به طور کلی ترس از غریبه ها در نوزادان زمانی اتفاق می افتد که کودک شما وابستگی کاملی به افراد آشنا مثل والدین خود پیدا می کند. از آنجایی که نوزادان بزرگسالان آشنا را به خوبی ترجیح می دهند، ممکن است به غریبه ها با گریه یا هیاهو، ساکت شدن، ترسیده به نظر رسیدن یا پنهان شدن واکنش نشان دهند.
آشنایی با علت ترس از غریبه ها در نوزادان
ترس از غریبه ها از ۴-۵ ماهگی شروع می شود و معمولا در ۷-۱۰ ماهگی بسیار شدید می شود. این امر ممکن است چند ماه طول بکشد یا برای مدت طولانی تری ادامه یابد. اغلب بین ۱۸ ماهگی تا ۲ سالگی این نوع ترس ها کاهش می یابد، اما وابسته به خلق و خوی کودک می تواند زمان آن بیشتر طول بکشد. به عنوان مثال، یک نوزاد ۱۰ ماهه که از ۶ ماهگی به مراقبت توسط والدین خود عادت کرده است اگر یک فرد جدید را مشاهده کند،، ممکن است ناراحت شود. از این رو ممکن است گریه کنند، سر خود را در گردن والدین خود فرو کرده یا هنگامی که افراد سعی می کنند آن ها را از والدینشان بگیرد، جیغ می زنند.
برطرف کردن این نوع ترس ها
گفتنی می باشد که ترس از غریبه ها بخشی از نحوه رشد نوزادان و کودکان خردسال به شمار می آید، اما کارهایی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا به کودک خود کمک کنید کمتر احساس ناراحتی کند.
القای احساس راحتی به کودک خود:
- ترس فرزندتان از غریبه ها را نادیده نگیرید چرا که این می تواند ترس را بدتر کند.
- وقتی فرزندتان با افراد جدیدی آشنا می شود، دست او را بگیرید یا بگذارید روی بغل شما بنشیند.
- در صورت امکان ابتدا افراد غریبه را در خانه معرفی کنید. خانه جایی است که فرزند شما بیشتر احساس راحتی می کند.
- اگر فرزندتان از یک فرد جدید بسیار ناراحت می شود، او را دلداری دهید و رفتار متفاوتی مانند بازی همه با هم را امتحان کنید. همچنین می توانید کودکتان را کمی از فرد جدید دور کنید تا زمانی که آرام شود. سپس می توانید دوباره امتحان کنید.
- هنگامی که با افراد جدید وقت می گذرانید، وسایل راحتی فرزندتان به مانند اسباب بازی یا پتو را را با خود ببرید.
به آرامی رفتار کنید:
- صبور باشید و فرزندتان را مجبور نکنید تا قبل از آماده شدن به سراغ افراد جدید برود.
- سعی کنید افراد جدید را یکی یکی معرفی کنید و به صورت گروهی آن را انجام ندهید. با افزایش اعتماد به نفس فرزندتان، می توانید ۲ یا چند نفر را معرفی کنید.
- وقتی فرزندتان را به شخص جدیدی معرفی می کنید، با فرزندتان بمانید. این به آن ها اطمینان می دهد که نمی خواهید بلافاصله آن ها را با افراد ناآشنا رها کنید.
- از بزرگسالان ناآشنا، مانند خانواده بزرگ یا دوستان بزرگسال، بخواهید مدتی صبر کنند تا فرزند شما را تحویل بگیرند.
- برای بچه های کمی بزرگتر، توضیح دهید که فرد جدید کیست و چه اتفاقی می افتد. به عنوان مثال، توضیح دهید که پرستار کودک جدید فردی است که به او اعتماد دارید.
ملاقات با افراد جدید:
- به معرفی فرزندتان با افراد جدید ادامه دهید. هر چه فرزند شما شانس بیشتری برای ملاقات با افراد جدید داشته باشد و کشف کند که آن ها ایمن هستند، احتمال کاهش ترس او بیشتر است.
- به فرزندتان نشان دهید که از افراد جدید نمی ترسید. با زبان بدن مثبت به مانند لبخند، حالت آرام، تماس چشمی و صدای شاد، به گرمی از آن ها استقبال کنید.
- به بچههای بزرگ تر کمک کنید تا رفتار های مناسبی را برای ملاقات با افراد جدید تمرین کند.
- نگران احساسات بقیه افراد نباشید. فقط به آن ها بگویید که فرزندتان به مرور زمان یاد می گیرد که چگونه ترس از غریبه ها را کنار بگذارد.
ترس از غریبه ها در کودکان بالای ۲ سال
ترس بیشتر کودکان از غریبه ها در حدود ۲ سال شروع می شود، اما برای کودکان بزرگتر نیز ترس از غریبه ها غیرعادی نیست. یکی از راه های کمک به نگرانی در مورد افراد ناآشنا، ایجاد استقلال فرزندتان است. اگر فرزند شما احساس استقلال بیشتری می کند، ممکن است در کنار غریبه ها نیز اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد.
نکات مرتبط برای کمک به استقلال افراد:
- اجازه دهید فرزندتان کارهایی را برای خودش انجام دهد، مانند غذا خوردن به تنهایی، کاوش در محیط های بازی جدید و سرگرم کردن خود با اسباب بازی ها.
- به کودک خود تجربیات جدید زیادی بدهید و او را با چهره های جدید آشنا کنید. با گذشت زمان، آن ها متوجه خواهند شد که هیچ اتفاق بدی نخواهد افتاد.
- سعی کنید برای حل مشکلات عجله نکنید و به فرزندتان فرصت دهید تا راه حل هایی برای خودش بیابد.
- فرزندتان را تشویق کنید که مسئولیت برخی از کارهای ساده خانواده را بر عهده بگیرد و این می تواند شامل جابه جا کردن وسایل بازی در کمد باشد.
عواقبی که در پی وجود دارد
گفتنی است که ترس از غریبه ها در نوزادان ممکن است منجر به اضطراب اجتماعی در زمانی که فرزند شما بزرگتر شده است، گردد. بنابراین، اگر ترس کودک خردسال شما از غریبه ها واقعا شدید است یا حتی زمانی که بزرگسالان ناآشنا در اطراف وجود ندارند، ارزش آن را دارد که با یک متخصص در این رابطه صحبت کنید.
همچنین، اگر ترس فرزندتان از غریبه ها تا ۲ سالگی بهتر نشد یا بدتر شد، ممکن است بخواهید به دنبال کمک های موثر تری باشید. همچنین اگر سابقه خانوادگی اضطراب در شما وجود دارد، باید نسبت به شناسایی علائم آن توجه خوبی داشته باشید. و در پایان اگر نگران ترس آن ها از غریبه ها هستید، می توانید از موارد گفته شده در ادامه مطلب کمک بگیرید.
- پزشک عمومی یا متخصص اطفال فرزند شما
- پرستار سلامت کودک و خانواده شما
- مشاور مدرسه فرزند شما
- یک کلینیک تخصصی برای درمان اضطراب
در صورتی که مطالعه این مطلب برایتان تاثیر گذار بود، می توانید با کلیک به روی دیگر مطالب مرتبط همانند چنگ زدن نوزاد و نگاه کردن نوزاد به آینه باری دیگر با تیم مجله نویسی آرگا همراه شوید.
منبع : آرگا