دسته ها
جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴

دانستنی های ماهواره استارلینک و اینترنت استارلینک به زبان ساده

  • شیوا فهیمی
  • ۵ شهریور ۱۴۰۲
  • ۰

مدتی است که در نقاط مختلف دنبا خبرهایی مبنی بر ماهواره استارلینک به گوش می رسد و کابران تمایل دارند این نوع بستر اینترنتی را تجربه کنند. این مطلب به طور کامل با ماهواره استارلینک آشنا هواهید شد.

قطعا اینترنت ماهواره ای از دید همه ایده خوبی است. دسترسی به این قابلیت در هر جای دنیا بدون قطعی و درسرهای اینترنت کابلی حتی بدون احتیاج به دکل مخابراتی و آنتن ایده جذابی می باشد ولی اجرا و دستیابی به ماهواره استارلینگ شدیدا هزینه بر و دشوار است. در ادامه پیرامون این سرویس اینترنتی بیشتر صحبت می کنیم.

آشنایی با ماهواره استارلینک

استارلینک یک منظومه ماهواره ای می باشد که از طرف شرکت اسپیس ایکس برای تامین اینترنت ماهواری ایجاد شده است. این صورت فلکی دارای هزاران ماهواره کوچک در مدار پایین زمین می باشد که در ترکیب با فرستنده و گیرنده های زمینی عمل می کند.

مسلما اینترنت ماهواره ای از دید همه ایده جالبی است. دسترسی به به این قابلیت در هر جای دنیا بدون قطعی و درسرهای اینترنت کابلی حتی بدون احتیاج به دکل مخابراتی و آنتن ایده جذابی می باشد ولی اجرا و دستیابی به ماهواره استارلینک شدیدا هزینه بر و دشوار است.

در سال ۲۰۱۸ بر اساس برآورد اسپیس ایکس، پروژه استارلینک برای این کمپانی حداقل ده میلیارد هزینه به دنبال داشته است. به گفته مدیر عامل این شرکت، ایلان ماسک ؛ ستارلینک برای ایران نیز فعال می شود. در ادامه قصد داریم شما را با ماهواره استارلینک بیشتر آشنا نماییم.

منظور از اینترنت ماهواره ای

مدت زیادی است که اینترنت به بخش جدا نشدنی زندگی افراد تبدیل شده و در کنار اینترنت های کابلی، فیبر نوری،۴Gو ۵G گزینه جدیدی در سایه این اتصالات پرطرفدار در حال توسعه می باشد که احتمالا آینده را از آن خود سازد. ماهواره استارلینک یکی از فناوری های پر سر و صدا و جذاب در چند سال اخیر صنعت ارتباطات می باشد.

اینترنت ماهواره ای استارلینک سرویس اینترنتی است که مالک شرکت هوافضای اسپیس ایکس، ایلان ماسک می خواهد آن را تا حد ممکن در اختیار کل جمعیت جهان قرار بدهد. این پروژه توسط شرکت مذکور درحال اجرا بوده و در پایان سال ۲۰۲۰ با سرمایه گذاری بالایی شروع شد و روند پیشرفت آن در سال ۲۰۲۱ شدت گرفت.

هم اکنون تعداد ماهواره های استارلینک به بیشتر از دو هزار ماهواره رسیده است. تا به حال بیش از ده هزار نفر برای استفاده از این سرویس اینترنتی تقاضا داشته اند. در حالی که پیش فروش اینترنت ماهواره ای استارلینک هنوز ادامه دارد شرکت اسپیس ایکس نسل دوم دیش اینترنت ماهواره ای اش را هم عرضه کرده و حتی ممکن است استفاده از این قابلیت را برای مسافران هواپیماهای مسافربری نیز فراهم نماید.

فعلا مشخص نیست پوشش اینترنت ماهواره ای استارلینک تا چه اندازه گسترده می باشد. ولی ایلان ماسک در مصاحبه ای بیان کرد که استارلینک در آینده در همه نقاط دنیا به جز قطب شمال و جنوب در دسترس است. البته این سرویس اینترنتی فقط در مناطقی قابل استفاده می باشد که منع قانونی در آن ها وجود نداشته باشد.

کلمه استارلینک در واقع هم نام بخشی از شرکت اسپیس ایکس تشکیل شده از ماهواره های مداری که روند ساخت آن در سال ۲۰۱۵ شروع و در سال ۲۰۱۸ نمونه های اولیه ماهواره هایی که قرار بود در این شبکه استفاده بشوند، می باشد. از آن تایم تا حالا ماهواره های بسیاری به این صور فلکی ساختگی اسپیس ایکس اضافه شده و تا حالا این شرکت برای توسعه شبکه فضایی اش پرتاب های موفق بسیاری داشته است.

به زبان ساده اینترنت ماهواره ای، اینترنت بی سیمی است که از ماهواره های مدار زمین به سطح آن تابانده می گردند. با این فناوری دیگر به کابل و سیم نیازی نبوده و مهمتر این که می تواند دورافتاده ترین مناطق را نیز پوشش  دهد. ماهواره ها جهت انتقال و در حقیقت تاباندن اینترنت به سطح زمین از امواج رادیویی و طیف الکترومغناطیسی آن بهره می گیرند.

طیف الکترومغناطیسی همان طیفی است که شامل نور مرئی، پرتو ایکس یا حتی امواج مخابره رادیو می باشد.

استفاده از استارلینک به عنوان اینترنت خانگی

برای آنکه اینترنت به دیش ماهواره و بعد به خانه برسد ابتدا یک فرستنده یا پایگاه زمانی، اطلاعات اینترنت را برای ماهواره ارسال نموده و سپس ماهواره توسط امواج الکترومغناطیسی این اطلاعات را به زمین مخابره می سازد. با دریافت این امواج از طریق دیش می توان به اینترنت دسترسی داشت.

ماهواره هایی که اینترنت را مخابره می سازند دارای ابعاد مختلفی بوده و در مدار پایین یا بالایی زمین استقرار دارند. ماهواره های مدار بالایی بزرگتر بوده و به علت فاصله بیشتر سطح وسیعتری از زمین را در برمی گیرند. ولی ماهواره های مدار پایین با این که شعاع محدودی را پوشش می دهند یکی از مشکلات اصلی اینترنت ماهواره ای که تاخیر بالا است را تاحدودی برطرف می کنند.

با توجه به این که این ماهواره ها به سطح زمین نزدیک می باشند، امواجی که منتشر می کنند، زودتر به سطح زمین می رسد. استارلینک نیز قصد دارد همانند چند شرکت دیگر از جمله هیوزنت و ویانت اینترنت ماهواره ای را برای بخش خانگی در دسترس قرار دهد.

به ویژه در مناطق روستایی و دیگر مناطق جهان که فاقد اینترنت پرسرعت با پهنای باند بالا هستند. اینترنت ماهواره‌ ای محدودیت دیگر روش های ارائه دهنده سرویس اینترنت را نداشته و می‌تواند به سادگی برای ارائه اینترنت پرسرعت به نواحی که به اینترنت پایدار دسترسی نداشته یا به طور کامل از آن محروم هستند، مورد استفاده قرار گیرد.

برای استفاده از اینترنت ماهواره ای به استفاده از خط تلفن نیاز نبوده و تنها وسیله لازم برای بهره مندی از آن، یک ترمینال کوچک یا همان دیش ماهواره‌ جهت دریافت سیگنال های ماهواره ها و انتقال آن ها به مودم می باشد. تجهیزات مورد نیاز برای استفاده از این سرویس اینترنت را می توان روی سقف، حیاط یا حتی فضای بیرون نزدیک به منزل هم نصب کرد.

هم اکنون استارلینک تنها در نقاط خاصی از امریکا و کانادا قابل‌استفاده می باشد ولی ایلان ماسک اعلام داشته تا این مدت بیشتر از ۱۰۰ هزار ترمینال جهت استفاده از اینترنت استارلینک را برای مشتریانش به ۱۴ کشور ارسال نموده است. هر چه ماهواره های بیشتری به شبکه فضایی استارلینک افزوده شود، پوشش این سرویس وسیع تر خواهد شد.

سرعت و پینگ اینترنت ماهوره ای

بر اساس اطلاعات منتشره در سایت استارلینک سرعت اینترنت ماهواره ای استارلینک، در ماه های آتی در بیشتر نقاط بین ۵۰ تا ۱۵۰ مگابایت در ثانیه و پینگ آن ۲۰ تا ۴۰ میلی‌ثانیه خواهد بود. همچنین احتمال دارد به طور کوتاه مدت اینترنت این سرویس هم کاملا قطع شود.

البته مسئولین اسپیس ایکس مدعی بوده با افزایش تعداد ماهواره ها در مدار، افزایش ایستگاه‌های زمینی و بهبود عملکرد نرم افزار شبکه، سرعت، پینگ و پایداری اینترنت این شرکت تقویت شود.

مناطق تحت پوشش اینترنت استارلینک

ایلان ماسک مدعی است که در آینده همه نقاط دنیا تحت پوشش اینترنت ماهواره ای قرار می گیرند. ولی در حال حاضر فقط در چند کشور و ناحیه خاص قابل استفاده است. در حال حاضر کشورهای تحت پوشش شامل انگلستان، امریکا، کانادا، پرتغال، فرانسه، آلمان، هلند، نیوزلند، سوئیس، دانمارک، استرالیا و بلژیک می باشند.

همچنین می توانید هنگام ارائه درخواست برای پیش سفارش اینترنت ماهواره ای، جهت استفاده از سرویس در کشورهای لهستان، ایتالیا، شیلی و اسپانیا نیز درخواست داشته باشید. پوشش جهانی استارلینک، به قرارگیری ده هزار ماهواره در مدار زمین نیاز داشته و در حال حاضر تنها دو هزار ماهواره در مدار هستند.

از این رو تا امکان پذیر شدن ارائه سرویس ماهواره ای این شرکت به همه نقاط دنیا فاصله بسیاری وجود دارد. تاکنون فقط ۲۰ درصد از این ماهواره ها به فضا ارسال شده و در مدار قرار گرفته اند. با این تعداد بهترین میزان پوشش در کشورهای واقع در مدار ۴۵-۵۳ درجه شمالی می باشد.

ایلان ماسک در رویداد MWC 2021 اعلام کرده بود که پوشش جهانی استارلینک قطب شمال و جنوب تا اوت ۲۰۲۱ امکان پذیر ی گردد. قابل ذکر است در ۲۰ دسامبر ۲۰۲۰ حدود ۰.۰۸ درصد امریکایی ها به اینترنت استارلینک دسترسی یافتند. با وجود آنکه هنوز استارلینک در آن زمان در مرحله آزمایشی بود مشترکان اینترنت ماهواره ای به حداکثر سرعت دانلود صد مگابایت بر ثانیه و حداکثر سرعت آپلود ۱۰ مگابیت بر ثانیه دسترسی یافتند.

دلیل استفاده از اینترنت ماهواره ای

اینترنت فیبر نوری در بعضی کشورها سرعت بسیار بیشتری نسبت به سرعت وعده‌ داده‌ شده درباره اینترنت ماهواره‌ ای استارلینک دارد ولی اجرای گسترده این سرویس اینترنت و افزایش نواحی تحت پوشش آن کار دشواری به حساب می آید و انتقال فیبرهای نوری به یک یک منازل امر زمان بری می باشد.

ولی در مقابل، پرتاب ماهواره ها به فضا کار نسبتا ساده ای محسوب می‌شود و برای اجرای اینترنت ماهواره ای مراحل اداری کمتری بایستی طی شود. یقینا سرویس های اینترنت ماهواره ای زودتر از اینترنت فیبر نوری برای نواحی محروم و دور از دسترس قابل استفاده می شوند و از این سرویس های اینترنت می‌توان جهت برقراری تماس های تلفنی هم استفاده کرد.

در ضمن ماهواره های استارلینک علیرغم انتقال امواج اینترنت، جهت ارسال سیگنال های جی پی اس نیز مورد استفاده قرار می گیرند. مسلما در آینده استارلینک در زمینه ارائه اینترنت ماهواره ای از دیگر رقبای خود موفق تر خواهد شد. زیرا این پروژه تحت حمایت اسپیس ایکس اجرا می‌شود و این شرکت تنها شرکت هوافضایی می باشد که ماهواره بر قابل فرود با قابلیت استفاده دوباره دارد که یک برگ برنده طلایی برای استارلینک در برابر دیگر رقبای آن به حساب می آید.

در سال ۲۰۱۸ ایلان ماسک اعلام داشت که درآمد حاصل از اینترنت استارلینک، می تواند هزینه هدف بلند پروازانه شروع زندگی بشر در سیاره مریخ را فراهم نماید. به این ترتیب کاربران استارلینک می‌توانند در ایجاد اینترنت پر سرعت برای سیاره مریخ در آینده هم نقش داشته باشند.

البته متأسفانه سرعت اینترنت ماهواره ای در آینده نزدیک ب حد سرعت اینترنت فیبر نوری نمی رسد چرا که امواج در بردارنده اطلاعات درخواستی کاربر برای عبور از هواکره و رسیدن به ماهواره های ارائه‌دهنده بایستی مسافت بسیاری را طی کند و قطعا دریافت سیگنال ها از این ماهواره ها از طریق ترمینال های گیرنده نیز مدت‌ زیادی طول می کشد.

از این رو سرعت اینترنت ماهواره ای نسبت به دیگر سرویس های اینترنت پر سرعت به مقدار قابل توجهی کمتر می باشد. طولانی بودن زمان ارسال و دریافت سیگنال ها هنگام استفاده از اینترنت ماهواره ای موجب افزایش تاخیر این سرویس اینترنت نیز می‌شود، به این دلیل افراد موقع استفاده از تلفن ماهواره ای صدا را با تاخیر خواهند شنید.

استارلینک وعده داده به حهت افزایش سرعت و کاهش تاخیر اینترنت ماهواره ای اش، ماهواره های مداری خود را در ارتفاع کمتری از سطح زمین مستقر نماید و ارتفاع این ماهواره ها از سطح زمین نسبت به ارتفاع ماهواره های رایج، ۶۰ برابر کمتر خواهد بود.

ارتفاع کمتر ماهواره ها از سطح زمین موجب کاهش مدت ارسال و دریافت سیگنال ها بین تجهیزات گیرنده و فرستنده و در نتیجه کاهش تاخیر اینترنت می گردد. البته فعلا اظهارنظر درباره تاثیرگذار بودن یا نبودن این اقدام استارلینک برای کاهش تاخیر اینترنت زود می باشد.

اثرات بارش و هوا بر کیفیت اینترنت استارلینک

اختلال عملکرد اینترنت ماهواره ای در وضعیت بد آب و هوایی، یکی از نقاط ضعف اساسی آن می باشد. موقع بارش برف اگر حجم برف در حال بارش بسیار نباشد و برف روی سطوح در حال آب شدن باشد، ترمینال گیرنده می تواند امواج را بدون مشکل دریافت نماید.

ولی اگر افزایش ارتفاع برف موجب ایجاد مانع در برابر ترمینال گردد، روند دریافت و ارسال سیگنال ها مختل می شود. در سایت استارلینک توصیه شده ترمینال گیرنده در ارتفاع بالا در فضای باز و دور از موانع نصب گردد. ضمنا اثر منفی بارش سنگین برف یا باران روی کاهش سرعت این سرویس اینترنت ماهواره ای و ضمنا احتمال خیلی کم قطع کامل اینترنت در این مواقع صراحتا بیان شده است.

آیا اینترنت استارلینک قابل اطمینان می باشد؟

بر اساس گزارش های منتشره از سوی منابع معتبر مانند مجله فست کمپانی، و CNBC رضایت افراد از اینترنت ماهواره ای نشان داده شده است. البته استارلینک صراحتا بیان نموده که احتمال قطعی کامل اینترنت هنگام اجرای آزمایشی پروژه وجود دارد. در سایت ویژه ای که اختلالات سرویس های مختلف اینترنت امریکا را گزارش می دهد، ۴ مورد اختلال این سرویس اینترنت ماهواره ای در ماه های ژانویه، فوریه و آوریل ۲۰۲۱ و حتی مارس ۲۰۲۲ اعلام شده است.

ولی در مقابل مشترکان سرویس هیوزنت اختلال مهمی را گزارش نکرده و کاربران سرویس اینترنت ماهواره ای ویاست نیز تنها یک مورد اختلال را گزارش نموده اند. البته در همه موارد اختلال سرویس استارلینک، مشکل در عرض چند ساعت رفع شده است.

قابل ذکر است در صورت تمایل برای بهره گیری از اینترنت ماهواره ای، بایستی این موضوع را در نظر داشته باشید که موانع مقابل ترمینال های گیرنده می توانند روند ارسال و دریافت سیگنال ها را مختل سازند. از این رو این سرویس اینترنتی برای افراد در مناطق شهری با تراکم بالای ساختمان های مرتفع مناسب نمی باشد.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با اینترنت ماهواره ای و نحوه اتصال به استارلینک روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *