دسته ها
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳

از عجایب دریای خزر چه می دانید؟

  • شیوا فهیمی
  • ۱۶ آبان ۱۴۰۲
  • ۰

دریای خزر یکی از بزرگترین دریاچه های جهان بوده و یکی از شگفتی های خاورمیانه به شمار می رود. در این مطلب با عجایب دریای خزر آشنا می شوید.

دریای خودکفای خزر به هیچ دریای آزادی راه نداشته و توسط کانال به دریای سیاه وصل می شود. آب دریای خزر نیمه شور می باشد و دارای اکوسیستم غنی است. اگر به دانستی ها و عجایب دریای خزر علاقمند هستید با ادامه مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با عجایب دریای خزر

دریای خزر بزرگترین دریاچه دنیا محسوب می شود که عظیم ترین پهنه آبی محصور در خشکی هم به شمار می رود. این دریا یکی از شگفتی های خاورمیانه نیز به حساب می آید. دریای خودکفای خزر به هیچ دریای آزادی راه نداشته و توسط کانال به دریای سیاه وصل می شود.

آب دریای خزر نیمه شور بوده و این دریا در فهرست دریاچه های شیرین جای ندارد. در ضمن اکوسیستم خزر غنی می باشد. این دریا از شمال به روسیه، از غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان، از شرق به جمهوری ترکمنستان و قزاقستان محدود شده است. دریای خزر در بین خشکی مصور شده و به طور مستقیم با هیچ یک از آب های آزاد جهان در ارتباط نیست.

البته در سال های اخیر این دریا توسط کانال رود ولگا-دن، خزر به دریای سیاه پیوند یافته است. قابل ذکر است دریای خزر حدود ۶۰۰ هزار و ۳۸۴ کیلومتر مربع (۱/۴ مساحت ایران) وسعت داشته و طول آن معادل ۱۲۰۵ تا ۱۲۸۰ کیلومتر می باشد. پهنای بزرگ ترین دریاچه دنیا، حدود ۲۰۲ تا ۵۵۴ کیلومتر است و عریض ترین منطقه آن نیز کمی بالاتر از سواحل جنوبی است.

گودترین نقطه خزر در نزدیکی سواحل ایران بوده که عمقی برابر با ۹۸۰ متر است و حجم آب آن برابر با ۷۹۰ هزار کیلومتر مکعب می باشد. بی شک دریای خزر نقش بسیار مهمی در منطقه و اقلیم خشک ایران ایفا می کند و بستر بسیار مهمی جهت انتقال انرژی است.

هر سال ۶۰۰ هزار تن آبزی از آب های خزر صید می شود که این رقم قابل توجه در گردش مالی و اقتصاد منطقه نقش مهمی دارد. عمق این دریا به طور میانگین کمتر از ۵ متر می باشد و سطح آن حدود ۲۸ متر پایین تر از سطح دریاهای آزاد است. باید دانست که قسمت شمالی این دریا به اندازه ای کم عمق است که تنها نیم درصد آب دریا در ۱/۴ شمالی آن قرار دارد.

دریای خزر پر از ذخایر نفت و گاز بوده که در زیر بستر دریا واقع است. در ادامه با چندین عجایب و دانستنی دریای خزر آشنا می شوید.

۱. دریای خزر دارای بیش از ۴۰۰ گونه و زیر گونه ماهی می باشد.

۲. بیشتر از ۹۰ درصد صید ماهی های خاویاری به دریای خزر اختصاص دارد و بیشترین بخش صید آن از سمت ایران انجام می شود.

۳. در آب دریای خزر کوسه وجود ندارد. آب این دریا در دسته آب های نیمه شور بوده و کوسه هم فقط در آب های شور زندگی می کند.

۴. دریای خزر بعد از از خلیج فارس و سیبری، از نظر ذخایر نفت و گاز موجود در ساحل و زیر بستر رتبه سوم را دارد.

۵. سطح دریای خزر ۲۶ تا ۲۸ متر پایین تر از سطح دریاهای آزاد می باشد.

۶. دریای خزر خیلی سال قبل بخشی از دریای تتیس بود که اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس متصل می ساخت. از ۶۰ میلیون سال قبل راه  دریای خزر به اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس به تدریج بسته شد.

۷. باید دانست که جهت جریان آب دریای خزر از سمت شمال غربی به جنوب شرقی می باشد. این جهت جریان و عمق زیاد آب در سواحل ایران منجر به تجمع انواع آلودگی های این دریاچه در سواحل ایران مقداری بیشتر از سواحل دیگر کشورها می شود.

۸. در اوستا اسم فراخ کرت برای نامگذاری دریای خزر استفاده شده است. فراخ به معنای وسیع و کرت به معنی بریده شده می باشد. فراخ کرت دارای معانی متعددی است که درست ترین آن را می توان زمین بزرگ تکه تکه شده دانست.

۹. جالب است بدانید کتاب مفقوده خوتای نامگ کهن ترین منبع مکتوبی می باشد که برای نخستین بار اسم دریای خزر در آن بیان شده است. در این منبع برای نامگذاری این دریا از اسم دریای گیلان استفاده شده است.

در پایان این مطلب از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود اگر علاقمند هستید تا با چگونگی شکل گیری دریای خزر و جزیره آبسکون خزر آشنا شوید روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *