دسته ها
یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴

تشخیص رتینوپاتی در نوزادان نارس

  • شقایق ایران دوست
  • ۷ دی ۱۴۰۰
  • ۰

رتینوپاتی در نوزادان و عوارض آن را در این مطلب برایتان بیان می کنیم تا با استفاده از آگاهی و دانش بالا بتوانید از بروز چنین مشکلاتی در نوزادان نارس پیشگیری کنید.

رتینوپاتی در نوزادان یکی از بیماری هایی می باشد که معمولا برای نوزادان نارس ایجاد می شود. در واقع زمانی که نوزاد شما زود تر از موعود به دنیا می آید یک سری از تکامل های بدنی او تکمیل نشده اند و مشکلاتی را برایش ایجاد خواهند کرد. البته این مشکلات را می توانید با مراقبت های درست به حداقل برسانید.

رتینوپاتی در نوزادان چیست؟

بیماری رتینوپاتی در نوزادان

رتینوپاتی یکی از اصلی ترین علت های نابینایی در بین نوزادان می باشد ولی جالب است بدانید که این مشکل قابل پیشگیری است و شما می توانید از بروز چنین مشکلاتی در آینده پیشگیری کنید. معمولا نوزادان نارسی که عروق شبکیه آن ها تشکیل نشده است و یا در حال تشکیل شدن است روی می دهد. زمانی که این رگ ها تشکیل نشود مشکلی به نام ایسکمی روی می دهد و با به وجود آمدن عروق و رگ های جدید همراه است.

هنگامی که نوزاد نارس شما مورد بررسی قرار می گیرد پزشک می تواند این مشکل را تشخیص داده و از بروز عوارض آن پیشگیری خواهد کرد. یکی از مهم ترین غربالگری هایی که انجام می شود ROP می باشد. این غربالگری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و می تواند از انواع نارسایی ها و مشکلات کمبود اکسیژن نوزاد شما را مطلع کند.

عوامل بروز خطر

یک سری از عواملی هستند که می توانند میزان بروز این مشکل را چند برابر کنند. از سری عوارض بروز خطر رتینوپاتی در نوزاد می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • عوامل ژنتیکی
  • انتقال خون
  • غلظت گلوکز
  • عفونت های نوزادی
  • نوزادانی که قبل از هفته ۳۲ ام به دنیا آمده اند.
  • نوزادانی که وزن کم تر از ۲ کیلو گرم دارند.

نکته : در نظر داشته باشید که احتمال نابینایی در کشور های توسعه یافته کم تر از ۱۰ درصد می باشد و بسیاری از نوزادی که در معرض خطر هستند با انجام اقدامات به موقع می توانند از این مشکل دور شوند با این حال میزان این بیماری در نوزادان به صفر نرسیده است.

بیماری کوری نوزادان نارس چیست؟

تشخیص رتینوپاتی

با غربالگری های به موقع شما می توانید این بیماری را در نوزادان کنترل کرده و از پیشرفت آن و نابینایی های بعدی پیشگیری کنید. با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است حدودا ۴.۸ نوزادان ایرانی نیازمند درمان هستند ولی تشخیص داده نمی شوند. در واقع بررسی نوزادانی که در هفته ۲۷ ام به دنیا آمده اند باید ۴ هفته بعد انجام شود و این کودکان باید از نظر رتینوپاتی به صورت کامل بررسی شوند.

به یاد داشته باشید که نوزادانی که دچار این بیماری می شوند در صورت بهبودی در آینده دچار نزدیک بینی خواهند شد بنابراین باید بیش تر حواس خود را به کودکتان متمرکز کنید و با مشاهده نشانه ها سریعا برای گرفتن عینک اقدام کنید زیرا این کودکان معمولا نمی توانند نشانه ها را به شما بگویند و یا با آن ها آشنایی کافی ندارند.

نکته : معمولا سن تشخیصی این بیماری ۴ الی ۶ هفته بعد از به دنیا آمدن نوزاد به صورت نارس می باشد.

تشخیص رینوپاتی در نوزاد نارس

شبکیه چشم و رتینوپاتی

طبق تقسیم بندی های انجام شده شبکیه به سه ناحیه به همراه مرکزیت عصبی بینایی تقسیم بندی می شود و تغییرات این بخش از چشم ها بر اثر بیماری رتینوپاتی در نوزاد بر اساس میزان و شدت بیماری به ۵ مرحله تقسیم بندی می شود.

  • بیماری Plus معمولا با گشاد شدن و پیچ و خم دار شدن عروق خلفی مشخص می شود. این مشکل نیز نیاز به درمان شدن دارد و باید جدی گرفته شود.
  • ۹۰ درصد کودکان در مرحله اول و دوم شروع به پسرفت می کننند و ۱۷ درصد نوزادانی که به این مشکل دچار هستند به جدا شدن شبکیه مبتلا می شوند.
  • درمان مناسب این مشکل لیزر است با این حال در مرحله اول تزریق بواسیزوماب درون زجاجیه می تواند عملکرد بهتری داشته باشد و راه اصلی درمان شناخته می شود.
  • اگر از روش تزریق استفاده کنید زمان پسرفت بیماری کوتاه تر خواهد شد ولی باید به مدت طولانی تری پیگیر آن باشید تا عوارض نا خواسته روی ندهد.
  • به طور کلی یادتان باشد که این بیماری و روش های درمانی آن به دلیل بروز عوارض دیر رس باید مدام تحت نظر باشید تا مشکلی بد تر از خود بیماری برایتان ایجاد نشود.

نوزادان نارس و رتینوپاتی

علل ایجاد رتینوپاتی

به گفته برخی از محققان این رتینوپاتی در گذشته معمولا برای نوزادانی ایجاد می شد که در معرض اکسیژن بسیار زیادی قرار می گرفتند و در دستگاه های نگهداری از نوزادان نارس میزان این اکسیژن قابل تنظیم نبوده است. امروزه با پیشرفت علم و فناوری این مشکل برای نوزادان به حداقل رسیده و بروز آن بسیار کاهش یافته است. علت اصلی ایجاد این بیماری رشد نا به هنجار عروق شبکیه می باشد که مانع از رسیدن اکسیژن به بخش های چشم می شود و نا بینایی رخ می دهد.

عوارض بیماری

همانطور که گفته شد این بیماری از نظر میزان پیشرفت به ۵ دسته تقسیم بندی می شود. جالب است بدانید زمانی که این بیماری به مرحله آخر برسد یک سری عوارضی را برای نوزاد شما ایجاد می کند که شما می توانید آن ها را به طور واضح مشاهده کنید. این عوارض عبارتند از :

  • جدا شدن شبکیه از سایر بخش های چشم
  • خونریزی شدید در زجاجیه
  • انحراف های شدید چشمی
  • تنبلی شدید چشم

نکته : بهتر است این مشکلات را بشناسید تا بتوانید در زمان بروز چنین مشکلاتی و زایمان زودرس بیش تر مراقب نوزاد خود باشید و بررسی های لازم را انجام دهید تا از عوارض شدید و دردناک این بیماری پیشگیری کنید.

به منظور آشنایی با روش ها و اصول مراقبت از نوزاد نارس و عوارض زایمان زودرس می توانید از لینک های قرار داده شده برای این مطالب استفاده نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *