به طور کلی سوسن آفریقایی از دسته گیاهان گل دهنده ای است که بومی مناطق آفریقای جنوبی خواهد بود. در واقع سوسن آفریقایی به خاطر گل های چتری آبی رنگ و برگ هایی کشیده خود امروزه مورد توجه بسیاری از پرورش دهندگان گل و گیاه قرار گرفته است.
آشنایی با نحوه پرورش سوسن آفریقایی
بهتر است بدانید که گیاه سوسن آفریقایی که امروزه با نام آگاپانتوس نیز مطرح شده متعلق به خانواده Amaryllidaceae بوده و از دسته گیاهان بومی آفریقای جنوبی به شمار می آید. امروزه گونه های مختلفی از این گیاه یافت شده اند که از محبوب ترین آن ها به ویژه دو گره های آن که مورد کشت قرار می گیرند گونه africanus و همچنین campanulatus خواهد بود.
توجه داشته باشید که این گیاهان به طور کلی چند ساله و علفی خواهند بود که قابلیت رشد تا ارتفاع ۹۰ یا ۱۰۰ سانتی متر را دارند. برگ های سوسن آفریقایی نیز تقریبا ۶۰ سانتی متر طول دارند و گل های سفید یا آبی، سوسنی رنگ شان اغلب آن ها را در طول فصل تابستان شکوفا می کند.
به صراحت می توان گفت که برگسار های این گیاه نسبت به سرما حساسیت زیادی دارند و از بین خواهند رفت اما ریزوم ها اغلب در زیرزمین باقی می مانند تا با مساعد شدن هوا مجددا جوانه بزنند. در حال حاضر امکان نگهداری گیاه در فضای گلدان نیز وجود دارد و اگر گلدان را در طول فصول نامناسب سال به مکانی محافظت شده مانند درون منزل انتقال دهید و البته در مکانی با نور و دمای مناسب قرار دهید تا گیاه بتواند به زنگی خود ادامه دهد.
دستورالعمل کاشت و تکثیر
توجه داشته باشید که معمولا تکثیر این گیاه از طریق دو روش تقسیم بوته و کشت بذر انجام می شود که فرآیند کشت بذور بایستی در طول فصل بهار و در بازه دمایی بین ۱۳ تا ۱۵ درجه سانتی گراد صورت گیرد.
معمولا گیاهان به دست آمده از بذر پس از گذشت مدت زمان ۲ الی ۵ سال گل می دهند. در مقابل روند تقسیم بوته نیز در فصل بهار انجام می شود که البته این کار می تواند از گلدهی گیاه در سال بعد جلوگیری نمایید.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری سوسن آفریقایی
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که بایستی شما آن را فراهم نمایید. به همین خاطر در ادامه به بیان شرایط مورد نیاز جهت کشت و پرورش سوسن آفریقایی پرداخته ایم.
-
نور و دما:
گیاه سوسن آفریقایی برای گلدهی نیاز به چندین ساعت نور مستقیم دارد به گونه ای که اگر نور کافی دریافت نکند روند گلدهی اش صورت نخواهد گرفت. همچنین که گیاه در طول فصول سرد سال برگ های خود را از دست می دهد و با این حال ریزوم ها سالم می مانند و در فصل رشد جوانه خواهند زد.
در مورد دمای مورد نیاز گیاه نیز می توان گفت که بازه دمایی ایده آل برای آن بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی گراد و اگر در دمایی بالاتر قرار گیرد نیاز آبی بیشتری خواهد داشت. در مقابل در دمای کمتر از این بازه نیز به تدریج فعالیت گیاه کم می شود و برگ هایش را از دست می دهد. در زمان استراحت گیاه نیز بهتر است میزان آبیاری را کاهش دهید.
-
آبیاری:
با وجود اینکه سوسن آفریقایی نسبت به خشکی تا حدودی مقاوم است اما خاک خیس و غرقابی را نمی پسندد و چنانچه بیش از حد مورد آبیاری قرار گیرد به تدریج ریزوم هایش را از دست خواهد داد. معمولا بهتر است زمانی آبیاری را انجام دهید که سطح خاک به صورت کامل خشک شده باشد.
-
خاک:
گیاه سوسن آفریقایی برای رشد نیاز به خاکی با زهکش بالا دارند به ویژه اگر در فضای گلدان کشت شود برای باقی ماندن آب در اطراف ریزوم و پوسیدگی آن الزامی خواهد بود. در برخی مواقع اضافه کردن مقداری شن به خاک باغچه می تواند زهکشی را افزایش دهد و بستر مناسبی برای آن فراهم نمایید.
توجه داشته باشید گیاهی که در فضای گلدان کشت می شود احتمال گلدهی آن کاهش پیدا کرده و برای افزایش گلدهی بهتر است از کودهای محبوب یک مرتبه در طول فصول رشد استفاده نمایید.
-
هرس:
در مورد این گیاه می توان گفت که نیاز خاصی به هرس ندارد. بهتر است پس از اتمام گلدهی این گیاهان باید از برگ ها به خوبی مراقبت نمایید زیرا برگ های گیاه منبع غذاسازی برای بخش زیرزمینی گیاه و قوی شدن آنان است و این مسئله در گلدهی مناسب این گیاه برای سال بعد بسیار مهم خواهد بود.
به همین خاطر اگر گیاهتان را در فضای باز کشت کرده اید حتما از برگ های آن پس از اتمام گلدهی مراقبت کنید تا به شکل طبیعی و بر اثر سرمای پاییزه زمستانه از بین بروند. همچنین در طول فصول رشد و پژمردگی گل ها اگر قصد بذرگیری را ندارید حتما گل ها را از گیاه اصلی جدا نمایید تا انرژی گیاه صرف رویش و قوی تر شدن ریزوم ها گردد.
-
آفات و بیماری ها:
در میان آفات رایج گیاه سوسن آفریقایی می توان به حلزون، کنه تار عنکبوتی و شپشک آرد آلود اشاره کرد. همچنین بیماری هایی که می توانند در این گیاه ایجاد شوند شامل پوسیدگی ریشه و ریزوم به ویژه در مواقع سنگین بودن خاک یا زیاد بودن میزان خاک برگ، کود دامی و همچنین آبیاری بیش از حد رخ خواهد داد.
گاهی اوقات بیماری هایی مانند لکه برگی های قارچی و یا باکتریایی نیز در گیاه ایجاد می شوند. برای درمان مشکلات ناشی از این بیماری می توانید از قارچ کش ها و راهکار های موثر استفاده نمایید.
همچنین در ادامه پیشنهاد می شود که با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب پرورش گیاه روناس و همچنین پرورش گیاه کراسولا نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا