خوشبختانه امروزه سلامت روان بسیار مورد توجه قرار می گیرد و به اندازه سلامت جسم دارای اهمیت می باشد. یکی از مشکلاتی که متوجه سلامت روان می باشد، مهرطلبی است. این الگوی رفتاری و شخصیتی مخرب در واقع تقلای بیش از اندازه برای دوست داشته شدن از جانب دیگران می باشد، که با وجود تلاش در این راستا نتیجه معکوس برای فرد مهرطلب خواهد داشت، در ادامه این مطلب می توانید به کسب اطلاعات بیشتری از ویژگی های افراد مهرطلب بپردازید.
معمولا افراد مهر طلب وابستگی شدیدی به محیط و اطرافیان دارند و برای حفظ این دو از هیچ تلاشی فروگذار نیستند، ممکن است در نگاه اول برداشت اشتباهی از این موضوع داشته باشید و در هنگام مواجه با این افراد آن ها را افرادی بسیار مهربان و دوست داشتنی بیابید، که برای حفظ رابطه دوستانه با شما در تلاش هستند، اما واقعیت گویای مطلب دیگری است، مهرطلبی یکی از رایج ترین الگو های رفتاری مخرب و آسیب زننده می باشد، که هم خود فرد و هم دیگران را آزرده می سازد.
ویژگی های افراد مهرطلب چیست؟
شخص مهرطلب وابستگی بیش از حدی نسبت به دیگران در دل خود احساس می کند و برای حفظ علاقه دیگران نسبت به خود تمام تلاشش را به کار می بندد و منتظر تایید دیگران می ماند. این نوع از اعتیاد برای راضی نگه داشتن دیگران در نهایت منجر به پایمال شدن، منافع حقوق واامال و آرزو های فرد به خاطر دیگران و رضایت آن ها می شود.
به همین جهت فرد مهرطلب به دلیل تلاش بسیاری که می کند، از دیگران انتظاراتی زیاد دارد و نمی تواند نتیجه مطلوبی دریافت کند، چرا که این رفتار ها هم خودش و هم دیگران را به شدت ناراحت و آزرده می سازد. تمام این مسائل و سایر ویژگی هایی که در ادامه می خوانید، در طولانی مدت موجب رنجش فرد مهرطلب نز می شود و او را از درون رنجور و غمگین می سازد.
بررسی شخصیت مهرطلب
این ویژگی ها نوعی نیاز شدید عاطفی می باشد، که از محرومیت های عاطفی در کودکی سرچشمه می گیرد. افرادی که به دنبال مهر و محبت از دیگران هستند، با تلاش هایی بی ثمر به دنبال پر کردن خلا آن بخش از زندگی خود می باشند، که در کودکی ایجاد شده است، اما این احساس خلا هرگز از بین نمی رود و این کمبود محبت همواره با فرد همراه است. این احساسات مخرب ممکن است، منجر به سوءاستفاده دیگران نیز بشود. شناخت شخصیت مهرطلب شما را با نتایج شکست عاطفی و آگاهی از این موضوع که کمبود محبت در کودکان چه پیامد هایی منفی به همراه دارد، آشنا می کند.
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد ویژگی های افراد مهرطلب به دلیل شباهت زیاد به علاقه و محبت بی دریغ شاید سبب شود، تا پیروی از این نوع الگوی رفتاری مخرب در افراد مهرطلب با عشق و محبت واقعی اشتباه گرفته شود، این تصور بسیار دور از واقعیت است. می توان گفت افراد مهرطلب به دنبال کسب رضایت و تایید دیگران به هر قیمتی می باشند و تمام انرژی و وقت خود را صرف این موضوع می کنند، تا دیگران او را دوست داشته باشند. حرکت در این مسیر باعث می شود، تا این افراد برای خواسته دیگران بیشتر از خواسته خود اهمیت قائل شوند و نیاز های خود را زیر پا گذارند، تا دیگران همواره به آن ها نیاز داشته باشند و با رفع نیاز دیگران دوست داشتنی تر باشند.
البته مهرطلبی در افراد بیشتر از اینکه یک بیماری به حساب آید یک تیپ شخصیتی است. شخصیت مهرطلب را دکتر هریت بریکر به عنوان People pleasing syndrome یا Disease to please مطرح نمود، که در صورت بروز به شکل افراطی می تواند نوعی اختلال شخصیتی به شمار آید، یا بیانگر وجود اختلال های روانی دیگر باشد.
نشانه های مهرطلبی
برای آشنایی بیشتر با نشانه های مهرطلبی یا سندروم خشنودسازی دیگران به چند مورد از رایج ترین ویژگی های افراد مهرطلب اشاره می کنیم. وجود این نشانه در فرد می تواند بیانگر شخصیت مهرطلب فرد باشد.
- تلاش بیش از اندازه برای برآورده کردن خواسته ها و نیاز دیگران
- تلاش برای مراقبت همیشگی از دیگران حتی در صورتی که از او خواسته نشده باشد
- تقلای زیاد برای حل مشکلات دیگران و مسئول دانستن خود در این باره
- فداکاری و مهربانی همیشگی برای پیشگیری از خدشه وارد شدن به احساسات دیگران
- در اولویت قرار دادن نیاز های دیگران نسبت به نیاز های شخصی
- ناتوانی در نه گفتن به درخواست های دیگران
- تلاش بیش از اندازه برای راضی نگه داشتن دیگران و ناامید نکردن آن ها
- تلاش برای خوشحال کردن و خشنود ساختن دیگران
- مخفی کردن مشکلات خود از دیگران
- هراس از مشاجره و بحث
این موارد و بسیاری از نشانه های دیگر از ویژگی های رفتاری اشخاصی می باشد، که نیاز به جلب مهر و محبت دیگران دارند، چند مورد از این ویژگی ها را مورد بررسی قرار می دهیم تا بیشتر نسبت به این نشانه ها آگاه باشیم.
نیاز به دوست داشته شدن
از بارزترین ویژگی های افراد مهرطلب نیاز به توجه و علاقه نشان دادن دیگران نسبت به آن ها می باشد. این افراد نیاز شدیدی به دوست داشته شدن از جانب دیگران در خود احساس می کنند. در حقیقت یکی از اصلی ترین نگرانی های این افراد این است که از سمت دیگران دوست داشته نشوند، یا طرد شوند، این موضوع در بیشتر مواقع ذهن افراد مهرطلب را به خود مشغول می کند و شاید تبدیل به دلیلی شود، برای انجام برخی رفتار های خاص که در راستای راضی نگه داشتن دیگران از آن ها سر می زند.
ناتوانی در نه گفتن
افراد مبتلا به مهرطلبی توانایی نه گفتن راحت را از خود سلب می کنند و باور دارند، جواب رد دادن به دیگران آن ها را آزرده می کند و این باور را در ذهن آن ها به وجود می آورد، که به مورد توجه نیستند. به همین جهت در تعیین حریم خصوصی خود نیز دچار مشکل می شوند. این افراد مدام در حال پذیرفتن خواسته های دیگران می باشند و ترجیح می دهند، با دیگران موافقت کنند تا با نپذیرفتن منجر به رنجش آن ها شوند. ترجیح دادن نیاز دیگران بر خود و عدم توانایی در رد کردن خواسته های دیگران می تواند، زمینه سواستفاده از این افراد را فراهم کند.
عذرخواهی بیش از اندازه
افراد مبتلا به مهرطلبی در بسیاری از موارد بی دلیل عذر خواهی می کنند، حتی در مواردی که مقصر نیستند. شاید دلیل این امر آن است، که در ذهن، همیشه خود را مقصر قلمداد می کنند، حتی در مواردی که بی تقصیر می باشند، نیز به دلیل تصور ذهنی که دارند، می پذیرند که اشتباه کرده اند و نگران خواهند بود، تا مبادا به خاطر اشتباهاتشان دیگران نتوانند دوباره به او اعتماد کنند.
وحشت از مشاجره
از دیگر ویژگی های افراد مهرطلب ترس از جدل و بحث می باشد و مداوم تلاش می کنند، تا این موضوع دوری کنند، چرا که عصبانیت و ناراحتی دیگران تنها یک معنی دارد، آن هم این است که در راه جلب رضایت و خوشحالی ساختن دیگران موفق نبوده اند و مشاجره نتیجه ناکامی او در راضی نگه داشتن دیگران می باشد.
این افراد به محض وقوع هر نوع جدلی دل آشوب می شوند و احتمالا با پذیرفتن تقصیرات شروع به عذر خواهی می کنند، لازم به ذکر است که حتی مشاجره هایی که به افراد مهرطلب نیز مربوط نمی شود، او را برآشفته و نگران می کند و ممکن است، گمان کند این بحث ها به خاطر بی کفایتی او در راضی نگه داشتن دیگران اتفاق افتاده است.
تجربه استرس زیاد
یکی از عوارضی که گریبانگیر افراد مهرطلب می شود، تجربه استرس و اضطراب زیاد است، شاید این تجربه همیشگی از استرس این موضوع را تبدیل به یکی از ویژگی های شخصیتی این افراد تبدل کند. تصور این امر خیلی دور از دسترس نمی باشد، زیرا این افراد مدام در تلاش بیهوده ای برای راضی نگه داشتن دیگران می باشند و در این مسیر تمام خواسته های خود را نادیده می گیرند و وقتی برای خود باقی نمی گذارند.
کسب رضایت همیشگی دیگران می تواند، استرس و تنش زیادی برای فرد مهرطلب ایجاد کند، راضی نگه داشتن افراد بی شمار بدون توجه به خود شرایط اضطراب آوری خواهد بود، که احتمال می رود عواقب جسمی نیز به همراه داشته باشد.
تفاوت شخصیت مهرطلب با مهربانی
یکی از ویژگی های افراد مهرطلب محبت بسیار زیاد است، برای این که مهربانی با مهرطلبی اشتباه گرفته نشود، لازم است دقت کافی صورت گیرد تا هم به افراد مهربان برچسب زده نشود و هم آنان از مهربانی دست نکشند. شخصی که مهربان است، دارای ویژگی ارزشمندی می باشد و مهربانی نسبت به دیگران برای او لذت بخش می باشد، اما تفاوت آن با مهرطلبی این است، که نیازمند محبت و توجه بی اندازه دیگران نمی باشد.
عزت نفس کم افراد مبتلا به مهرطلبی آن ها را همواره عذاب می دهد و نیازمند محبت و توجه دیگران می سازد. این افراد در مقابل توجه و محبتی که به دیگران دارند، توقع دریافت همان میزان علاقه و توجه از دیگران دارند و به این موضوع نوعی وابستگی در خود احساس می کنند.
روش های درمان مهرطلبی
پس از آشنایی با ویژگی های افراد مهرطلب بهتر است، با شیوه های درمان آن نیز آشنا شویم. برای درمان هر اختلالی باید ابتدا از یک مشاور یا روانشناس کمک بگیرید. البته راهکار هایی وجود دارد، که شخص می تواند برای رهای از الگو های مخرب مهرطلبی پیش بگیرد، اولین اقدام در این مسیر این می باشد، که بروز این نوع از رفتار ها در خود تشخیص دهید و برای این کار لازم است، تا آگاهی لازم در این زمینه داشته باشید. آگاه بودن از مشکلات می تواند شما را در یافتن بهترین راه حل یاری کند.
اولویت بندی داشته باشید
باید در زندگی اولویت بندی داشته باشید و خود را در سطر این اولویت ببینید. اگر به درستی از خود مراقبت نکنید و نیاز های خود را نادیده بگیرد، حتی انرژی و توانایی کافی برای مراقبت از دیگران نخواهید داشت. در نظر داشته باشید در اولویت قرار دادن خود کاری خودخواهانه نمی باشد. مهربان بودن و اهمیت ادن به احساس دیگران بسیار رفتار پسندیده ای می باشد، اما نباید باعث شود که نیاز های خود را فراموش کنید و خواسته های و نیاز های خود را در اولویت قرار ندهید. تمام مردم در دنیا با یکدیگر برابر هستند و رضایت شما به اندازه رضایت دیگران دارای اهمیت می باشد.
احساسات حقیقی را بروز دهید
دوست داشتن دیگران و محبت کردن به دیگران هیچ اشکالی ندارد، اما به یاد داشته باشید، برای این کار احساس واقعی خود را نشان دهید و تظاهر به کاری نکنید. برای این که مورد تایید دیگران باشید، نباید به کسی باج بدهید. محبت کردن به دیگران باید بدون چشم داشت باشد، در صورتی که مهربانی خود را صرف کسی می کنید، نباید از او نیز انتظار محبت داشته باشید و صرفا محبت کردن را دلیل برای شاد بودن خود بدانید. قبل از پذیرفتن کمک به دیگران به احساس و نیت خود فکر کنید. اگر چنین نظری نداشته باشید، جبران نکردن خوبی شما از سمت دیگران موجب رنجش در شما می شود.
حریم خصوصی داشته باشید
مرز های سالمی برای خود تعیین کنید و بدانید، حفظ حریم خصوصی برای درمان ویژگی های افراد مهرطلب بسیار موثر می باشد. اگر درخواستی از شما شد، به احساسی که برای انجام آن دارید فکر کنید. انجام اموری که برای شما سخت و آزار دهنده می باشد را نپذیرید و در قبول آن تجدید نظر کنید. قبل از پذیرفتن درخواست دیگران در نظر داشته باشید، شما اولویت هایی دارید و نباید ارزش خود را نادیده بگیرید، در صورتی که حس خوبی از قبول درخواست نداشتید، با احترام آن را رد کنید، تا دیگران از جواب شما نرنجند و شما نیز متحمل سختی نشوید.
در همه امور مداخله نکنید
اگر دارای ویژگی های افراد مهرطلب باشید قطعا تلاش می کنید، تا برای رفع تمام مشکلات دیگران بدون این که از شما درخواست کمک کنند، پیش قدم شوید. لازم است تا کمی این مورد را اصلاح کنید، تمام امور به دخالت شما نیاز ندارند و در برخی مواقع می توانید، تنها گوش شنوا برای نشان دادن اهمیت خود به دیگران باشید، چنانچه مشکلی برای کسی به وجود آید، که به دست شما حل شود حتما آن فرد از شما تقاضای کمک می کند.
ازدواج با شخصیت مهرطلب
ازدواج و زندگی با فرد مهرطلب در ابتدا شیرین و جالب می باشد، اما گذشت زمان هر دو نفر را درگیر مشکلات بسیار زیادی خواهد کرد. فداکاری های بسیار زیاد از جانب فرد مهرطلب دیگری را دچار حس سنگین عذاب وجدان و گناه می کند و شاید در مواقعی به دلیل محبت های زیاد از شما توقعات بی جایی داشته باشد. زندگی با این افرادی سخت خواهد بود، برای حل این موضوع باید از یک روانشناس یا متخصص کمک بگیرید، تا آرامش زندگی دچار اختلال نشود.
منبع : آرگا