دسته ها
پنج شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

دستورالعمل کاشت و پرورش گیاه کاسنی

  • ملیحه بال افکن
  • ۱۳ دی ۱۴۰۲
  • ۰

در واقع پرورش کاسنی در منزل چندان هم سخت نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با اصول کشت، پرورش و حتی نگهداری این گیاه دارویی آشنا شوید.

به طور کلی کاسنی در واقع گیاهی یک ساله، دو ساله و چند ساله محسوب می شود که خاصیت بی شماری در نقاط مختلف ایران دارد. با این حال کاسنی به خاطر اصول کشت و پرورش راحتی که دارد امروزه مورد توجه اغلب پرورش دهندگان گل و گیاه قرار گرفته است.

آشنایی با نحوه پرورش کاسنی

بهتر است بدانید کاسنی در واقع گیاهی علفی و دارای ساقه ای وحشی است که ارتفاع آن در حالت عادی به ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی متر خواهد رسید که البته اگر در شرایط ایده آل قرار گیرد از ۲ متر نیز تجاوز خواهد کرد. ریشه های این گیاه به درازی ۵۰ تا ۱۰۰ سانتی متر و به رنگ قهوه ای خواهند بود و پس از اینکه قطع شوند رنگ آن مایل به سفید خواهد شد.

چگونگی پرورش کاسنی

ساقه های گیاه نیز اغلب باریک، استوانه ای و دارای انشعابات کم در ناحیه مجاور راس خواهند بود به گونه ای که منحصرا در قسمت های انتهایی ساقه شاخه هایی با حالت فاصله دار در گیاه دیده می شود. برگ های کاسنی نیز اغلب به صورت متناوب بوده و پوشیده از تار های فراوان در اطراف رگبرگ های میانی خواهد بود. گل های کاسنی نیز اغلب دارویی هستند و در فصول تابستان از تیر تا شهریور ماه با رنگ هایی آبی ظاهر می شوند.

توجه داشته باشید که کاسنی در نقاط مختلف ایران به صورت خودرو رشد می کند و قسمت های مورد استفاده آن ریشه و برگ هایش خواهد بود. البته که ممکن است به جز برگ ها از سایر قسمت های هوایی گیاه نیز استفاده شود. نقاط اصلی رویش گیاه را می توان نواحی کم ارتفاع البرز، رشت، کرج، اطراف تهران، رودبار، آذربایجان، ارومیه، لاهیجان، بجنورد، بلوچستان، مشهد، فریمان و بسیاری از نقاط دیگر کشور دانست.

دستورالعمل پرورش و تکثیر کاسنی

به صراحت می توان گفت که تکثیر و پرورش کاسنی معمولا از طریق کاشت میوه یا بذور آن انجام خواهد شد به گونه ای که می توانید از خزانه های تهیه نشاء آماده و یا به صورت مستقیم درون خاک مناسب کشت نمایید. توصیه می شود که پس از کشت بذر به آرامی روی بستر را با یک لایه نازک خاک بپوشانید و کمی فشار دهید و سپس خاک بستر را مرطوب نمایید.

دستورالعمل کاشت بذر کاسنی

پس از سبز شدن بذرها بایستی بوته های ضعیف تر را حذف کنید تا فاصله بین بوته ها در محل کشت بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر باشد. همچنین از این نکته غافل نشوید که میوه کاسنی به مدت ۵ تا ۶ سال قوه نامیه خود را حفظ می کند و می توانید از آن برای کشت گیاه کاسنی در سال های بعد استفاده نمایید.

بهتر است بدانید که کشت گیاه کاسنی شباهت زیادی به کاشت کاهو دارد و در مناطقی که زمستان های ملایم وجود دارد شما می توانید آن را به عنوان یک محصول زمستانه و در اغلب نقاط به عنوان محصولی بهاره، تابستانه و پاییزه پرورش دهید.

دستورالعمل برداشت محصول:

معمولا برگ های کاسنی در مرداد ماه قابل برداشت هستند و بایستی پس از برداشت آن ها را در هوای آزاد و یا در فضای اتاق با گرمای ملایم خشک نمایید. همچنین برداشت ریشه کاسنی را نیز می توانید در ماه های مهر و آبان انجام دهید و به وسیله چنگال ریشه گیاه را از خاک خارج نمایید.

دستورالعمل برداشت محصول کاسنی

نحوه سفید کردن کاسنی

همانطور که می دانید به منظور از بین رفتن تلخی گیاه کاسنی باید پیش از مصرف اقدام به سفید کردن آن نمایید که نحوه سفید کاسنی نسبت به انواع آن متفاوت می باشد و در واقع زمان سفید کردن کاسنی دو تا سه هفته پیش از برداشت محصول در مزرعه می باشد به این معنا است که اگر هوا نسبتا گرم باشد دو هفته کافی می باشد و یا چنانچه اوایل پاییز و زمستان تمایل به انجام اینکار داشته باشید به سه تا چهار هفته زمان نیاز دارید که وسایل مورد نیاز گلدان، جعبه، کاغذ و … هستند که از رسیدن نور به برگ های داخلی کاسنی جلوگیری می کند و اما ساده ترین روش که اکثر افراد از آن استفاده می کنند جمع کردن برگ ها و بستن نوک آن ها به هم است با انجام اینکار برگ های خارجی مانع از رسیدن نور به داخل بوته می شوند و البته این نکته را توجه کنید باید حتما هوا خشک باشد زیرا، در صورت وجود رطوبت در هوا باید برگ های وسط بوته را بررسی نمایید زیرا رطوبت منجر به پوسیدگی می شود.

شرایط مورد نیاز برای نگهداری گیاه کاسنی

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین خاطر در ادامه برخی از شرایط مورد نیاز جهت پرورش و نگهداری کاسنی را شرح داده ایم.

  • خاک و کوددهی:

توجه داشته باشید که بهترین و مناسب ترین زمین برای بستر این گیاه خاک های لیمونی سبک است که مقدار زیادی مواد آلی را در خود جای داده اند. همچنین در خاک های هوموسی نیز این گیاه محصولی خوبی می دهد. در مورد کوددهی گیاه نیز می توان گفت که کاسنی برای رشد ایده آل نیاز به ۸۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار ازت، ۸۰ کیلوگرم فسفر و ۱۲۰ تا ۱۸۰ کیلوگرم در هکتار پتاسیم دارد.

  • نور و دما:

بهتر است بدانید که گیاه کاسنی برای رشد نیاز به نور خورشید کمی دارد و همچنین در زمین های نسبتا مرطوب و کم نور نیز به خوبی رشد خواهد کرد. از آنجایی که کاسنی محصول مناطقی با آب و هوای خنک و فصول نسبتا سرد است تقریبا در برابر سرما و یخبندان مقاوم خواهد بود. البته از این نکته غافل نشوید که گرمای شدید نواحی گرمسیر باعث نارس شدن بذرها خواهد شد.

راه های مختلف پرورش گیاه کاسنی

  • آبیاری:

توصیه می شود که آبیاری گیاه کاسنی را به صورت منظم انجام دهید و در سه هفته اول کشت حداقل یک مرتبه آبیاری را در طول روز انجام دهید. پس از بزرگ تر شدن گیاه می توانید روند آبیاری را به دو مرتبه در طول هفته کاهش دهید.

خواص بی شمار کاسنی

به طور کلی خواص بسیاری از سوی دانشمندان علم گیاه شناسی برای کاسنی ها عنوان شده که در ادامه سعی داریم مهم ترین آن ها بیان نماییم.

  • آغشته کردن قسمت هایی از بدن که دچار خارش شده اند به آب کاسنی در درمان آن بسیار موثر خواهد بود.
  • کاسنی باعث می شود تا فرد دچار قولنج نشود.
  • عرق کاسنی برای خنکی بدن کاربرد دارد.
  • کاسنی حرارت درون و عطش بدن را رفع می کند و باعث درمان التهابات معده و پاک کردن مجاری ادراری خواهد شد.
  • برگ های این گیاه برای رفع دردهای معده و کبد، کیسه صفرا و یرقان مفید خواهند بود.

آشنایی با خواص گیاه کاسنی

  • برای رفع مشکل آب آوردن شکم می توانید از ریشه های کاسنی استفاده کنید.
  • خوردن آب پخته کاسنی با سکنجبین موثرترین دارو برای تب های طولانی مدت و مداوم خواهد بود.
  • کاسنی را می توان درمان کننده ضعف چشم ها، فشار خون و ضعف اعصاب دانست.
  • بهتر است بدانید که کلیه، قلب، کبد و رحم با خوردن کاسنی فعال تر و با نشاط تر می شوند و همچنین وظایف خود را به صورت طبیعی انجام خواهند داد.
  • برگ های کاستی باعث از بین رفتن زهر طحال می شوند.
  • در روان شدن و باز کردن اخلاط ریشه کاسنی تاثیر به سزایی خواهد داشت.
  • کاسنی در زیبایی چهره کودک تازه متولد شده تاثیرگذار است.

در صورت تمایل شما همراهان عزیز با کلیک بر روی کاشت زغال اخته و  کاشت رزماری در گلدان می توانید بیشتر با مراحل کاشت آن ها اشنا شوید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *