داروهای رقیق کننده خون از بروز لخته خون پیشگیری می کند و شما می توانید با استفاده از این داروها از بیماری های بسیار زیادی در امان باشید. در ادامه شما را با این داروها و هر آنچه که باید در رابطه با آن ها بدانید را برایتان بررسی خواهیم کرد.
اطلاعاتی در مورد داروهای رقیق کننده خون
لخته های خون معمولا در رگ ها ایجاد می شود و می تواند مانع از خون رسانی به اندام ها و حتی قلب شود از این رو زمانی که خون کافی به قلب نرسد مشکلات بسیار زیادی از جمله سکته های قلبی برای هر فردی که دارای این مشکل باشد روی می دهد. معمولا زمانی که دچار بیماری های قلبی هستید پزشک به شما توصیه می کند تا از داروهای رقیق کننده خون استفاده کنید تا بتوانید مانع از مشکلات و عوارض شدید این بیماری ها شده و زندگی بهتر و بدون مشکلی را داشته باشید.
استفاده از این داروها حتما باید زیر نظر پزشک باشد و شما نمی توانید این دارو را با هر میزان دزی که دوست دارید استفاده کنید زیرا در صورت کمبود دز مصرفی این دارو تاثیر خود را اعمال نمی کند و ممکن است لخته های تشکیل شده مانع از رسیدن خون به ریه، قلب و مغز شود و در صورتی که این داروها را بسیار زیاد مورد استفاده قرار دهد دچار خونریزی های شدید خواهید شد.
انواع داروهای رقیق کننده
در نظر داشته باشید که این داروها دو نوع می باشند و یکی از آن ها داروهای ضد پلاکت و دیگری داروهای ضد انعقاد خون می باشد. داروهای ضد پلاکت خون را رقیق می کنند و مانع از چسبیدن سلول های خونی به یک دیگر در رگ ها و شریان ها می شوند و داروهای ضد انعقادی مانع از زمان تشکیل لخته ها را کند می سازند و مانع از ایجاد آن ها می شوند از این رو هر کدام از این داروها رقیق کننده را که پزشک تشخیص بدهد برای شما تجویز خواهد کرد.
داروهای ضد پلاکت شامل آسپرین، پلاویکس و پرزانتین می باشد و داروهای ضد انعقادی که بیشتر برای افرادی تجویز می شود که دارای بیماری های قلبی و عروقی باشند و معروف ترین آن ها شامل وارفارین وانوکساپارین است. البته یک سری دیگر از داروهای ضد انعقاد خون هستند که خطر خونریزی را بسیار کاهش می دهد و شامل دابیگاتران، آپیکسابان و زارلتو است.
به خاطر داشته باشید که پزشک متخصص باید به شما این داروها را بدهد در غیر این صورت ممکن است مشکلات بسیار زیادی برایتان ایجاد شده و خطر مرگ را به همراه داشته باشد.
عوارض این داروها
همانطور که می دانید داروهای شیمیایی دارای عوارض بسیار زیادی می باشند. داروهای رقیق کننده خون از جمله داروهایی هستند که ممکن است مشکلات بسیار زیادی برای مصرف کننده به وجود بیاورد بنابراین بهتر است با تمامی عارضه هایی که این داروها برای افراد دارد آشنا شوید.
- خونریزی شدید در حین قاعدگی
- خون در مدفوع
- بی رنگ بودن ادرار
- خونریزی بینی
- خونریزی لثه
- طولانی شدن خونریزی در جای زخم شده
- سرگیجه
- ضعف های شدید عضلانی
- ریزش مو
- جوش و آکنه های زیاد
دقت داشته باشد که وجود این دارو در بدن بسیار حساس می باشد و شما می توانید با کوچک ترین ضربه ها دچار خونریزی های شدید داخلی شوید بدون این که هیچ گونه آسیب خارجی دیده باشید. بهتر است با مشاهده علامت های گفته شده به بیمارستان مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.
تداخلات دارویی
جالب است بدانید که این داروها می تواند با غذا ها و مواد مختلفی تداخل ایجاد کند بنابراین در حین استفاده از آن ها باید بیش تر از قبل مراقب سلامت و رژیم غذایی خود باشید تا مشکلی برایتان ایجاد نشود. در ادامه تمامی آن چه که باید در رابطه با تداخلات دارویی و غذایی این داروها بدانید را برایتان به صورت کامل مورد بررسی قرار می دهیم.
تداخل با ویتامین K
استفاده از ویتامین کا در حین استفاده از این داروها می تواند تاثیرات بسیار بدی بر روی عملکرد دارو داشته باشد و میزان تاثیر گذاری آن ها را به شدت کاهش می دهد. در نظر داشته باشید که یک سری از غذا ها هستند که می توانند این ویتامین را به میزان بالایی به بدن شما برسانند و بهتر است در حین استفاده از این داروها از خوردن آن ها بپرهیزید. این غذا ها عبارت اند از :
- انواع کلم ها
- کاهو
- اسفناج
- مارچوبه
- کاسنی فرنگی
- سبزی خردل
- شلغم
تداخلات گیاهی
بسیاری از افرادی که داروهای ضد انعقادی استفاده می کنند باید در حین استفاده از داروهای گیاهی و مکمل هایی که یک سری گیاهان خاص در آن ها به کار رفته داست دقت بیش تری نشان دهند. در نظر داشته باشید که یک سری از گیاهان می توانند عملکرد داروهای رقیق کننده را افزایش و یا کاهش دهند و مشکلات بسیار زیادی را برای شما ایجاد کنند. قبل از این که از دمنوش های گیاهی استفاده کنید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. گیاهانی که با این داروها تداخلات شدید دارند عبارتند از :
- گل بابونه
- سرخارگل
- گل میخک
- روغن گل مغربی
- شیرین بیان
- جینسینگ
- گل مهر طلا
- بیدمشک
از مهم ترین نکاتی که باید در حین استفاده از داروهای رقیق کننده رعایت کنید استفاده از الکل همزمان با دارو می باشد. این مار بسیار خطرناک بوده و می تواند جان فرد را به خطر بیندازد بنابراین بهتر است تا جایی که می توانید از خوردن همزمان آن ها با یک دیگر بپرهیزید.
تداخلات دارویی
هر داروی شیمیایی می تواند با داروهای شیمیایی دیگر تداخلاتی داشته باشد و این داروهای رقیق کننده خون نیز از همان داروهایی است که می تواند تداخلات شدیدی به همراه داشته باشند. داروهایی هستند مانند آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد قارچ، مسکن ها و داروهای کاهنده اسید که می توانند میزان اثر این داروها را کاهش دهند و داروهای دیگری هستند مانند داروهای ضد بارداری که اثرات این داروها را به شدن کاهش می دهند و برای افرادی که از داروهای رقیق کننده استفاده می کنند مشکلات بسیاری بهوجود می آید.
داروهای طبیعی رقیق کننده خون
برخی از گیاهان و غذا ها مانع از تشکیل شدن لخته های خونی می شوند و به طور کلی برای بدن هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند. این غذا ها و گیاهان عبارتند از :
- سیر
- زنجبیل
- تخم کرفس
- تخم رازیانه
- روغن زیتون
- اسفناج
- گوجه
- انبه
- کیوی
- کره بادام زمینی
- مغز بادام
- تخمه آفتابگردان بروکلی
توصیه های مهم
- بهتر است در حین حرکات ورزشی بیش تر مراقب خود باشید زیرا این داروها می توانند منجر به حساسیت شدید بدنی شده و در صورتی که کوچک ترین ضربه به بدن وارد شود لخته های شدید خونی را ایجاد می کنند.
- از ورزش های بسیار خوبی که در دوران استفاده از داروهای ضد انعقادی توصیه می شود می توان به شنا و دوی آهسته اشاره کرد ولی باز هم بهتر است در مورد فعالیت هایی که انجام می دهید و یا قصد انجام آن ها را دارید با پزشک هود مشورت کنید.
- قبل از این که فعالیت های دندان پزشکی را انجام دهید حتما دندانپزشک را از داروهایی که مورد استفاده قرار می دهید آگاه کنید.
- در حین استفاده از تیغ، چاقو و قیچی بهتر است بیشتر مراقب خود باشید زیرا ممکن است دچار خونریزی های شدید شده و بند آوردن خون زمانی که از این داروها استفاده می کنید کار بسیار دشواری می باشد.
- موادی که به طور طبیعی به عنوان داروهای ضد انعقادی مورد استفاده قرار می گیرند برای قلب و سلامت بدن مفید می باشند با این حال نیاز است تا در حین استفاده از آن ها محتاط باشید زیرا استفاده بیش از حد از هر چیزی می تواند منجر به ایجاد یک سری عوارض ناخواسته شود و به طور کلی زندگی و سلامت شما را تهدید کند.
- در حین استفاده از داروهای ضد انعقادی اگر بخشی از بدن خود را با تیغ یا هر چیز دیگری بریدید باید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید از پیشامد های بعدی پیشگیری کنید.
منبع : آرگا