پسوریازیس (psoriasis) یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات همراه با لکه های خارشدار و پوسته پوسته میشود که روی ناحیه های مختلف بدن قابل مشاهده خواهد بود.
این مشکل پوستی، یک بیماری شایع و مزمن است که امکان دارد دردناک باشد، خواب را مختل کند و البته چرخه هایی را طی کند که برای چند هفته یا چند ماه ایجاد میشود، سپس برای مدتی از بین میرود.
علائم و نشانه های رایج پسوریازیس
زمانی که فرد با این بیماری مواجه میشود علائمی را تجربه میکند که شدت آنها میتواند با توجه به نوع مشکل یا هر فرد متفاوت باشد، برخی از مهمترین نشانه ها به شرح زیر است:
- بثورات تکه تکه ای که از نظر ظاهری از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است که از لکه های شوره سر تا فورانهای بزرگ در قسمت اعظم بدن میتواند متغیر باشد.
- با توجه به رنگ پوست هر فرد بثورات با رنگهای متفاوت همچون بنفش با پوستههای خاکستری یا صورتی و قرمز قابل مشاهده خواهد بود.
- این لکهها معمولا روی آرنجها، زانو، پوست سر و کمر شما ظاهر میشوند اما میتوانند در هر جایی از بدن قابل مشاهده باشند.
- لکه هایی با پوسته پوسته شدن کوچک (که معمولا در کودکان دیده میشود)، خشک و ترک خورده هستند که ممکن است خونریزی کنند.
- خارش، سوزش یا درد بثورات که برای چند هفته یا چند ماه شعله ور میشوند و سپس فروکش میکند.
با در نظر گرفتن تمامی این نشانه ها، برای آن دسته از افرادی که با این مشکل مواجه میشوند و چنین علائمی را تجربه میکنند بهتر است که با دریافت نوبت از دکتر پسوریازیس به بررسی بیماری خود بپردازند.
انواع مختلف پسوریازیس
باید در نظر داشته باشید که انواع مختلفی از psoriasis وجود دارد که هر کدام از نظر علائم و نشانهها تا حدودی با یکدیگر تفاوت دارند که مهمترین موارد به شرح زیر است.
پلاکی (Plaque psoriasis)
شایعترین نوع از این بیماری با عنوان پلاکی شناخته میشود که باعث ایجاد لکه های پوستی خارشدار، خشک و با حالتی برجسته میشود که معمولا این لکه ها با فلس پوشیده شده اند.
ممکن است تعداد این لکهها کم یا زیاد باشد و معمولا روی آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر میشوند، در ضمن باید این را بدانید که رنگ لکه ها نیز بسته به نوع پوست متفاوت است.
ناخن (Nail psoriasis)
نوع خاصی از این بیماری که میتواند ناخنهای دست و پا را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد حفره، رشد غیر طبیعی ناخن و تغییر رنگ شود با نامNail psoriasis شناخته میشود.
ناخنهای پسوریاتیک در فرد مبتلا ممکن است شل شده و از بستر خود جدا شوند که به این حالت اونیکولیز میگویند. در موارد شدید امکان دارد که این عارضه باعث خردشدن ناخن شود.
رودهای (Guttate psoriasis)
نمونه رودهای از این بیماری، اغلب افراد بزرگسالان و کودکان را تحت تاثیر قرار میده که به دنبال یک عفونت باکتریایی ایجاد میشود. این عارضه با لکه های کوچک و به صورت پوسته پوسته شدن روی بدن، بازو یا پاها قابل مشاهده است.
معکوس (Inverse psoriasis)
در این حالت معمولا چین های پوستی کشاله ران، باسن و سینه ها درگیر میشود و به دنبال آن لکه های صاف میتواند پوست را ملتهب کند که با اصطکاک و تعریق بدتر میشود. عفونتهای قارچی ممکن است دلیل این نوع از psoriasis باشند.
پوسچولار (Pustular psoriasis)
پوسچولار بهعنوان یک نوع نادر از این عارضه در نظر گرفته میشود که با ایجاد تاولهای پر از چرک خود را نشان میدهد. این اختلال میتواند به صورت لکه های گسترده یا در نواحی کوچک کف دست یا پا رخ دهد.
اریترودرمیک (Erythrodermic psoriasis)
یکی دیگر از انواع شایع این بیماری، اریترودرمیک نام دارد که میتواند تمام بدن را با لکه های زیادی بپوشاند که به شدت خارش یا سوزش دارند. در خصوص طول دوره بیماری نیز امکان دارد کوتاه مدت یا طولانیمدت (مزمن) باشد.
مواردی که به آنها اشاره شد انواع مختلفی از این بیماری پوستی هستند که ساکنان تهرانی در صورت مشاهده هر کدام از علائم میتوانند با مراجعه به بهترین دکتر پسوریازیس در تهران به بررسی نوع اصلی بیماری بپردازند.
علل ایجاد پسوریازیس
تصور میشود که این بیماری یک مشکل سیستم ایمنی است که باعث میشود سلول های پوست سریعتر از حد معمول رشد کنند. در یکی از رایجترین انواع آن، با عنوان پلاکی، تغییر سریع سلولها منجر به ایجاد لکههای خشک و پوستهدار خواهد شد.
بهطور کلی علت اصلی این بیماری به طور کامل شناخته نشده و پزشکان بر این باور هستند سیستم ایمنی در هنگام مبارزه با عفونت، به اشتباه به سلولهای پوست سالم نیز حمله میکند.
البته محققان معتقد هستند که ژنتیک و عوامل محیطی در این امر نقش دارند. باید در نظر داشته باشید که این اختلال به طور معمول یک بیماری واگیردار و مسری نیست و برای درمان نیز روشهایی بهمنظور تغییر سبک زندگی و کنترل علائم مورد استفاده قرار میگیرد.
اغلب افرادی که مستعد ابتلا به این بیماری هستند امکان دارد تا مدت زمان زیادی هیچ نشانهای از آن را بروز ندهند تا وقتی که عارضه توسط برخی از عوامل محیطی تحریک شود که محرکها عبارت اند از:
- عفونتهایی همچون گلودرد استرپتوکوکی یا مشکلات پوستی
- آبوهوا، به ویژه شرایط سرد و خشک
- بروز آسیب برای پوست مثل بریدگی یا خراش
- نیش حشره یا آفتابسوختگی شدید
- سیگار کشیدن و قرارگرفتن در معرض دود سیگار
- مصرف زیاد الکل
- برخی داروها از جمله لیتیوم، داروهای فشار خون بالا و ضد مالاریا
- قطع سریع کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا تزریقی
عوارض بیماری پسوریازیس چیست؟
اگر به این عارضه مبتلا هستید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به شرایط دیگر قرار میگیرید که تعدادی از آنها به شرح زیر است:
- آرتریت پسوریاتیک که باعث درد، سفتی و تورم در داخل و اطراف مفاصل میشود.
- ایجاد تغییرات موقت در رنگ پوست
- بیماریهای چشمی مانند ورم ملتحمه، بلفاریت و یووئیت
- بیماری قلب و عروقی
- سایر بیماریهای خود ایمنی مانند سلیاک، اسکلروزیس و بیماری التهابی روده
- شرایط سلامت روان مانند عزت نفس پایین و افسردگی
اگر ساکن شیراز هستید، برای دریافت درمانهایی به منظور کمک به مدیریت علائم و جلوگیری از بروز عوارض ناشی از این بیماری میتوانید به بهترین دکتر پسوریازیس در شیراز مراجعه کنید.
جمع بندی
پسوریازیس به عنوان یک بیماری پوستی و خود ایمنی در نظر گرفته میشود که میتواند باعث بروز لکه های رنگی، خارشدار و همراه با سوزش شود. این اختلال به طور معمول نواحی زانو، سر، کمر و آرنج را بیشتر درگیر میکند.
انواع مختلفی از این عارضه وجود دارد که شامل پلاکی، ناخن، رودهای، معکوس و برخی موارد دیگر است که هر کدام از آنها میتواند علائمی را با شدت متفاوت داشته باشد.
منبع : آرگا