از جمله رشته های پرطرفدار و خاص که زیرگروه رشته علوم انسانی به شمار آمده رشته علوم قضایی می باشد که پذیرش در این نوع رشته شرایط خاص خود را می طلبد و به مفاهیم و موضوعاتی از قبیل قراردادها، مالکیت، مسئولیت های افراد، قوانین مرتبط با ارث و … می پردازد. در همین راستا سعی داریم در این مطلب به معرفی رشته علوم قضایی و بررسی بازار کار و آینده شغلی آن بپردازیم.
معرفی رشته علوم قضایی و مسائل مرتبط با آن
از مهم ترین و اساسی ترین عوامل برای موفق شدن در هر رشته ای علاقه مندی به آن می باشد. بدین منظور بایستی رشته مورد علاقه خود را به صورت کامل مورد ارزیابی قرار دهید و نسبت به آن شناخت کافی پیدا کنید. بنابراین علاقه مندان به رشته علوم قضایی نیز بهتر است مطالبی که به معرفی رشته علوم قضایی پرداخته را با دقت مورد مطالعه و بررسی قرار دهند و در صورت آشنایی با تمام جوانب آن به صورت کاملا آگاهانه به انتخاب این رشته بپردازند.
رشته علوم قضایی همچون رشته حقوق بر تمامی ارتباطات اجتماعی مردم یک جامعه که اثرات حقوقی و کیفری داشته نظارت دارد. این رشته تنها در دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری که مخصوص این رشته می باشد ارائه می گردد. بعد از اعلام شدن نتایج اولیه در صورت انتخاب نمودن این رشته و دعوت شدن به مصاحبه در صورت قبول شدن دانشجو بورسیه می شود و در قوه قضاییه استخدام می گردد. دانشجویان بعد از پایان دوره کارشناسی قاضی شده و به شغل قضاوت مشغول می شوند.
تنها پسران می توانند در این رشته مشغول به تحصیل شوند. نحوه پذیرش این رشته در دانشگاه سراسری برای فارغ التحصیلان هر سه رشته ریاضی، تجربی و انسانی امکان پذیر بوده، البته ظرفیت پذیرش این رشته در گروه علوم انسانی در مقایسه با دیگر گروه ها بیشتر می باشد.
مهارت و توانمندی های لازم این رشته
در راستای معرفی رشته علوم قضایی باید گفت که این رشته نیازمند یک سری مهارت های فردی می باشد که فرد باید آن ها را دارا باشد. در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم.
مسلط بودن بر زبان و ادبیات فارسی
این موضوع بدین معنا بوده که فرد فارغ التحصیل رشته علوم قضایی باید قادر باشد افرادی که مورد بازخواست او قرار می گیرند و با دادگاهی که ماموریت رسیدگی به موضوع دعوا را دارد با زبان روان و بلیغ صحبت نموده و آن ها را قانع نماید بدین ترتیب بایستی به زیان و ادبیات تسلط کامل داشته باشد. علاوه بر مهارت داشتن در این موضوع موارد دیگری همچون فن بیان عالی، قدرت تحلیل و استدلال بالا، روحیه قوی و عدالت خواه، داشتن اعتماد به نفس و ذهن خلاق نیز مورد نیاز می باشد.
توانایی استدلال بالا
هدف اصلی دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته علوم قضایی موضوعی جز تحقق یافتن و دستیابی به عدالت نمی باشد که این امر روند سختی را در پی داشته و احتیاج به علم و آگاهی، تحقیق و بررسی و تحلیل از تمامی جوانب و مهارتی بالا را می طلبد.
مسلط بودن بر زبان عربی و انگلیسی
به طور میانگین می توان گفت تقریبا یک چهارم از دروس این رشته را درس های عربی در بر می گیرد. و پیشنهاد می شود که پیش از انتخاب رشته از میزان علاقه مند بودن خود به این رشته اطمینان پیدا کنید چرا که زبان عربی زبانی بسیار فرار بوده که فقط آن گروه از افرادی که از صبر و حوصله برخوردار هستند می توانند به مطالعه تخصصی آن مشغول شوند. به غیر از زبان عربی دروس زبان انگلیسی نیز در کل ترم ها با دانشجو همراه بوده و حدود ۱۴ واحد را به خود اختصاص می دهند.
اعتماد به نفس زیاد و داشتن ذهن خلاق
بایستی با علومی همچون روانشناسی، جامعه شناسی و علوم فلسفی به طور کامل آشنایی داشته باشد و دارای اعتماد به نفس و خلاقیت فکری زیادی باشد.
فن بیان و قدرت کلامی بالا
عواملی مثل خلاقیت فکری، جسارت و شهامت و فن بیان عالی برای موفق شدن در این رشته نیاز می باشد همینطور قضات آینده و دانش آموختگان علوم قضایی نیاز است که در نویسندگی و نوع نوشتار نیز مهارت زیادی را دارا باشند.
روحیه قوی و داشتن صبر و تحمل بالا
روحیه قوی و عدالت طلب و صبور بودن بایستی از خصوصیات شاخص قضات باشد و یک قاضی همیشه باید روحیه عدالت جویی و ضد ظلم بودن را در خود تقویت نماید و آن را پا برجا نگه دارد و بدین ترتیب است که مردم و اجتماع حس امنیت و آرامش پیدا خواهند کرد.
مهارت ادراک منطق ریاضی
با توجه به این که منطق حقوقی شباهت های زیادی به منطق ریاضی داشته یک نوع منطق اقتاعی و خطابی تلقی می شود. قاضی بایستی مجموعه اطلاعاتی از ریاضی داشته باشد و موضوعات و مباحث منطق ریاضی را به درستی درک نماید و با علومی مثل جامعه شناسی، روانشناسی و علوم فلسفی به طور کامل آشنا باشد.
شرایط و ضوابط پذیرش
- دارا بودن شرایط عمومی لازم آزمون سراسری
- داشتن سلامت کامل جسمانی و روحی و عدم سوء پیشینه کیفری
- دارای حداکثر سن ۲۴ سال تمام
- قبول شدن در آزمون صلاحیت های عمومی
- معتقد بودن به دین اسلام و پیروی و تعهد عملی به احکام آن
- تقبل خدمت به قوه قضاییه به مدت زمان دو برابر دوران تحصیل
- متعهد بودن به ولایت فقیه و احکام و اصول نظام جمهوری اسلامی ایران
- دارا بودن حداقل معدل کتبی دیپلم ۱۴ و معدل کل پیش دانشگاهی ۱۴ برای داوطلبان گروه کارشناسی رشته علوم قضایی
- دارا بودن حداقل معدل کتبی دیپلم ۱۷ و معدل کل پیش دانشگاهی ۱۷ برای داوطلبان گروه کارشناسی ارشد پیوسته
- پذیرفتن دانشجوی بورسیه شده تنها از بین داوطلبان مرد به دلیل عدم امکانات مناسب دانشگاه
- حداکثر مدت زمان استفاده نمودن از بورسیه تحصیلی در دوره کارشناسی حدود ۸ نیمسال و در دوره کارشناسی ارشد ۱۲ نیمسال
- متعهد بودن به تحصیل تمام وقت و شاغل نبودن در طول دوره تحصیل
بازار کار و میزان کسب درآمد این رشته
در راستای معرفی رشته علوم قضایی می توان گفت افراد دانش آموخته این رشته دارای امنیت شغلی بوده و پس از تمام کردن تحصیلات خود در سازمان های قضایی و حقوقی دولتی به اشتغال می پردازند. از اساسی ترین بخش های کاری دانش آموختگان این رشته دادگاه های قضایی جمهوری اسلامی ایران می باشد و بیشتر آن ها در سمت قاضی به خدمت مشغول می شوند. ضمن مشغول بودن به کسوت قضا برخی از آن ها در مشاغلی همچون نماینده مجلس، استاد دانشگاه، کارشناسان ارشد بخش های وابسته به قوه قضاییه و وکیل دادگستری نیز می توانند به اشتغال بپردازند. همینطور آن ها می توانند در ادارات اسناد رسمی به صورت سردفتر و دفتریار و در دفاتر تسویه ورشکستگی و ادارات ثبت اسناد و املاک مشغول به کار شوند.
مزیت ها و معایب رشته علوم قضایی
از جمله بهترین مزایای این رشته و علت پرطرفدار بودن آن تعلق گرفتن بورسیه تحصیلی در دوره تحصیل و استخدام شدن آن ها در مراکز قضایی و حقوقی کشور می باشد. این امنیت شغلی سبب بالا رفتن داوطلبان این رشته شده است. همینطور فارغ التحصیلان رشته علوم قضایی از منزلت و موقعیت اجتماعی بالایی برخوردار هستند و باید گفت این افراد از رفتن به خدمت سربازی معاف می باشند.
رشته علوم قضایی مشکلات و سختی هایی را نیز دارا می باشد که از جمله این موارد توجه در سبک پوشش، اختصاص دادن وقت در غیر ساعت های کاری برای ارزیابی پرونده ها و توجه در نحوه رفتار می باشد. همچنین مسائلی مثل انتقام جویی مجرمان که امکان دارد صدماتی به آن ها و اشخاص وابسته به آن ها برسانند.
در مطلب ارائه شده به طور کامل به معرفی رشته علوم قضایی و مسائل مربوط به آن پرداختیم که امیدواریم مورد توجه و پسندتان قرار گرفته باشد و نهایت استفاده را از آن برده باشید. برای آشنایی با رشته حقوق بین الملل و رشته ادبیات نمایشی می توانید این لینک ها را دنبال کنید.
منبع : آرگا