یکی از اصطلاحات مرسوم بین مکانیک های خودرو و باتری سازی ها برق دزدی خودرو می باشد. در این مطلب به بررسی مفهوم این موضوع و روش های تشخصی آن می پردازی. سیستم برق خودرو را می توان یکی از مهمترین بخش های آن دانست.
روش های تشخیص برق دزدی خودرو
برق دزدی خودرو همانطور که از اسم آن پیداست، به مصرف نابجای برق یا انرژی از باتری ماشین هنگامی که خاموش است، گفته می شود. این یعنی یک یا چند مورد از اجزای ماشین در حال مصرف باتری می باشند. اگر باتری ماشین طی چند ساعت تخلیه شده احتمالا برق دزدی وجود دارد.
یکی از اصلی ترین قسمت های خودرو را می توان سیستم برقی آن دانست. سیستم برق خودرو بیشتر فرمان ها را صادر و تجهیزات رفاهی و ایمنی بسیاری هم به خاطر آن فعال می باشند. کارهایی نظیر جرقه زدن شمع، استارت زدن ماشین، بررسی پارامترهای مختلف توسط ECU و … همه نشانگر وظیفه مهم سیستم برق خودرو هستند.
هر نوع اختلال در این اجزا مشکلات بسیاری را می تواند به دنبال داشته باشد. در ادامه قصد داریم به مفهوم برق دزدی خودرو و روش های تشخیص این شرایط بپردازیم.
مفهوم برق دزدی ماشین
برق دزدی عبارت عامیانه ای است و هنگامی به کار می رود که ماشین بدون این که روشن باشد از باتری استفاده نماید. از این رو باتری تخلیه می شود. آشکار است که در این بین یک قطعه از خودرو موقع خاموش بودن آن برق باتری را مصرف می کند در نهایت باتری خالی می شود.
در صورتی که نسبت به رفع این مشکل اقدام نشود بعد از مدتی باتری قابلیت های اولیه اش را از دست داده و باید یک باتری جدید جایگزین شود. برای درک بیشتر مفهوم برق دزدی می توان گفت هر نوع اشکال در سیستم برقی ماشین که سبب کاهش ولتاژ تولیدی شده و بر عملکرد درست قطعات مختلف تاثیر بگذارد برق دزدی است.
این عمل ممکن است توسط قطعات مختلفی از جمله سیستم رادیوپخش، وایر شمع، دزدگیر، کوپل و … ایجاد شود. باتری جریان انرژی الکتریکی مورد نیاز خودرو را فراهم می کند. هنگامی که ماشین را خاموش می کنید، سیستم احتراق آن جریان برق را از موتور قطع کرده ولی اتصال از سوی باتری هنوز قطع نیست.
به این ترتیب هنوز اجزایی وجود دارند که از باتری ماشین استفاده می کنند. بخشی از این استفاده برق طبیعی بوده و برای روشن نگه داشتن ساعت، رادیو، دزدگیر، قفل مرکزی و … نیاز است. به این ترتیب باتری توانایی تامین برق این اجزا را که بیشتر از چند میلی آمپر بوده را دارد.
میزان تخلیه باتری
میزان طبیعی تخلیه باتری در اتومبیل های جدید بین ۵۰-۸۵ میلی آمپر و در خودروهای قدیمی از ۵۰ میلی آمپر کمتر است. هر اندازه بیشتر از این مقدار برق دزدی محسوب می شود و مکانیک بایستی آن را مورد بررسی قرار دهد. برق دزدی می تواند به علت وجود اشکال در سیستم برقی خودرو از جمله کویل و وایر شمع باشد.
کویل نوعی سیم پیچ القایی می باشد که در سیستم احتراق خودرو به منظور تولید جریان برق با ولتاژ زیاد و کمک به جرقه زنی شمع استفاده می شود. وظیفه این انتقال برق از کویل به سر شمع بر عهده وایر شمع می باشد. برق دزدی کویل و برق دزدی وایر شمع و همچنین اشکال در فیوزها از رایج ترین عامل های تخلیه باتری به شمار می روند.
این موارد می توانند در عرض چند ساعت باتری را تخلیه نمایند. به طوری که با استارت زدن خودرو روشن نمی شود. برای خودروهای جدید حتی مرز ۸۵ میلی آمپر هم می تواند به تدریج بر عمر و عملکرد باتری تاثیر منفی بگذارد. به این ترتیب اهمیت دارد که شارژ و نگهداری باتری طوری صورت گیرد که کمتر از ۱۲.۴ ولت نباشد. وقتی ولتاژ به ۱۲.۴ رسید باتری شروع به خوردگی و سولفاته می کند.
تشخیص برق دزدی ماشین
در مرحله اول بایستی تعیین شود که کدام اجزا در حال برق دزدی ماشین می باشند و بعد آن ها را مورد بررسی قرار دهید. در نهایت بعد از یافتن دلیل، می توانید نسبت به رفع آن ها اقدام کنید. اگر احتمال می دهید برق دزدی ماشین وجود دارد آن را به مکانیک نشان دهید.
با این وجود در مواردی ممکن است علت آن ساده باشد و خودتان بتوانید آن را رفع نمایید. معمولا بیشتری احتمال برق دزدی ماشین مربوط به رادیو، سیستم پخش، دزدگیر، کویل، وایرهای شمع و سیستم قفل مرکزی است. عوامل متعددی می تواند موجب برق دزدی ماشین شود که باعث خرابی باتری می شوند.
به این ترتیب شناخت عوامل برق دزدی ماشین اهمیت دارد. بررسی ها نشان می دهد گاهی مواقع سیم های ماشین در اثر گرم و سرد شدن هوا خوردگی پیدا می کنند. از این رو سیم ها به هم متصل شده و اتصالی ایجاد می شود. به این ترتیب شاید ماشین به نظرتان باتری سالمی دارد ولی در عرض یک شب تا صبح ممکن است کاملا تخلیه شود.
ضمنا برق دزدی ممکن است به خراب بودن وایر و کولر نیز مربوط باشد. به طور کلی خالی شدن باتری نشانه اصلی برق دزدی در شبکه برقی ماشین می باشد. به خاطر داشته باشید که در اتومبیل های امروزی میزان جزئی مصرف جریان برای حفظ اطلاعات حافظه موقت کنترل یونیتها طبیعی می باشد.
برای تشخیص اینکه ماشین برق دزدی دارد یا خیر می توان از روش هایی استفاده کرد. استفاده از لامپ، تست تخلیه آمپراژ و افت ولتاژ باتری جزو مرسوم ترین روش ها می باشند. پیش از این که اقدام به تست برق دزدی ماشین نمایید بایستی تمام دستگاه های متفرقه را جدا و از خاموش بودن همه تجهیزات برقی و مواردی مانند رادیو و … اطمینان یابید.
بعد خودرو را خاموش و سوییچ را بردارید. در گام بعدی درب ها و صندوق ماشین را بسته و به دلیل این که با باتری ماشین سر و کار دارید همه موارد ایمنی را رعایت نمایید. سپس کابل منفی باتری را از قطب منفی جدا و سپس از روش هایی که در زیر اشاره می شود برای تشخیص برق دزدی استفاده کنید.
بکارگیری لامپ
در این روش از یک لامپ کوچک ۲ ولتی استفاده و در این حالت یکی از سر باتری ها را جدا و لامپ تست را بین سر باتری و قطب باتری قرار دهید. اگر لامپ روشن نشد یا روشنایی آن بسیار کم بود سیستم برقی خودرو عملکرد صحیحی دارد و از برق دزدی خبری نیست.
برای این که به لامپ ۲ ولتی نیاز است که با جریان ۲-۳ آمپر عمل می کند. می توانید بدون سیم نیز این کار را انجام دهید. اما راحت تر است که از یک تکه سیم دو رشته ای نازک خاص لامپ های کوچک استفاده نمایید. با چسب برق، یک سر سیم مثبت را به ته سربی لامپ چسبانده و سر دیگر آن را روی پایانه مثبت لامپ بچسبانید.
یک سر سیم منفی که روکش مشکی دارد را به بدنه سرپیچ لامپ چسب زده و سر دیگر را آزاد قرار دهید. اکنون سر آزاد سیم منفی را روی پایانه منفی باتری بزنید در صورتی که لامپ کاملا روشن شد یعنی برق دزدی وجود دارد. ایراد این روش آن است که مشخص نمی سازد کدام بخش خودرو برق دزدی انجام می دهد.
مولتی متر
در روش مولتی متر سیم قرمز را به قطب مثبت و سیم مشکی مولتی متر را به قطب منفی باتری متصل و مولتی متر را روی ۱۰A تنظیم نماید. بعد سوییچ را ببندید و کابل منفی باتری را جدا نمایید. در این حالت یک سر مولتی متر را به قطب منفی و سر دیگر را به کابل منفی وصل کنید.
بعد از ۳۰ ثانیه باید جریان برق بین نیم تا یک آمپر باشد اگر عدد نشان داده شده بیشتر بود یعنی برق دزدی وجود دارد. معمولا خودروسازها توصیه می کنند مالک خودرو از نصب دزدگیر متفرقه روی ماشین خود خودداری کند زیرا احتمال وجود مشکلاتی در سیستم برقی وجود دارد. و همانطور که اشاره شد یکی از بخش هایی که ممکن است سبب برق دزدی ماشین شود دزدگیر می باشد.
آمپر متر
در این روش سر باتری قطب مثبت را باز نموده و توسط آمپر متر می توان تشخیص داد که آیا برق دزدی ماشین وجود دارد یا نه. در این حالت با کشیدن فیوزها و قرار گیری آن ها سر جای خود می توان متوجه شد که آیا نقصی وجود دارد یا نه. اگر هنگام کشیدن فیوز و قرار دادن آن در جای خود آمپرمتر عدد صفر را نمایش داد به معنی وجود برق دزدی ماشین است.
در صورت تمایل برای اطلاع از مشکل شمع خودرو و علت دود لنت ترمز روی لینک ها کلیک نمایید تا با روش حل این مشکلات آشنا شوید.
منبع : آرگا