ایجاد تغییرات در ارتفاع خودرو به منظور اهدافی از جمله اسپرت کردن یا تیونینگ ماشین صورت می گیرد. در صورتی که این تغییر ارتفاع از طریق کمک فنر اسپرت به صورت درست انجام نشود، قطعا موجب بروز مشکلاتی در آیرودینامیک و سواری ماشین می شود. در ادامه قصد داریم به بررسی معایب کمک فنر اسپرت بپردازیم.
آشنایی با مزایا و معایب کمک فنر اسپرت
همه خودروهای دارای اندازه های استانداری هستند که خارج کردن آن ها از این استانداردها ممکن است گاها سبب ایجاد مشکلاتی برای خودرو گردد. یکی از این استانداردها ارتفاع خودرو از سطح زمین می باشد که معمولا توسط افراد کم یا زیاد می شود. بیشتر تغییر ارتفاع خودرو به منظور اهدافی از جمله اسپرت کردن یا تیونینگ ماشین صورت می گیرد.
اگر این تغییر ارتفاع به نحو درستی انجام نشود قطعا موجب بروز مشکلاتی در آیرودینامیک و سواری ماشین می شود که راننده را مجاب کرده تا ارتفاع را به حالت استانداردش باز گرداند. تغییر ارتفاع از طریق کمک فنر اسپرت صورت می گیرد. این نوع کمک فنر دارای میل و پیستون کوتاهی در حد ۴-۵ سانتی متر بوده که ظاهرا مشاهده نمی شود و هنگامی که با فنر اسپرت زیر خودرو قرار می گیرد ارتفاع ماشین کاهش یافته و بازی کمک فنر بیشتر می شود.
در حالی که کمک فنر معمولی همان کمک فنر فابریک کارخانه است. بیشتر افراد برای کاهش ارتفاع ماشین یا اصطلاحا بازی با کمک ها از کمک های اسپرت بهره می گیرند که این موضوع سبب جلوگیری از خرابی جعبه فرمان و جلوبندی می شود. گاه برای کاهش هزینه ها می توان برای اسپرت سازی کمک ها از کمک فنر بدون نلبکی نیز بهره برد.
قابل ذکر است خودروهای پژو ۲۰۶ و پژو ۲۰۷ کمک عقب رگلاژی داشته و فاقد کمک فنر اسپرت هستند. در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی معایب کمک فنر اسپرت بپردازیم.
ارتفاع زدن خودرو
به کاهش یا افزایش ارتفاع خودرو از حالت استاندارد اصطلاحا ارتفاع زدن یا ارت زدن اطلاق می شود. رایج ترین شیوه برای ارتفاع زدن خودرو کاهش یا بریدن کمک فنر می باشد که خیلی غیر استاندارد بوده و معمولا موجب شده خودرو در سواری با مشکلات مختلفی مواجه شود.
شیوه های دیگری نیز برای کاهش ارتفاع خودرو وجود دارد که بعضا مشکلات چندانی را برای خودرو و سواری آن ایجاد نمی کند ولی به علت هزینه بالا معمولا زیاد طرفدار ندارند و معمولا افراد از روش های غیر استاندارد استفاده می کنند. استانداردترین شیوه برای ارتفاع زدن ماشین، استفاده از کمک فنرهای مخصوص و اسپرت می باشد که معمولا موجب شده ارتفاع خودرو از حالت نرمال کمتر شده و سطح زیرین ماشین به زمین نزدیک تر گردد.
کمک فنر اسپرت طراحی خاصی داشته و موجب شده ماشین علیرغم ارتفاع کمتر سواری نرمی ارائه دهد و در دست اندازها کمتر متوجه غیر استاندارد بودن خودرو شوید. البته ارتفاع زدن خودرو همواره با معایب همراه نیست و اگر به شکل اصولی صورت گیرد در مواردی حتی عملکرد ماشین را بهبود می بخشد.
به این ترتیب اگر ارتفاع زدن ماشین اصولی انجام نشود می تواند برای راننده و برای ماشین مشکلاتی را به همراه آورد که بعد از مدتی راننده مجاب شده مجددا ارتفاع خودرو را به حالت استاندارد برگرداند. از جمله معایب کمک فنر اسپرت عبارت است از:
- وارد آمدن فشار به سیستم زیربندی و فنرهای ماشین
- خشکی حرکت ماشین موقع عبور از دست انداز
- کاهش میزان چرخش فرمان
- وارد آمدن ضربه به زیر خودرو هنگام حرکت از روی سرعت گیر و موانع جاده
- حرکت خشک و همراه با ضربه به اتاق هنگام سواری
- بروز مشکلات برای ستون فقرات راننده در اثر حرکت خشک و همراه با ضربه ماشین
- خرابی جلوبندی ماشین
- ایجاد صداهای اضافی از ماشین
- افزایش استهلاک ماشین
- امکان سایش لاستیک در اثر کاهش فاصله لاستیک نسبت به گلگیر
- وجود منع قانونی و ارائه جریمه از سوی پلیس راهنمایی رانندگی برای خودروهایی که ارتفاعشان کمتر از حد استاندارد است.
- شکستن و ایجاد ترک در متعلقات سیستم تعلیق و چرخ های خودرو به علت ضربه یا عبور از دست اندازهای شدید
علیرغم موارد یاد شده این نکته را به خاطر داشته باشید که به طور معمول خودروهایی که ارتفاع زده باشند مشتری زیادی ندارند و فقط افرادی که به این خودروها تمایل دارند نسبت به خرید آن اقدام می نمایند. حال که با معایب کمک فنر اسپرت آشنا شدید بد نیست از مزایای ارتفاع زدن خودرو نیز آگاهی یابید.
- افزایش زیبایی ظاهری ماشین
- بهبود وضعیت آیرودینامیک ماشین و حالت بادشکنی
- افزایش میزان هندلینگ ماشین
- افزایش تعادل ماشین در پیچ ها
قابل ذکر است در کشورهای پیشرفته ارتفاع زدن ماشین به شیوه اصولی و استاندارد صورت گرفته که موجب می شود خسارت کمی به ماشین وارد شود.
تیونینگ خودرو
ارتفاع زدن ماشین از طریق بریدن کمک فنرها، گرم کردن فنر، استفاده از کمک فنرهای مخصوص، سیستم تعلیق بادی، سیستم تعلیق هیدرولیک، افزایش ارتفاع بدنه صورت می گیرد. به طور کلی تیونینگ خودرو به دو دسته شوتی و اصولی تقسیم بندی می شود.
تیونینگ شوتی
این روش ساده بوده به طوری که کمک فنرهای استاندارد را باز کرده و به اندازه دلخواه برش زده یا آنقدر حرارت دهید که فاصله گام های فنر کاسته شود. مجموعه فنر و کمک فنر را مجددا در محل اصلی قرار داده و از کاهش ارتفاع و کوبش شدید و به صدا افتادن ادوات داخلی خودرو خرسند شوید.
این روش ساده ارزانترین و رایج ترین روش می باشد که با برش فنر اقدام به کاهش ارتفاع خودرو می نمایند. این کار سبب شده فنر حالت ارتجاعی کمتری یافته و سیستم تعلیق عملکردش را در دست اندازها و ناهمواری های جاده از دست بدهد. بریدن فنر اصلا شیوه استانداری نیست و به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
تیونینگ اصولی
روش استاندارد و بهتر برای ارتفاع زدن خودرو استفاده از کمک فنرهای اسپرت به جای کمک فنرهای معمولی ماشین می باشد. در این روش تمام کمک فنرها به کمک کمک فنرهای اسپرت، تنظیم شونده یا هیدروپنوماتیک عوض شده و ارتفاع ماشین کاهش داده می شود.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل برای اطلاع از معایب درجا کار کردن خودرو و معایب خودرو اتاق تعویض روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.
منبع : آرگا