دسته ها
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳

کدام کود مناسب فصل تابستان است؟

  • شیوا فهیمی
  • ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
  • ۰

شناخت انواع کود مناسب فصل تابستان می تواند از نظر اقتصادی و تولیدی به کشاورزان و باغداران کمک بسیاری نماید. این کودها می توانند کیفیت و حجم بار دهی محصولات را ارتقا بخشند.

به طور کلی بهترین زمان برای کود دهی فصل بهار و اوایل تابستان می باشد. از این رو اگر به دنبال کود مناسب فصل تابستان هستید با ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با انواع کودهای مناسب این فصل آشنا شده و بتوانید کیفیت و باردهی محصول خود را افزایش دهید.

انواع کود مناسب فصل تابستان

انواع کود کشاورزی و باغداری فصل تابستان آن دسته کودها و تقویت کننده خاک هستند که می توانند در این فصل کیفیت و باردهی محصولات کشت شده را افزایش دهند. شناخت کود مناسب فصل تابستان می تواند در زمینه های اقتصادی و تولیدی کمک شایانی به کشاورزان و باغداران نماید.

به طور کلی بهترین زمان برای کود دهی درختان فصل بهار است در این فصل با کود دهی مناسب رشد درختان به حداکثر میزان خود می رسد. درختان برای داشتن میوه های آبدار و سالم همچون گیاهان به مواد مغذی نیاز دارند. در حقیقت می توان گفت کودها همچون قرص مولتی ویتامین برای درختان هستند.

از این رو فصل بهار و اوایل تابستان زمان طلایی برای کود دهی به درختان می باشد. به ویژه آن که درختان در فصل بهار برای تولید برگ های جدید و شکوفه به انرژی نیاز دارند. همانطور که اشاره شد فصل بهار و تابستان برای کود دادن به درختان بهترین تایم است. ولی بدترین زمان این کار فصل پاییز بوده زیرا در این فصل درختان خود را برای خواب زمستانی آماده کرده و آمادگی رشد و نمو و تولید برگ جدید را ندارند.

کوددهی در فصل پاییز سبب رشد برگ و شاخه جدید شده از این رو موجب آسیب پذیر شدن درختان می شود. برنامه کودی مناسب فصل تابستان و اصول آن از کارهای خیلی مهم برای داشتن محصول سالم به حساب می آیند. جهت داشتن برنامه ای منسجم و عالی بایستی موارد زیر در نظر گرفته شود.

سن درختان

با توجه به میزان و سن رشد گیاه و درخت مقدار کود هم متفاوت است. اگر طول درخت هنگام کاشت بین ۰.۹ تا ۸.۱ باشد تا چند سال به کود دهی نیاز نیست.

آنالیز خاک

خاک یا بستر کشت نیز باید مورد آنالیز قرار گیرد. به این ترتیب پیش از کود دهی با آزمایش خاک می توان متوجه شد که آیا خاک فقر غذایی داشته و به کود نیاز دارد یا نه. در صورت عدم نیاز خاک به کود، کوددهی سبب کاهش رشد گیاه خواهد شد. از این رو نخستین گام آنالیز خاک است. برای این کار مقداری خاک به عنوان نمونه به آزمایشگاه ارسال تا پی اچ و میزان مواد مغذی آن مشخص گردد. اگر پی اچ بین ۶-۶.۵ به کود نیاز نیست.

آنالیز رشد درختان

در هر فصلی با بررسی رشد درختان در فصول مختلف می توان فهمید که رشد خوبی داشته اند یا خیر. اگر رشد کافی مشاهده نشد به کود کشاورزی مناسب نیاز است. درختان به طور میانگین بین ۲۵-۳۰ سانتی متر در یک سال رشد دارند اگر از این میزان کمتر بود به کود دهی نیاز است. در ضمن با توجه به نیاز کودی درخت خود باید کود مناسب آن تهیه شود.

تخمین دقیق

موضوع دیگری که باید در تعیین برنامه کودی فصل تابستان مدنظر قرار گیرد تخمین دقیق میزان کود می باشد. سن درخت و قطر تنه آن در تعیین میزان کود مورد نیاز تاثیر دارد. به طور کلی هر درخت در طول یک سال به ۴۵۳ گرم کود احتیاج دارد.

کود مصرفی درختان و گیاهان در فصل تابستان

به طور کلی برای کود دهی به درختان به کود متعادل نیاز است. کودی که نسبت مساوی از فسفر و پتاسیم را داشته باشد که به این کودها NPK اطلاق می شود. از انواع این کودها می توان به کود ۱۰ ۵۲ ۱۰، ۲۰ ۲۰ ۲۰ و کود ۱۲ ۱۲ ۳۶ اشاره نمود. این کودها متعادل بوده و برای درختان میوه مناسب است.

در ضمن می توان از کودهای ارگانیک هم برای این کار استفاده کرد. همانطور که اشاره شد برنامه کودی فصل تابستان بر اساس آنالیز خاک و رشد درختان تعیین می شود. ولی اگر رشد درخت یا گیاهی خوب بود باز هم به کود نیاز است؟ در پاسخ می توان گفت درخت نیز همچون انسان برای ادامه حیات به شرایطی نیاز دارد.

از جمله نور، آب و خاک. درختان مواد مغذی مورد نیازشان را از این منابع به دست می آورند. اگر درختی با وجود منابع رشد کافی نداشته باشد اصطلاحا بیمار بوده و برای جبران کمبودها به کود نیاز دارد. ولی اگر رشد درخت کافی است به کود دهی نیاز نیست. در فصل تابستان بایستی با توجه به حجم بالای کشت و محصولات باغی و کشاورزی کودها و تقویت کننده های خاصی انتخاب شود.

این کودها می توانند در زمینه های گوناگون مانند افزایش کیفیت خاک یا افزایش سطح مواد مغذی داخل خاک موثر باشند. شناخت و استفاده درست از این نوع محصولات می تواند در زمینه تولید محصولات کشاورزی و باغی کمک شایانی نماید. در ادامه به چند نوع از کود مناسب فصل تابستان اشاره می شود.

۱.کود کشاورزی وپروفرت

این نوع کودها گزینه مناسبی برای درختان تازه کاشته شده و جوان می باشند. با توجه به فرمول خاص کود وپروفرت زمان مناسب برای استفاده از آن ها اوایل فصل گلدهی است. از این رو در برنامه کودی فصل تابستان می توان این کود را هم استفاده کرد. این کود به راحتی در آب حل می شد و برای همه سیستم های آبیاری قابل استفاده می باشد.

برای ریشه زایی و همچنین تحریک گیاه و گلدهی نیز مناسب بوده و همه احتیاجات کودی گیاه به ویژه فسفر را تامین می کنند. می توان این کودها را به شکل محلول پاشی در فصل تابستان استفاده کرد. کود کشاورزی وپرفروت موجب افزایش گلدهی، رشد و توسعه گیاه می گردد.

ولی از آنجا که استفاده از آن موجب ایجاد حداقل پسماند می شود شوری خاک را به دنبال ندارد. این کودها کودهای کاملی هستند که به آن کود NPK نیز گفته می شود.

۲. کود هیومیک اسید

کود هیومیک اسید را نیز می توان در برنامه کودی فصل تابستان قرار دارد. این کود از اجزای اصلی مواد هیومیک است و رنگ قهوه ای تیره دارد. این ترکیب ها حاوی ازت، فسفر و گوگرد با درصد های مختلف و فلزاتی همچون روی، مس، کلسیم و منیزیم هستند. در حقیقت می توان گفت هیومیک اسید از ترکیبات مختلفی تشکیل شده که دارای خواص شیمیایی مشابه هستند.

این ترکیبات اثرات مختلفی بر رشد گیاهان داشته و استفاده از هیومیک اسید در فصل رشد موجب بهبود توانایی گیاه در جذب مواد مغذی از خاک می شود به این ترتیب رشد آن افزایش پیدا می کند. همچنین این کود موجب کاهش پی اچ خاک آهکی و قلیایی می گردد.

همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با کود مناسب درخت پرتقال  و کود برای درخت آلبالو روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *