دسته ها
پنج شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳

نحوه پر کردن ترک دیوار های مختلف با روش های کاربردی

  • شیوا فهیمی
  • ۱۵ مرداد ۱۴۰۲
  • ۰

در این مطلب با روش هایی برای پر کردن ترک دیوار و بازگرداندن آن به حالت اولیه می پردازیم. تفاوتی ندارد ترک دیوار عمودی باشد یا مورب، در این جا فرا می گیرید چگونه ترک خوردگی دیوار را ترمیم نمایید.

ترک های دیوار در صورت سطحی بودن به راحتی قابل ترمیم هستند اما گاه ترک دیوار یک مشکل اساسی را نشان می دهد که در این حالت به تماس با تعمیرکار حرفه ای نیاز است. حال اگر ترک دیوار مورد نظر سطحی است در ادامه مطلب به روش های پر کردن ترک دیوار اشاره می شود.

روش های پر کردن ترک دیوار

پر کردن ترک های سطحی دیوار به راحتی امکان پذیر است و جای نگرانی ندارد. ولی گاهی ترک دیوار یک مشکل اساسی را نشان می دهد که در این وضعیت ممکن است به تعمیر فونداسیون نیاز باشد. اگر ترک های روی دیوار سطحی است با ادامه مطلب همراه ما باشید تا روش های تعمیر و پر کردن آن را فرا بگیرید ولی اگر این ترک ها جدی و عمیق تر هستند لازم است که با یک تعمیرکار حرفه ای تماس حاصل کنید.

ممکن است دیوار های خانه های قدیمی یا نوساز با ترک همراه شوند. فرقی ندارد ترک دیوار عمودی است یا مورب. در این جا فرا می گیرید چطور ترک خوردگی دیوار را ترمیم کنید. اگر وقت کافی برای انجام امور بازسازی ساختمان را ندارید از یک تیم متخصص این کار کمک بگیرید.

رفع ترک های دیوار در وهله اول به نوع دیوار بستگی دارد. بعد بایستی بررسی شود که علت ایجاد ترک دیوار چیست؟ در نهایت به ترمیم دیوار اقدام کنید. به ندرت می توان ساختمانی را پیدا کرد بعد از چند سال از ساخت آن به بازسازی نیاز نداشته باشد یا حداقل در یک نقطه از دیوار آن گچ ترک خورده و لایه لایه شده مشاهده نشود.

ترمیم دیوار گچی با نوار درزگیر و گچ

ترمیم و پر کردن دیوار گچی اهمیت دارد زیرا در صورت عدم مراقبت، ترک خوردگی جدی تر شده و منجر به آسیب بیشتر دیوار می شود. ترک ها به علل مختلفی به وجود می آیند. بیشتر آن به علت واکنش های طبیعی ترکیبات گچ و مصالح ساختمانی ایجادمی شوند.

تغییرات آب و هوایی و دمایی، نشست ساختمان، نزدیکی ساختمان به ریل راه آهن، ساخت و سازهای ساختمان های مجاور، واقع بودن در میدان امواج و … در ترک خوردن دیوار گچی نقش دارند. همچنین ترک خوردگی گچ به علل زیر نیز روی می دهد:

  • عدم رعایت نسبت وزنی گچ و آب و در تهیه ملات
  • نشست ساختمان
  • گچ کاری غیر اصولی
  • در نظر نگرفتن زمان کافی برای خشک شدن لایه های زیرین گچ
  • مرغوب نبودن گچ
  • گود برداری ساختمان های کناری
  • خالی بودن منزل و بدون حرارت ماندن آن در طول زمستان در نواحی سردسیر
  • ترک خوردگی دیوار پشت بخاری و وسایل گرمایشی

روش ترمیم و پر کردن دیوار ترک خورده گچی که در ادامه اشاره می شود برای رفع ترک های نازک و متوسط مناسب است و در صورتی که ترک دیوار عمیق و بزرگ است حتما باید آن را به یک گچ کار حرفه ای بسپارید. زیرا ممکن است بنای ساختمان ایمن نبوده و به چیزی فراتر از بازسازی و گچ کاری نیاز باشد.

۱. برداشتن بخشی از گچ اطراف ترک دیوار

قدم اول در پر کردن ترک دیوار گچی این است که پیش از تراشیدن گچ برای تست استقامت دیوار آسیب دیده، ابتدا به آرامی روی گچ های اطراف ترک را فشار داده تا آزمایش شوند. اگر بستر ضعیف و سست بود حتما باید تثبیت بشود. با فرض آن که بستر ترک دیوار پایدار و مقاوم باشد این روش موثر است.

به این ترتیب به تراشیدن دیوار گچی پرداخته و برای برش در امتداد لبه های ترک، از چاقو یا ابزار تیز مخصوص استفاده کنید. ترک را اندکی باز کرده و گچ سست را بردارید. هر چند ممکن است باز کردن ترک و بزرگ کردن آن کمی نگران کننده به نظر برسد و این فکر ایجاد شود که ظاهر دیوار خراب تر شده است.

ولی نگران نبوده و این کار را انجام داده تا سطح چسبندگی گچ به دیوار افزایش یابد. البته در امر تراش افراط نداشته و با ملایمت پیش روید. در آخر با استفاده از جاروبرقی محل را تمیز کنید.

۲. چسباندن نوار درزگیر

به اندازه مورد نیاز نوار درزگیر را برش داده به طوری که متناسب با اندازه ترک دیوار باشد. گچ روی دیوار زود خشک می شود آماده کردن نوار سبب شده این کار زودتر انجام و برجستگی یا چین و چروکی ایجاد نشود. برای برش نوار از قیچی یا چاقو استفاده و با دست آن را برش نزنید زیرا لبه نامناسبی به وجود می آید.

۳. کشیدن ملات گچ روی دیوار

ملات گچ را در این مرحله آماده و یک لایه نازک از مواد را با استفاده از ماله روی ترک صاف نمایید. و روی ناحیه ای بزرگتر از نوار درزگیر را گچ اعمال کنید. سریعا مرحله بعد را اجرا زیرا گچ خیلی زود خشک می شود.

۴. چسباندن نوار درزگیر به ترک دیوار

نوار درزگیر را با دست روی گچ گذاشته بعد با ابزار آن را صاف کنید. این کار سبب صاف شدن نوار شدن و از تماس کامل نوار با ملات، عدم چین و چروک و عدم وجود حباب هوا اطمینان ایجاد می شود. دقت کنید که نوار را زیاد نکشیده و پاره نشود. بعد صبر کنید کاملا خشک شود.

۵. گچ کاری مجدد

به کمک ماله یک لایه گچ روی نوار چسب اضافه کرده و تا لبه های نوار آن را ادامه دهید. بعد گچ را صاف نموده تا با سطوح صاف دیوار هم سطح گردد. اجازه دهید کاملا خشک گردد.

۶. کشیدن سمباده

در این مرحله سمباده کشیدن انجام شود. برای صاف نمودن برجستگی ها از سمباده استفاده و دقت کنید زیاد سمباده نکشید که نوار درزگیر پاره شود.

۷. کشیدن یک لایه گچ اضافی

یک بار دیگر ناحیه مورد نظر را گچ کاری و حتی در لبه ها کمی جلو بروید. این مرحله اختیاری بوده و به ترمیم و پر شدن طبیعی ترک دیوار کمک می کند. ولی دقت داشته باشید اگر دیوار ساده نیست و بافت طرح دار دارد نباید زیاد از ناحیه ترک پیشروی نمایید زیرا متناسب ساختن ظاهر آن با دیگر نواحی سخت می باشد.

۸. تمیز کردن ناحیه گچ کاری شده

مرحله پایانی از پر کردن ترک دیوار گچی، تمیز کاری آن است. ناحیه ترمیم شده و اطرافش را با جاروبرقی تمیز و آن را با یک پارچه خشک تمیز کنید.

ترمیم ترک دیوار گچی با خمیر دندان

روش دیگر برای پر کردن و ترمیم ترک دیوار که مقرون به صرفه هم می باشد استفاده از خمیر دندان برای ترک های ریز و کوچک دیوار منزل است. برای این کار حتما از خمیر دندان خمیری و غیر ژلی استفاده و دقت کنید که این روش برای پر کردن سوراخ و ترک های بسیار ریز دیوار کاربرد دارد.

ترمیم ترک دیوارهای آجری

ترک دیوار آجری در دو نوع غیر فعال و فعال وجود دارد و پر کردن هر یک متفاوت است. برای ترمیم ترک غیر فعال دیوار آجری بایستی بعد از تراش درزها توسط ملات آن ها را پر کرد. اگر ترک فعال دیوار آجری به علت تغییرات سریع حرارتی روی داده به تعمیر ترک نیاز نیست زیرا مجددا روی می دهد.

اگر عرض ترک دیوار آجری بین ۲-۵ میلی متر بود می توانید از دوغاب برای پر نمودن ترک استفاده و اگر عرض ترک بیشتر باشد به افراد ماهر در این زمینه نیاز است. علت ترک خوردن چنین دیوارهایی گاه به خاطر مصالح بی کیفیت و گاه بعلت صدمه هایی که به ساختمان وارد می شود، می باشد.

ترک خوردگی دیوار آجری برخی اوقات به شکل زیگزاگ در بین ملات ها روی می دهد. برای ترمیم این نوع ترک و بازگشت مقاومت اولیه دیوار آجری به یک فرد ماهر در این زمینه نیاز است.

ترمیم ترک دیوارهای بلوکی

برای ترمیم ترک های مویی در بخش های مختلف دیوار بولکی به کمک خمیر یا بتونه ترک را پر نمایید. ولی این کار وقتی نتیجه بخش است که عرض ترک ها ۲-۳ میلی متر باشد. خمیر آماده شده را روی سطح مرطوب و کمی روی سطح خشک قرار داده بعد از خشک شدن با کمک سنباده سطح کار را یکدست نمایید. در ادامه دیوار پس از یک ماه آماده رنگ آمیزی خواهد بود.

یکی از علل ترک خوردن دیوار بلوکی استفاده از بلوک های aac یا ماسه ریز می باشد. از سویی کیفیت کم بلوک ها هم می تواند منجر به ترک خوردن دیوار گردد.

ترمیم ترک دیوارهای سیمانی

جهت ترمیم ترک دیوارهای سیمانی ناحیه داخل و اطراف ترک را با برس سیمی و جارو پاکسازی کنید. بعد محل را با جریان آب شستشو دهید. اگر ترک خیلی باریک و نازک بود آن را کمی بزرگتر کرده تا بتوانید داخل آن را با ملات پر کنید ولی این ترک زیاد عمیق نباشد. پیش از پر کردن درزها حتما ملات قدیمی را با قلم و چکش خارج کنید بعد ملات جدید را اضافه نمایید.

  • ترمیم ترک پیش از رنگ آمیزی دیوار سیمانی

پیش از رنگ آمیزی دیوارهای سیمانی یا نمای سیمانی ساختمان بایستی از بتونه یا ماستیک مخصوص نما بهره بگیرید. برای قبل از اجرای رنگ مخصوص نما سیمانی بایستی همه سطح دیوار بررسی و هر نوع ترک و درز ترمیم گردد. از علل ترک خوردن دیوارهای سیمانی عبارت است از:

  • خشک شدن سریع سیمان
  • استفاده از ماسه خاکی
  • نبود درز انقباضی
  • نشست سیمان
  • سیمان کاری روی سطح فلزی یا پلاستیکی

ترمیم ترک عمیق دیوار

به کمک روش های اشاره شده می توانید به راحتی ترک و درزهای نازک و کم عمق دیوار را ترمیم نمایید. ولی ترمیم ترک های عمیق به فرد یا افراد متبحر در این زمینه نیاز دارد. چرا که در مواقعی ترک های عمیق نشان دهنده مشکل جدی در ساختمان بوده و اگر به موقع مورد رسیدگی قرار نگیرند ممکن است آسیب و خسارات جبران ناپذیری ایجاد شود.

در مورد دیوارهای گچی برای ترمیم آن ابتدا اطراف ترک را تراشیده و درزها را خالی نمایید. بعد درون ترک را توسط گچ دستی پر کرده و سطح روی کار را با گچ های آماده صاف نمایید. مواد اضافی را جدا و از سنباده برای یک دست کردن سطح کمک بگیرید. این روش می تواند برای ترمیم ترک های دیوار در طولانی مدت مناسب باشد.

چه مواردی نشانگر نشست دیوار ساختمان هستند؟

هر یک از موارد زیر نشانگر نشست ساختمان هستند:

  • ایجاد ترک روی دیوار آجری و بلوکی
  • فاصله گرفتن دیوار از کف ساختمان
  • ایجاد ترک های دایره ای اطراف میخ های روی دیوار
  • ایجاد ترک روی دیوار زیر زمین

برای تعمیر نشستن دیوار ساختمان ابتدا از گچ به عنوان ملات استفاده زیرا از سیمان عملکرد بهتری دارد. در ادامه سطوح ترک را باز نموده و حتی الامکان ملات را با سرعت زیاد درون درزها بریزید. بعد یک لاشه آجر در ملات قرار داده و آجر را به داخل بکوبید به طوری که ملات از اطرافش بیرون بزند. به این روند غوطه ای گفته می شود.

بهترین بتونه برای رفع ترک دیوار

انتخاب بهترین بتونه جهت پر کردن درز و ترک های دیوار به جنس دیوار بستگی دارد. به طور مثال بتونه مورد نیاز برای دیوار با رنگ روغن با بتونه برای دیوار با رنگ پلاستیک فرق دارد. این که از چه بتونه ای استفاده شود زیاد ملاک نبوده ولی این که به چه نحو از بتونه استفاده می شود و پس از پایان کار با سنباده کشیدن سطح کار یکدست شود اهمیت زیادی دارد.

علت ترک دیوار خانه های قدیمی

اگر برای مدت طولانی خانه خالی باشد حتی برای تعطیلات می تواند سبب بروز ترک دیوار و مشکلات جدی شود. از این رو خانه های متروکه با وجود عدم استفاده از منزل به تعمیر اساسی نیاز دارند. از سویی موریانه نیز به وسایل آسیب می زند. ممکن است یک علت ترک دیوارهای خانه های قدیمی و متروکه نشت آب باشد.

البته همیشه آسیب آب سبب ترک دیوار نمی شود. نشت آب به توجه فوری نیاز دارد وگرنه ممکن است به تعمیر پی منزل نیاز شود. به این دلیل که آب سبب نرم شدن دیوار شده و در اثر تورم باعث از هم گسیختگی مواد به کار رفته در ساختمان می شود. آسیب نشت آب معمولا گران ترین نوع تعمیر دیوار است زیرا شامل برداشتن دیوار آسیب دیده و رسیدن به پی آن است که به هزینه و زمان زیادی نیاز دارد.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با نحوه تمیز کردن دیوار گچی و تزیین تورفتگی دیوار روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *