این احتمال وجود دارد که وابستگی فرد در زندگی مشترک با اختلالاتی همراه شود. از این رو با شناخت مشکلات موجود در ازدواج با افراد وابسته همچنین خصوصیات یک فرد وابسته پیش از ازدواج و دانستن نحوه رفتار با او پس از ازدواج می توانید از این اختلالات بکاهید.
شناخت مشکلات ازدواج با افراد وابسته
ازدواج تحولی زیبا در زندگی هر فردی محسوب می شود که تغییرات روحی و روانی زیادی را به همراه می آورد. به این ترتیب با یک انتخاب درست و منطقی زمینه خوشبختی خود را فراهم می کنید. در این بین مشکلاتی مانند اختلالات شخصیتی، خیلی آرام و زیرپوستی می تواند زندگی مشترک را به نابودی بکشاند. این اختلالات برخی مواقع در طرف مقابل، آنقدر آشکار نیست که سریعا بتوان آن را تشخیص داد. از این رو هنگامی که زندگی مشترک شروع می شود و با هم زیر یک سقف قرار می گیرید، کم کم پی می برید که یک چیز غیر عادی در زندگی شما وجود دارد که ادامه روابط را دشوار نموده است.
یکی از این اختلالات شخصیت وابسته طرف مقابل است که زندگی را برای شما دشوار نموده به طوری که حس می کنید فضا برای تنفس وجود ندارد. وابستگی افراد در ازدواج موضوع بسیار مهمی است که در صورت عدم شناخت کافی از این افراد و شروع زندگی مشترک با دشواری و لحظات طاقت فرسایی روبرو خواهید شد.
بنابراین با شناخت شخصیت افراد وابسته پیش از ازدواج و دانستن نحوه رفتار با او بعد از ازدواج می توانید از بروز مشکلات در زندگی خود پیشگیری کنید. به این ترتیب ما تصمیم گرفتیم در این مطلب شما را با شخصیت افراد وابسته بیشتر آشنا کنیم و در ادامه به شما نحوه رفتار با این افراد را بگوییم.
خصوصیات فرد وابسته
داشتن زندگی مشترک با افراد وابسته کار طاقت فرسایی بوده و به تحمل بالایی نیاز دارد. حتما شما نیز با افرادی روبرو شده اید که به طرف مقابل شان به شدت وابسته هستند که این وابستگی در روابط آن ها مشکلاتی را به وجود آورده است. ازدواج برای هر فردی تحولی بزرگ محسوب می شود که در روح و روان تغییرات بیشماری ایجاد می کند.
این تغییرات، میل و انگیزه برای داشتن شریک زندگی را ایجاد کرده ولی برخی رفتارها موجب رسیدن افراد به خوشبختی خواهد شد. در این بین یکی از رفتارهایی که در برخی زوجین وجود دارد و زندگی مشترک را با مشکل روبرو می کند، وابستگی است. افراد وابسته به دیگران اجازه تسلط بر رفتارهایشان را داده و همچنین تحت کنترل آن ها قرار می گیرند و خود قادر به تصمیم گیری نیستند.
این افراد هر کاری می کنند تا مورد توجه طرف مقابل خود قرار بگیرند و به نوعی این توجه را پاداش تلقی می کنند و همیشه در تلاشند تا برای داشتن یک حس خوب، نیازهای طرف مقابل خود را برطرف نمایند. گاهی شدت این وابستگی به حدی می رسد که علاوه بر تاثیر روی زندگی فردی و اجتماعی، روابط آن ها را با اختلال همراه می مند.
در زندگی مشترک باید وابستگی دو سویه باشد تا زندگی حرکتی رو به جلو داشته باشد. اگر زوجین طوری رفتار کنند که به یک ساختار شخصیتی واحد رسیده اند، به این معنی است که هر دو به هم وابسته شده اند. حال جای سوال است که افراد وابسته چه شخصیتی دارند؟ در ادامه به برخی خصوصیات افراد وابسته اشاره می شود.
اعتماد به نفس پایینی دارند
افراد وابسته اعتماد به نفس بسیار پایینی دارند و خود را ضعیف، حقیر و ناتوان می شمارند. هر کاری انجام می دهند تا توجه طرف مقابل را به دست آورند حتی اگر باید خود را تحقیر کنند. این افراد برای کسب تایید و رضایت از طرف مقابل شان از هر کاری کوتاهی نمی کنند. و ضمنا بدون یاری دیگران نمی توانند به زندگی ادامه دهند.
این افراد تصور می کنند که اگر طرف مقابل آن ها نباشد، قادر به ادامه زندگی نیستند و نمی توانند از پس اجرای کارها و امور روزانه خود برآیند. همچنین اگر با سختی روبرو شوند قادر به حل مشکل و تصمیم گیری صحیح نیستند. این افراد همواره این جملات را تکرار می کنند که من بدون تو هیچ هستم یا بدون تو می میرم.
وابسته ها دائما از دیگران نظرخواهی می کنند و از تنهایی هراس دارند. همواره به پشتیبانی و حمایت دیگران فکر می کنند و از این نگران هستند که مبادا حمایت دیگران را از دست بدهند. یا طرف مقابل خود را عصبانی نموده و تنها بگذارند. این بیماری یکی از شایع ترین بیماری های شخصیتی در مراجعات به کلنیک های پزشکی گزارش شده است.
قادر به تصمیم گیری نیستند
شخصیت وابسته برای خود حق اظهار نظر، تصمیم گیری و انجام عملی مستقل را قائل نیست. این فرد برای کسب محبت و حمایت دیگران به هر اقدامی و حتی اقدامات افراطی دست می زند. وابسته ها بیشتر در معرض بیماری های اضطرابی و افسردگی قرار دارند.
از آنجا که افراد به دلایل رشد در محیط های متفاوت و الگوهای تربیتی مختلف، رفتارهای متفاوتی را از خود بروز می دهند. از این رو اگر در یکی از زوجین در زندگی مجردی خود دائما به نظر والدین متکی بوده و استقلال شخصیتی نداشته باشد احتمالا در زندگی مشترک این شخصیت وابسته برای او مشکل ساز خواهد شد.
افراد وابسته در مورد انتخاب های خود چه کوچک و چه بزرگ قدرت تصمیم گیری ندارند و همواره منتظرند تا در دوران مجردی پدر و مادر و پس از ازدواج در زندگی مشترک، همسر او برایش تصمیم گیری نماید. به این ترتیب شخصیت وابسته همواره در نگرانی و اضطراب ناشی از تصمیم گیری های دیگران قرار خواهد گرفت چرا که ممکن است این انتخاب و تصمیم گیری ها برای او سخت و دشوار باشد.
از تنها ماندن هراس دارند
شخصیت وابسته در زندگی به طور ناگهانی ارتباط با فردی را قطع کرده و فردی دیگر را جایگزین می کنند و به او وابسته می شوند چرا که به شدت از تنهایی هراس دارند. اگر چنین شخصی در زندگی شما هست بدانید که او همواره تصمیم گیری را به شما محول می کند و از مخالفت با تصمیم شما اجتناب می کند، زیرا به شدت از تنهایی هراس دارد.
دائما به دنبال جلب توجه است
این افراد برای جلب توجه طرف مقابل همه کاری می کنند، حتی کارهایی که از آن گریزان هستند. فرد وابسته در پی کسب حمایت و محبت طرف مورد نظر خود بوده و همواره برای تصاحب ، کنترل و در تله انداختن فرد مدنظرشان نقشه طراحی می کنند.
توان مخالفت با نظر دیگران را ندارند
در ازدواج با افراد وابسته به دلیل این که فرد از قطع حمایت طرف مقابل خود می ترسد، توان مخالفت با نظر او را ندارد و همواره با نظر او موافقت می کند حتی اگر به ضررش تمام شود.
مسئولیت پذیری ندارند
شخصیت وابسته مسئولیت پذیر نیست و همیشه مسئولیت زندگی را بر عهده فرد مقابل می گذارد. این افراد قادر نیستند به تنهایی از پس کارها و برنامه های زندگی برآیند و همواره نیاز دارند تا دیگران از آن ها حمایت نمایند.
احساس عجز و درماندگی دارند
افراد وابسته؛ موقع تنهایی به این علت که تصور می کنند از پس خود برنمی آیند ، همواره احساس عجز و درماندگی دارند. این افراد به شدت عزت نفس پایینی دارند و به این خاطر در معرض خطر وابستگی به دیگران قرار می گیرند. شخصیت وابسته برای تایید شدن از سوی طرف مقابل ، حتی حاضر است که تحقیر شود چرا که می پندارد همه چیز در دنیای طرف مقابل درست می شود و خود او قادر به راه اندازی امور نیست.
به هر صورت ازدواج با افراد وابسته دردسرهای خود را دارد و اگر نمی توانید این مشکلات را تحمل کنید، هرگز به آن فکر نکنید. شاید در آغاز زندگی این وابستگی ها برای شما جذاب به نظر برسد ولی قطعا در طول زندگی مشترک لحظات طاقت فرسا و دشواری را به همراه می آورد. از این رو دوری از وابستگی ها ضرورت دارد.
نحوه رفتار با فرد وابسته پس از ازدواج
برای تشکیل زندگی مشترک و ازدواج؛ نیاز است که زوجین به سطحی از استقلال رسیده باشند و اگر هر یک از این افراد، زندگی مجردی وابسته گونه ای را تجربه کرده باشد؛ در زندگی مشترک با مشکلاتی روبرو می شود. اگر خانواده در دوران مجردی به نظرات او اهمیت نداده باشند یا در دوران کودکی از او نظرخواهی نداشته باشند؛ این فرد در بزرگسالی به فردی وابسته تبدیل می شود که قادر به تصمیم گیری مسائل و امورات زندگی خود نیست.
به طوری که برای تصمیم گیری کوچکترین مسائل زندگی هم به نظر والدین یا اطرافیان نیاز دارد و از آنها نظرخواهی می کند. او حتی بعد ازدواج هم تغییر نکرده و هر چند ممکن است نقش والدین در تصمیم گیری برایش کمرنگ شود، ولی این کار را به عهده همسر خود می گذارد.
برخی تصور می کنند ازدواج با افراد وابسته به نفع آنهاست. چرا که فقط خودشان تصمیم گیرنده هستند و هر تصمیمی که بخواهند برای زندگی مشترک می گیرند. برخی دیگر با این تصور که می توانند بعد از ازدواج رفتار فرد وابسته را تغییر دهند با وی زندگی مشترک را شروع می کنند. ولی هر دو گروه تصور اشتباهی دارند.
نکته ای که در ازدواج با افراد وابسته وجود دارد این است که شما قادر به تغییر وابستگی او نخواهید بود مگر این که خود فرد به مشکلات خلقی و شخصیتی خود آگاه باشد و بپذیرد که رفتار اشتباهی دارد و بخواهد که این شیوه زندگی را تغییر دهد. شخصیت وابسته برای تغییر رفتار اشتباه خود راه سختی را پیش رو دارد، زیرا که تغییر وابستگی دشوار بوده و باید برای این امر به روانشناس مراجعه کند.
روان درمانگر ها به این افراد کمک بزرگی می کنند و از آنجا که درمان ها حالت پرسشی دارد ، شخصیت وابسته به راحتی خود را نشان داده و با کمک درمانگر به راحتی می تواند اعتماد به نفس نابود شده اش را به دست آورد و اگر این اختلال شدید باشد به درمان های دارویی هم در کنار روان درمانی نیاز است.
به این ترتیب تصور این که فردی بخواهد یک فرد وابسته را تغییر دهد؛ اشتباه بوده و باید فرد وابسته خودش خواهان تغییر رفتارش باشد. حال نحوه افراد با فرد وابسته چگونه است؟ در پاسخ باید گفت زندگی با این افراد دشوار می باشد ، حتی اگر یکی دو سال هم دوام بیاورید، بالاخره به روزی می رسید که از او خسته شده و ممکن است به فکر ادامه زندگی به تنهایی برسید.
در حالت کلی پیشنهاد شده که از ازدواج با افراد وابسته حتی الامکان خودداری کنید، چرا که مشکلات فراوانی را پیش رو خواهید داشت. حال اگر در ازدواج با فرد وابسته مصر هستید، اول باید به فکر درمان وی باشید. سعی کنید او را به سمتی هدایت کنید که به مشاور مراجعه کند و با رفتار درمانی، شناخت درمانی و در مواردی دارو درمانی وابستگی خود را کاهش دهد و توان استقلال و تصمیم گیری پیدا کند.
اگر هم با چنین شخصیتی در حال زندگی مشترک هستید، همواره سعی کنید به او در تصمیم گیری ها اعتماد به نفس دهید و تشویق گرایانه و با روی باز از رفتارهای مستقلش، استقبال نمایید. در ادامه به صورت خلاصه به برخی دیگر از راهکارهای این امر اشاره می شود.
- عدم سرزنش یا مسخره کردن وی بخاطر وابسته بودنش
- همراهی وی در کارها و ابراز رضایت از موفقیت های او حتی در امور کوچک
- کمک کردن در یادگیری مهارت های ارتباطی
- مشورت گرفتن در بیشتر امور حتی اگر نظری نداشته باشد.
- سپردن برخی کارهای کوچک به او و دادن اطمینان که از پس آن بر می آید.
- درک این که چه ترس ها و عقایدی مبنای رفتار وابسته گونه اش است.
- پذیرفتن تغییر نسبی و غیرکامل وی.
- داشتن رفتاری ملاحظه گرانه. معمولا افراد وابسته با رفتارهای عاطفی و کودکانه خود سریعا موفق می شوند که شما را تحت تاثیر قرار دهند. از این رو اگر بخواهید به سرعت فاصله خود را با او حفظ کنید، این خطر هست که تغییرات خلقی او متوقف گردد. بنابراین با او با ملاحظه رفتار کنید.
از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم و پیشنهاد می شود برای آشنایی با تکنیک های موثر برای بالا بردن اعتماد به نفس، پیامدهای ازدواج اجباری و اصلی ترین اشتباهات سال اول ازدواج روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا