وسایل و مبلمان چوبی همواره پرطرفدار بوده و هیچ وقت از مد دور نمی مانند. اگر برای شما جای سوال است که براق کردن این وسایل چگونه انجام می شود؟ در ادامه مطلب روش های مختلفی برای انجام این کار فرا خواهید گرفت.
روش های براق کردن چوب
براق کردن چوب مبلمان و سایر لوازم چوبی یکی از دغدغه هایی است که اکثر افراد با آن روبرو هستند. به طور کلی مبلمان و وسایل چوبی همواره از مد خارج نمی شوند و به هر سبک دکوراسیونی جلوه بی نظیری می دهند. تقریبا در تمامی منازل مبلمان و وسایل چوبی مختلفی وجود دارد.
از بین انواع مبل نوع استیل با دسته چوبی محبوبیت بیشتری دارد. دغدغه ای که برای افراد در مورد وسایل چوبی ایجاد می شود این است که بعد از مدتی گرد و غبار در قسمت های مختلف آن نفوذ یافته و موجب می شود جلوه اولیه اش را از دست بدهد. در این مطلب قصد داریم شما را با روش براق کردن و تمیز کردن چوب مبلمان آشنا نماییم. که البته می توانید از آن برای دیگر وسایل چوبی دکوری نیز بهره بگیرید.
چرا تمیز کردن وسایل چوبی اهمیت دارد؟
استفاده از وسایل چوبی علیرغم زیبایی که به همراه دارد دوام بالایی نیز دارند که موجب شده افراد زیادی به آن تمایل داشته باشند. یکی از مواردی که طول عمر لوازم چوبی را افزایش می دهد عدم قرارگرفتن آن ها در معرض نور خورشید و رطوبت می باشد. در ضمن تمیز کردن چوب انواع مبلمان به شکل موثری سبب می شود تا مبل ها برای مدت بیشتری جلوه و زیبایی خود را حفظ کنند.
برای براق و تمیز کردن مبلمان و سایر لوازم چوبی به نکات زیر دقت کنید:
- گردگیری قسمت های چوبی لوازم با استفاده از یک پارچه نرم یا ماهوت پاک کن
- عدم استفاده از پارچه زبر چرا که سبب خراش سطح چوب می شود.
- استفاده از مسواکی نرم برای گردگیری قسمت های چوبی مبلمان استیل با تراش های باریک
- در به کار بردن براق کننده چوب مبل سلطنتی یا استیل و محلول های تمیز کننده چوب یا روغن های گیاهی، حتما نوع چوب مبلمان تان را مشخص نموده تا ماده مورد استفاده، به چوب مبلمان آسیب وارد نکند.
- از اسفنج برای از بین بردن لکه های ایجاد شده استفاده و دقت کنید اسفنج، خیس نباشد. در این صورت چوب مبلمان آسیب میبیند.
پاک کننده های طبیعی برای براق شدن انواع لوازم چوبی
به طور کلی اگر وسایل چوبی خوب مراقبت و تمیز نشوند شفافیت و براقیت خود را بعد از مدتی از دست می دهند. حتی در صورت وجود لکه های قدیمی روی این وسایل تمیز کردن آن سخت تر می شود. در ادامه به چند مورد از براق کننده های مناسب چوب اشاره می شود تا مبلمان و لوازم چوبی شما همانند روز اول بدرخشد.
۱. استفاده از روغن بذر کتان
یکی از بهترین و محبوب ترین براق کننده های چوب مانند انواع سرویس خواب در جهان روغن بذر کتان می باشد. این روغن شبیه دیگر پولیش های خانگی در اعماق دانه های چوب نفوذ نموده تا خراشیدگی و فرسودگی مبلمانی که در اثر تغییرات محیطی ایجاد شده را برطرف نماید.
روغن بذر کتان با محیط زیست سازگار بوده و شرایط نگهداری خاصی ندارد. این روغن روکش ساتن مانندی روی چوب ایجاد و رنگ واقعی مبلمان را نمایشگر می شود. روغن بذر کتان خام یا پخته شده از بذر کتان حاصل می شوند ولی به طور متفاوت و در درجات مختلفی تحت فراوری قرار گرفته اند.
نوع روغن بذر کتان خام بوده ولی چند هفته زمان می برد تا خشک شود از این رو به عنوان پولیش مبلمان قابل استفاده نیست. از سویی روغن بذر کتان پخته پس از خشک شدن ترکیبات خطرناکی به وجود می آورد. بنابراین باید از روغن بذر کتان پلیمریزه استفاده کنید تا وسایل چوبی را برق بیندازید. روغن به این صورت خالص و غیر سمی بوده و سریعا خشک می شود.
۲. استفاده از روغن تانگ
این روغن گیاهی به عنوان پولیش چوب استفاده می شود. روغن تانگ شفاف بوده و سریع خشک می شود. همچنین برای تقویت و محافظت از چوب به دانه آن نفوذ می یابد. روغن تانگ یکی از قدیمی ترین و پرطرفدار ترین براق کننده های چوب در دینا به شمار می رود که از درخت تانگ در آسیای شرقی حاصل می شود و حداقل ۲۵۰۰ سال است که در چین به عنوان پولیش چوب تحت کشت و استفاده می باشد.
این روغن غیر سمی بوده و با محیط زیست سازگاری دارد. همچنین شبیه برخی پولیش های دیگر مانند لاک الکل نیتروسلولز یا پلی اورتان زرد نمی شود. از این رو اگر به دنبال روشی برای براق نمودن میز تحریر کتابخانه دار خود می باشد روغن تانگ گزینه مناسبی خواهد بود.
۳. روغن گردو
روغن گردو که از میوه درخت گردو حاصل می شود برای براق نمودن تخته های برش و ظروف آشپزخانه به علت بی خطر بودن مورد استفاده قرار می گیرد. اغلب مدت تقریبا زیادی طول می کشد تا روغن گردو خام روی لوازم چوبی خشک شود. از این رو روغن گردو را معمولا با الکل معمولی جوشانده یا حرارت می دهند(پلیمریزاسیون) تا تایم خشک شدن آن کاهش پیدا کند.
زمان خشک شدن روغن به ویژه در مواردی که می خواهید چوب را رنگ کنید حائز اهمیت است.
۴. روغن معدنی
اصطلاح روغن معدنی به طور گسترده برای توصیف روغن های شفاف و بدون بویی به کار می رود که اغلب مشتقات نفتی است و به صورت کلی غیر سمی و بی خطر می باشد. از این رو می توان از آن برای برق انداختن میز ناهارخوری، وسایل آشپزخانه مانند تخته برش و کاسه های چوبی که مستقیما با مواد غذایی در تماس می باشند و همچنین دیگر وسایل چوبی استفاده شد.
با این که روغن های معدنی بی خطر هستند ولی نسبت به سایر روغن های اشاره شده ویژگی مطلوب کمی دارند و ممکن است به اندازه دلخواه موجب براق شدن وسایل چوبی نگردند.
۵. روغن نارگیل و آبلیمو
ترکیب روغن نارگیل و آبلیمو یک روش خوب برای تمیز و براق کردن چوب مبلمان می باشد. برای گرفتن نتیجه مطلوب از این ترکیب کمی از آن را با استفاده از یک پارچه نرم روی چوب کشیده و مالش دهید تا خوب جذب چوب شود. بعد با یک دستمال خشک دوباره آن قسمت ها را دستمال کشیده تا روغن اضافه جذب دستمال شود. با این روش مبلمان همانند روز اول می درخشد.
۶. روغن زیتون و آب پرتقال
ممکن است تعجب کنید ولی اسید سیتریک موجود در آب پرتقال یک ضد عفونی کننده طبیعی برای رفع آلودگی و میکروب ها از روی چوب می باشد. برای این کار یک فنجان روغن زیتون را با آب یک عدد پرتقال در یک ظرف مخلوط و درب ظرف را بسته و اجازه دهید یک روز استراحت کند.
در ادامه دستمال نرم و تمیزی را به این محلول آغشته و برای تمیز کردن چوب مبلمان استفاده کنید. سپس با یک دستمال خشک مجددا مبلمان را تمیز کنید.
۷. پارافین
برای تمیز و براق کردن چوب مبلمان سلطنتی اگر چوب آن پولیش شده است از محلول های مخصوص پولیش یا پارافین برای براق نمودن آن استفاده کنید. دقت کنید استفاده از پارافین برای لوازم چوبی تنها دوبار در سال توصیه می شود. پارافین خراش های چوب را پوشانده و آن را شبیه روز اول صاف و درخشان می سازد.
محلول مخصوص پولیش را می توان در سال سه تا چهار مرتبه استفاده کرد. دقت کنید موقع تمیز کردن وسایل چوبی و بخش های چوبی مبلمان حتما از دستکش پارچه ای استفاده تا اثر انگشت شما روی چوب باقی نمایند.
نحوه برق انداختن وسایل چوبی
پس از انتخاب نوع روغن و براق کننده مورد نظر، ابتدا باید زمان مناسبی را برای این کار در نظر بگیرید. یعنی اطمینان یابید که حداقل تا ۵ ساعت از وسایل چوبی و مبلمان استفاده نمی کنید وگرنه استفاده از این وسایل پیش از خشک شدن کامل روغن باعث می شود آثار دست و لک روی چوب باقی بماند.
در ادامه وسایل چوبی مورد نظر را با یک پارچه نخی کمی نم دار گردگیری نمایید. از وسایلی مانند گوش پاک کن هم برای تمیز کردن گوشه ها و درزهای وسایل چوبی می توانید استفاده کنید و اگر میز یا مبل به ترمیم خراشیدگی نیاز دارد آن را هم انجام بدهید. در نهایت با استفاده از روغن های اشاره شده در این مطلب وسایل چوبی خود را براق نمایید.
نکات مهم برای تمیز کردن وسایل چوبی
پیش از هر چیز دقت کنید مبلمان و وسایل چوبی منزل تان از نور خورشید، منابع گرمایشی و رطوبت حفظ شود. این عوامل سبب خشک شدن یا بید زدن و رنگ پریدگی چوب وسایل می شود. از این رو یکی از نکات مهم در براق کردن وسایل چوب نگهداری مناسب آن ها می باشد.
گردگیری نیز گام مهمی در برق انداختن لوازم چوبی به شمار می رود. از یک پارچه بدون پرز یا ماهوت پاک کن استفاده و گرد و غبار موجود روی سطوح چوبی را پاک کنید. دقت کنید استفاده از پارچه های زبر سطح چوبی مدنظر را خراش می دهد. از نکات دیگر در راستای تمیز کردن و برق انداختن لوازم چوبی دقت به چوب آن است.
مثلا چوب گردو را هر روز با دستمال نرم تمیز کرده تا گردو خاک نگیرد. اگر لکه های سفیدی روی این چوب مشاهده شد با کمی خمیردندان آن ها را تمیز کنید. یا از روغن خانگی کمک بگیرید. برای این کار روغن بزرک و عصاره صمغ را به میزان مساوی جوشانده و مواد را با هم مخلوط و به کمک یک دستمال نرم آن را روی چوب اعمال کنید. به این سادگی وسیله چوبی مدنظر را برق می اندازید.
این ترکیب یا هر روغن تجاری دیگری در بافت چوب نفوذ کرده و اگر سال هاست از وسیله چوبی استفاده می کنید همیشه تازه می ماند و درخشندگی طبیعی اش را حفظ می کند. نکته قابل توجه این است که برای ساخت روغن خانگی دقت کنید که عصاره صمغ قابل اشتعال است و دود شدیدی ایجاد می کند از این رو در فضای باز و دور از آتش و سیگار این کار را انجام دهید. ضمنا موقع ترکیب کردن روغن بزرگ و عصاره صمغ دستکش پلاستیکی استفاده تا به پوست شما آسیب وارد نشود.
در صورتی که به لوازم چوبی کاغذ چسبیده و می خواهید آن را جدا کنید به هیچ وجه از کارد یا تیغ و .. استفاده نکنید زیرا با این کار به وسایل چوبی آسیب وارد می شود. در این شرایط از روغن های مایع کمک گرفته به طوری که چند قطره روغن روی کاغذ ریخته و کمی صبر کنید. بعد پارچه نرمی را روی آن کشیده و این کار را چند بار تکرار تا کاغذ کاملا از سطح چوب جدا شود.
همچنین برای برطرف کردن برچسب و عکس برگردان های قدیمی از روی چوب می توانید از سرکه کمک بگیرید. به این صورت که آن ها را با سرکه خیس کرده و کمی صبر کنید. بعد به آرامی به کمک یک تکه پارچه آن را تمیز کنید. تزئینات عاج روی چوب را می تواند توسط چوب پنبه که سر یک چوب کبریت پیچیده شده و اندکی به شوینده ملایم و آب آغشته شده تمیز کنید.
در ادامه پنبه را کمی در آب فرو برده و آن را مجددا تمیز و در پایان با پارچه کتانی سطح عاج را خشک کنید. می توانید برای تمیز کردن و برق انداختن وسایل چوبی از پولیش های اسپری استفاده کنید که استفاده راحتی دارد ولی از آنجا که حاوی سیلیکون است ممکن است سبب لغزنده شدن سطح چوب شود یا به صورت توده جمع گردد.
جهت تمیز کردن وسایل چوبی خاص نظیر چوب خیزران، بامبو و بید که به رطوبت نیاز دارند تا شکننده و فرسوده نگردند. هر چند مدت یک بار به این چوب ها آب اسپری کنید تا حالت پیدا کنند. به جز نی بوریا که رطوبت زیاد موجب خراب شدن آن می شود.
کلام پایانی
در این مطلب تلاش نمودیم تا در مورد براق کردن چوب مبلمان و لوازم چوبی و نحوه تمیز کردن این وسایل صحبت کنیم. امیدواریم مطالب ارائه شده مفید بوده و پاسخ سوالات خود در این زمینه را دریافت کرده باشید. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با دیگر روش های تمیز کردن وسایل چوبی و رفع خراش چوب روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا