به طور کلی فوران کردن آتشفشان ها از اتفاقات طبیعی است که در سال های اولیه پیدایش زمین به مراتب بسیار رخ می داده است. در این رابطه بسیاری از افراد کنجکاو هستند و می خواهند از راز به وجود آمدن و علت بروز این پدیده طبیعی آشنا شوند. در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا علت فوران آتشفشان را به همراه نکات مثبتی که برای ما به همراه دارد، آشنا شوید.همچنین گفتنی می باشد که صفحه های تکتونیکی، آب و هوا، جریان ماگما و تغییرات اقلیمی می تواند تاثیر به سزایی در فوران این نوع کوه ها قائل شود. باید به این نکته توجه داشت که فوران این نوع کوه ها چیزی بیشتر از آنچه که با چشم دیده می شود در دل خود راز و رمز دارد.
آشنایی با علت فوران آتشفشان
گفتنی است که اعماق زمین آنقدر داغ است که برخی از سنگ ها به آرامی ذوب می شوند و تبدیل به یک ماده ضخیم در جریان به نام ماگما می شوند. از آنجایی که از سنگ جامد اطراف آن سبک تر است، ماگما بالا می رود و در اتاقک های ماگما جمع می شود. در نهایت، مقداری از ماگما از طریق دریچه ها و شکاف ها به سطح زمین فشار می آورد. ماگمایی که فوران کرده است گدازه نامیده می شود. همچنین برخی از فوران های آتشفشانی انفجاری هستند و برخی دیگر اینطور نیستند.
قابلیت انفجار یک فوران به ترکیب ماگما بستگی دارد. اگر ماگما رقیق و روان باشد، گازها به راحتی از آن خارج می شوند. هنگامی که این نوع ماگما فوران می کند به مراتب از آتشفشان خارج می شود. در رابطه با علت فوران آتشفشان می توان به نمونه ای از آتشفشان های هاوایی اشاره کرد. به این صورت که جریان های گدازه به ندرت باعث مرگ مردم شدند، زیرا به قدری آهسته حرکت می کردند تا مردم از مسیر خارج شوند. اگر ماگما غلیظ و چسبنده باشد، گازها نمی توانند به راحتی از آن خارج شوند. فشار تا زمانی که گازها به شدت فرار کرده و منفجر شوند افزایش می یابد.
همچنین فوران کوه سنت هلن واشنگتن از دیگر انواع این گروه از کوه های آتشفشانی به شمار می آید. در این نوع فوران، ماگما به هوا منفجر می شود و به قطعاتی به نام تفرا تجزیه می شود. اندازه تفرا می تواند از ذرات ریز خاکستر تا تخته سنگ هایی به اندازه خانه متغیر باشد.
و در آخر فوران های آتشفشانی انفجاری می تواند خطرناک و کشنده باشد. چرا که آن ها می توانند سنگ های داغ را از کنار یا بالای یک آتشفشان منفجر کنند. این ابرهای آتشین از دامنه کوه ها به سمت پایین می روند و تقریبا همه چیز را در مسیر خود نابود می کنند. خاکستری که در آسمان فوران می کند مانند پودری به زمین باز می گردد. اگر به اندازه کافی ضخیم باشد، خاکسترها می توانند گیاهان، حیوانات و انسان ها را خفه کنند.
نکته مثبت آن
این طبیعی است که فوران کوه های آتشفشانی برای ایجاد خرابی بسیار تاثیر گذار هستند اما به طور کلی خاک های به وجود آمده از خاکستر آن ها می تواند بسیار غنی و حاصلخیز به شمار آید. همچنین از این نوع سنگ ها می توان در مصارف ساختمان سازی و صنعت شیمی نیز به مراتب بسیار استفاده کرد.
معرفی انواع آتشفشان ها
به طور کلی کوه های آتشفشانی را می توان در گروه های زیر طبقه بندی کرد.
-
سپری:
از ویژگی های این نوع کوه می توان به ظاهری گنبدی و صاف اشاره کرد که آن ها گدازه بازالتی را به گونه ای ملایم و به آرامی آزاد می کنند که در اکثر مواقع به آرامی حرکت خود را آغاز کرده و مردم با دیدن آن می توانند خیلی سریع تر برای نجات جان خود فرار کنند.
-
چینه ای:
این نوع آتشفشان ها به شکل مخروط هایی کلاسیکی هستند که ماگما آندزیتی را آزاد می کنند. همچنین این نوع کوه از انفجار های شدیدی برخوردار است که با خشونت بسیاری وارد عمل می شود. به طور کلی کوه آتشفشانی آگنگ فعال در بالی را می توان در این گره معرفی کرد.
-
کاسه آتشفشانی:
همانطور که از نامش پیداست از ظاهری دایره ای شکل برخوردار است که به مانند حوضچه و گدازه ریوولتی ضخیم در چیزی حدود ۶۵۰ تا ۸۰۰ سانتی گراد می باشد. ظاهر آن به دلیل شدت فوران هایی که داشته است سبب شده تا در نهایت دیوار محفظه ماگماها تخریب گردد.
در صورتی که از مطالعه این مطب به همراه تیم مقاله نویسی آرگا نهایت لذت را بردید، پیشنهاد می کنیم با کلیک به روی دیگر مطالب مرتبط همانند آتشفشان های فعال و آتشفشان های ایران باری دیگر با ما همراه شوید.
منبع : آرگا