بسیاری از دختران و پسران ما با رسیدن به سن بلوغ، رشد چشمگیری در عادات و رفتار های خود به نمایش می گذارند. با اینکه والدین نگران، سعی در برقراری روابط مسالمت آمیز با نوجوان های پرخاشگر و بد اخلاق خود هستند اما این نگرانی به تنهایی چاره ای برای حل مشکل پیش آمده در فصل بلوغ نیست. صحبت ما در این مقاله معرفی بیشتر مبحث بد اخلاقی در نوجوانی است که پیشنهاد می کنیم تا پایان همراه باشید.این رفتار منحصر به دوره ی خاصی از تولد آدم های جدید نیست. چون من، شما و پدر مادر های تک تک ما هم در سن نوجوانی و با رسیدن به سن بلوغ توانایی کنترل هیجانات را در بیان رفتار ها و انجام عادات نداشتیم. به مرور و با گذشت زمان تجربه کافی را رسیدن به درک بیشتر به دست آوردیم و حال به اشخاص موفقی بدل گشته ایم.
علائم بد اخلاقی در نوجوانی با چه نشانه هایی در زندگی همراه است؟
یک نوجوان بد اخلاق از روی چه هدف و از روی چه قصدی دست به رفتار هایی می زند که اطرافیان خود را آزرده خاطر می کند؟ آیا کاملا ارادی است یا غیر ارادی؟ اما این نشانه ها با چه علائمی در شخصیت آدمی ظاهر می شوند؟ از جمله این نشانه ها: صحبت کردن با صدای بلند، پایین آمدن آستانه ی صبر و تحمل، تحریک پذیری، انتقاد ناپذیری، لجبازی، گوشه گیری، دعوا و … می توان اشاره داشت که در محیط منزل و محیط مدرسه از او سر می زند. اگر با هم صحبتی والدین و یا گذشت از سن بلوغ این مشکل بهبود پیدا نکرد، بهتر است از یک روانشناس متخصص کمک بگیرید.
راهکار های جدی برای برای مقابله با بد اخلاقی نوجوان
از زمان مادر ها و پدران یا حتی خود ما گذشته است، کودکان و نوجوانان به نسبت قبل خیلی تغییر کرده اند. در گذشته احترام به والدین و ادب در اولویت تربیت کودک قرار داشت. اما حال فرزندان سبک رشدی خاص خود را دارند. پس بهتر است برای درک بیشتر در مورد چالش های دوران متعدد فرزندان خود به آگاهی و شناخت بسیاری برسید.
بدانید که فرزند شما قدرت اراده و اختیار خدادادی داشته و دوست دارد که تجربه های زیادی را برای رسیدن به هویت حقیقی خود کسب کند. پس بال و پر او را قیچی نزنید و او را در آزادی رها بسازید. والدینی که بیشترین محدودیت ها را برای فرزندان خود تحمیل دارند، بیشتر از دیگران با کج اخلاقی فرزند خود رو در رو می شوند.
فرزند شما دیگر بچه چند سال پیش نیست، او حالا بزرگ شده و نمی خواهد که دیگر با او بچگانه رفتار شود. مراقبت های افراطی، چک کردن و نصیحت از جمله نمونه هایی است که به او احساس منفی القا می کند.
به دلیل اوج رسیدن هیجانات، کنترل خشم را از همان دوران کودکی به او بیآموزید تا با رسیدن به نوجوانی توانایی کنترل احساس پرخاشگری خود را داشته باشد.
از جمله روش های کنترل پرخاشگری:
- نوشیدن یک لیوان آب سرد
- تنفس عمیق برای چند دقیقه
- ترک محیط
- گرفتن دوش آب گرم
در نهایت برای پاره کردن چرخه عصبانیت و بد اخلاقی نوجوان خود می توانید از یک متخصص حوزه کودک و نوجوان کمک بگیرید.
بررسی نشانه های ظاهری نوجوان پرخاشگر
بر افروختگی و تعریق بدن
بالا بردن تن صدا هنگام گفت و گو
قرمزی چشم ها
لرزش صدا
و….
بررسی نشانه های رفتاری نوجوان پرخاشگر
تحریک پذیری
احساس اضطراب و استرس
مشکلات خواب
کناره گیری از جمع
احساسات نامتعادل و ناراحتی های مداوم
لجبازی و خودخواهی شدید
کوتاه نیامدن در بحث ها و درگیری ها
و…
هدف از بروز بد رفتاری نوجوانان در چیست؟
جلب توجه
قدرت طلبی
انتقام جویی
تظاهر به بی کفایتی
۲ دلیل اساسی در بداخلاقی نوجوانان
-
عوامل زیستی:
مغز انسان در دوران نوجوانی بسیار کندتر از سایر قسمت های دیگر بدن رشد می کند و این عامل کج اخلاقی نوجوانان را شکل می دهد.
-
عوامل پیشرفت تکنولوژی:
با پیشرفت تکنولوژی و استفاده زیادی نوجوانان از فضای مجازی، قدرت خرافه پردازی و بزرگ نمایی ها در شخصیت آن ها گسترش پیدا می کند تا جایی که با رسیدن به مخالفت های والدین، کج خلق می شوند و دیگر تمایلی به ادامه ی زندگی با آن ها ندارند.
راه های موثر محدود سازی رفتار های غبر اخلاقی نوجوان
قوانین شفاف و واضحی را برای او وضع کنید تا از عواقب سرپیچی آن ها آگاه باشد.
تمامی این قوانین را برای پیشگیری از فراموشی یادداشت کنید.
با قاطع و ثابت قدمی خود، منصف باشید و شرایط نوجوان خود را درک کنید.
قاطع باشید نه تند، اگر مشکل کم خطر و بی اهمیت بود نیازی نیست که سخت رفتار کنید.
بهترین راه برای تشویق فرزندان، الگو برداری آن ها از خود شما می باشد.
مهارت تصمیم گیری و مسئولیت پذیری را در فرزندان خود برای پیشگیری از رسیدن به نتایج منفی تقویت کنید.
با فرزندان خود صمیمی باشید و دائما ارتباط گیری کنید.
سعی کنید که فرزند خود را برای کاهش استرس ها و هیجانات در طول زندگی اش، درک کنید.
چند مثال ساده از بد اخلاقی نوجوانان در زندگی
زمانی که فرزند برای همسان شدن با هم مدرسه ای های خود دست به رفتار های بد همچون سیگار کشیدن و.. می زند، والدین باید به فکر ترک او از این اشتباه باشند.
زمانی که فرزند برای به کرسی نشاندن حرف های خود فریاد می زند، والدین باید به فکر تربیت درست دوباره او باشند.
زمانی که فرزند برای هم نشینی با آدم های نادرست دست از تحصیل خود بر می دارد، والدین باید به فکر ایجاد انگیزه دوباره او باشند. ( راه کار های ایجاد انگیزه در فرزندان و نوجوانان کدام اند؟ )
زمانی که فرزند برای آزادی طلبی شب ها را بیرون از خانه می ماند، والدین باید به فکر دور کردن او از این عادت باشند.
صحبت پایانی:
رفتار شما والدین عزیز با فرزندان خود مخصوصا نوجوان ها باید به گونه ای باشد که در نهایی ترین حالات صمیمیت، آرامش و دوستی به پیش برود. قضاوت را دور بریزید، این آفت رفته رفته حالات مثبت شکل گرفته میان شما را از بین می برد. در نهایت بهترین درمان برای خصلت بد اخلاقی در نوجوانی، درک و صمیمیت والدین با آنها است که نباید فراموش شود.
رفتار با نوجوان سرکش و دلایل زودرنجی در نوجوانان را با اشاره به روی لینک های قرار داده شده مطالعه داشته باشید.
منبع : آرگا