حسادت یکی از بدترین احساساتی است که تقریبا همه ما در طول زندگی خود آن را تجربه کرده ایم. همواره در داستان ها، اشعار و حتی جملات حکیمانه، انسان ها را به دوری از حسادت توصیه می کنند. در حالی که به نظر می رسد این احساس، بدون این که حتی خودمان بخواهیم، روح ما را درگیر کرده و هیچ دفاعی در برابر آن نداریم. حسادت احساسی است که باعث می شود تصمیمات اشتباهی در زندگی مان بگیریم یا زندگی را در سخت ترین حالت ممکن سپری کنیم. به همین خاطر بهتر است خیلی زود جلوی آن را بگیریم. در ادامه مطلب به بررسی راهکارهایی برای رهایی از حسادت خواهیم پرداخت.
منظور از حسادت چیست؟
حسادت یک نوع احساس ناخوشایند است که نسبت به داشته ها و شرایط دیگران داریم. در حقیقت زمانی که به دیگران حسادت می کنیم، حسرت شرایط و موقعیت آن ها را می خوریم و دوست داریم که در جایگاه آن ها قرار داشته باشیم. اما این شرایط با احساسات ناخوشایندی همراه است. همه ما تا حدودی حس حسادت را در زندگی مان تجربه کرده ایم. بسیاری از افراد بیشتر و برخی کمتر از بقیه دچار این احساس می شوند. متأسفانه گاهی اوقات این احساس به انجام رفتارهای خطرناک یا واکنش های بسیار منفی منجر می شود. به همین خاطر مهم است که هرچه زودتر جلوی آن را بگیریم. حسادت می تواند تحریک کننده خشم باشد که عواقب خوشایندی به همراه ندارد.
راهکارهایی برای کنار آمدن و رهایی از حسادت
برای این که از حسادت رهایی پیدا کنیم و بی تفاوت به شرایط و موقعیت دیگران زندگی کنیم، حتما از راهکارهای زیر کمک بگیرید.
۱. منبع حسادت را پیدا کنید
زمانی که دچار حسادت می شوید، خوب است از خودتان سؤال کنید که ریشه این احساس در چیست؟ برای این که کمتر احساس حسادت کنید، ابتدا باید ریشه آن را پیدا کنید و نسبت به درمان آن اقدام نمایید. بررسی ریشه حسادت به شما کمک خواهد کرد تا در مورد شرایط خود، دید نسبتا جامعی پیدا کنید. تفاوتی نمی کند که حسادت شما به خاطر ناامنی، ترس یا الگوهای روابط گذشته باشد، آگاهی بیشتر در خصوص علل آن می تواند به شما در مقابله با آن کمک کند.
۲. با یک دوست قابل اعتماد صحبت کنید
گاهی اوقات حسادت ناشی از پی بردن به حقیقتی است که دوست نداشتید صحت داشته باشد. گاهی صحبت کردن با یک نفر دیگر در مورد نگرانی هایتان می تواند تحمل شرایط را برای شما ساده تر کند و موجب می شود که دید بهتری نسبت به اوضاع داشته باشید. معمولا بعد از صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد، احساس بهتری خواهید داشت و کنترل بیشتری روی احساسات خود پیدا خواهید کرد.
۳. حرف بزنید
فرض کنید در شرایطی قرار دارید که روابط دوستانه همسرتان حسادت شما را بر انگیخته است. سعی کنید در مورد این مشکل با او حرف بزنید و از احساسات خود بگویید. اگر نگران هستید در مورد حسادت خود صحبت کنید، یادتان باشد که این احساس، کاملا طبیعی است و برای همه افراد پیش می آید. همسر شما هم ممکن است در دوره هایی از زندگی اش، حسادت را به شکل دیگری تجربه کرده باشد.
۴. دید وسیع تری داشته باشید
گاهی اوقات حسادت از این ناشی می شود که ما فقط بخش کمی از زندگی دیگران را می بینیم. به طور معمول ما همه زندگی و دستاوردهای خودمان را با ایده آل ترین قسمت زندگی دیگران مقایسه می کنیم و همین موضوع باعث حسادت می شود. به طور مثال همه شکست ها و ناکامی های کل زندگی مان را با بهترین دوران زندگی یک نفر مقایسه می کنیم. غافل از آن که بدانیم آن فرد در زندگی خود چه مشکلات و سختی هایی را پشت سر گذاشته است.
بدیهی است که افراد بهترین قسمت زندگی خود را در برابر دیگران به نمایش می گذارند. بنابراین هیچ وقت متوجه نمی شویم که در بطن زندگی و روابط آدم ها چه می گذرد و فقط تصاویر زیبایی از بهترین لحظات زندگی دیگران را در شبکه های اجتماعی مشاهده می کنیم. همین شبکه های اجتماعی بیشتر از قبل باعث ایجاد حسادت و مقایسه کردن افراد با دیگران شده است.
اگر منبع اطلاعاتی شما شبکه های اجتماعی است، فراموش نکنید که اطلاعات محدودی در خصوص زندگی دیگران دارید و فقط چیزهایی را می بینید که آن ها دوست دارند به شما نشان بدهند. هیچ گاه از سختی ها، مشکلات و دغدغه های دیگران مطلع نمی شوید و فکر می کنید زندگی آن ها، همان لحظات شیرینی است که به اشتراک گذاشته اند. هرگز بر اساس یک تصویر کوچک و محدود، زندگی خودتان را با دیگران مقایسه نکنید. فراموش نکنید آنچه که می بینید تنها بخش کوچکی از یک تصویر بزرگتر است که شاید بخش هایی از آن اصلا لذت بخش نباشد.
۵. دیدگاه تان را تغییر دهید
حسادت می تواند یک احساس بسیار پیچیده و قوی باشد. ممکن است در برخورد با حسادت و کنار آمدن با آن، حس خوبی نداشته باشید. با این حال بهتر است به جای فکر کردن به جنبه های منفی این احساس، آن را به عنوان یک غنیمت در نظر بگیرید. حسادت احساسی است که به شما نشان خواهد داد بین آن چیزی که دارید و آن چیزی که واقعا می خواهید، تفاوت هایی وجود دارد. حسادتی که منبع آن نامشخص است، می تواند به سرزنش کردن خودتان منجر شود و احساس بد شما را چندین برابر کند. اما اگر آن را به عنوان منبعی برای پی بردن به کمبودهایتان در نظر بگیرید، بدون شک کنار آمدن با آن راحت تر خواهد بود.
۶. قدردان داشته های خود باشید
قدردانی و شکرگزاری می تواند تأثیر زیادی در کاهش حسادت و رهایی از آن داشته باشد. قدردانی علاوه بر این که حسادت را کاهش میدهد، می تواند به کم کردن استرس نیز کمک کند. هر بار که افکار منفی به ذهن شما حمله ور می شوند، سعی کنید به داشته های خودتان بیشتر فکر کنید و قدردان آن ها باشید. شاید این حرف کمی شعارگونه به نظر برسد، اما اگر چند بار در زندگی تان قدردانی را امتحان کنید، حتما متوجه تأثیر خیره کننده آن در کاهش احساسات منفی مثل حسادت می شوید. به جای این که به وقت گذراندن همسر خود با دوستانش حسادت کنید، به این فکر کنید که همسری دارید که برای روابط دوستانه اش ارزش قائل است.
۷. دلایل زمینه ای حسادت را پیدا کنید
حسادتی که طولانی مدت باشد و استرس و نگرانی ایجاد کند، می تواند از مشکلاتی مانند اضطراب و عدم اعتماد به نفس ناشی شود. گاهی اوقات رهایی از این دلایل زمینه ای به مرور زمان موجب کم شدن حسادت خواهند شد.
سعی کنید با بررسی ویژگی های مثبت و چیزهایی که برای شما ارزش بیشتری دارند، احترام بیشتری برای خودتان قائل شوید. هم چنین به مرور زمان با کسب مهارت های جدید یا پی بردن به توانمندی های قبلی خود، اعتماد به نفس تان را افزایش دهید. افزایش اعتماد به نفس، رسیدن به موقعیت دیگران و احساس رقابت با دیگران کاهش یافته و حسادت ناشی از آن ها ریشه کن خواهد شد. اضطراب می تواند با مجموعه وسیعی از علائم همراه باشد که پرداختن به آن ها به تنهایی دشوار است. تکنیک های مقابله با اسنرس تا حدودی می توانند کمک کننده باشند. برای مقابله با اضطراب، به سراغ روش های زیر بروید:
- قبول احساسات مربوط به اضطراب را افزایش دهید تا بر شما غلبه پیدا نکنند.
- افکار ناخواسته یا ناراحت کننده خود را بشناسید تا بتوانید آن ها را به چالش بکشید و جایگزین کنید.
۸. در لحظه با آن مقابله کنید
ممکن است مقابله سریع با حسادت، مانع از این شود که ریشه این احساس را پیدا کنید. اما کمک می کند که استرس و نگرانی فعلی خود را تا حدودی کاهش دهید تا بعدا با ذهن بازتری به دنبال ریشه آن باشید. بی توجهی کردن به احساسی که دارید کمک می کند به تدریج بر روی اعصاب و احساس خود تسلط پیدا کنید. هنگام حسادت و عصبانیت ناشی از آن، ممکن است اقدامی کنید که حاصلی جز پشیمانی نداشته باشد. توصیه می کنیم برای این که آرامش پیدا کنید حتما این روش ها را امتحان کنید:
- قدم بزنید.
- احساسات خود را بر روی کاغذ بنویسید.
- به مدت ۱۰ دقیقه سراغ یک کار آرامش بخش بروید.
- با ترک کردن یک فضا یا موقعیت ناخوشایند، فضایی آرام برای فکر کردن پیدا کنید.
۹. ارزش های خود را به خاطر بیاورید
زمانی که حسادت شما باعث می شود خودتان را دیگران مقایسه کنید، ارزش های شخصی می توانند این احساس بد را از شما دور کنند. بدون تردید در زندگی شما هم چیزهایی وجود دارد که موجب حسادت دیگران خواهد شد. اما حسادت باعث می شود که جنبه های مثبت زندگی خود را نبینید یا فکر کنید که به اندازه کافی خوب نیستید. به صورت کلی برای مبارزه با عدم اعتماد به نفس و رهایی از حسادت، مراحل زیر را دنبال کنید:
- فهرستی از کارهایی که در انجام آن ها خوب هستید، تهیه کنید.
- برای انجام کارهایی که از آن ها لذت می برید، زمان بگذارید.
- هر روز به خودتان جملات تأییدی بگویید و توانمندی هایتان را به یاد بیاورید.
- با خودتان مهربان تر رفتار کنید. به بیان دیگر با خودتان به گونه ای رفتار کنید که با یک دوست نزدیک رفتار می کنید.
- هر روز هر چیزی که در رابطه و زندگی تان خوشایند است را یادآوری کنید.
۱۰. به خودتان زمان بدهید
اگر در گذشته حسادت را تجربه کرده باشید، حتما متوجه شده اید که این حس به مرور زمان کمرنگ تر می شود. بعد از مدتی که با آن دست و پنجه نرم می کنید، دیگر مثل گذشته برایتان ناخوشایند نیست. ممکن است این احساس به مرور زمان به طور کامل از بین برود. بهتر است هر بار که احساس حسادت به سراغ شما آمد، کمی تحمل تان را افزایش دهید و به خودتان زمان بدهید. پیش از این که اقدام نادرستی انجام دهید یا عصبانی شوید، فقط اجازه دهید زمان بگذرد.
۱۱. ذهن آگاهی را امتحان کنید
تکنیک های ذهن آگاهی تمرکز حواس به شما کمک می کند به افکار و احساسات خود بدون قضاوت یا انتقاد از آن ها توجه کنید. افزایش آگاهی در مورد حسادت به شما کمک می کند تا به الگوهایی که آن ها را به همراه می آورد، توجه کنید. هم چنین ذهن آگاهی موجب می شود احساس راحتی بیشتری در خصوص حسادت داشته باشید. به طور مثال، می تواند به شما کمک کند تا حسادت خود را بپذیرید و بدون توجه به رهایی از آن، به زندگی تان ادامه دهید. هیچ گاه خودتان را به خاطر داشتن این حس، قضاوت یا سرزنش نکنید. اجازه ندهید این حس، به هجوم افکار و احساسات منفی در شما منجر شود. تنها کافی است آن را بپذیرید و سپس رهایش کنید.
۱۲. با یک روان درمانگر مشورت کنید
اگر خودتان با این راهکارها، نمی توانید ار حسادت تان رهایی پیدا کنید، حتما با یک درمانگر مشورت کنید و از او کمک بخواهید. البته صحبت کردن از حسادت، همیشه هم کار راحتی نیست. برای این که احساسات خود را با کسی در میان بگذارید، ممکن است ابتدا احساس راحتی نکنید. اما درمانگران خوب و متخصص، با شما با ملایمت و مهربانی رفتار می کنند و احساس شما را درک خواهند کرد. به یاد داشته باشید که آن ها بهتر از هر کسی می دانند که حسادت یک حس طبیعی است و همه انسان ها گاهی اوقات این احساس را در زندگی تجربه می کنند. به دلایل زیر، صحیت کردن با یک درمانگر می تواند به حل مشکل حسادت شما کمک کند:
- افکار یا تمایلات خشونت آمیز پیدا می کنید.
- حسادت منجر به بروز افکار وسواسی می شود.
- افکار ناشی از حسادت، از کنترل خارج می شوند.
- متوجه رفتارهای وسواس گونه در خودتان می شوید.
- حسادت باعث بروز رفتارهای مشکل ساز می شود؛ مثل تعقیب کردن همسرتان یا بررسی مداوم روابط او.
- حسادت زندگی روزمره تان را تحت تأثیر قرار می دهد و شما را از انجام کارهایی که می خواهید انجام دهید باز می دارد. هم چنین می تواند به ناراحتی های دیگری نیز منجر شود.
سخن پایانی
اگر به طور مداوم نیاز دارید رسانه های اجتماعی، تلفن همراه همسرتان یا لباس هایی که افراد مختلف می پوشند را بررسی کنید، دیگر نمی توانید یک زندگی عادی داشته باشید و همین یک مشکل بزرگ است. حسادت به شما کمک می کند تا روی چیزی که بیشتر برای شما اهمیت دارد تمرکز کنید. حسادت نباید برای شما یا روابط شما مشکل ایجاد کند. شما می توانید از این احساس به عنوان یک فرصت برای شناخت خود استفاده کنید. این احساس در بسیاری از موارد می تواند به تقویت روابط شما کمک کند. البته همه چیز به نحوه برخورد شما با این احساس بستگی خواهد داشت.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات حسادت به موفقیت دیگران، حسادت در رابطه، حسادت در رابطه عاطفی، حسادت در رابطه زناشویی و از بین بردن حسادت را نیز مطالعه بفرمایید.
منبع : آرگا