دسته ها
پنج شنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳

داروی ریزاتریپتان و مهمترین نکات مصرف این دارو

  • کژال کوهستانیان
  • ۲۷ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰

میگرن از جمله بیماری های ناراحت کننده می باشد، که می توان با دارو آن را کنترل کرد، استفاده از داروی ریزاتریپتان در این زمینه موثر می باشد. ریزاتریپتان یک داروی ضد میگرن از دسته آگونیست های انتخابی سروتونین می باشد. از تجویز این دارو برای افراد دارای علائم مشابه خودداری کنید. مصرف این قرص تنها با تجویز پزشک باید صورت بگیرد.

داروی ریزاتریپتان با باریک کردن عروق خونی منجر به آزاد شدن ماده ای در بدن می شود، که می تواند با عامل بروز سردرد، حساسیت به نور و صدا به مقابله بپردازد. با توجه به تاثیر این دارو در کاهش عوامل موثر بر سردرد، یکی از موارد مصرف این دارو درمان میگرن می باشد. البته مصرف دارو های شیمیایی می تواند، با بروز برخی عوارض همراه باشد.

احتمال دارد، با مصرف این دارو فرد دچار عوارضی چون احساس درد و فشار در قفسه سینه، تغییرات در تپش منظم قلب و احساس سوزش و تنگی نفس شود و برخی از این علائم را را تجربه کند. موارد یاد شده از شایع ترین عوارض احتمالی مصرف این دارو می باشد. ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد، که مصرف ریزاتریپتان برای افرادی که سابقه فشار خون بالا و حملات قلبی دارند ممنوع است.

بررسی داروی ریزاتریپتان

اطلاعات داروی ریزاتریپتان

چنانچه به دنبال پاسخ این سوال هستید، که برای درمان سردرد میگرنی چه راهکارهایی وجود دارد؟ لازم است، با تاثیرات این قرص در کاهش علائم میگرن آشنا شوید. این دارو به شکل قرص در اختیار مصرف کنندگان قرار دارد. ریزاتریپتان نوعی داروی ضد میگرن از دسته آگونیست های انتخابی سروتونین می باشد، که نشانه ها و علائم سردرد با الگوی میگرنی مانند سردرد یک طرفه، تهوع و حساسیت به نور و صدا را کاهش می دهد. مکانیسم اثر ریزاتریپتان تسکین میگرن با ایجاد انقباض عروقی و کاهش التهاب ناشی از انتقال برگشتی پیام عصبی نورون می باشد. مصرف این دارو می تواند، در کنترل درد هنگام شروع سردرد میگرنی موثر واقع شود، اما از میگرن یا بروز حملات میگرن پیشگیری نمی کند.

تداخل دارویی

از کلی ترین تداخلات دارویی این قرص می توان به تشدید اثرات سرکوب کننده CNS، تشدید اثرات افزاینده فشارخون و تشدید اثرات سروتونرژیک اشاره کرد. این سه مورد از مشخصات کلی تداخل دارویی این قرص می باشد.

روش مصرف

پیش از مصرف قرص (Rizatriptan) لازم است، بروشور داخل جعبه را به خوبی مطالعه کنید. مطالعه بروشور اطلاعات جامعی از دارو را در اختیار شما قرار می دهد و می توانید، با عوارض احتمالی مصرف این دارو آشنا شوید. دز مصرفی برای هر فرد متفاوت می باشد، دز مصرفی را مطابق نظر پزشک استفاده نمایید.

در مورد میزان مصرف دارو و تعداد دفعات استفاده از آن در ماه و در هر ۲۴ ساعت و سایر سوالات خود از پزشک کسب تکلیف کنید. طریقه مصرف داروی ریزاتریپتان دقیقا باید به دستور پزشک باشد، معمولا پزشک مصرف ریزاتریپتان را بلافاصله بعد از شروع علائم میگرن توصیه می کند. چنانچه پس از یک بار استفاده از این دارو موثر واقع نشد، از مصرف مقدار بیشتری اجتناب کنید و این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

چنانچه علائم میگرن با مصرف این قرص تا حدودی تسکین یافت، یا پس از بهبودی اولیه علائم میگرن دوباره عود کرد، می توانید طبق تجویز پزشک با رعایت فاصله بین دوز ها و میزان دوز مصرفی بر اساس نظر پزشک، دوز دیگری مصرف کنید. در صورتی که دچار افزایش علائم میگرن بودید و مصرف دارو تاثیری در بهبودی نداشت این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

قرص ریزاتریپتان را باید همراه با یک لیوان پر آب به طور کامل میل نمایید و قرص بازشونده دهانی را در دهان گذاشته و اجازه دهید تا حل شود. قرص های بازشونده دهانی را باید با دستان خشک از بسته بندی خارج نمایید. می توانید، از این دارو با معده پر هم استفاده نمایید، اما احتمال دارد با معده خالی بهتر عمل کند. برای اثربخشی بهتر دارو، پس از مصرف آن در یک اتاق تاریک و ساکت استراحت کنید.

دوران بارداری و شیردهی

مطالعات دقیقی در رابطه با تاثیرات داروی ریزاتریپتان در دوران حساس بارداری انجام نگرفته است، از همین جهت مصرف این دارو در دوران بارداری توصیه نمی شود. اطلاعاتی که در در رابطه با مصرف این دارو در زمان شیردهی در دسترس می باشد بسیار محدود است و مطالعات انسانی در اختیار نیست. آزمایش بر روی موش های صحرایی نشان می دهد، این دارو می تواند، با غلظتی پنج برابر در شیر موش های صحرایی ترشح شود. بنابراین مصرف ریزاتریپتان در این دوران نیز باید با احتیاط بسیار زیاد صورت گیرد.

عوارض مصرف قرص ریزاتریپتان در دوران بارداری

عوارض جانبی

مصرف این دارو می تواند، عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد، در ادامه چند مورد از این عوارض را معرفی می کنیم. عوارض ذکر شده تقریبا در دسته عوارض شایع مصرف این دارو می باشد.

قلبی عروقی: ایجاد فشار یا درد در قفسه سینه، گرگرفتگی و تپش قلب

اعصاب مرکزی: بروز سرگیجه، احساس خواب آلودگی، خستگی، خواب رفتگی اندام ها، احساس سنگینی، سردرد، سرخوشی، هیپوستزی

عصبی، عضلانی و اسکلتی: ضعف، درد فک، بروز فشار در فک، سفتی فک، گردن درد، فشار در گردن، سفتی گردن، لرزش

گوارشی: تهوع، خشکی دهان، التهاب گلو، درد شکمی، اسهال، استفراغ

تنفسی: ادم حنجره، اعمال فشار به حلق و تنگی نفس

تداخل دارویی

برای پیشگیری از تداخل دارویی هر نوع داروی مورد استفاده تجویزی و غیر تجویزی را به اطلاع پزشک خود برسانید. مصرف همزمان داروهایی که در ادامه ذکر می شود، با داروی ریزاتریپتان توصیه نمی گردد.

دی هیدروارگوتامین، متیل سرجید، ارگوتامین

داروهای سروتونرژیک (فلوکستین، فلووکسامین، پاروکستین، سرترالین)

آگونیست های گیرنده ۵HT ( ناراتریپتان، سوماتریپتان و زلمی تریپتان)

دارو های مهار کننده مونوآمین اکسیداز ( فورازولیدون، پروکاربازین و سلجیلین)

پروپرانول ( در صورتی که در مصرف این دو دارو با هم الزام دارید، مقدار مصرف ریزاتریپتان ۵ میلی گرم و حداکثر سه بار در روز باشد)

آشنایی با تداخل دارویی ریزاتریپتان

احتیاط

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، ممکن است مصرف این دارو موجب خواب آلودگی حتی تا روز بعد از مصرف شود، بنابراین لازم است ضمن درمان از مصرف این قرص در زمانی که نیاز به هوشیاری کامل و رانندگی است اجتناب کنید.

مصرف این دارو می تواند باعث افزایش فشار خون شود، بنابراین قبل از اندازه گیری فشار خون توسط پزشک، باید از مصرف ریزاتریپتان پزشک را مطلع سازید. نوشیدنی های حاوی الکل می تواند، سردرد های میگرنی را افزایش دهد، از مصرف این نوشیدنی ها بپرهیزید.

دارو را دور از دسترس اطفال قرار دهید.

در صورت تمام شدن تاریخ مصرف دارو را دور بریزید.

قرص ریزاتریپتان دارای آسپارتام می باشد و بدین جهت بیماران مبتلا به فنیل کتونوری نباید از این دارو استفاده کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با عوارض آسپارتام و ممنوعیت مصرف آن بیشتر آشنا شوید.

شرایط نگهداری

برای نگهداری از این دارو باید آن را در محیطی با دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتی گراد و به دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت قرار دهید، قرص را تنها پیش از مصرف از بسته بندی خارج نماید و تا زمان مصرف جدد از داخل بسته بندی اصلی خارج نکنید.

فارماکوکینتیک

داروی ریزاتریپتان پس از مصرف به شکل خوراکی به سرعت جذب می شود، فراهمی زیستی به دلیل متابولیسم عبور اول کبدی ۴۵ درصد می باشد. غذا تاثیری بر فراهمی زیستی ندارد. هرچند مصرف این قرص با غذا رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی را یک ساعت به تاخیر می اندازد.

ریزاتریپتان تقریبا تا ۱۴ درصد به پروتئین های پلاسما متصل می شود. متابولیسم این دارو در کبد توسط سیستم مونوآمین اکسیداز تیپ A صورت می گیرد. حدود ۱۴ درصد مقدار مصرفی این قرص به صورت خوراکی تغییر نیافته و ۵۱ درصد به صورت متابولیت ایندول استیک اسید از طریق ادرار دفع می گردد. نیمه عمر ریزاتریپتان دو تا سه ساعت می باشد.

مسمومیت

در صورت مصرف اتفاقی بیشتر از مقادیر توصیه شده پزشک سریعا به مراکز درمانی مراجعه فرماید، علامت مسمومیت شدید شامل مواردی چون کندی ضربا قلب، سرگیجه، فشار خون بالا، بیخوابی، غش کردن و استفراغ می باشد. در صورتی که بیمار دچار مسمومیت با این دارو باشد لازم است تا معده با زغال فعال شستشو داده شود و تا ۱۲ ساعت پس از مسمومیت بستری و تحت نظر باشد، پس از طی شدن دوره درمان از یک مشاور برای بهبود هدایت فکری کمک گرفته شود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *