دوری از این اختلال اضطرابی، آرامش را در موقعیت های دردناک به روح آدمی جان می دهد. غالب شدن احساس تنگنا، احساس بی پناهی، احساس پرت شدگی، احساس باقی ماندن در اجتماع های شلوغ از جمعیت و احساس وجود موجودات ماورایی و… از جمله مواردی هستند که آرامش را از آدمی سلب می کنند و به ازای آن ترس و اضطراب ( همچون اضطراب موقعیتی ) را برای یکایک آن ها به ارمغان می آورد. به راستی آیا اختلال آگورافوبیا داستان پیچیده ای است؟بله این داستان ساده ای نیست. اختلال ترس اگر از حد میانه خود خارج شود، با کاهش عملکرد های روزمره وار کیفیت زندگی از دایره صلاحیت خارج می شود. گاه این ترس ها موقتی هستند و گاه برای همیشه در خاطر آدم ها باقی می مانند، اما آنچه که اهمیت دارد، گریز از این درد و تلاش برای بازگرداندن زندگی همچون نظم گذشته می باشد.
اختلال آگورافوبیا در کودکان و بزرگسالان چگونه است؟
کودکانی که از گذشته خاطره دردناکی را تجربه داشته اند، در بزرگسالی باز هم احساس خطر را همراه خود دارند. تاثیرات درد آنقدر عذاب آور بوده که ترس به عمیق ترین ریشه های روانی کودک نفوذ کرده و با افزایش طول عمر کودک گسترده تر هم شده است. اما اگر از همان ابتدا والدین به کودک توجهی بیشتر می داشتند و به فکر چاره برای درمان آن ارائه می کردند، دیگر کودک در این درد به تنهایی دست و پا نمیزد و گریزان نمی شد. این انزوا و گوشه گیری در دراز مدت ریشه از تجربیات احساسات زیر دارد:
- درگیری با حضور در فضاهای بسته
- درگیری با حضور در شلوغی های جمعیت
- درگیری با حضور در فضای باز و بزرگ
- درگیری با حضور در مکانی خارج از منزل
- درگیری با حضور در نقل و انتقالات عمومی
- و….
شاید در برخی موارد ساده این ترس سطحی باشد، اما این اختلال در روح برخی افراد چنان ترس و اضطرابی ایجاد می کند که دوری از آن تنها چاره می باشد.
آگورافوبیا در آدمی با بروز چه نشانه هایی همراه است؟
ترس ( رابطه استرس با چگونگی نحوه کاهش درد )
تعریق شدید
ناراحتی معده
احساس سر سبکی و سرگیجه وار
ترس شدید از تنها ماندن در موقعیت های مکانی متفاوت
درد قفسه سینه
افزایش ضربان قلب
لزر
داغی و سرخی صورت به گونه ناگهانی
موارد شکل دهنده ترس آگورافوبیا کدام اند؟
آگورافوبیا در تمامی آدم ها نشانه های اختلالی یکسان برای تشکیل شدگی ندارد. در برخی به تنهایی و در برخی دیگر از پس حمله ای به نام پاتیک ترس را به همراه می آورد. اما فردی که به حمله پاتیک دچار می شود ترس یکسانی با حمله تنهایی پیش آمد شده دارد؟
البته که خیر، چون در فردی که حمله پاتیک برایش پیشآمد شده است برای چند دقیقه با حجم زیادی از ترس غیر طبیعی و سخت مواجه خواهد شد.
عوامل خطر آفرین برای شکل گیری اختلال ترس اضطرابی شامل چه می شود:
حملات پاتیک درمان نشده
فوبیا های ترس آمیز دیگر
تجربه اضطراب شدید به دلیل حساسیت بالا
ترس و دل نگرانی های بیش از اندازه ناشی از حمله پاتیک
سابقه خانوادگی حملات پاتیک در دیگر اعضا
تجربه اتفاقات استرس زا همچون: مرگ عزیزان، پرت شدگی، سوء استفاده قرار گرفتن ها و… ( اما بهترین روش برای کاهش اضطراب در هر آدمی چیست؟ )
برای مثال کودکی که در گذشته و سنین پیش از بلوغ از روی حواس پرتی به پایین کوه سر می خورد و ارتفاع زیادی را پرت می شود، این تجربه دردناک در بزرگسالی هم همیشه همراه او خواهد بود و حتی دیگر به کوه پیمایی رغبتی نخواهد داشت.
حال، آگورافوبیا به چه روش هایی قابل درمان است؟
-
روش اول روان درمانی:
همواره هر اختلالی در صورت عدم برطرف شدگی به گونه طبیعی زمان بر، با کمک های متخصصین قابل بهبودی است. در برقراری بازگشت تاثیرات مثبت به زندگی افراد آگورافوبیا، روانگر به او یاری می رساند تا با ترس های خود رو در رو شود.
درمان شناختی رفتاری:
این درمان به شناسایی افکار تشکیل دهنده ترس و آموزش چگونگی واکنش موثر در برابر این اختلال همراه است.
درمان آرام سازی و حساسیت زدایی:
روانشناس با رو در رو سازی شخص با ترس خود، چگونگی مدیریت احساس را به او یادآور می شود.
-
روش دوم دارو درمانی:
در این درمان برای نتیجه هر چه سریعتر، دارو های متنوعی برای افراد مبتلا وجود دارد که رایج ترین آن ها دارو های ضد افسردگی می باشد. چون با دوز های متفاوت تجویز شده پزشک، هورمون سروتونین در مغز شخص مبتلا با انتقال احساس خوب شروع به ترشح شدن می کند.
دارو مهار کننده بازجذب سروتونین:
اگزالات
فلوکستین
سرترالین
و…
به یاد داشته باشید که مصرف این دارو های ضد افسردگی غالبا ۲ تا ۴ هفته زمان می برند تا بر مغز اثر داشته باشند.
دارو بنزودیازپین ها:
این دارو های ضد اضطراب با خاصیت وابستگی اعتیاد آور، می توانند به راحتی علائم اضطراب را در کوتاه مدت آرامش دهند.
-
روش سوم تغییر سبک زندگی:
برای مدیریت ظهور این اختلالات بهتر است سبک زندگی را با گزینه های تعریف شده زیر مطابقت دهید:
- ورزش و فعالیت های بدنی منظم داشته باشید.
- انجام تمرینات تنفسی را در گذر های زمانی اولویت قرار دهید.
- تصور مصرف الکل و مواد مخدر را برای همیشه از ذهن دور بریزید.
- رژیم غذایی سالم را جایگزین رژیم غذایی ناسالم گذشته خود کنید.
در نهایت ترس پنداری چه خساراتی را به جان آدمی وارد می کند؟
همانطور که در تمامی نکات تعریف شده مقاله گفته شد، اختلال آگورافوبیا به گونه ای است که با سرشار سازی ترس در روح آدمی، او را از حضور در اجتماعات مکانی و موقعیتی متفاوت گریزان می کند به گونه ای که از انجام ساده ترین فعالیت های روزمره پای پس می کشد و با بی رغبتی تمام در ادامه به انسانی افسرده تبدیل می شود. پس بهتر است برای پیشگیری از این مشکل، شخص مبتلا را تحت درمان قرار داد تا به این اختلال پایان داده شود.
منبع : آرگا