شاید شما نیز شنیده باشید که می گویند مهم ترین اصلی در زندگی زناشویی و لازمه یک ازدواج موفق، سازش و تفاهم است. چیزی که باعث می شود زوج ها تفاوت میان یکدیگر را درک کنند. این تفکر تا حد زیادی درست است؛ چرا که هیچ دو نفری نیستند که در تمام جنبه ها با یکدیگر تفاهم داشته و اختلاف نظری میان آن ها نباشد. در واقع اهمیت سازش در ازدواج از این جهت است که باعث می شود اختلافات میان زوجین ساده تر حل شود. سؤال اصلی این جا است که برای اجتناب از بروز اختلافات باید در هر شرایطی کوتاه بیایم؟ آیا در هر شرایطی انتخاب سازش راه حل عاقلانه ای است؟ آیا سازش در هر شرایطی جواب می دهد؟ در ادامه مطلب به اهمیت سازش در ازدواج و چگونگی دستیابی به آن خواهیم پرداخت.
معنای واقعی سازش در ازدواج چیست؟
همه ما انسان ها با یکدیگر متفاوت هستیم. هیچ گاه نمی توانیم فردی را پیدا کنیم که در افکار، احساسات، باورها و ارزش ها کاملا شبیه به ما باشد. به طوری که هیچ نقطه کوچکی برای اختلاف نظر میان ما وجود نداشته باشد. مثلا تقریبا همه زوج ها هنگام تماشای تلویزیون، رنگ دیوارها، انتخاب محل گذراندن تعطیلات و مواردی از قبیل با یکدیگر بحث داشته اند. احتمالا با خودتان می گویید که اگر این موضوع درست باشد، با این اوصاف هیچ ازدواجی کامل نیست. موضوع این است که چرا ازدواج باید بدون نقص باشد؟ همه این تفاوت ها یک ازدواج را از حالت یکنواختی خارج می کند. البته بهتر است در بسیاری موارد با یکدیگر سازش کنید و یکی از طرفین حتما کوتاه بیاید تا یک اختلاف کوچک به فاجعه ای بزرگ تبدیل نشود.
منظور از سازش تأیید احساسات، خواسته ها، نیازها و تمایلات فرد مقابل است. این بدان معنا است که برای او ارزش قائل هستیم. ما با این کارمان به او می گوییم که نیازهایش برایمان اهمیت دارد و دیدگاهش برای ما ارزشمند است. حتی اگر در راستای یکدیگر نباشد.
در حقیقت سازش یک ابزار مهم در رابطه است که به حل اختلافات کمک می کند. اگر قادر به سازش کردن نباشیم و مدام بخواهیم کارها را به شیوه خودمان انجام دهیم، دیر یا زود صمیمییت ما قربانی درگیری های مکررمان خواهد شد. نشانه یک رابطه سالم این نیست که درباره همه چیز با شریک زندگی مان توافق داشته باشیم. بلکه زمانی می توان یک رابطه را رابطه ای سالم دانست که اگر اختلاف هم پیش آمد بتوانیم به توافق برسیم و اختلافات خودمان را در نهایت احترام حل کنیم. تمرین سازش به ما یاد می دهد که خواسته ما در یک طرف رابطه قرار دارد و در طرف مقابل خواسته های شریک زندگی مان است.
چرا سازش در ازدواج اهمیت دارد؟
همان طور که اشاره کردیم، سازش موضوع بسیار مهمی در زندگی زناشویی است. اگر بنا باشد که هر فرد حرف خودش را به کرسی بنشاند و هیچ توجهی به نظرات فرد مقابل نداشته باشد، چه دلیلی برای ازدواج هست؟ ازدواج به این معنا است که طرفین یک رابطه ضمن حفظ هویت فردی، با دنبال ما شدن باشند. به همین خاطر سازش این اطمینان را به افراد می دهد که ضمن شنیدن نظرات یکدیگر، به دنبال یافتن راه حلی مطمئن و سودآور باشند تا نه سیخ بسوزد نه کباب! در ادامه به دلایل اهمیت سازش در ازدواج اشاره خواهیم کرد:
برخورداری از ذهنی باز و منعطف
سازش در ازدواج با اثرات مثبتی بر روابط بین فردی همراه است. یکی از تأثیرات مثبت سازش این است که ذهنی باز داشته باشیم و یاد بگیریم که چطور دیدگاه های طرف مقابل را نیز در نظر بگیریم. با این کار نسبت به خواسته یکدیگر به بینشی عمیق خواهیم رسید.
بهبود روابط بین فردی
بهبود روابط میان فردی موجب می شود که روابط میان طرفین صمیمانه تر شود. ارتباط یکی از اجزای اصلی ازدواج است. با سازش می توانیم به بهبود رابطه با همسرمان کمک کنیم. مثلا وقتی به چیزی که همسرمان دوست دارد انجام بدهد واکنش نشان داده و خود را علاقمند نشان می دهیم، در عین این که مرزهای سالمی را برای خودمان به وجود آورده ایم؛ ناخودآگاه به یکدیگر نزدیک می شویم.
حد واسط را پیدا کنید
سازش در ازدواج به این معناست که حد وسط را برای خودمان پیدا کنیم. این مورد بیشتر در خصوص کارهایی صدق می کند که شیوه انجام آن برای ما و همسرمان متفاوت است. بنابراین سازش کمک می کند که راهی را انتخاب کنیم که هر دو طرف را راضی نگه دارد.
ایجاد تغییرات مثبت و سازنده در زندگی
با سازش در ازدواج می توانیم هر مسئله ای را از زاویه ای متفاوت بررسی کنیم. زمانی که خودمان را ملزم می دانیم که به نظرات متفاوت دیگری احترام بگذاریم. این ویژگی بر همه جنبه های زندگی ما تأثیر گذاشته و با تغییرات مثبتی در زندگی همراه خواهد بود.
رها کردن کنترل گری
کنترل گری بیش از اندازه بلای جان هر نوع ارتباطی، به خصوص ازدواج است. همه ما بارها دیده ایم که روابط بسیاری از زوجین به خاطر کنترل گری یکی از طرفین، دچار نوسان شده است. زمانی که سازش می کنیم، آن ازدواج و ارتباط را اولویت قرار می دهیم و باقی چیزها را رها می کنیم. یادتان باشد که مدیریت و سازماندهی خیلی از امور در ازدواج ضرورت دارد؛ اما کنترل بیش از حد می تواند آسیب زننده باشد.
آشنایی با نحوه سازش کردن
حال سؤال اصلی این است که اصلا سازش کردن چگونه انجام می شود؟ چطور باید شروع کنیم و چه چیزهایی را مطرح کنیم؟ لازمه سازش در ازدواج انجام کارهای زیر است:
۱. محترمانه صحبت کنید
مهم ترین اصل در سازش، گفتگوی محترمانه است. هر کدام از شما باید نظرات و احساسات خود را بیان کند و این فرصت را به دیگری نیز بدهد. هیچ گاه نباید صحبت های یکدیگر را قطع کنید. همیشه برای برقراری رابطه از واژه «من» استفاده کنید. به او بگویید که در رابطه به دنبال چه چیزهایی هستید و نیازهای شما چیست. آن چه در یک رابطه اهمیت دارد این است که نظرات و احساسات خود را مطرح کنید و هیچ نظریه ای در خصوص احساسات طرف مقابل خود نداشته باشید. اگر صبر کنید، نظرات او را هم می شنوید. مسئله دیگر این است که نظرات خود را با حمله بیان نکنید.
۲. احساسات یکدیگر را تأیید کنید
خوب است که بعد از شنیدن نظرات همسرتان، حرف های او را نیز تأیید کنید. حتی اگر با نظرات او موافق نیستید، باز هم نشان دهید که به حرف هایش گوش می کنید. سعی کنید هر از گاهی جملات همسرتان را تکرار کنید تا به او ثابت شود که درکش می کنید. هنگامی که می خواهید صحبت های او را تأیید کنید، این کار را بدون نیش و کنایه انجام دهید. لحن شما باید آرامش بخش و ثابت باشد که نشان بدهد شما به دنبال دعوا نیستید و فقط می خواهید با همسرتان گفتگو کنید.
۳. به دنبال راهکار باشید
تلاش کنید که راه حل ها را با همراهی یکدیگر پیدا کنید. شما الان مجرد نیستید و نمی توانید گزینه ها را به صورت فردی بررسی کنید. بهتر است در رابطه با تمام نقاط مثبت و منفی یکدیگر صحبت کنید و گزینه ای را انتخاب کنید که برای هر دوی شما مناسب است. ممکن است انجام برخی کارها به روش شما بهتر باشد و برخی دیگر با روش همسرتان. حتی ممکن است در این میان روشی را انتخاب کنید که از تمام گزینه های پیش رو بهتر جواب بدهد.
۴. وقتی فرد مقابل کوتاه می آید، از او تشکر کنید
هر زمان که یکی از شما سازش می کند، طرف مقابل باید با تشکر و قدردانی، راه سازش های عمیق تر و خالصانه را باز نگه دارد.
۵. به دنبال بده بستان باشید
تمایل به بده بستان و انعطاف پذیری اهمیت زیادی در سازش دارد. سعی کنید خودتان را به جای همسرتان بگذارید و او را درک کنید. حتی اگر این کار برای شما سخت باشد. به خصوص زمانی که به خاطر نیازهای خودتان یک طرفه قضاوت می کنید. بهتر است زمانی از موضع خود پایین آمده و نظرات و احساست فرد مقابل را نیز در نظر بگیرید. اگر می خواهید همه چیز به میل شما باشد، هیچ گاه رابطه ای سالم میان شما شکل نخواهد گرفت.
۶. منصف باشید
اگر همیشه همسرتان کوتاه می آید، بهتر است کلاه خودتان را قاضی کرده و انصاف داشته باشید. بالاخره زمانی می رسد که او نیز از سازش کردن و کوتاه آمدن خسته می شود. برای این که به آن جا نرسیدید، بهتر است که شما نیز سازش کنید. هر تصمیمی که می گیرید حتما از خودتان بپرسید که آیا انصاف است که فرد مقابل را وادار به انجام آن عمل نمایید.
۷. به تخصص یکدیگر اعتماد کنید
گاهی اوقات در خصوص چیزی که در تخصص فرد مقابل است، اعتماد داشته باشید. مثلا در حوزه آشپزی یا تعمیر خودرو تا اگر دچار اختلافی شدید، بتوانید ادامه کار را به او بسپارید.
۸. کمک گرفتن از زوج درمانگر را فراموش نکنید
در صورتی که در زمان تعارض با همسرتان نتوانستید به توافق و سازش برسید، از یک زوج درمانگر کمک بگیرید. او تکنیک هایی را به شما آموزش می دهد که به کمک آن ها می توانید به راه های سازش با یکدیگر دست پیدا کنید.
۹. حد وسط را پیدا کنید
قبلا اشاره کردیم که منظور از سازش پیدا کردن حد وسط در هر ارتباطی است. ابتدا توجه کنید که در هر موقعیتی چه چیزهایی برای شما قابل مذاکره نیستند و از شریک زندگی تان نیز بخواهید همین رویه را دنبال کند. حتی می توانید فهرستی از این کارها را تهیه کنید. اکنون چیزهایی که می توانید در آن ها به سازش برسید را نیز یادداشت کنید. اگر موردی بود که هیچ کدام از شما در خصوص آن به توافق نرسیدید، حتما درباره آن صحبت کنید. شاید بد نباشد که گاهی از روش یکدیگر استفاده کنید.
۱۰. از امتحان کردن روش های یکدیگر غافل نشوید
گاهی اوقات چون نمی توانیم دیدگاه طرف مقابل را درک کنیم، از موضع خودمان نیز کوتاه نمی آییم. در این شرایط بهتر است روش یکدیگر را امتحان کنید، حتی اگر برای چند روز باشد. اگر موفق نشدید، راه های دیگر را امتحان کنید.
۱۱. سازش را در کنار محبت به کار ببرید
یادتان باشد که سازش یک موضوع و مسئله محبت آمیز است و قرار نیست کسی در این میان قربانی یا تحقیر شود. بهتر است سازش را با محبت انجام دهید نه با غرض و غیظ.
۱۲. پیش از هر واکنشی مکث کنید
توصیه می شود که پیش از عصبانی شدن و نشان دادن هر واکنشی، حتما مکث کنید و ابتدا واکنش نشان ندهید. سپس به تدریج به طرف توافق پیش بروید. اگر موضوعی باب میل شما نیست و عصبانی و ناراحت هستید، احتمالا شانسی برای موفق شدن نخواهید داشت. در چنین شرایطی هر واکنشی می تواند شرایط را بدتر کند. به همین خاطر بهتر است مکث کوتاهی بکنید و هیچ واکنشی نشان ندهید. بعد که آرام شدید، دوباره در مورد آن صحبت کنید. اطمینان داشته باشید که این بار سازش نتیجه بخش خواهد بود.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات درک متقابل، شکست در ازدواج و تشخیض عشق واقعی را نیز مطاله فرمایید.
منبع : آرگا