دسته ها
جمعه ۲۳ شهریور ۱۴۰۳

کدام فرش دستباف بهتر است؟

  • فرهاد هاشمی
  • ۳ بهمن ۱۴۰۰
  • ۰

یکی از المان‌های دکوراسیون داخلی منزل که نقش مهمی در گرمی فضای خانه و دلچسب بودن آن دارد، فرش دستباف است. فرش‌های دستباف به‌دلیل جنس کاملاً طبیعی، رنگ بندی‌های شاد و الهام گرفته از طبیعت و بافت مناسبی که دارند، با دکوراسیون هر خانه‌ای هماهنگ می‌شوند.

شهرهای مختلفی در زمینه تولید این فرش‌ها فعالیت می‌کنند، ولی با توجه به قیمت بالای آنها و هزینه قابل توجهی که برای خریدشان می‌پردازیم، بد نیست پیش از خرید تحقیقی درباره این فرش‌ها داشته باشیم و ببینیم که کدام فرش‌ها بهتر هستند. اگر شما هم قصد خرید فرش دستباف دارید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

کدام فرش دستباف بهتر است؟

 

انواع مختلف فرشهای دستباف ایرانی

فرش‌های دستباف ایرانی از جنبه‌های مختلف تقسیم بندی می‌شوند، که عبارتند از؛ جنس تار و پور و پرز، طرح و رنگ، اندازه، سبک محلی، شیوه بافت و شهری که در آن فرش بافته شده است. هر کدام از انواع فرش‌های دستباف زیبایی خاص خود را دارند، که ما می‌توانیم با توجه به نیاز و سلیقه خود آن را انتخاب نماییم. در ادامه می‌رویم تا انواع مختلف فرش‌های دستباف ایرانی را از لحاظ ویژگی‌هایی که گفتیم بشناسیم:

  • انواع فرشهای دستباف ایرانی از نظر شهر بافنده فرش

فرش دستباف نایین، فرش دستباف مشهد، فرش دستباف اصفهان، فرش دستباف قم، فرش دستباف کاشان و فرش دستباف تبریز که تقریباً در ایران نمونه است.

 

  • انواع فرشهای دستباف ایرانی از نظر طرح و رنگ فرش

طرح هندسی، طرح شاه عباسی، طرح عشایری و ایلی، طرح ترکمن و بخارا، طرح تلفیقی، طرح آثار باستانی و ابنیه اسلامی، طرح بته‌ای، طرح اسلیمی، طرح گل فرنگ، طرح ماهی درهم، طرح گلدانی، طرح اقتباسی، طرح افشان، طرح واگیره‌ای یا بندی، طرح درختی، طرح محرابی، طرح شکارگاه و طرح قابی

 

  • انواع فرشهای دستباف ایرانی از نظر جنس و مواد مصرفی فرش

عوامل مختلفی مانند جنس تار و پود و نخ پرز در دسته بندی جنس فرش دستباف ایرانی تأثیر دارند. ولی به‌طور کلی بر اساس جنس، فرش‌ها ۵ دسته می‌شوند:

  1. فرش دستباف تمام ابریشم: فرش دستباف ابریشم به فرش‌هایی گفته می‌شود که پرز و چله‌ی آنها از نخ ابریشم مرغوب بافته شده است.
  2. فرش دستباف پشمی: به فرشی که تار و پود آن تماماً از جنس پنبه و پرز پشمی باشد گفته می‌شود. این فرش به فرش دستباف عشایری هم معروف است، زیرا در میان مردمان ایلات و عشایر شهرت خاصی دارد.
  3. فرش دستباف گل ابریشم: در این مدل فرش، در قسمت حاشیه و در نقش‌های فرش به‌جای پرز پشمی از ابریشم استفاده می‌شود.
  4. فرش دستباف سوف: زمینه این جنس فرش از پودهای ضخیم و تارهای نازک تشکیل شده، و نقش گل و بوته‌های فرش پرزدار است.
  5. فرش دستباف کف ابریشم: در کلیه‌ی زمینه‌ی این جنس فرش به‌جای پرز پشمی از پرزهای ابریشمی استفاده شده است.

 

  • انواع فرشهای دستباف ایرانی از نظر سبک محلی یا موقعیت جغرافیایی

بافت فرش‌های دستباف براساس سبک محلی یا موقعیت جغرافیایی می‌تواند متفاوت باشد. فرش‌های دستباف ایرانی از نظر سبک محلی با یکدیگر متفاوت هستند و به سه دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  1. فرش‌های شهری: یعنی فرشی که در شهرها و به‌وسیله بافنده‌های شهری بافته می‌شوند.
  2. فرش‌های روستایی: فرشی که در روستاها و به شکل ساده و ابتدایی بافته شده است.
  3. فرش‌های عشایری: فرش دستباف عشایری و ایلی مانند فرش روستایی، ساده و ابتدایی است. نقش این فرش‌ها برگرفته از محیط و زندگی ایل نشینان است.

 

  • انواع فرشهای دستبافت از نظر شیوه بافت

فرش‌های دستباف از نظر شیوه‌ی بافت به ۳ دسته تار یا چله، پود و خاب تقسیم می‌شوند.

 

  • انواع فرش‌های دستبافت از نظر چیدمان تار و پود

طریقه‌ی قرار گیری و چیدمان تار و پود، در انواع فرش دستباف متفاوت است، و از این لحاظ به ۳ دسته فرش تخت، فرش نیم لول و فرش تمام لول تقسیم می‌شوند.

 

  • انواع فرشهای دستباف ایرانی از نظر اندازه

اندازه‌های فرش دستباف ایرانی بیشتر ۶ متری، ۹ متری، ۱۲ متری و ۲۴ متری هستند، که این سایزها با توجه به فضای محیط خانه‌ها مشخص شده است. ولی فرش دستباف در اندازه‌های سفارشی هم تولید می‌شود.

کدام فرش دستباف بهتر است؟

مزایای خرید فرش دستباف ایرانی

همه فرش‌های دستباف ایرانی زیبا و بی نقص هستند، ولی مواردی وجود دارد که آنها را نسبت به سایر فرش‌ها متمایز کرده است. این موارد عبارتند از:

  1. فرش‌های دستباف قم، تبریز و کاشان به مرور زمان و بر اثر پا خوردن، شست و شو و نور محیط زیباتر می‌شوند و به هیچ عنوان ظرافت و زیبایی خود را از دست نمی‌دهند.
  2. اگر الیاف فرش با مواد طبیعی رنگ شده باشد، مانند فرش دستباف ابریشم، هر روز که می‌گذرد و فرش پا می‌خورد، ارزش مالی و هنری آن بیشتر می‌شود.
  3. الیاف طبیعی کار شده در بافت فرش دستباف باعث می‌شود فرش در تابستان سرد و در زمستان گرم باشد.
  4. الیاف طبیعی فرش دستباف باعث ایجاد هیچ گونه حساسیتی برای کودکان یا افراد مبتلا به آسم و آلرژی نمی‌شود.
  5. پشم، ابریشم و پنبه به کار رفته در فرش دستباف تولید الکتریسیته‌ی ساکن نمی‌کند.
  6. جذابیت طرح و رنگ فرش‌های دستباف حس آرامش خاصی به شما می‌دهد.

کدام فرش دستباف بهتر است؟

راه‌های تشخیص فرش دستباف خوب و اصیل

بهتر است قبل از انتخاب و خرید فرش، برخی نکات مهم را در نظر بگیریم. تا بتوانیم فرش با کیفیت را از فرش‌های تقلبی تشخیص دهیم. این نکات را در ادامه بخوانید:

  1. اختلاف ابعاد فرش

ابعاد فرش‌های دستبافت در قسمت بالا و پایین با فرش‌های دیگر متفاوت است. ولی اگر می‌خواهید ابعاد فرش را بدانید، باید ابتدا فرش را از قسمت وسط تا بزنید تا اختلاف ابعاد آن را ببینید.

  1. تقارن در رنگ فرش

یکی از نکات مهمی که در زمان خرید فرش باید به آن دقت کنید، تقارن در رنگ فرش است. که این تقارن رنگ با قرارگیری فرش جلوی نور کاملاً احساس می‌شود.

  1. انعطاف پذیری پرز فرش

دقت کنید که رنگ فرش با قسمت انتهایی پرز اختلاف رنگ نداشته باشد. اگر اختلاف رنگی در پرز فرش وجود داشته باشد، مشخص می‌شود که از رنگ جوهر استفاده شده و در زمان شست و شو رنگ پس می‌دهد.

  1. رنگ فرش دستبافت

حتماً یک پارچه نم دار به همراه خود داشته باشید و بر روی فرش بکشید تا از رنگ پس ندادن آن اطمینان حاصل کنید. در این مورد فرش دستباف تبریز بی نظیر است و علیرغم ترکیب رنگ‌های جیغ، به هیچ عنوان رنگ پس نمی‌دهد.

  1. بررسی پشت فرش از نظر تراکم، کوبیدگی پودها و یک نواختی طرح

برای اطمینان از کیفیت بافت فرش بهتر است پشت فرش را مورد بررسی قرار دهید، در پشت فرش نکاتی مثل تعداد گره‌های فرش، نحوه‌ی تراکم، کوبیدگی پودها و یک نواختی طرح را بهتر متوجه خواهید شد.

کدام فرش دستباف بهتر است؟

سخن پایانی

امیدواریم در این مطلب توانسته باشیم به شما کمک کنیم تا به نحوه شناخت بهترین فرش ها، آشنا شوید. البته همیشه نیاز نیست حضوری به خرید بروید و خود را درگیر این موضوعات کنید، راه‌های دیگری هم هست. مانند خرید اینترنتی فرش از فروشگاه‌های آنلاینی مانند آریاس. در فروشگاه‌های اینترنتی، فرش با ضمانت خرید و تضمین قیمت به شما ارائه می‌شود و چه چیزی بهتر از این!

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *