معنا و مفهوم «عبور جوانی» برای خیلی از مردم چالش برانگیز و ناامیدکننده است. ترس از دست دادن شور جوانی و سلامت و زیبایی و رفاه به نگرانی روزمره اشخاص تبدیل می شود. این مفاهیم میتواند به جایی برسد که تبدیل به یک بحران به نام بحران میانسالی شود. ما در این مطلب درباره بحران میانسالی در مردان صحبت می کنیم.
بحران میانسالی در مردان چیست
اگر خانم یا آقایی در سنین میانسالی از هیجانهای منفی، افکار مزاحم و شرایط نابسامانی داشته باشد و نتوانسته است از آن عبور نماید دچار بحران میانسالی شده است. از آنجایی که توانایی جسمانی اشخاص با بالا رفتن سن کمتر میشود. به دلیل نداشتن آزادی عمل و استقلال آسیب پذیرتر می شوند. ارزیابی مداوم دستاوردها و موقعیت فرزندان و موفقیت شغلی و نتایج زندگی فردی تا به این سن محور اصلی افکار این اشخاص می باشد.
بحران میانسالی در مردان با نشانه های مانند افسردگی، یائسگی مردانه، بحران روحی شدید، آندرپوز و… شروع می شود. حالتی مانند به بلوغ جوانی و دوران جوانی دارد، ولی با این تفاوت که اگر در زمان بلوغ جوانی شما شاداب تر و پر جنب و جوش تر هستید. در این دوران افسرده تر و آرام تر می شوید. برای آن دسته از مردانی که زندگی گذشته شان را فرصت از دست رفته می دانند و سعی و تلاش میکنند جوان بمانند. این دوره از زندگی به صورت بحران بروز پیدا می کند. در حالی که برای کسانی که متوجه این نکته شده اند. تغییرات جسمی، روحی و هیجانی ناشی از این مرحله برای آماده سازی آنها برای مرحله دوم زندگی سرشار از فایده است و این دوره از زندگی برایشان بحران به شمار نمی رود.
نشانه ها و علائم
هم اکنون ما در ادامه مطلب علائم و نشانه های بحران میانسالی مردان را برای شما جداگانه به صورت مفصل توضیح داده ایم.
۱. یائسگی مردانه( آندرپوز)
یائسگی مردانه که به آن آندروپوز هم می گویند. با تغییرات هورمونی، فیزیولوژیک و شیمیایی که عموماً در تمام مردان میان سنین ۴۰ تا ۵۵ سالگی اتفاق میافتد، آغاز میشود و این تغییرات در تمام جنبه های زندگی یک مرد تاثیر می گذارد. یائسگی مردانه یک وضعیت جسمی است که جنبههای روانی، فردی، اجتماعی و روحی متفاوتی دارد. یائسگی مردانه برخی مواقع برای توضیح کاهش میزان تستوسترون با بالا رفتن سن اتفاق میافتد.
نشانه های یائسگی مردان
- کاهش توده عضلانی
- افزایش وزن
- اختلالات خواب
- ناتوانی جنسی
- یبوست
- افسردگی، بی حوصلگی و اضطراب
- ریزش مو
- تکرر ادرار بخصوص در شب
- احساس خستگی، ضعف، گرفتگی عضلات و درد های استخوانی
- کاهش حافظه و سطح کارایی
۲. گرفتن تصمیمات متفاوت
در این مرحله بعضی از مردان احساس میکنند باید شغل و حرفه خود را رها نمایند یا سرسختانه تصمیم می گیرند که در اوج بروند. برخی از مردان احساس میکنند باید به سمت جزیره رویاها بروند و در آنجا همیشه جوان و شاداب بمانند و تا آخر شاد و خوشحال زندگی کنند. نسبت به ظاهرشان حساس میشوند و موهایشان را رنگ می نمایند و به هیچ وجه نمی خواهند سفیدی موهایشان دیده شود. تصمیم می گیرند خودروهایی با مدل و رنگ غیر معمول خریداری کنند و سعی در جبران هیجان از دست رفتهشان دارند.
۳. بازنده انگاشتن خود
آقایانی که در این دوره دچار بحران می شوند صرف نظر از میزان موفقیت احساس یک بازنده را دارند. تصور میکنند در تمامی جنبههای زندگی خود شکست خوردند. امور جنسی و توان فیزیکی در حال افت، هسته مرکزی مردانگی شان را ضعیف میکند و در نهایت به افسردگی دچار میشوند.
نکته: آقایان اکثرا به بیماری افسردگی را یک بیماری زنانه می پندارند و در این دوره بیشتر مردان نسبت به افسردگی خود آگاه نیستند، بنابراین هرگز شانس مداوا را پیدا نمی کنند.
۴. تغییر روابط
شخص در این حالت امکان دارد نسبت به زندگی، حرفه و شریک زندگی شان احساس نکوهش می کنند و برای به وجود آوردن تغییر در این موارد میل قوی ای را احساس کند. آقایانی که به بحران میانسالی دچار هستند میل زیادی به ترک رابطه دارند و امکان دارد رابطه های موازی را تجربه نمایند و یا بخواهند طلاق بگیرند. آنها به دنبال شخص تازه ای برای دریافت احترام، محبت و توجه هستند و آنچه در رابطه دارند را ناکافی، اشتباه و ناامید کننده می پندارند. این دوره تحولی که به تفکرات اساسی احتیاج است. لزوما دوره بحرانی نمی باشد و مردی که از سلامت روانی برخوردار است خود را در سراشیبی و سقوط نمی بیند. بلکه آن را دوران سازنده می بیند که از تصمیم گیری های عجولانه و پرداختن به اعمال دیوانهواری فرسنگ ها دور است.
دلایل بحران میانسالی
افرادی که توانسته اند مطابق با احساسات، خواسته هایشان و نیازها پیش بروند کمتر به بحران میانسالی دچار میشوند و پیر شدن برای آنها بسیار آسانتر میباشد. هر اندازه سختی های و مشکلات زندگی در جهان بیشتر باشد رویارویی با پیری سختتر است، گذر زمان، از دست رفتن فرصت ها و ناکامی های زیاد موجب شدید شدن بحران میانسالی میشوند. این موارد موجب احساس غم و سرزنش و پشیمانی هستند. شخصی که دچار بحران میانسالی می شود امکان دارد برای برگرداندن کودکی از دست رفته خود به دنبال رویای کودکی اش باشد.
بحران میانسالی امکان دارد بعد از تجربیاتی مانند ورشکستگی شغلی، بیماری طلاق، بازنشستگی، فوت نزدیکان، دانشگاه رفتن فرزندان ،ازدواج فرزندان و انواع دیگری از تغییرات محیطی بروز پیدا کند.
کاهش عوارض و پیامدهای منفی میانسالی
- پیش از به وجود آوردن هر تغییر اساسی در زندگیتان اول فکر کنید خریدن چیز های گران و تغییرات ظاهری یا ترک رابطه مسائل مهمی هستند که نمی توان آنها را به دلیل شرایط روحی خود رقم بزنید.
- افکار، احساسات را در راستای مثبتی به کار بگیرید. همه چیزهایی که شما را دچار بحران میانسالی می کنند ضرورتا بد نیستند. اگر از این تغییرات فکری آگاهانه و هوشمندان استفاده کنید حتی نتیجه های بهتری به دست می آورید که برای بهبود رابطه و کار شما تاثیر گذار است.
- کنار آمدن با این شرایط و مقابله با آن کار سختی است و البته تصمیمگیری و فکر کردن در این وضعیت دشوار است. پس برای جلوگیری از هر نوع حرکت و رفتار انتحاری در آغاز با یک متخصص و مشاور در مورد آنچه در فکر شما میگذرد صحبت کنید.
- با همسر خود درباره افکار و احساسات خود حرف بزنید. از او کمک بخواهید و فکر نکنید در برابر هم هستید. حالا که درک بهتری از وضعیت خود پیدا کرده اید به خوبی میدانید که مشکلاتی که در رابطه شما ایجاد شده است امکان دارد واقعی و حقیقی نباشد و از بحران میانسالی ناشی شده باشد. در هر صورت اگر مشکل حل نشده در رابطه دارید بایستی آن را صرف نظر از این بحران تازه حل نماید و راه کار درستی برایش بیابید.
- از افکاری که شما را عذاب می دهد بیرون بیایید. با شروع فعالیت های تازه، آموزش مهارت های تازه و سفر یا مطالعه برای خود جایگاه امن ایجاد کنید.
درمان بحران میانسالی
ضروری است که افراد میانسال متوجه تکانههای پرخاش، افکار افسرده ساز و رویه های استرس زای خود باشند. اگر به بحران میانسالی دچار شدهاید از افراد نزدیک خود کمک بگیرید و پیش از تشدید ناراحتی ها به روانشناس مراجعه کنید و با همراهی آنان به آرامش و تعادل رفتاری برسید. روانشناس با توجه به گذشته افراد و برداشت های آن ها توانایی ها و مهارت های ضروری برای این دوره سنی را یاد می دهد. خطاهای شناختی فرد را دنبال می کند و بحران هیجانی شخص را در مسیری انعطاف پذیر از قواعد و برآیند ها به جریان در می آورد.
حال که این مطلب به پایان رسید برای آشنایی با مطالب بیشتر در زمینه روانشناسی می توانید بر روی لینک های بحران میانسالی در زنان و ازدواج مجدد در پیری کلیک نمایید.
منبع : آرگا