس با مقداری آب ترکیب را رقیق سازید.

این درمان را هفته ای یکبار انجام دهید تا به نتیجه مطلوب دفع کرم های انگل دست پیدا کنید.

ترکیب نعناع و آب معدنی:

مواد لازم و دستور؛ آب معدنی را به جوش آورده و چند برگ نعناع را به آن اضافه نمایید. این ضد عفونی کننده طبیعی را پس از چند دقیقه جوش از روی گاز بردارید و پس از سرد شدن با کمک توری نعنا ها را از ترکیب جدا سازی کنید.

روزانه یک فنجان از این دم نوش میل کنید تا با سرعت گذشت دو هفته از تمامی کرم های انگلی راحت شوید.

ترکیب آویشن:

مواد لازم و دستور؛ آب را به جوش آورید و برگ های آویشن را به آن اضافه نمایید. پس از گذشت چند دقیقه کوتاه همچون دم نوش نعناع از صافی ترکیب را عبور دهید تا دم نوش آویشن را خالص داشته باشید.

آویشن با خواص باکتریایی و سرشار پذیری از تیمول در گذشت یک هفته تمامی مشکلات گاز معده، مشکلات گوارشی و کرم های انگلی روده را از بین می برد.

ترکیب آب هویج با لیمو:

مواد لازم و دستور؛ پس از شست و شوی هویج، آبگیری کنید و آب لیمو را به آن اضافه نمایید.

هویج با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا و لیمو با دفع مواد سمی در مدت زمان کوتاه ۳ روز تمامی کرم های انگلی را از میان می برند.

ترکیب آب کلم بروکلی:

مواد لازم و دستور؛ سبزیجات را خوب شست و شو دهید و آبگیری نمایید. آب کلم بروکلی را برای یک هفته میل کنید تا با از بین بردن سموم و کرم های انگلی سیستم گوارش را بهبود دهد.

درمان انگل در کودکان با روش سنتی

عوارض جانبی عفونت های انگلی

عموما دارو های عفونت انگلی عوارض جانبی به دنبال نداشته و توسط کودکان قابل تحمل است. اما در برخی کودکان حساس منجر به عوارضی چون تهوع، استفراغ، سرگیجه و سردرد در یک دوره کوتاه می شود.

آهسته کرم های کوچک روده شروع به رشد می کنند و با میکروسکوپ قابل مشاهده خواهند بود. این کرم ها اگر درمانی برای آن ها صورت نگیرد می توانند آسیب های بسیاری را برای کودک وارد سازند.

پیشگیری از انگل در کودکان

  1. پوست مقعد را خارش ندهید.
  2. ناخن ها را کوتاه کرده و پاکسازی کنید.
  3. ناخن ها را نجویید.
  4. برای شست و شوی ملحفه و حوله از آب گرم بهره بگیرید.
  5. برای پیشگیری از پخش نشدن تخم هی انگل، لباس و رختخواب را در خانه تکان ندهید.
  6. تمام بخش های فضای خانه را تمیز و جارو برقی کنید.
  7. کودکان را با یکدیگر به حمام و استخر نفرستید.
  8. بعد از هر بار استفاده از سرویس بهداشتی، دست ها را کاملا شست و شو دهید.
  9. هر روز لباس زیر را تعویض نمایید.
  10. همواره دست ها را با آب گرم و صابون شست و شو دهید.

 در پایان مقاله درمان انگل در کودکان در صورت تمایل می توانید در مقالات رو به رو با انواع انگل کرمی شکل، روش های از بین بردن کرم روده و نیز بیماری کرمک در نوزاد آشنا شوید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *