ریتم شبانه روزی در واقع به چرخه ای از زندگی گفته می شود که در آن بدن مشخص می کند، چه زمانی بخوابیم، چه زمانی بیدار شویم و چه زمانی غذا بخوریم. زمانی که این ریتم به هم می ریزد، بسیاری از برنامه ریزی های روزانه ما با مشکل مواجه می شوند. در واقع این ریتم نشان دهنده یک الگو بوده و برخوردار از فرایندی بیولوژیکی می باشد. این ریتم می تواند تحت تاثیر عوامل بیرونی و درونی باشد که در این بخش به آن اشاره خواهیم کرد.
ریتم شبانه روزی چیست؟
این ریتم یک الگوی قابل پیش بینی نیز می باشد و در برخی از موارد می تواند دارای نوسان باشد. نشانه های بیرونی همچون نور خورشید، می تواند در این ریتم تاثیرگذار باشد. درجه حرارت، محیط آرام و … نیز از دیگر موارد تعیین کننده این ریتم خواهند بود. شما با شناسایی این ریتم و ثابت نگه داشتن آن می توانید کیفیت زندگی خود را بیشتر کنید.
این ریتم دارای ساعت ارشد می باشد. در واقع در ساعت های مشخصی از شبانه روز می خوابید، بیدار می شوید و غذا می خورید. این ساعت که دستورالعمل هایی را به بدن شما می دهد، می تواند تحت تاثیر عوامل محیطی قرار بگیرد. مثالی بارز در این زمینه گیرنده هایی است که در چشم قرار دارند و در مقابل نور می توانند آن را تشخیص دهند. این ساعت که در انسان بیولوژیکی می باشد، قابل تنظیم و ثابت شدن است.
ثابت نگه داشتن ریتم:
ثابت کردن این ریتم اهمیت زیادی در کیفیت زندگی فرد دارد. افرادی که در طور روز به موقع و با طلوع خورشید بیدار می شوند و در تاریکی شب در زمان مشخص و بیولوژیکی آن می خوابند، به نوعی موجب تولید مداوم ملاتونین ها می شوند و از تولید آن ها پشتیبانی خواهد شد. اجتناب کردن از صفحه ساعتی و این ریتم می تواند شما را از فعالیت های مفید در زندگی دور نگه دارد. به همین دلیل توصیه می شود، تا این ریتم رعایت شود.
عدم کنترل:
گاهی ممکن است، این ریتم شبانه روزی به هم بریزد. عدم کنترل این ریتم به دلیل عوامل محیطی می باشد. این عوامل خارج از کنترل ما می باشند، مانند مسافرت رفتن، مریضی یا … که می تواند موجب برهم ریختگی این ریتم شود. گاهی ممکن است شما ساعت را اشتباه تنظیم کنید، در این صورت موجب شده تا از خستگی ها دور شوید. تحریک پذیری عصبی نیز ناشی از عدم کنترل بر روی این ریتم می باشد.
اهمیت ریتم:
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید، ریتم داشتن در طی روز اهمیت زیادی دارد. از مهم ترین فواید حفظ و ثابت نگه داشتن این ریتم می توان به بالا رفتن کیفیت زندگی اشاره کرد. خستگی و تحریک پذیری عصبی نیز ناشی از عدم کنترل و برهم ریختگی این ریتم می باشد.
تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که از بین بردن این ریتم می تواند، موجب اختلال های خواب و بیماری های جسمی شود. افرادی که ریتم درستی ندارد، بیشتر در معرض اضطراب و استرس قرار می گیرند. این افراد بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به افسردگی نیز قرار دارند.
پس از مطالعه این مطلب و کسب اطلاعات مفید، چنانچه تمایل به اطلاع از بهترین وضعیت خواب و خطرات ایستاده آب خوردن دارید شما می توانید به این مطالب مراجعه نمایید.
منبع : آرگا