اگر کودکی را می شناسید که در درک آنچه که مردم میگویند دچار مشکل است، امکان دارد شما اصطلاح اختلال پردازش شنوایی یا بد شنوایی را در این موارد شنیده باشید. این یک مشکل برای تشخیص اصوات در گفتار می باشد. ما در این مطلب در مورد اختلالات شنیداری در کودکان صحبت می کنیم.
اختلالات شنیداری در کودکان چیست؟
چالش های ایجاد شده در این اختلال، به شنوایی ارتباط ندارد. این اشخاص صداهایی را که دیگران در زمان صحبت کردن تولید می کنند، می شنوند؛ ولی در پردازش به وجود آمدن حس این اثبات در مغز دچار مشکل هستند. اختلالات پردازش شنوایی، همچنین به هوش فرد ارتباطی ندارد. کودکان که این اختلال را دارند هم به اندازه دیگر افراد باهوش هستند. آنها تنها با یک گروه خاص از مهارت ها در چالش هستند.
پردازش شنوایی اصطلاحی می باشد که برای توصیف آنچه زمانی که مغز شما صداهای اطراف شما را تشخیص می دهد و تفسیر می کند رخ می دهد. انسان زمانی که میشنود که انرژی ای که ما آن را به عنوان صدا تشخیص می دهیم از راه گوش هدایت میشوند و به اطلاعات الکتریکی مبدل می شود که توسط مغز قابل تفسیر است. قسمت اختلال که درباره اختلال پردازش شنوایی به کار برده می شود معنای آن تاثیر منفی بر پردازش به تفسیر اطلاعات است.
کودکان مبتلا به اختلال در پردازش شنیداری به طور معمول تفاوتهای ظریفی را که بین اصوات در کلمات تشخیص نمی دهند، حتی اگر خود صداهای بلند و واضح باشند. مثلاً امکان دارد سوال “به من بگو که شباهت یک صندلی و یک نیمکت در چه چیزی است” برای کودک مبتلا به پردازش شنیداری مانند “بگو که من شباهت یک نیمکت و یک صندلی در چه چیزی است به نظر برسد چنین کودکی قادر است این جمله را به این صورت درک کند:” به من بگو بندری (کلمه اشتباه شنیده شده) و پاکت چه شباهتی باهم دارند” این نوع مشکلات احتمالاً زمانی بروز می کند که شخص مبتلا به اختلال پردازش شنیداری در یک محیط پر سر و صدا یا وقتی که به اطلاعات پیچیده گوش میدهد، باشد.
اختلال پردازش شنیداری با به نامهای زیادی همراه میباشد. در برخی مواقع به آن اختلال پردازش شنوایی مرکزی گفته میشود نامهای دیگر آن عبارت است از: مشکل درک شنوایی، نقص در درک شنوایی، اختلال عملکرد شنوایی مرکزی، ناشنوایی مرکزی و به اصطلاح “زبان پریشی شنیداری واژه کری” .
چهار مهارت پردازش شنوایی وجود دارد که افراد مبتلا به اختلالات شنیداری در کودکان امکان دارد با آنها درگیر باشند:
- حافظه شنیداری: یادآوری آنچه شما شنیده اید، بلافاصله یا در آینده
- تمیز شنیداری: توجه، مقایسه و تمایز میان اصوات جداگانه
- تشخیص شکل از زمینه شنیداری: تمرکز روی صداها مهم در یک محیط پر سرو صدا
- توالی شنیداری: درک و یادآوری ترتیب صداها و کلمات
دلایل پردازش شنیداری
ارتباطات انسانی به گرفتن اطلاعات ادراکی پیچیده از دنیای خارج از راه حواس مثل شنیدن و تفسیر آن اطلاعات به شیوه ای معنا متکی می باشد. ارتباطات انسانی همچنین به توانایی های ذهنی خاصی مثل توجه و حافظه نیز احتیاج دارد. دانشمندان هنوز دقیق نمی دانند که چطور تمام این فرایندها کار میکند و برهم کنش دارند. چطور منجر به اختلالات ارتباطی می شود، حتی اگر به نظر میرسد کودک شما به صورت عادی نمی شنود امکان دارد در استفاده از این صداها برای گفتار و زمان دچار مشکل باشد.
دلیل اختلال در پردازش شنیداری اکثرا ناشناخته می باشد. در کودکان، دشواری پردازش شنوایی امکان دارد با شرایطی از قبیل خوانش پریشی (اختلال در توانایی خواندن)، اختلال توجه، اوتیسم، اختلال طیف اوتیسم، اختلال خاصی در زبان، اختلال رشد فراگیر و یا تأخیر در رشد همراه باشد. برخی مواقع این اصطلاح برای کودکان که اختلال شنوایی زبانی ندارند ولی مشکلاتی در یادگیری دارند به کار گرفته میشود.
نشانه های اختلال پردازش شنیداری
کودکانی که از پردازش شنوایی برخوردار هستند به طور معمول دارای شنوایی و هوش طبیعی هستند با این حال مشاهده میشود که آنها نیز:
- دارای مشکلات رفتاری هستند
- مشکل در انجام دستورالعملهای چند مرحله ای
- داشتن مهارت گوش دادن ضعیف
- مشکل در توجه و به خاطر سپردن اطلاعاتی که به صورت شفاهی ارائه می شود
- داشتن مشکل در زبان
- مشکل در خواندن، درک مطلب، هجی کردن و دایره لغات
- نیاز به زمان بیشتر برای پردازش اطلاعات
- برخورداری از عملکرد تحصیلی سطح پایین
معالجه اختلال پردازش شنیداری در کودکان
هنوز هم تحقیقات زیادی برای درک مشکلات اختلالات شنیداری در کودکان، اختلالات مرتبط با آن و بهترین مداخله برای هر کودک یا شخص بزرگسال ضروری است. چندین راه حل برای کمک به کودکانی که دچار اختلال پردازش شنوایی می باشند، وجود دارد. بعضی از این موارد در بیرون قابل دسترس هستند ولی به صورت کامل مورد مطالعه قرار نگرفته اند. هر راه حل انتخاب شده باید تحت هدایت تیمی از متخصصان استفاده شود و بایستی تاثیرگذاری آن راه حل ارزیابی شود.
تربیت شنیداری در کودکان
دستگاه های تربیت شنیداری، دستگاههای الکترونیکی می باشد که به شخص اجازه میدهند توجه خود را روی یک اسپیکر متمرکز کرده و تداخل نویز زمینه را کم میکند. از این دستگاه ها بیشتر در کلاس های درس استفاده میشود که در آن معلم برای انتقال صدا میکروفون دارد و کودک برای دریافت صدا از هدست استفاده می کند. کودکانی که سمعک استفاده می کنند قادر هستند افزون بر دستگاه تربیت شنیداری از سمعک خود نیز استفاده کنند.
تمرینات : تمریناتی برای بهبود مهارت های زبان سازی می تواند توانایی یادگیری کلمات جدید و پایه زبان کودک را بیشتر کند.
تربیت حافظه شنیداری
یکی از راه های درمان اختلالت شنیداری تربیت حافظه شنیداری می باشد. تقویت حافظه شنیداری شیوهای است که موجب میشود اطلاعات دقیق و جز به جز را با اطلاعاتی کلیتر و بیسیک تر کم شود و این شیوه امکان دارد کمک تاثیرگذاری به فرد کند. همچنین تکنیک های غیر کلاسی برای تمرینات شنوایی می تواند توسط معلمان و درمانگران برای رفع مشکلات خاص استفاده شود.
آموزش یکپارچگی شنیداری
آموزش یکپارچگی یا تلفیق شنیداری امکان دارد توسط پزشکان به صورت راه حلی برای بازتوانی سیستم شنوایی و کاهش اعوجاج شنوایی به کار گرفته شود. اگرچه تا به حال تحقیقات صورت گرفته فواید این درمان را به اثبات نرسانده است.
هم اکنون که این مطلب خاتمه یافت برای آشنایی بیشتر با مطالبی در حوزه کودک و والدین بر لینک های تنبلی گوش در کودکان و رفتار با کودک ناشنوا کلیک کنید.
منبع : آرگا