به طور کلی گل شیپوری را می توان یکی از گل های بسیار زیبا دانست که با برگ های بلند و دارای لکه های رنگی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. گل شیپوری با وجود اینکه چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند اما در روند رشد دچار دچار آفات و بیماری های متعددی خواهد شد که بایستی سریعا برای ازبین بردن آن ها اقدام شود.
آشنایی با بیماری ها و آفات گل شیپوری
بهتر است بدانید گل شیپوری از تیره گل شیپوریان با نام علمی Zantedeschieae می باشد که بومی قاره آفریقا از آفریقای جنوبی تا مالاوی می باشد. گل شیپوری دارای ریزوم های ضخیم و دمگل قوی و بلند است که گل های آن نیز مشابه شیپور بوده و مانند تمامی گیاهان تیره گل آذین آن چمچه خواهد بود.
این گیاه بسیار بزرگ، سفید رنگ و قیف مانند است. در داخل آن میلچه یا اسپادیکس گرز مانند زرد رنگی قرار دارد که در اواسط تابستان شکفته خواهند شد. برگ های شیپوری نیز همیشه سبز، نیمه راست، کمانی شکل و به رنگ سبز تیره خواهند بود.
این گیاه زیبا دارای رنگ های مختلفی است که ریشه آن غده ای بوده و اغلب برای تزئین تپه گل ها و حاشیه ها مورد استفاده قرار می گیرد. با وجود اینکه گل های شیپوری را می توان به عنوان گیاهی زینتی و خانگی نگهداری کرد اما لازم است بدانید به خاطر نیاز این گیاه به محیطی نسبتا خنک برای گلدهی ممکن است پس از تهیه گیاه مادر از یک نهالستان، فرآیند گلدهی آن در سال های بعد به خوبی سال اول نباشد و به همین خاطر می توان گفت که پرورش گیاه به منظور گلدهی در محیط منزل و آپارتمان چندان ساده نخواهد بود.
امروزه از گل های شیپوری برای مصارف گل بریده و دسته گل های عروس استفاده می کنند. گل شیپوری در واقع گیاهی چند ساله می باشد که اگر شرایط محیطی برای پرورش گل شیپوری فراهم باشد همیشه سبز خواهد بود. البته این مسئله بر میزان بارش باران و خواب یک دوره زمانی که رطوبت کافی نیز دارد بستگی خواهد داشت.
بهتر است بدانید در مواردی ممکن است در هنگام پرورش گل شیپوری با چندین مشکل مواجه شوید که از جمله آن ها می توان به آفات و برخی از بیماری ها مواجه شوید که در ادامه به بیان آن ها و همچنین اصول درمان آن ها بپردازیم:
بیماری بوتریتیس:
به طور کلی بوتریتیس که با عنوان یک بیماری قارچی شناخته می شود که موجب رشد یک کپک خاکستری روی گلبرگ ها، ساقه و برگ های گیاه می شود. برای کاهش خطر ابتلای گیاه به بیماری های قارچی بایستی گیاهتان را بیش از حد آبیاری نکنید و همچنین مطمئن شوید که گل ها را با فاصله کمی از یکدیگر کشت کرده اید تا گردش هوای کافی داشته باشند.
تریپس از آفات گل شیپوری:
در واقع تریپس را می توان یکی از شایع ترین آفاتی دانست که به گیاه شیپوری هجوم می آورد. در صورتی که متوجه وجود این افت در گیاهتان شدید بایستی سریعا از سموم آفت کش برای از بین بردن استفاده نمایید زیرا در غیر اینصورت با بدشکلی گل ها و کاهش رشد گیاهتان مواجه خواهید شد.
قارچ پیتیوم:
در این بیماری اول ریشه می پوسد و قسمت زیر زمینی آن صورتی یا زرد و بد شکل خواهند شد و در نهایت بر روی آن زخم های آبدار تشکیل خواهند شد. همچنین بر روی ریشه نیز زخم نامنظم و خاکستری شکلی به وجود خواهد آمد. به طور کلی شرایط گرم و مرطوب بیش از اندازه خاک به همراه بافت سنگین خاک و زهکشی بسیار ضعیف بستر کشت از علل شایع این بیماری خواهند بود.
قارچ ریزوکتونیا:
بهتر است بدانید هجوم آفت ریزوکتونیا به گیاه شیپوری در اغلب موارد موجب پوسیدگی قسمت پایین ساقه و در نزدیکی سطح خاک و یا در زیر سطح خاک می شود. همچنین این آفت با نشانه هایی مانند پژمردگی و زردی برگ ها در گیاهتان همراه خواهد بود. دقت داشته باشید که شرایط گرم و مرطوب نیز از جمله موارد تحریک شیوع این بیماری محسوب می شود.
قارچ فیتوفترا از آفات گل شیپوری:
چنانچه گل شیپوری در معرض حمله این آفت قرار بگیرد حاشیه برگ ها یا تمامی پهنه آن ها زرد شده و به مرور پژمرده خواهند شد که دلایل آن از بین رفتن ریشه گیاه به دلیل فعالیت قارچ فیتوفترا خواهد بود. همچنین رطوبت بیش از حد نیز یکی از دلایل اصلی شیوع این بیماری است.
بیماری اروبنا:
وجود بیماری اروبنا در این گیاه موجب پوسیدگی ریزوم ها می شود البته که بیماری پوسیدگی نرم توسط باکتری گل های شاخه بریده نیز انجام خواهد شد. در اثر این بیماری حاشیه برگ ها زرد شده و می سوزد و در نهایت از بین می رود. همچنین قسمت هایی از ریشه نیز دچار پوسیدگی شده و قهوه ای رنگ خواهند شد.
قهوه ای شدن لبه برگ ها:
به طور کلی اگر متوجه لبه قهوه ای رنگ روی برگ ها شدید ممکن است نشانه این باشد که کود شما دارای نیتروژن بیش از حد است. همچنین اگر گیاهتان به سرعت رشد می کند و سرسبز به نظر می آید اما دارای برگ هایی قهوه ای رنگ است در این مواقع یک کود غنی از نیتروژن می تواند علل آن باشد.
توقف رشد گیاه:
همانطور که می دانید پل های شیپوری اغلب عاشق آب هستند و اگر برای رشد آب کافی دریافت نکنند ممکن است شکوفا نشوند، کوتاه به نظر بیایند و برگ های آنزرد و پژمرده گردند. این گل ها به مرور زمان برای سالم نگه داشتن شاخ و برگ گیاه و تشویق به گلدهی نیاز به آب کافی خواهند داشت. همچنین لازم به ذکر است که کاهش رشد نیز می تواند ناشی از کمبود نور خورشید نیز باشد.
عفونت های قارچی:
به طور کلی افتادگی گیاه می تواند ناشی از آبیاری کم و زیاد باشد. در واقع آبیاری بیش از حد به طور معمول منجر به بروز عفونت های قارچی از جمله پوسیدگی ریشه، پوسیدگی نرم یا آنتراکتوز خواهد شد. همچنین وجود نیتروژن زیادی در کود نیز می تواند منجر به افتادگی ساقه و گل شود.
اگر آب کافی نداشته باشد اضافه کردن آب به آن کمک شایانی خواهد کرد. می توانید با ریشه کن کردن گیاه، برداشتن ریشه های سیاه شده، استفاده از قارچ کش و نگهداری مجدد آن در یک گلدان استریل شده با ترکیب گلدان تازه و با زهکشی مناسب به گیاه شیپوری خود کمک خواهید کرد تا از عفونت های قارچی بهبود یابد.
منبع : آرگا