طبیعی است که همه انسان ها از هوش، استعداد و مهارت به خصوصی برخوردار باشند. در بسیاری از موارد نمی توان به طور قطعی بیان کرد که فردی از همه این خصوصیات برخوردار است. این اشتباه در فرهنگ ما بسیار دیده می شود که این سه ویژگی را به گونه ای با یکدیگر مترادف می دانیم و این به دلیل نداشتن تعریف درستی از هریک آن ها می باشد. با ما در ادامه این مطلب همراه شوید تا با تفاوت بین استعداد و مهارت و توضیحات کاملی در رابطه با آن ها آشنا شوید.
آشنایی با تفاوت بین استعداد و مهارت
این طبیعی است که برای همه افراد چنین پیش آمده است که در طول زندگی خود از زمان تحصیل تا کار، آشنایی با مهارت و استعداد ها برای رسیدن به هدف و رویایی که در سر دارید، بسیار تاثیر گذار است.
معرفی استعداد
در حالت کلی به این ویژگی چنین می گویند که در زمان کمتری و با بیشترین انرژی که دارید برای کسب یک مهارت تلاش کرده تا آن را به دست بیاورید. این را می توان به طور مثالی چنین شرح داد که دو نفر در یک زمان به به کلاس آموزشی خواهند رفت و در یک محیط و نسبت آموزشی قرار می گیرند. اما این در حالی است که یکی از آن دو در این رشته استعداد بیشتری داشته و خیلی سریع و راحت تر آن را فرا گرفته است.
از این رو می توان به توضیح کاملی از استعداد پی برد که با این وجود شرایطی که به صورت یکسان نیز بوده است، رشد یکی از آن ها بیش از دیگری بوده است. در حالتی دیگر می توان چنین توضیح داد که استعداد به معنی یادگیری کار و مهارتی است که با کمترین انرژی و در طول زمان سریع تری آن را به نسبت فرد دیگری می توان بیشتر آموخت.
معرفی مهارت
مهارت نیز از دیگر ویژگی هایی است که همه افراد در طی روز با آن سر و کار دارند و شاید معنی آن را نیز تا به کنون اشتباه تلقی می کردند. به طور کلی در رابطه با آن باید چنین گفت که مهارت از توانایی هایی به شمار می آید که با تمرین پیوسته رشد پیدا می کند و در حالت ادبی معنای آن چیرگی بر یک توانایی و استاد شدن در رابطه با آن می باشد. مهارت را می توان ماهر بودن در کاری معرفی کرد که آن به اندازه ای است که فرد به مقام استادی رسیده است. معنای لغوی آن نیز ماهر بودن در کار و رسیدن به سطح خبره و استادی در آن است.
باید توجه داشت که مهارت با علم و آگاهی تفاوت بسیاری دارد و نمی توان آن ها را با یکدیگر و مترادف بیان کرد. مهارت را می توان با مثالی چنین شرح داد که شما می دانید استرس به چه معناست و یعنی نسبت به آن آگاهی دارید اما هر زمان که نسبت به آن مدیریت داشته باشید و بتوانید به خوبی آن را کنترل کنید به این معناست که نسبت به آن مهارتی پیدا کرده اید تا تحت فشار های روانی قرار نگیرید.
از ویژگی های به خصوص تفاوت بین استعداد و مهارت می توان به این نکته اشاره داشت که تا هر اندازه آن را تمرین و تکرار نمایید در نهایت می توانید به خوبی بر آن چیره شده و تسلط پیدا کنید تا به مراتب آن را افزایش و افزایش دهید. همچنین گفتنی می باشد که این تکرارها زمانی تاثیر گذار است که آن ها را با آموزش و تجربه فرا گرفته و تمرین کرده باشید.
تمایزات قائل در بین استعداد و مهارت
به طور کلی تفاوت بین استعداد و مهارت با یکدیگر به این صورت است که که از اساسی ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره داشت.
تفاوت بین استعداد و مهارت را می توان چنین شرح داد که استعداد یک ویژگی ذاتی می باشد و این در حالی است که مهارت از جنبه اکتسابی به خصوصی برخوردار می باشد. در حقیقت می توان چنین گفت استعداد از توانایی ذاتی منحصری برخوردار می باشد که برای انجام کارهای مختص به آن می توان استفاده نمود.
در حالتی دیگر نیز مهارت یک نوع توانایی به شمار می آید که با اراده و پشتکار قوی می توانید آن را با تمرین، تکرار و یادگیری به دست بیاورید. به طور معمول و در بسیاری از موارد می توان مهارت را به مانند نقطه ای در مقابل استعداد قرار داد، چرا که مهارت توانایی انجام کاری است و این طبیعی می باشد که انسان با این توانایی ها متولد نمی شود.
گفتنی است که بسیاری از این توانایی ها با آموزش و تلاش بسیار به دست خواهد آمد و این تفاوت بین استعداد و مهارت است که استعداد در درون و ذات انسان ها نهفته شده است و با کوچکترین جرقه ای جریان می گیرد.
استعداد در افراد به چه صورت است
شاید شما نیز تا به حال چنین شنیده باشید که برخی از افراد در زندگی استعداد دارند و عده ای دیگر نیز از آن بی بهره می باشند. به طور کلی این تعریف نسبت به استعداد کاملا غلط و نادرست می باشد و این در حالی است که همه افراد بلا استثنا در درون خود استعدادهایی دارند که با تلنگری کوچک و به راحتی شکوفا می شوند. اگر تا به حال موفق به کشف و شکوفایی آن نشده اید به این معنا نمی باشد که استعدادی ندارید، بلکه آن به این دلیل است زمان و موقعیت آن برای به کارگیری هنوز پیدا نشده است.
در رابطه با تفاوت بین استعداد و مهارت گفتنی می باشد که هر انسان در زمان تولد با چندین استعداد پای به جهان می گذارد و اگر نمی توانید در کار و یا حرفه ای موفق شوید، بنا به بی استعداد بودن شما نمی باشد. بلکه این به معنی می باشد که هنوز آن ها را به خوبی کشف نکرده اید و همچنین با شکوفا نکردن و عدم کنجکاوی در رابطه با آن به مانند سرپوشی عمل می کنید که بر روی استعدادهایتان قائل می شوید.
ارتباط بین استعداد و موفقیت
برخی از افراد چنین فکر می کنند که بدون استعداد نمی توانند به موفقیت برسند و تا آخر عمر خود در جایگاهی که هستند، درجا خواهند زد. پاسخ به این سوال منفی است و باید گفت که بدون استعداد نیز اگر تلاش کنید و هدفی تعیین نمایید، شما می توانید به موفقیت برسید. اگر چه استعداد داشتن در رسیدن به موفقیت بی تاثیر نیست، اما نمی توان آن را تنها اساس اصلی در رسیدن به موفقیت معرفی کرد. بلکه عواملی به مانند مهارت، سخت کوشی، تلاش و اراده نیز در این رابطه تاثیر به سزایی قائل می باشند.
گفتنی می باشد که نباید استعداد را به مانند معجزه ای برای رسیدن به موفقیت تلقی کرد، بلکه باید از آن در این راه به عنوان عاملی برای افزایش سرعت خود در مسیر رسیدن به موفقیت در نظر بگیرید. در بین استعداد و موفقیت رابطه ای زیبا با مرز باریکی نهفته است و می توان از استعداد به عنوان عاملی برای پیشرفت و خوشحالی به همراه آرامشی که در راه رسیدن به موفقیت کمک تان می کند، یاد کنید. این به موضوعی بستگی دارد که از کمال انسان برای رسیدن به موفقیت های بیشتر سرچشمه می گیرد و در نهایت آرامش و لذت بسیاری در پی خواهد داشت.
در حالتی دیگر نیز می توان چنین بیان کرد که اگر کسی در مسیر موفقیتی که گام بر می دارد استعداد نداشته باشد اما پشتکار و اراده خوبی برای آن به خرج دهد باز هم می تواند موفقیت را کسب کند و این شاید به قیمت وقت و انرژی بیشتری گذاشتن در مقایسه با فردی که در این زمینه استعداد دارد، باشد.
-
تاثیر آن ها در موفقیت
هر فرد موفقی که تا به کنون در زندگی و جهان خود می شناسید بدون تلاش و پشتکار به آن نرسیده است و حتی اگر در رابطه با آن صحبتی داشته باشید به این موضوع اشاره خواهند داشت که استعداد به تنهایی برای رسیدن به این موفقیت در آن ها تاثیر نداشته است. در صورتی که فردی بعد از رسیدن به موفقیت، چنین اظهار نظر کند که به تنهایی استعداد او برای رسیدن به موفقیت تاثیر داشته است، کاملا اشتباه است.
اگر به زندگی افراد بزرگ و موفق در جهان به مانند جف بزوس، آنتونی رابینز، بیل گیتس نگاهی بیندازید به این موضوع مشترک خواهید رسید که برای رسیدن به این جایگاهی که الان قرار گرفته اند به شدت بالایی تلاش و کوشش داشته اند. می توان چنین بیان کرد که هر زمان افراد دیگری در خواب بودند، آن ها بیدار بودند و هرگاه که دیگران وقت گذرانی می کردند، افراد موفق در حال کار تلاش بوده اند.
در حالتی دیگر نیز باید در نظر داشته باشید که اگر در کاری استعداد داشته باشید اما هیچ اقدامی برای یادگیری و آموزش انجام ندهید به شکست خواهید رسید و نکته حائز اهمیت آن است که استعداد به تنهایی سرعت رسیدن به موفقیت را افزایش می دهد. نکته مهم در رابطه با تفاوت بین استعداد و مهارت این است که آن ها در کنار یکدیگر خیلی عالی و منحصر به فرد عمل می کنند. این شاید در صورتی که به تنهایی از آن ها استفاده شود چندان تاثیری برای رسیدن به اهداف ایفا نکند اما در کنار یکدیگر معجزه ای روشنی بخش برای رسیدن به آرزوها می باشند.
علت اهمیت بررسی استعداد
مارک فیشر بر این باور است که اگر فردی به خوبی درون خود را شناسایی کند، در نهایت می تواند آرزو هایی را که در نظرش دور و دست نیافتنی اند را محقق ببخشد.
با این عبارت می توان به این نکته دست پیدا کرد که تا هر اندازه به اهمیت استعداد توجه داشته باشید به این امر خواهید رسید که اگر آن ها را در درون خود پیدا کرده و برای پیشرفت از آن ها استفاده کنید به خوبی می توانید پیشی گرفته و سرعت خود را در این رابطه افزایش دهید تا به میل و آرزوهایی که می خواهید، برسید.
این طبیعی است که در عصر امروز همه افراد در پی تلاش برای رسیدن به آسایش و آرزوهای خود هستند و با گذشت زمان نیز سقف آرزو های خود را بلند تر کرده و جایگاه های بالاتری برای خود در نظر می گیرند. این اهداف می تواند برای افراد آرامش و آسایشی در پی داشته باشد که آن به خاطر احساس کمال در هر فرد است. به طور کلی رضایت از زندگی زمانی برای افراد پدید می آید که علاقه و استعداد های خود را در این راه کشف نمایند.
نکته حائز اهمیت
نکته ای که در این رابطه باید در نظر داشته باشید آن است که هیچگاه نباید افراد را با یکدیگر مقایسه کنید، چرا که شرایط ذاتی و درونی هیچ فردی با فرد دیگری شباهت ندارد و مقایسه کردن فردی با فرد دیگر از پایه و اساس کار اشتباه و غلطی می باشد که در فرهنگ ما برای تلنگر زدن به کسی از روش مقایسه کردن، استفاده می کنند. از این رو اولین گام آن است که استعداد خود را پیدا کرده و سپس در همان راه گام برداشته تا در نهایت پیشرفت به سزایی کرده و با تلف نکردن وقت و انرژی خود در این رابطه به آرزوهایتان برسید.
این طبیعی است که هر فردی با تمرین و یادگیری می تواند به هدفی که می خواهد، برسد. برخی از یادگیری مهارت ها برای فردی در طی ۱ ماه به طول می انجامد و برای فردی در طول یک هفته است که آن به استعداد بالقوه ای که افراد دارند، بستگی دارد.
سخن پایانی
همانطور که در این مطلب به خوبی با تفاوت بین استعداد و مهارت و تاثیری که در رسیدن به اهداف و آرزو های خود قائل هستند، آشنا شدید اما نکته مهمی در این رابطه باقی می ماند که آن نحوه بررسی استعداد های ذاتی و راه شکوفایی آن ها می باشد. این به معنی است که بررسی و به کار گرفتن آن ها در زندگی امری سخت و پیچیده است و اگر اطلاعاتی در این رابطه نداشته باید، نمی توانید از پس آن به خوبی بر بیایید. از این رو باید عزم خود را به خوبی جزم کرده و یا در حالتی دیگر با افراد متخصص مشورت نمایید.
همچنین با کلیک به روی دیگر مطالب به مانند مثلث صورتی داخل چشم و عوامل کاهش آی کیو می توانید باری دیگر با ما همراه شده و علاوه بر حمایتی که از تیم مقاله نویسی آرگا انجام می دهید، اطلاعات خود را در این رابطه افزایش دهید.
منبع : آرگا