استروژن یکی از هورمون های جنسی می باشد که می تواند برخی از رفتار ها و مشکلات بدنی را تحت تاثیر قرار دهد. این هورمون تنها زنانه نخواهد بود و در مردان و کودکان نیز یافت می شود و باید بدانید که این هورمون در بافت ها و اندام های مخصوصی مانند استخوان ها، پوست، کبد و غدد فوق کلیه ساخته خواهد شد و اهمیت زیادی در بدن دارد. در ادامه شما را با نشانه های کمبود هورمون استروژن آشنا می کنیم و اطلاعاتی خوب در این مورد به شما خواهیم داد.
آشنایی با کمبود هورمون استروژن و درمان آن
در کردان بالغ این هورمون از طریق بیضه ها ساخته می شود و باید بدانید که در همه افراد این هورمون به اندازه های مختلف یافت می شود. به صورت کلی بدن انسان دارای سه مدل استروژن می باشد. در نوع ابتدایی که آن را e2 می نامند در سنین باروری بیش تر خواهد شد و بیش ترین تاثیر را روی بدن دارد و این مورد در تخمدان ها تولید شده و میزان این مورد در طی چرخه قاعدگی تغییر می کندو دوره قاعدگی را ایجاد خواهد کرد.
نوع دیگر این هورمون را e1 می نمند و این مورد نیز در زمان بارداری ترشح می شود و در زمان های دیگر نیز در بدن وجود دارد. بیش تر این هورمون از آندروژن تهیه می شود و این فرایند در بافت های چربی رخ خواهد داد. در واقع e1 بعد از یائسگی نیز در بدن زنان ادامه دارد و تنها استروژنی می باشد که در بدن وجود دارد و به زندگی خود ادامه می دهد.
نوع دیگر این هورمون را e3 می نامند. به این مورد استروژن بارداری گفته می شود و میزان این مورد در خونم بسیار کم و قابل تشخیص خواهد بود و این مورد ضعیف ترین گیرنده ها را دارد. با این حال باید بدانید که میزان هر سه مدل از استروژن ها در زمان بارداری به شدت بالا می رود و بعد از آن هم e3 بالا ترین میزان را در این زمان خواهد داشت زیرا این مورد توسط جفت تولید می شود و باعث ادامه داشتن بارداری خواهد شد.
تاثیرات استروژن در بدن
استروژن یکی از هورمون های خاص در بدن می باشد و تاثیرات زیادی بر بدن دارد و شما نمی توانید منکر فواید این هورمون در بدن خانم ها و آقایان شوید. در واقع این هورمون در زمان بلوغ مسئولیت رشد مو را در بخش های مختلف بدن دارد و این تغییرات در بدن نشانه ای از سالم بودن فرد و شروع سن بارداری می باشد.
این هورمون همچنین تنظیم کننده چرخه قاعدگی می باشد و کم زیاد شدنش بر روی قاعدگی تاثیر دارد از این رو نباید زیاد از دارو هایی که منجر به کاهش و یا افزایش این هورمون می شوند استفاده نمایید. البته این هورمون تنها بر روی قاعدگی و بارداری تاثیر ندارد بلکه می تواند برای سلامت استخوان ها نیز موثر باشد. در واقع این هورمون به رشد بهتر استخوان ها کمک خواهد کرد و مانع از تحلیل رفتنشان می شود. بنابراین خانم هایی که این هورمون به اندازه در بدن آن ها باشد در زمان یائسگی دیگر درگیر پوکی استخوان ها نخواهند شد.
استروژن در بدن می تواند مانع از بالا تر رفتن کلسترول در بدن شود و همچنین التهابات را درون بدن کاهش می دهد از این رو میزان سلامت قلبی را افزایش می دهد. همچنین باید ب دانید که خلق و خو نیز به این مورد ربط دارد و این هورمون می تواند بر ساختار مغزی تاثیراتی داشته باشد و در نهایت در تولید سروتونین اثر دارد از این رو کاهش این هورمون در بدن می تواند تغییرات شدید خلق و خو و مشکلات افسردگی را به همراه داشته باشد.
نشانه های کمبود استروژن
کمبود هورمون استروژن دارای نشانه های خاصی می باشد که بهتر است با این نشانه ها آشنا شوید و در صورت مشاهده آن ها به متخصص مراجعه کنید تا در صورت نیاز غاز دارو های خاص برای درمان استفاده شود.
- چاقی
- کاهش میل جنسی
- گر گرفتگی
- مشکلات شدید خواب
- تعریق شبانه
- خشک شدن واژن
- نازکتر شدن دیواره های واژن
- مشکلات زیاد در تمرکز
- اختلالات قاعدگی
- افسردگی
- اضطراب بالا
- نوسانات خلقی
- سردرد های شدید
علل کاهش استروژن در بدن
استروژن در بدن بنا به دلایل خاصی کاهش پیدا می کند از این رو نیاز است تا اطلاعاتی در مورد دلایل ایجاد کننده این مورد نیز بلد باشید تا اگر اخیرا آن ها را تجربه کرده اید اطلاعاتی در این زمینه داشته باشید در غیر این صورت امکان دارد نتوانید این مشکلات را حل کرده و کمبود هورمون استروژن مشکلات دیگری برایتان به همراه داشته باشد. علل بروز کمبود این هورمون در بدن عبارت است از :
- اختلال شدید خوردن
- اختلالات ژنتیکی
- بیماری های خود ایمنی
- نارسایی تخمدان
- درمان های تاثیر گذار بر تخمک
- اختلالات غدد درون ریز
- آمنوره هیپوتالاموس
درمان های این بیماری
این بیماری روش های درمانی زیادی دارد و در ادامه همه آن ها را برای شما عزیزان بررسی می کنیم تا بتوانید در صورت نیاز از آن ها استفاده کنید ولی یادتان باشد که از هیچ روش دارویی و درمانی نباید خودسرانه و بدون مشورت متخصص انجام دهید در غیر این صورت امکان دارد مشکلات شدیدی برایتان ایجاد شود.
درمان های دارویی
- در این روش از هورمون ها استفاده می شود.
- ساده ترین درمان استفاده از HRT می باشد زیرا این مورد به راحتی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و شما می توانید بدون نیاز به مشکل خاصی از این درمان استفاده نمایید.
- به صورت کلی دو مدل HRT وجود دارد و شما با توجه به مشکلی که دارید باید زیر نظر متخصص از ان ها استفاده نمایید.
- استروژن درمانی از سایر روش های درمانی می باشد و اگر رحم شما از بدنتان خارج شده باشد باید از این درمان استفاده نمایید.
- به صورت کلی به تنهایی نمی توان از استروژن در افراد سالم دارای رحم استفاده کرد زیرا این مورد به تنهایی می تواند منجر به افزایش ضخامت رحمی شده و در نهایت سرطان ها را زیاد تر خواهد کرد. بنابراین بسیاری از متخصصان از استروژن و پروژسترون به صورت همزمان استفاده می کنند.
- همچنین باید بدانید که استفاده طولانی مدت از HRT می تواند منجر به خطر سرطان سینه، بیماری های قلبی و لخته شدن خون در بدن شده و میزان سکته های مغزی را افزایش خواهد داد.
- اگر از دارو های هورمونی استفاده نکنید و پزشک این مورد را برایتان مناسب نداند می توانید از دارو های دیگر مانند دارو های ضد افسردگی استفاده کنید تا کمبود این هورمون در بدن شما را آزار نداده و گرگرفتگی هایتان از بین برود.
درمان های خانگی
شما می توانید با استفاده از یک سری از محصولات خاص در خانه نشانه های یائسگی را در بدن خود کاهش دهید. استفاده از فیتو استروژن ها در این زمینه بسیار خوب می باشد و برای این مورد بهترین راه استفاده بیش از از حبوبات، دانه ها، انواع توت ها، مغزیجات، سویا ها و انواع کلم می باشد.
همانطور که می دانید پیشگیری کردن از بیماری ها هزینه ای کم تر با خود دارد از این رو نیاز است تا بدانید که با پیشگیری کردن از برخی از بیماری ها نیز امکان پذیر نمی باشد و از یک سنی به بعد امکان بروز آن ها چندین و چند برابر خواهد شد مخصوصا اگر در خانه و خانواده خود فردی به یک بیماری خاص مبتلا باشد و یا کمبود هورمونی در خانواده درجه یک وجود داشته باشد. اگر از این مطلب رضایت داشتید در ادامه شما می توانید یک سری اطلاعات دیگری در مورد بیماری لوسمی و بیماری مادرزادی قلب نیز مشاهده نمایید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده کرده تا بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید.
منبع : آرگا