جراحی لوزه به منظور درمان و بهبودی لوزه، برطرف کردن مشکلات تنفسی در خواب و سایر مشکلات مرتبط با لوزه انجام می گیرد. پیروی از دستورالعمل های مراقبت های بعد از جراحی لوزه مهم ترین بخش در تسریع روند بهبودی می باشد. اما لوزه چیست؟ دو بافت توده ای بزرگ در پشت گلو لوزه نام دارد. بافت های توده ای کوچک دیگری نیز در بالای گلو قرار دارند، که نام آن ها آدنوئید می باشد، وظیفه این دو بافت توده ای شکل مقابله با عفونت ها است.
جراحی لوزه ها که تونسلیمتومی نام دارد، با هدف حذف لوزه ها انجام می شود، در مواردی تنها نیاز است، لوزه ها از گلوی بیمار برداشته شوند و در برخی موارد به تشخیص جراح لازم است، تا آدنوئید های بزرگ و عفونی نیز خارج شوند، پیشنهاد برای جراحی لوزه زمانی به شما ارائه می شود، که دچار التهاب مزمن یا عود علائم لوزه باشید.
مراقبت های بعد از جراحی لوزه
معمولا کودکان بیشتر از بزرگسالان نیاز به برداشتن لوزه دارند، اما این شرایط محدودیت سنی خاصی ندارد و در هر زمانی ممکن است اتفاق بیفتد. این موضوع که بدانید، انجام عمل لوزه در کودکان چگونه است، در درک بهتر شرایط آنان موثر می باشد. این جراحی از انواع جراحی های معمول می باشد و مانند سایر عمل ها نیاز به طی کردن دوران نقاهت برای رسیدن به بهبودی کامل می باشد. از عمده ترین دلایلی که موجب می شود، پزشک جراحی را برای بیمار تجویز کند، اختلال در تنفس است.
سایر عواملی که بیشتر کودکان و نوجوانان با آن درگیر می باشند، عفونت های مداوم گلو، عفونت گوش میانی و علائم انسداد راه هوایی است. لوزه ها به دلیل محل قرار گیری خود در طرفین عقب گلو می توانند، منجر به تنفس سخت شوند و این فرایند حیاتی را با اختلالاتی مواجه سازند. مراقبت های بعد از جراحی لوزه به شکل صحیح و توجه به تذکر های پزشک می تواند، در روند بهبود بسیار موثر باشد.
تسکین درد
معمولا پزشک برای کاهش و تسکین درد پس از جراحی استفاده از استامینوفن یا ایبوپروفن را پیشنهاد می کند، مصرف مسکن ها به تسکین آلام گلو و گوش کمک می کنند، البته دوز مصرف و زمان استفاده از دارو ها باید مطابق نظر پزشک باشد. در روزهای ابتدایی پس از جراحی ممکن است، پزشک دارو های خوراکی مایع و شیاف را برای بیمار تجویز کند.
بهتر است استفاده از مسکن یک ساعت پیش از غذا باشد، این کار کمک می کند، تا بلع غذا با درد کمتری همراه باشد. یکی از مراقبت های بعد از جراحی لوزه استفاده از کمپرس یخ می باشد، چند تکه یخ را در یک پلاستیک بگذارید و حوله نرم و تمیزی را دور آن پیچید، از این کمپرس یخ هر ۲۰ دقیقه برای کاهش ورم و درد استفاده کنید. خشکی گلو پس از جراحی می تواند، آزاردهنده باشد با مشورت پزشک از دستگاه بخور در خانه استفاده نمایید.
یکی دیگر از مراقبت های کلیدی پس از جراحی از کودکان راضی کردن آن ها به مصرف دارو ها می باشد، در مواردی کودکان به دلیل تلخ بودن از مصرف دارو اجتناب می کنند، می توانید دارو را با مقدار بسیار کمی پودینگ یا یک قاشق کوچک ژله مخلوط کنید، تا به خوردن دارو ها مشتاق شوند.
تغذیه بعد از جراحی
در این دوران مشکل در بلع غذا، خوردن را برای بیمار به خصوص کودکان سخت می کند، این امر باعث کاهش وزن نیز می شود، تا زمانی که بیمار مایعات کافی بنوشد، مشکلی برای او پیش نخواهد آمد. مصرف کافی مایعات از خطر خونریزی می کاهد و روند درمان را بهبود می بخشد. استفاده از رژیم مایع یا غذا های نرم که بلع آسانی داند، از مهم ترین نکات در مراقبت های بعد از عمل لوزه می باشد.
بستنی و مایعات خنک می توانند، گزینه مناسبی باشند، آب و آبمیوه های خنک مانند آب سیب، انگور و سایر نوشیدنی ها در تامین مایعات کافی بدن بسیار مفید می باشند. به یاد داشته باشید، آب گریپ فروت، پرتقال و سایر مرکبات میمکن است، موجب بروز ناراحتی و مشکل شود و بهتر است از مصرف آن ها پرهیز شود، یا قبل از استفاده حتما با پزشک مشورت شود.
از جمله غذاهایی که بلع آن آسان می باشد، می توان به ژلاتین، سیب، پوره سیب زمین، بستنی، ماست، تخم مرغ همزده و جوی پخته اشاره کرد. پس مدتی که مصرف غذا های نرم به راحتی صورت گرفت می توانید، به تدریج از غذا های جامد نیز استفاده کنید. در روزهای ابتدایی پس از عمل مصرف غذا های سرد به تسکین گلو کمک می کند، بنابراین می توانید از کمپوت سیب به این منظور استفاده کنید.
احتیاط غذایی
از مهم ترین مراقبت های بعد از جراحی لوزه رعایت احتیاط های غذایی می باشد. مصرف غذا های تند و دارای ادویه ، بسیار آزار دهنده و آسیب زا می باشد، بنابراین از مصرف آن ها اجتناب کنید. چنانچه در غشا مخاطی مشکل دارید، لازم است از مصرف شیر و محصولات لبنی خودداری کنید، زیرا میل کردن این محصولات می تواند، موجب سرفه و درد در محل جراحی شود.
غذا های اسیدی و تند باعث آسیب به گلو می شوند، بنابراین از مصرف خوراکی هایی چون ذرت بو داده، چوب شور، چیپس سیب زمینی، آجیل یا غلات برای یک هفته اجتناب کنید، تا متحمل سختی و ناراحتی نشوید. احتمال دارد، مصرف این خوراکی ها خارش و خونریزی به همراه داشته باشد.
پیش بینی می شود، تا یک هفته پس از جراحی تمایلی برای مصرف غذا های جامد وجود نداشته باشد، این امر با توجه به شرایط بیمار کاملا طبیعی می باشد و جای نگرانی نیست. دقت داشته باشید، تا به جای نوشیدن زیاد مایعات در یک زمان، به شکل منظم از مایعات یا خوراکی های نرم در ساعت های مختلف و مقادیر کم استفاده کنید.
مراقبت های بعد از عمل
از مهم ترین نکات و مراقبت های بعد از جراحی لوزه الزام به مصرف دارو ها مطابق نظر پزشک می باشد، میزان دوز مصرفی و زمان استفاده از دارو ها را نباید از یاد ببرید و برای پرهیز از فراموشی از آلارم استفاده کنید. سایر مراقبت ها شامل موارد زیر می باشد. لازم به ذکر است، استحمام در این دوران مجاز می باشد.
- شستشوی منظم دهان با سرم شستشو
- پرهیز از خوردن غذا و آشامیدن مایعات تا ۶ ساعت پس از عمل
- استراحت کافی در خانه حداقل برای ۳ روز
- پرهیز از مصرف آسپرین برای مدت دو هفته
- استفاده از دستگاه بخور سرد برای پیشگیری از خشکی گلو
- استفاده از غذا های نرم و مایعات کافی تا ده روز بعد از عمل
- پرهیز از استعمال سیگار و قرار گرفتن در معرض دود آن
- پرهیز از انجام فعالیت های بدنی با شدت بالا
- پرهیز از سرفه پی در پی حداقل به مدت دو روز پس از جراحی
- از غرغره کردن و چرخاندن مایعات در دهان خودداری کنید
- سر و شانه را بالا نگه دارید تا از ایجاد ورم پیشگیری شود
- از انجام ورزش های خشن یا تماسی خودداری کنید
- از انجام فعالیت های سنگین چون شنا پرهیز کنید
- مصرف آبنبات، بستنی، شیر سرد، ژله و جویدن آدامس برای افزایش ترشح بزاق
- خودداری از مصرف آجیل، نان تست، بیسکویت، چیپس و پفک، غذا های داغ و پر ادویه، خوراکی های اسیدی مانند آب پرتقال یا گوجه فرنگی
عوارض جراحی لوزه
پس از آشنایی با مراقبت های بعد از جراحی لوزه بهتر است، با عوارض احتمالی بعد از این عمل نیز آشنا شوید، شایع ترین عوامل در ادامه ذکر شده اند.
واکنش به دارو های بیهوشی: بیهوشی عمومی بدون خطر مرگ نیست و این مورد برای تمام جراحی هایی که نیاز به بیهوشی دارند صدق می کند. در بیشتر موارد فرد واکنش های جزئی و کوتاه مدتی به بیهوشی نشان می دهد، این نشانه ها شامل سردرد، حالت تهوع و استفراغ یا درد عضلانی می باشد. بروز مشکلات جدی و طولانی مدت امری نادر می باشد. بنابر آنچه گفته شد بهتر است، شرایط بیهوشی کودکان و توصیه های مهم در رابطه با آن را جدی بگیرید.
تورم دهان و سقف نرم دهان: بروز این امر می تواند مشکلات تنفسی به همراه داشته باشد، به خصوص در ساعات اولیه پس از جراحی.
خونریزی حین جراحی: در برخی موارد نادر احتمال دارد، در طی جراحی فرد دچار خونریزی شدید شود و به درمان طولانی تر یا بستری در بیمارستان نیاز پیدا کند.
خونریزی در حین بهبودی: احتمال خونریزی در دوران بهبودی نیز وجود دارد، این اتفاق زمانی محتمل تر می شود، که پوسته زخم خیلی زودتر از جای خود خارج شود.
بروز نادر عتفونت: در برخی موارد نادر احتمال دارد، جراحی موجب بروز عفونت شود، برای درمان این عارضه نیاز به صرف زمان بیشتر برای درمان می باشد.
منبع : آرگا