اگر به پرورش و نگهداری نخل شامادورا علاقمند هستیدT بهتر است قبل از شروع کار با مشکلات و بیماری های این گیاه آشنا بوده تا در صورت بروز این موارد نسبت به رفع مشکلات راحت تر اقدام کنید. با ادامه مطلب همراه ما باشید تا از بیماری های نخل شامادورا اطلاعات کافی کسب کنید.
مشکلات و بیماری های نخل شامادورا
یکی از نخل های آپارتمانی پرطرفدار نخل شامادورا است چرا که نگهداری آسانی دارد و با شرایط نوری کم سازگار است. همچنین این گیاه قدرت بالایی در تصفیه هوا دارد. نخل شامادورا به مراقبت کمی نیاز داشته و در صورت مناسب بودن شرایط مورد نیازش کمتر با بیماری روبرو می شود.
به این ترتیب اگر شرایط نگهداری و رشد نخل شامادورا مساعد باشد بیماری خاصی آن را تهدید نمی کند ولی اگر گیاه به هر علتی ضعیف شود، عوامل بیماری زا به آن هجوم برده و آسیب می زنند. مواردی مانند آبیاری نامنظم، عدم دریافت نور کافی، کوددهی نامناسب و … سبب تضعیف گیاه می شوند. در ادامه با مشکلات و بیماری های نخل شامادورا بیشتر آشنا می شوید.
نخل شامادورا
نخل شامادورا گیاه آپارتمانی مقاومی می باشد ولی مشکلاتی مانند آفات، آبیاری نامنظم و … سبب بروز آسیب هایی به گیاه می شود که باید نسبت به پیدا کردن علت و رفع آن زودتر اقدام نمود. این گیاه به نخل خرما شباهت داشته و با ظاهر زیبای خود طرفداران بسیاری دارد. نخل شامادورا سایه دوست بوده و اگر منزل شما نور کمی دریافت می کند گزینه خوبی برای پرورش آن محسوب می شود.
شامادورا برگ های سبز تیره و ساقه های روشن دارد که بسیار مقاوم بوده و به نور فراوان نیاز ندارد. از این رو نگهداری آن در محیط آپارتمانی کار ساده ای است. رشد نخل شامادورا کم بوده و دارای گونه های مختلفی می باشد. رشد این گیاه به طور کلی کم بوده و نهایتا به ۱.۵-۲ متر می رسد.
۱. لکه های قهوه ای روی برگ
یکی از شایع ترین بیماری هایی که نخل شامادورا به آن مبتلا می شود لکه های قهوه ای روی برگ می باشد. از دلایل بروز این مشکل عبارت است از:
- آبیاری فراوان که سبب آسیب به ریشه در اثر وجود رطوبت زیاد می شود.
- عدم زهکشی خاک و تجمع رطوبت بیش از حد اطراف ریشه.
- هوای بسیار سرد
- دمای خیلی بالا
- رطوبت کم و خشکی هوا
۲. شفاف شدن برگ ها
اکثرا تصور می کنند هر چه نور زیادی در اختیار گیاه قرار بگیرد لطف بزرگی به آن شده است. در حالی که یکی از مشکلات نخل شامادورا شفاف و روشن شدن برگ ها می باشد. نور زیاد سبب بروز این مشکل می شود. این گیاه به نور و مواد غذایی کافی نیاز دارد و حتما در محلی با نور غیر مستقیم قرار گیرد. در ضمن کمبود مواد مغذی خاک و تغذیه نشدن برگ ها نیز در شفاف و خیلی روشن شدن آن ها تاثیر دارد.
به این ترتیب روشن شدن رنگ سبز برگ های شامادورا به آبیاری زیاد، نور کم و کمبود مواد مغذی باز می گردد. بهتر است گیاه را با کودهای مخصوص تقویت و آن را در مکانی با نور غیر مستقیم قرار داد تا نور بیشتری دریافت نماید.
۳. نقاط ریز سیاه رنگ روی ساقه
اگر روی ساقه نخل شامادورا نقاط ریز سیاه رنگ مشاهده می کنید دلیل آن به آفت و یا قارچ باز می گردد. البته وجود این نقاط سیاه و ریز همیشه به علت آفت نبوده و بهتر است بررسی کنید که اگر در حال گسترش و زیاد شدن هستند بایستی از آفت کش یا قارچ کش استفاده کنید.
روش استفاده از آفت کش برای گیاه به این نحو است که یک قاشق چای خوری از آن را در یک لیتر آب ریخته و هنگامی که آن را آبیاری می کنید، در اختیار گیاه قرار دهید. یک هفته این کار را ادامه تا نقاط سیاه رنگ و ریز از بین بروند.
۴. زرد شدن برگ ها
زرد شدن برگ های نخل شامادورا می تواند به علت آبیاری فراوان، کمبود نور یا هوای گرم روی دهد. شامادورا گیاهی است که با نور کم سازگار بوده و سایه پسند است. ولی قرار گرفتن طولانی مدت آن در محل تاریک سبب از بین رفتن رنگ برگ ها می شود. آبیاری بیش از حد هم موجب غرقاب شدن ریشه و از بین رفتن آن می شود که این مشکل با زرد و سیاه شدن برگ ها خود را نشان می دهد. برای رفع این مشکل ابتدا علت را بررسی تا روش درمان مناسب آن را به کار بندید.
ولی اگر برگ های قدیمی گیاه در حال زرد شدن هستند به معنی کمبود مواد مغذی می باشد. و همانطور که اشاره شد گاه زرد شدن برگ ها به این دلیل است که گلدان نخل شامادورا بیش از حد در سایه بوده و به علت عدم دریافت نور کافی با این مشکل مواجه شده پس گلدان را به مکانی با نور کافی انتقال دهید.
۵. خشک شدن برگ ها
خشک شدن برگ ها می تواند به خاطر کمبود رطوبت، آبیاری کم و تنش خشکی گیاه باشد. نخل شامادورا به رطوبت و آبیاری زیاد احتیاج ندارد و رطوبت متوسط اتاق برای آن کافی می باشد ولی در صورتی که مکان نگهداری گیاه خیلی خشک باشد بایستی آبیاری و رطوبت را کمی افزایش دهید.
۶. عدم باز شدن برگ های جدید
از دلایل عمده باز نشدن برگ های جدید نخل شامادورا می توان به کمبود مواد مغذی خاک برای رساندن به ریشه، کوچک بودن گلدان و فقدان فضای کافی برای توسعه ریشه اشاره کرد. شامادورا دارای سیستم ریشه ای ضعیفی بوده و بایستی با کوددهی آن را تقویت نمود و پس از بیرون زدن ریشه ها از انتهای گلدان، گلدان فعلی را با یک سایز بزرگتر تعویض کنید.
در صورت عدم باز شدن برگ ها به حالت لوله ای در می آیند. برای رفع این مشکل گلدان بزرگتری تهیه و گلدان نخل شامادورا را تعویض کنید. عدم باز شدن برگ ها به علت نبود فضای کافی بوده یا کمبود مواد غذایی در خاک روی داده است. ضمنا بررسی کنید گیاه نور کافی دریافت می کند یا خیر.
۷. قهوه ای شدن نوک برگ ها
رطوبت کم و نور زیاد و مستقیم خورشید می تواند موجب قهوه ای شدن نوک برگ های نخل شامادورا شود. رطوبت به معنای آبیاری نبوده و برای فراهم کردن آن بایستی از راه های افزایش رطوبت نظیر غبارپاشی، جزیر و قرار دادن ظرف آب کنار گیاه استفاده نمایید.
۸. چسبناک شدن برگ ها
یکی دیگر از مشکلات نخل شامادورا چسبناک شدن برگ ها یا وجود عسلک روی آن ها می باشد. دلیل آن هجوم زیادی شته به گلدان است. برای رفع این مشکل به حشره کش های گیاهی نیاز است.
۹. لکه سفید روی برگ و ساقه
لکه های سفید برجسته که حالت مخملی دارند نشانگر وجود آفتی به اسم شپشک آردآلود می باشند. برای رفع این آفت باید آثار آن را با آب و صابون و پنبه از روی برگ ها تمیز کرد و یک آفت کش خانگی یا شیمیایی به کار گرفت.
۱۰. توقف رشد گیاه
یکی از بیماری های دیگر نخل شامادورا که معمولا پس از تعویض گلدان روی می دهد، عدم باز شدن برگ ها و توقف رشد گیاه می باشد. دلیل این موضوع به خاطر آسیب وارد شدن به ریشه در اثر جابجایی نخل شامادورا می باشد. اگر اخیرا گلدان را تعویض نکرده و شاهد این مشکل هستید ممکن است خاک مواد مغذی کافی دریافت نمی کند و باید با کوددهی تقویت شود.
در صورتی که برنامه کوددهی مناسب بوده بایستی اندازه گلدان را نسبت به اندازه ریشه مورد بررسی قرار دهید. زیرا این گیاه در گلدان خیلی بزرگ یا خیلی کوچک نمی تواند رشد خوبی داشته باشد. همواره سعی کنید هنگام تعویض گلدان و خاک مراقب ریشه ها باشید.
در ضمن گلدان متناسب با سایز گیاه انتخاب کنید در غیر این صورت رشد برگ های جدید کم شده یا متوقف می شود.
۱۱. پوسیدگی ریشه
در صورتی که میزان آبیاری نخل شامادورا بیش از حد باشد، ریشه گیاه به علت کمبود اکسیژن دچار پوسیدگی می شود که این موضوع به قهوه ای شدن خفیف برگ ها و به تدریج مرگ و نابودی گیاه می انجامد. بنابراین باید موقعی گیاه را آبیاری که خاک رویی چند سانتی متر خشک شده باشد. در ضمن زهکشی خاک را نیز بررسی کنید.
۱۲. وجود تارعنکبوت پشت برگ ها
تارعنکبوتی شدن برگ ها از دیگر مشکلات نخل شامادورا می باشد. این موضوع به علت وجود کنه های تارعنکبوتی ایجاد می شود. گیاه را بررسی و در صورت لزوم از سم های کنه کش استفاده کنید. سعی کنید رطوبت زیادی در اختیار گیاه قرار دهید تا این مشکل برطرف شود.
شرایط مورد نیاز نخل شامادورا
نخل شامادورا به نور کافی و غیر مستقیم نیاز داشته و مناسب ترین مکان برای نگهداری آن فاصله ۱-۱.۵ متری از پنجره با شیشه ساده می باشد. شیشه های رفلکس و مشجر کیفیت نور را کاهش می دهند. این گیاه در تابستان از نور مستقیم خورشید دور نگه داشته شود ولی در پاییز و زمستان تابش نور صدمه ای نمی زند.
بهترین دما برای رشد این گیاه در منزل ۲۰-۳۰ درجه سانتی گراد می باشد. آبیاری به طور منظم صورت گیرد تا نوک برگ ها حالت سوخته و قهوه ای رنگ پیدا نکند. بدین منظور در تابستان دو مرتبه در هفت و در زمستان هفته ای یک بار گیاه مورد آبیاری قرار گیرد.
همچنین برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه و رشد عوامل بیماری زا اگر آب در زیر گلدانی جمع شد باید ۲۰ دقیقه بعد آب زیر گلدانی خارج شود وگرنه غرقاب ماندن گیاه سبب پوسیدگی ریشه و ریزش برگ ها می شود. قابل ذکر است نخل شامادورا به تعویض گلدان نیاز ندارد و هر دو سال یک مرتبه عوض کردن گلدان کافی خواهد بود. زمان مناسب این کار نیز زمستان است.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی مشکلات و بیماری های نخل شامادورا پرداختیم که بیشتر رایج هستند. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با بیماری های نخل مرداب و بیماری های نخل ماداگاسکار روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا