سقفها به عنوان یکی از ارکان اصلی ساختمان مسکونی و تجاری از اهمیت بالایی برخوردار هستند. در بیشتر کشورهای پیشرفته دنیا به جای استفاده از سقفهای سنگین مسطح که با بلوک و تیرچه ساخته میشوند، ازسقف شیبدار استفاده میکنند چرا که مقرون به صرفهتر میباشد. در بسیاری از مناطق شمالی ایران نیز به دلیل بارشهای زیاد هنگام ساخت ویلا از این نوع سقف بهره میبرند. حداقل و حداکثر میزان شیب در سقفهای شیبدار به ترتیب ۳۰ درجه و ۹۰ درجه میباشد. سقف شیبدار از نظر شیب به دو صورت ساده و طرحدار ساخته میشوند. کسانی که میخواهند سقف ویلای خود را به صورت شیبدار یا شیروانی بسازند، ابتدا باید درباره ویژگیها و انواع آن اطلاعات مورد نیاز را کسب کنند. در این مقاله قصد داریم در مورد انواع سقف شیبدار، مزایای این نوع سقف و کاربردهای آن صحبت کنیم.
سقف شیبدار چیست؟
سقف شیبدار سقفی است که در ابتدا و انتهای آن اختلاف ارتفاع وجود دارد و با حالتی سه گوشه معمولا برای سقف ویلا، سقف سوله و آلاچیق از این نوع سقف استفاده میشود. عوامل زیادی در انتخاب نوع سقف دخیل هستند و از بین آنها عوامل آب و هوایی تاثیر بسیار زیادی دارد. سقف شیبدار یا شیروانی برای مناطقی با آب و هوای بارانی کاربرد بیشتری دارد. دلیل کاربرد این سقف در شرایط آب و هوای بارانی این است که از تجمع آب باران در سقف و ورود آسیب به مصالح ساختمان جلوگیری شود و با داشتن ویژگیهایی مانند نصب راحت، تنوع زیاد، صرفهجویی در وقت و مصالح ساختمانی، افزایش امنیت ساختمان، مقاومت بالا در برابر آتشسوزی، وزن بسیار سبک، ظاهری شیک و زیبا در سقف ساختمانهای ویلایی، مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای استفاده از سقف شیبدار
- جلوگیری از هدر رفتن انرژی گرمایی در فصول سرد سال
- ماندگاری و دوام بسیار بالاتر از سقفهای مسطح
- سبکی سقفهای شیبدار نسبت به سقفهای مسطح
- نصب و اجرای بسیار سریع و راحت
- کمک به افزایش زیبایی ظاهری ساختمان
- مقاومت در مقابل باد، باران، برف و تابش مستقیم نور خورشید
- تنوع بالا در مدلهای این نوع سقف
- تنوع بالا در پوششهای به کار رفته در این نوع سقف
- کاهش هزینهها به دلیل قیمت ارزانتر نسبت به سقفهای مسطح
دلیل برتری سقف شیبدار نسبت به سقفهای دیگر چیست؟
یکی از مهمترین دلایل برتری سقفهای شیبدار نسبت به سقفهای دیگر این است که آب برف یا باران به دلیل شیبدار بودن سقف به سمت پایین سرازیر شده و بر روی سقف تجمع پیدا نمیکنند. این نوع سقف نسبت به انواع مسطح به نگهداری و مراقبت کمتری نیازمند است و برای اجرای آن نیازی به صرف هزینههای سنگین نیست. مقاومت سقفهای شیبدار در مقابل برف و باران زیاد است و آب به هیچ وجه به داخل ساختمان نفوذ پیدا نخواهد کرد. از طرفی به نمای بیرونی ساختمانهای مسکونی و تجاری جلوه زیبایی میبخشد. به افزایش وسعت فضای داخلی ساختمان نیز کمک میکند و به طور کلی به جذابیت ساختمان میافزاید. یکی دیگر از دلایل برتری سقف شیبدار نسبت به سقفهای دیگر هزینه پایین اجرای آن نسبت به سقفهای مسطح بسیار کمتر است. ابن دلایل باعث شده است که بسیاری از افراد تصمیم بگیرند برای سقف ویلا، سقف سوله اعم از صنعتی، اداری، بهداشتی، دامداری و …از سقف شیبدار استفاده کنند.
علت استفاده از سقفهای شیبدار در طراحی خانههای شمال کشور
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که چرا سقف اکثر ساختمانهای شمال کشور به صورت شیبدار ساخته شدهاند؟ آیا سقف شیبدار ریشه در فرهنگ و سنت مردم شمال دارد یا به دلایل علمی از این استفاده میشود؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم که در شمال کشور همواره شاهد بارش باران هستیم و اگر آب باران در سقف به صورت راکد باقی بماند باعث خرابی سقف و آسیب دیدن مصالح ساختمان میشود. به همین دلیل برای راحتی تخلیه آب باران سقف خانهها و ویلاهای شمال ایران را به صورت شیبدار میسازند. در سالهای خیلی دور برای جلوگیری از نفوذ آب باران از سقف به داخل خانه از خاک رس استفاده میشد اما همین امر باعث سنگینی بیش از حد سقف میشد و با بارش برف مردم خسارتهای بسیاری را متحمل میشدند اما از وقتی استفاده از سقف شیبدار در متاطق شمال ایران رایج شد دیگر شاهد چنین مشکلاتی نیستیم.
انواع سقف شیبدار به چند دسته تقسیم میشوند؟
-
سقف شیبدار نامتقارن یا نمکدانی
سقفهای شیبدار نامتقارن را با نام بام نمکدانی هم میشناسند. طراحی مدرن این سقف شیبدار به گونهای میباشد که یک سمت آن نسبت به سمت دیگر بلندتر و باعث ایجاد نمایی نامتقارن شده است. این مدل سقف برای ساختمانهای مسکونی مستقل کاربرد دارد. اولین کشوری که از این مدل سقفهای شیبدار برای منازل خود استفاده کرد، کشور آمریکا بود. آنها به این نتیجه پی بردند که هر چه شیب یکی از اضلاع سقف بیشتر باشد، میزان استفاده از مصالح نیز کمتر شده و در هزینهها صرفهجویی میشود. همچنین فضای داخلی خانه نیز بزرگتر خواهد شد. یکی از مهمترین مزایای سقفهای نامتقارن شیبدار این است که روند سرازیر شدن آب باران به میزان زیادی تسهیل پیدا میکند. بنابراین برای مناطقی که سرانه بارش باران زیادی دارند، بسیار مناسب است. دوام و طول عمر آن نیز نسبت به سقفهای ساده شیبدار بیشتر میباشد.
-
سقف شیبدار مسطح یا گمبرل
سقفهای مسطح شیبدار سقفهایی هستند که از دو پانل تشکیل شدهاند و طراحی زاویه شیب سقف بالایی آنها به شکل پهن میباشد و زاویه سقف پایین تندتر است. این نوع سقف نیز ظاهر متفاوتی دارد.
-
سقف شیبدار تک بر
سقفهای شیبدار تک بر دارای ضلعی منظم هستند و با توجه به این که از یک پانل برای ساخت آنها استفاده شده است، زاویه این نوع سقف ۴۵ درجه است زیبایی و طراحی ظاهری سقفهای شیبدار تک بر به ساختمانها نمایی مدرن میبخشد. مزایای استفاده از این نوع سقف عبارتند از: راحت بودن سوار کردن این سقف بر روی ساختمان، استفاده از مصالح کمتر در مقایسه با مدلهای دیگر، افزایش سرعت سرازیر شدن آب برف و باران به دلیل شیب تند سقفهای تک بر، مناسب برای کاربرد در سقف سوله و سقف ویلا در مناطق پرباران و برفی.
-
سقف شیبدار چهاربر یا منسرد
سقفهای چهاربر شیبدار سقفهای مسطحی شیبداری هستند که در ساخت آنها از چهار پانل استفاده شده است که دو به دو با هم شیب متقارن دارند. در این نوع سقف، شیب پانلهای پایینی بیشتر و زاویه آنها کمتر است. در مقابل شیب پانلهای بالایی کمتر و زاویهها بیشتر است. در این پانلها برای تعبیه پنجره محفظههایی در نظر گرفته میشود که باعث میشود فضایی برای ایجاد یک اتاق وجود داشته باشد. این سقف برای اولین بار در اروپا و کشور فرانسه مورد استفاده قرار گرفت. این نوع سقف مزایای زیادی دارد و فضای زیادی را در اختیار ساکنان منازل قرار میدهد و به عنوان بالاخانه یا اتاق زیر شیروانی کاربرد دارد. کسانی که قصد دارند در آینده به ساختمان خود بخش جدیدی اضافه کنند، این سقف را انتخاب میکنند.
-
سقف شیبدار هرمی
طراحی سقفهای هرمی شیبدار به شکل هرم است و در ساخت آن از چهار پانل استفاده میشود. این نوع سقف بیشتر برای سقف ویلا و سقف سولههای کوچک کاربرد دارد. دیوار خانههایی با سقف هرمی متقارن میباشند و به راحتی میتوان آنها را ساخت. زیبایی ظاهری سقفهای هرمی بسیار چشمنواز است و به صرفهجویی در مصرف انرژی کمک میکنند.
انواع پوشش سقف شیبدار شامل چه مواردی است؟
-
شینگل
یکی دیگر از انواع پوششها که برای ساخت سقفهای شیبدار در سقف سوله یا سقف ویلا کاربرد زیادی دارد، ورق شینگل است. شینگل به عنوان یکی از مصالح ارزانقیمت از مقاومت بسیار بالایی در مقابل باد و باران و سرما و صدا دارد و با رنگبندیهای متنوعی به فروش میرسد. در کشور آمریکا اکثر سقفهای شیبدار را با استفاده از این پوشش میسازند. شینگل بسیار سبک است و دارای پنج لایه میباشد. در لایه اول سنگریزههای طبیعی، در لایه دوم قیر مخصوص، در لایه سوم فایبرگلاس، در لایه چهارم چسب حساس به حرارت و در لایه پنجم سیلیکون مقاوم استفاده شده است. همه کسانی که قصد دارند برای سقف ویلا یا سقف سوله خود از سقفهای شیبدار استفاده کنند، همواره به دنبال پوششی ماندگار، ارزان و مناسب هستند که در مقابل رطوبت، برف، گرما و عوامل جوی دیگر از مقاومت بالایی برخوردار باشد و ورق شینگل تمام این مزایا را دارا میباشد.
-
ورق پی وی سی
پوششهای ورق پی وی سی یکی از رایجترین پوششهای مورد استفاده برای ساخت سقفهای شیبدار است و با قیمت بسیار مناسبی به فروش میرسند. این پوششها طرفداران زیادی را به خود جذب کردهاند. از مزایای ورق پی وی سی میتوان به پایدار بودن رنگ آن در مقابل عواملی مانند سرما، گرما، باران، برف، اشعه ماوراء بنفش خورشید و غیره، مقاومت بالا در مقابل بار سنگین برف، عدم ترخوردگی و آسیب در اثر بار، عایق صوتی باکیفیت در برابر باد و طوفان و صداهای آزار دهنده، ضربهگیری و مقاومت در مقابل سرما، مقاوم در برابر خوردگی و مواد شیمیایی، مقاوم در برابر آتش سوزی، عدم تجمع گرد و خاک در سقف شیبدار ساخته شده با ورق پی وی سی، مقاومت بالا در مقابل رطوبت بالا و داشتن قابلیت عایق الکتریکی اشاره کرد.
-
اندوویلا
یکی دیگر از پوششهای استفاده شده برای ساخت سقف شیبدار ورقهای اندوویلا میباشند. اندوویلا سازگاری زیادی با محیط زیست دارد و تمام استانداردهای لازم در ساخت آن رعایت شده است. این ورق را با استفاده از فیبرهای بازیافتی و مواد سلولزی میسازند. ترکیبات به رفته در این پوشش به هیچ وجه دچار کپک زدگی و قارچ نمیشوند. از مزایای پوشش اندوویلا میتوان به سازگاری با محیط زیست ایران به ویژه آب و هوای شمال کشور، عدم انتقال صدای باران به داخل منزل به دلیل خاصیت عایق صوتی، عدم پوسیدگی، ظاهری زیبا، مقاومت بالا در مقابل باد، باران، طوفان، نور خورشید، حرارت بالا، نصب سریع و بسیار راحت، قیمت ارزان، امکان تردد روی سقف شیروانی بعد از نصب و رنگبندی بسیار متنوع اشاره کرد.
-
ساندویچ پنلها و ورقهای طرح سفال
از دیگر پوششهای کاربردی در ساخت سقفهای شیبدار ساندویچ پنلها و ورقهای طرح سفال میباشند. ساندویچ پنل را با استفاده از ورق گالوانیزه یا آلومینیوم میسازند. برای سقف سوله و سقف ویلا میتوان از این پوشش استفاده کرد. مزایای این نوع پوشش عبارتند از: مقاومت در برابر سرما و گرما، وزن بسیار سبک، نصب سریع و راحت، طول عمر و دوام بالا، قابلیت بازیافت، کمک به کاهش مصرف انرژی، مقرون به صرفه بودن و غیره.
عوامل تاثیرگذار در انتخاب سقفهای شیبدار
-
توجه به زیبایی سقف انتخاب شده و سلیقه شخصی
یکی از پارامترهای بسیار مهم در انتخاب نوع سقف شیبدار توجه به سلیقه شخصی است. هر کس با توجه به سلیقه خود میتواند زیباترین طراحی را از بین طرحهای متنوع برای سقف سوله، سقف ویلا یا سقف منزل خود انتخاب کند.
-
هزینه نصب سقف شیبدار
یکی دیگر از نکات مهم و بسیار موثر در انتخاب سقف مورد نظر هزینه نصب و طراحی این نوع سقف است. سقفها هر چه سادهتر باشند، هزینه نصب و طراحی کمتری دارند و برعکس هر چه پیچیدهتر باشند، قیمت گرانتری به همراه خواهند داشت. هر فرد با توجه به بودجهای که در اختیار دارد میتواند سقف مورد نظر خود را انتخاب کند.
-
دسترسی به سقف
عامل دیگری که میتواند انتخاب سقف شیبدار را تحت تاثیر قرار دهد، دسترسی به سقف برای بهره برداری از اتاق زیر آن به همراه پنجرههای بزرگ میباشد.
-
وضعیت هندسی ساختمان
همیشه مدل سقفهای شیبدار را با توجه به وضعیت هندسی ساختمان انتخاب میکنند. به عنوان مثال برای ساختمانی به شکل مربع سقفهای مسطح انتخاب مناسبتری هستند و برای ساختمانهایی با طبقاتی غیر مربع از سقف شیبدار کمک میگیرند. اگر قصد دارید نور بیشتری به داخل ساختمان هدایت شود، سقف را به صورت شیبدار بسازید.
-
ساختمانهای همجوار سازه جدید
از عوامل تاثیرگذار دیگری که انتخاب سقف یک سازه را تحت تاثیر قرار میدهد، نوع سقف نصب شده در ساختمانهای همجوار میباشد. اگر همه ساختمانها دارای سقف شیبدار بودند، بهتر است شما نیز از همین نوع سقف استفاده کنید.
-
قوانین و سیاستهای مربوط به منطقه ساخت ویلا یا سوله
اگر در منطقهای زندگی میکنید که از نظر قانونی دارای محدودیت است و امکان ساخت سقف سوله و سقف ویلا به صورت شیروانی مورد نظر وجود ندارد، نمیتوان بر خلاف قانون برای ساخت این مدل سقف اقدام کرد. بنابراین قبل از هر اقدامی باید با سیاستها و قوانین منطقهای که سوله یا ویلای خود را احداث کردهاید، آگاه باشید.
نحوه محاسبه متراژ سقف شیبدار به چه صورت است؟
یکی از نکات بسیار مهم قبل از طراحی انواع مختلف سقف شیبدار این است که متراژ سقف محاسبه شود. متراژ سقف به مساحت ساختمان بستگی دارد. اگر بخواهیم سادهتر بیان کنیم باید بگوییم که سقف هر سازه با ابعاد و مساحت آن رابطه مستقیم دارد. زمینهایی که دارای شکستگی و پرتی هستند، سقفهایی شکسته لازم دارند. به دست آوردن متراژ سقف برای محاسبه قیمت نهایی و متریال مورد نیاز برای ساخت سقف نیاز است. معمولا متراژ را در قیمت توافقی که بین شرکت اجراکننده سقف و مشتری تعیین شده ضرب میکنند تا قیمت نهایی آن به دست آید. متراژ سقف با واحد متر مربع در نظر گرفته میشود. به عنوان مثال برای ساختمانی با زیر بنای ۹ در ۹ متر مربع، به هر طرف یک متر به عنوان دامنه باید اضافه گردد. در واقع زیر بنا را ده در ده متر در نظر میگیرند.
اجرای سقف شیبدار
استفاده از پوشش سقف مناسب و پیاده سازی حرفه ای و بدون نقص، لازمه سقف شیبدار کارآمد و مناسب می باشد. اگر قصد دارید سقف شیبدار ویلای خود را متناسب با کار انجام شده و با پوششهای درجه یک اجرا کنید، به سایت گروه پوشش بام تخت جمشید با آدرس اینترنتی https://www.poosheshbtj.com مراجعه کنید. پوشش بام تخت جمشید با بیش ۲۵ سال سابقه فعالیت در زمینه اجرای سقفهای شیبدار با جدیدترین روشها و بهترین پوششها به عنوان یکی از بهترین شرکتهای ایرانی به شمار میرود و تا به امروز توانسته رضایت تمام مشتریان خود را جلب نماید. این شرکت اولین شرکتی است که پوششهای شینگل BTM ترکیه را به صورت انحصاری به ایران وارد میکند و به عنوان نماینده انحصاری تخته OSB نیز مشغول فعالیت است. ضمن این که پوشش بام توانسته است با تاسیس کارخانه افق راز تخت جمشید، قدم در راه تولید ملی برداشته و با تولید ورق پی وسی برای استفاده در سقف شیبدار یا دیوارها از نیروی کار ایرانی و تولید ملی حمایت کرده است. ورق پی وی سی این مجموعه به دو دسته ویلایی و سوله تقسیم بندی می شوند. طرح های مختلف تقسیم بندی می شوند. برای مثال ورق پی وی سی طرح آندوویلا با نام تجاری آندوبام، طرح سفال، طرح ذوزنقه، طرح شادولاین و … برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۶۴۴۲۰۱۱۹۲ تماس حاصل فرمایید.
منبع : آرگا