دسته ها
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳

چالش ذهنی کودکان چه دلایلی دارد؟ و چطور به ذهن کودکان جهت دهی کنیم؟

  • شیوا فهیمی
  • ۲۴ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

دوران کودکی بدون توجه به این که در چه خانواده ای متولد شده و در کجا زندگی می کنید پر از چالش های ذهنی مشترک می باشد. در این مطلب قصد داریم پیرامون چالش ذهنی کودکان صحبت کنیم.

شناخت علت بروز چالش ذهنی کودکان کمک می کند تا با مدیریت رفتار خود جهان امن تری برای فرزندانمان ایجاد کرده و موانع ذهنی آن ها را برطرف نماییم.

علت بروز چالش های ذهنی کودکان

دوران کودکی بدون توجه به این که در چه خانواده ای متولد شده یا کجا زندگی می کنید دارای چالش های ذهنی مشترکی می باشد. شناخت این چالش ها کمک می کند تا با مدیریت رفتار خود جهان امن تری برای فرزندانمان ایجاد کرده و موانع ذهنی آن ها را برطرف نماییم.

برخی از این چالش های ذهنی به دلایل زیر روی می دهند:

فقدان تجربه

کودکان تصور می کنند هر اتفاقی که برای آن ها روی می دهد؛ بدترین حادثه موجود می باشد. آن ها به علت نداشتن تجربه و چشم انداز وسیع، نمی توانند درک کنند که یک مشکل واقعی دقیقا دارای چه ابعادی است. مثلا چالش فردی که خودکشی کرده را با فردی که یک مسمومیت ساده دارد را یکسان می پندارند.

فقدان مدیریت احساسات

کودکان اغلب آموزش های لازم جهت مدیریت احساسات مختلف مانند خشم یا عصبانیت را دریافت نکرده اند. به طور مثال نمی داند چطور عصبانیت خود را کنترل کند از این رو اسباب بازی اش را وسط اتاق پرت می کند.

فقدان انتخاب

کودکان احساس می کنند قدرت انتخاب ندارند. آن ها تصور می کنند در موضوعات مختلف نمی توانند انتخابی داشته باشند یا صدای آن ها شنیده نمی شود و این موضوع برای آن ها یک چالش ذهنی محسوب می شود. مثلا نمی تواند لباسی که دوست دارد را برای مهمانی بپوشد. زیرا مورد سرزنش والدین و بزرگترها قرار می گیرد.

فقدان درک درست

کودکان دوست دارند تا چیزهای مختلفی که به هم ربطی ندارند را کنار هم قرار داده و نتیجه گیری نمایند. به طور مثال یکی از کودکان هنگامی که مادربزرگش فوت شده بود از مادر می پرسد مادربزرگ چه اشتباهی انجام داده بود؟ وی با مشاهده ناراحتی اطرافیان تصور کرده که مادربزرگ او کار اشتباهی انجام داده و برای همین مرده است.

در صورتی که همه می دانیم زندگی به این شکل نیست. کودک بودن دشوار و سرشار از احساس و گاهی شگفت انگیز می باشد ولی وقتی فرزند را مجبور به پیروی از معلم یا والدین نماییم. اغلب ناامید کننده خواهد بود. هر چند این چالش های ذهنی را خود شما هم تجربه و بخشی از وجود شما شده است اما احتمالا آن را فراموش کرده اید. از این رو موانع ذهنی کودکان را بیشتر درک کرده و با آن ها همدلی نمایید.

راهکارهای شکل دهی ذهنی کودک

حال که با چالش های ذهنی کودکان آشنا شدید در ادامه چند راهکار برای شکل دهی ذهنی کودک اشاره می شود.

  • آموزش مهارت خاص

به کودک مهارت های خاص آموزش دهید. به رفتارهای نادرست کودک به عنوان فرصتی جهت آموزش مهارت های خاص بنگرید. مهارت هایی مانند توانایی حل مسئله، خود انضباطی و کنترل تکانه می توانند به کودکان آموخته شوند. این مهارت ها کمک می کنند تا کودک یاد گرفته به طور مولد رفتار نماید.

حتی در مواقعی که با بدخلقی، شرایط سخت و موانع دشوار روبرو می شود.

  • اجازه اشتباه کردن به کودک

اجازه بدهید تا کودک با اشتباه کردن فرصت یادگیری درس های مهم زندگی را پیدا کند. به او بیاموزید که این اشتباهات بخشی از روند یادگیری بوده از این رو نباید به خاطر کار اشتباه احساس شرمندگی یا خجالت زدگی داشته باشد. تا جایی که خطری کودک را تهدید نکند به وی امکان تجربه عواقب اشتباهاتش را بدهید و درباره نحوه جلوگیری از تکرار همان اشتباه در آینده با او صحبت کنید.

  • منفی بافی کمتر

برای کودکان سخت است که از نظر ذهنی احساس قدرت داشته باشند در حالی که خود را با افکار منفی مورد هجوم قرار می دهند یا پیش بینی می کنند که کارها طبق انتظار پیش نمی رود. به کودک بیاموزید افکار منفی را در ذهن کنار گذاشته و اندکی واقع بین باشد. نگاه واقع بینانه به موانع دشوار زندگی به کودکان کمک کرده تا بهترین عملکرد را داشته باشند.

  • روبرو شدن با ترس ها

به کودکان کمک کنید تا با ترس های خود روبرو شوند. اگر کودک از چیزهای ترسناک دوری کند هیچ گاه فرصت به دست آوردن اعتماد به نفس در خصوص توانایی رویارویی با ترس و استرس را پیدا نمی کند. حتی اگر فرزند از تاریکی می ترسد یا از مواجهه با چیزهای جدید وحشت می کند، به او کمک کرده تا با ترس هایش روبرو شود.
این رویارویی با ترس ها عزت نفس کافی برای خروج از منطقه امنش را ایجاد کرده و کمک می کند قوی تر رشد نماید.

  • آموزش مهارت های تنظیم هیجان

ایجاد قدرت و توانایی ذهنی کودکان نیازمند این است که کودک کاملا نسبت به هیجانات خود خبر داشته باشد. البته این به مفهوم سرکوب احساسات نیست بلکه کودک باید یاد بگیرد تا با روش درست با این احساسات روبرو شود. به کودک بیاموزید چگونه با هیجانات ناخوشایند مانند خشم، ترس، ناراحتی و … مواجه شود.
هنگامی که کودک با احساسات خود آشنا باشد متوجه می شود چطور باید با آن ها روبرو شود تا برای رویارویی با چالش های آتی آماده گردد.
  • الگوی توانایی ذهنی

<به جای صحبت درباره قدرت و توانایی ذهنی تلاش کنید آن را به شکل عملی به کودک خود نشان دهید که از نظر ذهنی قوی هستند زیرا بهترین راه تشویق کودک جهت رشد ذهنی او می باشد. با کودک درباره اهداف شخصی خود حرف بزنید و به او نشان دهید که شما هم برای قوی تر شدن در حال حرکت و رشد می باشید.

پیشرفت شخصی و قدرت ذهنی را در زندگی تان به عنوان اولویت قرار داده تا کودک با مشاهده شما از یک الگوی مناسب پیروی نماید. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با روش های  تقویت ادراک فضایی در کودکان و سرسختی ذهنی روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *