از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ واردات خودرو به کشور ممنوع بود و خودروهای خارجی حال حاضر بازار با دریافت پلاک گذر موقت می توانند برای مدت معینی در جاده ها تردد داشته باشند. برای اطلاع از شرایط پلاک گذر موقت با ادامه مطلب همراه ما باشید.
شرایط پلاک گذر موقت
از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۰ واردات خودرو به کشور ممنوع بود و هیچ خودرو خارجی حق ورود به کشور را نداشت. در حال حاضر نیز هر خودرویی نمی تواند به سادگی در جاده ها و خیابان های کشور تردد نماید. با این وجود گاه برخی ماشین های لوکس خارجی را شاهد هستیم که در خیابان ها تردد دارند ولی این خودروها دارای پلاک گذر موقت هستند و برای مدت معینی می توانند در ایران استفاده شوند.
البته دریافت پلاک گذر موقت به سادگی میسر نبوده و دارای شرایط و محدودیت های خاصی برای تردد چنین خودروهایی می باشد. می توان گفت اولین موردی که در خودروهای با مهلت تردد محدود در کشور به چشم می خورد، عبارت گذر موقت روی پلاک این خودروها است.
به همه خودروهایی که به طور محدود و تحت شرایط و قوانین خاص گمرکی می توانند در خاک یک کشور حضور داشته باشند، خودرو با پلاک گذر موقت اطلاق می شود. از سال ۱۳۹۷ که واردات خودرو به ایران ممنوع شد تمایل افراد به وارد کردن خودرو گذر موقت و استفاده از آن به طور محدود در کشور بیشتر شد.
در این راستا گاها خرید و فروش خودروهای گذر موقت و اجاره غیر قانونی آن ها نیز پدیدار شد. از این رو بستری برای ایجاد قوانین جدید و سخت تر شدن ورود خودرو گذر موقت به کشور به وجود آمد. از سویی همه افراد خارج از کشور می توانند خودرو خود را با زدن پلاک موقت وارد کشور نمایند. در ادامه مطلب بیشتر با شرایط پلاک گذر موقت و مدت اعتبار آن آشنا می شوید.
انواع پلاک گذر موقت
پلاک گذر موقت به طور کلی به ۴ دسته تقسیم می شود. مدت زمان تردد این خودروها، با توجه به دسته بندی آن ها متفاوت است:
- ماشین ایرانیان مقیم خارج از کشور
- ماشین مسافران غیر مقیم ایران
- ماشین سرمایه گذاران خارجی
- ماشین ساکنان مناطق آزاد
در ضمن انواع پلاک گذر موقت بر اساس اینکه خودرو از کدام کشور به ایران وارد شده باشد، به سه دسته تقسیم می شود:
- دسته اول خودروهای خارجی هستند که از کشورهایی به جز امارات و افغانستان به خاک ایران وارد شده اند. این گروه از خودروهای پلاک گذر موقت می توانند تردد ۳ ماهه داشته باشند و بعد از این زمان می توان آنها را تمدید کرد.
- دسته دوم، خودروهایی هستند که از مبدا امارات متحده عربی به کشور وارد شده اند. این خودروها یک ماه می توانند در کشور تردد داشته باشند. بعد از این بازه زمانی، امکان تمدید دوره تردد قانونی وجود ندارد.
- دسته سوم، خودروهایی از مبدا افغانستان یا کشورهای حاشیه خلیج فارس (به جز امارات) می باشد. این گروه از خودروهای پلاک گذر موقت فقط دو ماه حق تردد در داخل ایران را دارند.
صدور مجوز چه شرایطی دارد؟
صدور مجوز پلاک گذر موقت دارای شرایط زیر است:
- با توجه به ماده ۱۴۱ آییننامه اجرایی قانون گمرکی و تبصره ۲ آن، مسافران غیر مقیم ایران میتوانند با خودرو شخصی خود وارد کشور شوند.
- مسافران برای دریافت مجوز بایستی جواز عبور (کارنه دوپاساژ، تربیتیک یا دیپیتیک) را از کانون های جهانگردی دریافت نمایند.
- از طریق مجوز عبور، مسافران غیر مقیم ایران می توانند حدود ۳ ماه و بدون اظهارنامه یا تایید وجه الضمانی به گمرک از ماشین شخصی خود در داخل کشور استفاده نمایند.
- مطابق اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، این مرکز می تواند بر اساس درخواست متقاضی و با داشتن عذر موجه وی، مدت استفاده از ماشین در داخل کشور را تا پایان مجوز تمدید کند.
- مسافران زمانی می توانند از این مقررات استفاده کنند که پیش از ورود به کشور، حداقل ۳ ماه در خارج اقامت داشته باشند.
بخشنامه گمرک چه قوانینی دارد؟
قوانین بخشنامه گمرک شامل موارد زیر است:
- تضمین لازم برای ورود خودرو، سه برابر ارزش خودرو خواهد بود. و این رقم به شکل سپرده نقدی دریافت می شود.
- فروش و اجاره چنین خودروهایی توسط دلالان ممنوع و غیرقانونی می باشد.
- ورود پورشه، بوگاتی، هامر، مازراتی و خودروهای تشریفاتی به کشور ممنوع می باشد.
- پایان مهلت سه ماهه و عدم پیگیری، مصداق قاچاق محسوب می شود.
- مسافران ایرانی و غیر ایرانی مقیم خارج به جواز بینالمللی (کارنه دوپاساژ) احتیاج دارند.
شیوه دریافت پلاک گذر موقت
روند دریافت پلاک گذر موقت، همانند پلاک های عادی در مرکز پلاک گذاری پلیس راهور صورت می گیرد و افراد برای دریافت این پلاک ها بایستی به مراکز تعویض پلاک مراجعه نمایند. از جمله مدارک مورد نیاز برای دریافت پلاک گذر موقت عبارت است از:
- پاسپورت
- گواهینامه بین المللی
- معرفی نامه گمرک
- مجوز عبور از کشور
- دفترچه کارنه دو پاساژ
- مدارک شناسایی خودرو (برای مالک)
در ضمن افرادی که قصد تمدید مهلت قانونی تردد خودرو با پلاک موقت را دارند بایستی پیش از اینکه موعد قانونی تردد این خودروها فرا رسد، با در دست داشتن مدارک، مجوز تردد خودرو را تمدید نمایند. همچنین شایان ذکر است گردشگران و اتباع سیار کشورها با اهداف مختلف از جمله سفر به ایران می توانند خودرو شخصی خود را به ایران بیاورند. ولی برای این کار به مجوز اقامت کوتاه مدت یا بلندمدت نیاز دارند. فردی که با عنوان گردشگر خارجی خودرو خود را وارد کشور می نماید، بایستی پاسپورت اول غیر ایرانی داشته و حداقل ۹۰ روز در کشور مبدا زندگی کرده باشد.
هزینه های دریافت پلاک گذر موقت
یکی از شرایط دریافت پلاک گذر موقت پرداخت هزینه هایی می باشد که شامل موارد زیر است:
- پرداخت سه برابر ارزش ماشین مورد نظر به عنوان ضمانت برای ورود خودرو پلاک گذر موقت به گمرک. شایان ذکر است این وجه بعد از خروج خودرو از کشور، به مالک بازگردانده میشود.
- هزینه پلاک گذاری
- هزینه های جانبی مانند حق تمبر، تمرکز وجوه درآمد شمارهگذاری و …
پلاک گذر موقت چه مدت اعتبار دارد؟
دوره پلاک گذر موقت ۳-۶ ماه تعیین شده است. اگر فرد بعد از گذشت این مدت ماشین را به گمرک تحویل ندهد برای راننده اخطاریه صادر شده و تا ده روز فرصت دارد که خودرو را به گمرک تحویل دهد وگرنه مجرم شناخته شده و برای وی پرونده قاچاق خودرو تشکیل می گردد.
شرایط نقل و انتقال ماشین پلاک موقت
از جمله شرایط نقل و انتقال خودرو پلاک موقت عبارت است از:
- خرید و فروش ماشین های گذر موقت غیرقانونی بوده و اقدام به فروش آن قاچاق کالا به حساب می آید.
- ماشین با پلاک گذر موقت، فقط شش ماه حق تردد در کشور را دارد. و در صورت تردد غیر قانونی، پرونده قضایی برای آن تشکیل می گردد.
- تنها مالک حق استفاده از خودرو پلاک گذر موقت را دارد.
- اجاره دادن خودرو پلاک موقت هم ممنوع است.
قابل ذکر است از زمان ممنوعیت واردات خودرو خارجی، تنها روش مشاهده خودروهای جدید خودروسازیهای معروف دنیا، واردات توسط برگه عبور گمرک کارنت دو پاسِژ یا Passages en Douane بود.
پلاک گذر موقت برای ماشین های مناطق آزاد
خودروهای مناطق آزاد، خودروهایی هستند که بدون مجوز نمی توانند در مناطق دیگر کشور تردد داشته باشند. به این ترتیب خودروهای دارای پلاک منطقه آزاد جهت تردد در کشور بایستی مجوز مرخصی (خروج خودروهای مناطق آزاد از محدوده تعیین شده) دریافت نمایند.
ضمنا توجه کنید در صورتی که خودروهای دارای پلاک مناطق آزاد در سایر مناطق کشور تردد کنند، جریمه های سنگینی برای مالکان و رانندگان آن ها اعمال می گردد و علاوه بر آن، خودرو نیز توقیف شده و پرونده قاچاق برای راننده اش تشکیل خواهد شد.
قوانین مربوط به پلاک گذر موقت
تا به امروز هیچ قانون رسمی برای تبدیل خودرو پلاک گذر موقت به پلاک ملی تصویب نشده یعنی عملا امکان دریافت پلاک ملی برای خودروهای با پلاک گذر موقت وجود ندارد. از سویی به علت وجود صدها پرونده شکایت و قاچاق در مورد خودروهای خارجی بدون مجوز به داخل ایران، تغییرات و سخت گیری هایی در مورد صدور پلاک گذر موقت ایجاد شده است.
بهترین منبع درباره قوانین وارد کردن ماشین گذر موقت به داخل کشور شامل دستورالعمل های ارائه شده به گمرکات کل کشور می باشد. بر اساس این دستورالعمل ها:
- هر فرد واردکننده خودرو خارجی به داخل کشور بایستی ضمانت ارائه دهد. میزان این ضمانت سه برابر ارزش خودرو اعلام شده است. این قانون قبلا به میزان نصف ارزش خودرو وارد شده بود.
- خودرو پلاک گذر موقت را تحت هیچ شرایطی نمی توان فروخت و یا به شخص ثالث واگذار نمود. حتی اجاره خودرو پلاک موقت، خرید و فروش یا واگذاری آن کاملا غیرقانونی و مشمول کالای قاچاق خواهد بود.
- خودرو پلاک گذر موقت در طول مهلت تردد قانونی در داخل ایران بایستی در اختیار مالک خودرو و فرد ارائه دهنده ضمانت باشد.
- هر خودرو گذر موقت یک مهلت قانونی تردد داشته که بعد از آن بایستی نسبت به خروج خودرو از کشور اقدام شود. در غیر این صورت و در شرایط عدم خروج خودرو از کشور پرونده قضایی در گمرک ارائه دهنده پروانه ورود خودرو خارجی تشکیل می شود.
- اعتبار پلاک گذر موقت در یکی از بازه های زمانی ۱ماهه (امارات متحده عربی)، ۲ماهه (کشورهای حاشیه خلیج فارس و افغانستان)، ۳ ماهه (دیگر کشورها، قابل تمدید به ۶ ماه) قرار دارد.
- با تمام شدن مهلت زمانی تردد قانونی، مالک خودرو بایستی در نهایت ظرف مدت ۱۰ روز نسبت به خارج کردن خودرو از داخل ایران اقدام کند.
تفاوت خودرو پلاک گذر موقت با منطقه آزاد
شایان ذکر است خودروهای پلاک گذر موقت با خودروهای مناطق آزاد تجاری تفاوت هایی دارند. و نباید هرگز به اشتباه این دو را یکسان فرض کرد. خودروهای مناطق آزاد، فقط در محدوده معین و زمان مشخصی می توانند تردد کنند. ولی خودرو با پلاک گذر موقت می تواند در کل کشور تردد داشته باشد.
از تفاوت های دیگر خودرو گذر موقت با منطقه آزاد می توان به حق اجاره یا واگذاری خودرو به شخص دیگری اشاره نمود. خودرو با گذر موقت که از سایر کشورها به قصد گردشگری و تردد وارد ایران شده باشد فقط باید توسط مالک خودرو رانده شود. این موضوع در مورد خودروهای مناطق آزاد صادق نبوده و این خودروها در مناطق آزاد قابل کرایه و اجاره کردن می باشند.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با نحوه شکایت از طریق پلاک خودرو و مجازات مخدوش کردن پلاک روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا